×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Днес ще „поговорим“ за една нова област в отслабването, която със сигурност заслужава внимание. Разбирането на механизмите на този метод, в момента е едно от най-големите предизвикателства в света на научните изследвания. За какво говорим? Нарича се термогенеза и най-общо казано е процес, при който се изгарят повече калории. Как се случва това, ще ви разкажем сега

Термогенезата е процес, при който се произвежда топлинна енергия в тялото. По този начин пък се ускорява метаболизмът. А когато имаме ускорен метаболизъм, имаме и увеличено изгаряне на калории

При термогенезата се изгарят телесни мазнини чрез повишаване на вътрешната телесна температура. Как можем да я повишим? Мисля всеки знае най-логичният отговор- чрез физическа активност, разбира се! Но...интересното тук е, че това може да се постигне и чрез диета, при която приемаме подходящи храни или хранителни добавки.

Нека започнем от движението

Експерти определят термогенезата като активност, която включва всичко, което правим в един наш ден, без съня и яденето. Т.е. представете си го така- чистим прах, поливаме цветята, мием прозорци, изкачваме стълби, извеждаме кучето- всички тези активности са пример за термогенеза. Проучвания показват, че включването на този метода в ежедневието ни може да ни помогне да изгорим до 2000 калории на ден. Най-добрият начин да „спазвате“ термогенеза е да правите колкото се може повече стъпки на ден. Според най-новите изследвания, препоръчително е всеки ден да правите около 12 хил. крачки. Това ще ви помогне не само по-лесно да се преборите с излишните килограми, но и ще намали стреса, ще подобри емоционалното ви състояние, ще облекчи дори и болката в мускулите.

Научното обяснение

Къде и как протича процесът термогенеза?

Основно в мускулната и мастната тъкан. Тук е добре да уточним, че ситуации като излагане на студ, например, принуждават тялото ни да отдава енергия към околната среда. За да противодействаме на тези загуби, тялото ни въвежда механизми за оцеляване. Мускулите се съкращават по-бързо по неволен начин, което води до термогенеза чрез вибрации, която се нарича термогенеза на треперенето или ST. Тя включва разсейване на енергия под формата на топлина. Мастната тъкан, от друга страна, участва чрез различен механизъм и той е известен като термогенеза без треперене- NST.

Какво са мазнините? Какво е UCP1?

Процесът на термогенеза без треперене протича в кафявата мастна тъкан (BAT – Brawn Adipocyte Tissue). За тази мастна тъкан са характерни групи от адипоцити (мастни клетки). BAT се намира в области, които са много чувствителен към температурни промени. Там тя играе защитна роля. Тук трябва да споменем и белите отлагания на мастна тъкан. Тези адипоцити, наречени бежови, се получават от бели адипоцити в резултат на много сложен молекулен процес, известен като потъмняване и също така са не малко по количество. Тези два вида адипоцити използват митохондриите вътре в тях, за да окисляват мастните киселини и глюкозата, вместо да ги съхраняват като енергиен резерв. Този ефект се постига от митохондриален протеин, известен като UCPs (отцепващ протеин), по-специално UCP1 или термогенин. Благодарение на него енергията, получена от окисляването на субстратите, не се използва за производството на АТФ (аденозин трифосфорна киселина- химично макроергично съединение, което съдържа богати на енергия връзки), а се трансформира в топлина. Това явление е известно като разделяне на окислителното фосфорилиране.

Да продължим с храната

Какво имаме предвид? Това дали можем да постигнем термогенеза чрез храна. В миналото се е смятало за невъзможно. Сега отговорът на този въпрос категорично е положителен.

Как?

Като накараме тялото ни посредством определени храни да генерира топлина, използвайки наличното гориво в мастните клетки.

Да започнем от тук- организмът ни използва 1400 калории на ден, за да изпълнява нормалните си функции. Ако не приемаме допълнително количество калории всичко ще ни е наред и ще поддържаме килограмите си стабилни. Но, ако днес погълнем 2000 калории, онези резервни 600 калории тялото си ги запазва в мастните клетки за после т.е. трупаме мазнини. И тук питаме- възможно ли е да продължим да ядем 2000 калории на ден, без обаче да трупаме мазнини? Или пък да ядем 1400 калории на ден и да отслабваме? И отговорът е Да. За целта трябва да активираме онази кафява мазнина, която вече споменахме и която ще накара тялото ни да гори повече отколкото по принцип. Оказва се, че можем да го направим и с определени храни- храни, които помагат на организма ни да преобразува бялата мазнина в кафява, която както вече разбрахме, ни помага да отслабваме.

Храни, ускоряващи процеса на термогенеза

  • Люти чушки и джинджифил- съдържат капсаицин, който ускорява процеса

  • Куркума- активна съставка куркумин

  • Черен пипер

  • Чесън и лук

  • Грозде (най-вече люспите му), вино, нар- поради съдържанието на ресвератрол

  • Лешници, орехи, шам-фъстък

  • Черен и зелен чай

  • Рибено масло, черен дроб от треска- омега 3

  • Черен шоколад

  • Козе кисело мляко

  • Кисело зеле

 

Изводът- колкото по-люто, по-кисело или по-горчиво, толкова по-силно изразен процес на термогенеза. С уточнението, че ефектът на термогенеза е наличен от концетрираността на определено вещество, както например е ресвератрола в люспите на гроздето. И още нещо- относно режимите на хранене, които могат да доведат до засилена термогенеза, можем да посочим единствено кето храненето, което е високо-мазнинно, но с изключително важното уточнение, че мазнините трябва да са преобладаващо растителни (зехтин, ядки, кокос), както и малко рибни за омега 3 и черен дроб за витамин А. Задължително е този хранителен режим да бъде с много нисък животински протеин, за да има нужният термогенезен ефект.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.