×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

мъжка потентност


Древногръцката богиня на любовта Афродита става кръстница на афродизиаците – вещества от растителен и животински произход, на които се приписват чудодейни ползи за разпалване на „огъня“ на страстта. Много от тях са обвити в легенди, но хилядолетната практика е превърнала други в истински сексуален фетиш. Сред тях на пиедестал се откроява тонгкат али, или малайзийския женшен, чието име в превод означава „пръчката на Али“. Едва ли има по-образно и буквално описание на ефектите от това растение -  доста пиперливо, но изцяло базирано на опита! А именно: тонгкат али работи при еректилна дисфункция и стимулира либидото и на двата пола, подпомага производството на тестостерон, увеличава мускулната сила и енергия. Особено ефективен е при сексуални проблеми, които се дължат на психологическа основа – намалява кортизола и така редуцира напрежението, гнева и притеснението. В последните години тонгкат али се превърна и във верен съюзник на активно трениращите и занимаващи се със спорт, тъй като пряко влияе на нивата на тестостерон.

 

Какво е Тонгкат али (Eurycoma longifolia) и кои са активните му компоненти

Представлява високо, храстовидно дърво, което расте в песъчлива почва. Вирее в страни от Югоизточна Азия като Малайзия, Индонезия, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Изключително богато е на активни биоактивни съединения, които могат да бъдат открити в неговите листа, корени, стъбла и дори кора. Сред тях се открояват квазиноиди, скваленови производни, бифенил неолигнани, алкалоиди, тритерпени, флавоноиди и стероиди. Сред тези вещества се смята, че квазиноидите осигуряват повечето от ползите за здравето, включително еврикоманон, еврикомаозид и евриколактон.

Всъщност азиатците са толкова пристрастени и ценят екстрактите на тонгкат али, че го консумират под формата на всевъзможни чайове и напитки, добавят го дори в кафето си. И успяват да пренесат славата на този афродизиак и на другите континенти, сравнявайки го с виагра. Само че изцяло натурална и без страничните ефекти на медикамента.

Защо тестостеронът е толкова важен за мъжете? Защото това е хормонът, който превръща мъжете в „бащи и войни“. Азиатците казват, че „без него сме нищо повече от леко движение през живота без енергия или мотивация за действие“. Ето защо възстановяването на нивата на тестостерон трябва да бъде основен приоритет, ако искате по-добро здраве като цяло! Освен това тестостеронът е хормон, който контролира много функции в нашето тяло. Например, той ни помага да отглеждаме нови клетки и да поддържаме мускулна маса чрез намаляване на умората, подобряване на умствената яснота и също така засилване на сексуалното желание.

Намаляването на тестостерона с възрастта е обща тенденция както за мъжете, така и за жените. С напредването на възрастта нивата спадат с около 10 % всяко десетилетие след 35 години, докато достигнат само 50-60 % от това, което се наблюдава при 30-годишните. Добрата новина е, че тонгкат али може да помогне за компенсиране на някои от симптомите, свързани с дефицит на тестостерон. Освен това билката е термогенен агент, което означава, че помага на тялото да произвежда топлина и енергия и да гори повече калории. Затова и не е случайно, че една от най-честите употреби на Tongkat Ali е като помощно средство за отслабване.

В допълнение към това тонгкат али може да помогне за намаляване на нивата на кортизол. Кортизолът е хормон, който се освобождава, когато изпитваме стрес, и може да накара тялото да складира мазнини, особено в коремната област. Като редуцира нивата на кортизола, тонгкат али може да улесни отслабването. В подкрепа на това твърдение проучване, проведено от British Journal of Sports Medicine установило, че здрави мъже, които са приемали Tongkat Ali в продължение на пет седмици, са увеличили мускулната си маса и обема на мускулите за сметка на намалени телесни мазнини.

Докато някои добавки се фокусират върху повишаване на нивата на тестостерон за подпомагане на изграждането на мускули, тонгкат али е известен и със способността си да поддържа и здравето на сърдечно-съдовата система. Намалява триглицеридите и общия холестерол и повишава HDL (добрия) холестерол.

През последните години азиатската билка набира популярност и заради способността си да подобрява фокуса и концентрацията, да стимулира работата на мозъка както при здрави хора, така и при такива с когнитивни увреждания. Смята се, че активното вещество еврикомаозид, е отговорно за подобен ефект. Той увеличава освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин, който е отговорен за паметта и заучаването. Освен това подобрява притока на кръв към мозъка, осигурявайки кислород и основни хранителни вещества, свързани с фокуса и концентрацията.

Тонгкат али обаче си остава сред най-популярните хранителни добавки при еректилна дисфункция, ниско сексуално влечение и мъжко безплодие. Така например двойно-сляпо, плацебо-контролирано рандомизирано проучване от 2021 г., публикувано в Maturitas, установило подобрения в сексуалната функция при по-възрастни мъже с еректилна дисфункция и нисък тестостерон, когато комбинират редовни тренировки (60 минути интензивно натоварване три дни в седмицата) с тонгкат али. Тези мъже също са имали повишаване на нивата на тестостерон.

Проучване от 2014 г. констатирало подобни резултати при група мъже, приемащи добавка, съдържаща патентован лиофилизиран воден екстракт от Eurycoma longifolia и билката трибулус терестрис. В това проучване здравите мъже, приемащи добавката, съобщават за подобрена сексуална активност и еректилна функция.

Друг аспект от ползите на тонгкат али се свързват с репродуктивните способности. Систематичен преглед от 2017 г. на клинични проучвания, публикуван в Chinese Journal of Natural Medicine, разглежда 11 изследвания, оценяващи ефективността на тонгкат али върху сексуалното здраве при мъжете, включително при мъжко безплодие. Авторите на този преглед са открили доказателства, че хранителните добавки с екстракти на растението могат да увеличат количеството и качеството на спермата.

Тонгкат али е особено ценен и като ергогенна добавка при спортисти, която увеличава мускулната маса и сила и подобрява издръжливостта поради ефектите си за повишаване на тестостерона. Според рандомизирано контролирано проучване от 2021 г., публикувано в Complementary Therapies in Clinical Practice, добавките с Eurycoma longifolia подобряват мускулната сила и кардиореспираторната годност в група мъже с нисък тестостерон. Сред допълнителните съпътстващи ефекти от приема се съобщава и за подобряване на настроението, възстановяване на баланса на хормоните на стреса.

Макар да дължи популярността си на свойството да повишава мъжката потентност, билката е не по-малко полезна за жените. Те могат да усетят благотворния й ефект: чрез балансиране на хормоните се редуцират симптоми като ниско сексуално желание, напрежение и нервност, бавен метаболизъм и умора.

 

Като обобщение:

Екстрактът от растението тонгкат али от векове се използва за повишаване нивата на тестостерон и може да помогне при ниски нива на хормона. Ефектът му е забележителен: за повече мъжка сила, потентност, здраво мускулесто тяло и енергия.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.