×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
витамин k2

Повечето хора знаят колко важен е приемът на витамин D за здравето. Той има редица превантивни и лечебни ползи по отношение на растежа, костите, зъбите, сърдечната дейност, нервната система, настроението и много други.

За огромно съжаление обаче, е слабо известно колко голяма е ролята на К2 върху ефектите на витамин Д. К2 и D са мастноразтворими витамини, които действат заедно в тялото. Ако нивата на витамин Д са високи за сметка на нивата на К2, се оказва, че здравето е в сериозен риск.

 

 

Какво се случва, когато тялото разполага с достатъчно витамин D, а К2 е дефицитен?


Витамин D помага на тялото да абсорбира калция. Но след като абсорбцията е постигната, витамин Д няма никакъв контрол върху това къде точно отива калцият. Ето тук, витамин К2 има съществена роля.

К2 активира различни протеини, част от които имат важната задача да насочват калция, където му е мястото – а именно – към костите и зъбите. Но при положение, че в организма има недостиг на К2, тези протеини не могат да вършат извършват тази си функция.

Ролята на протеините, активирани от К2 е съществена по две причини: намаляване на риска от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания!

Витамин D повишава абсорбцията на калция в тялото. Но когато К2 е дефицитен, няма кой да активира протеините, които изпращат калция към костите и зъбите. Тогава калцият се насочва към меките тъкани – процес, който води до отлагането на калция по стените на кръвоносните съдове и бъбречни камъни. В медицината това явление е известно като „калциевия парадокс” – високи серумни нива на калций в отсъствието на витамин К2. В действителност, витамин К2 се оказва много полезен в профилактиката и лечението на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и бъбречни камъни.

Запомнете! Витамин D (виж продукти) насърчава усвояването на калция, а К2 го изпраща към костите. Тези хранителни вещества са най-полезни за костите, зъбите и сърдечно-съдовото здраве, само в случай, че организмът разполага с достатъчни количества и от двете.

 

Защо К2 е много по-ефективен в укрепването на костите от калция?


Много изследвания поставят под огромно съмнение предимствата на калция. Допълнителният прием на калций не само няма ефект върху костната плътност, но също така увеличава риска от развитие на атеросклероза, сърдечни заболявания и бъбречни камъни, предупреждават специалисти.

Оказва се, че ако целим да укрепнем костите или сърцето си, допълването с K2 е много по-добра идея!

Знаете ли, че... Японската диета е с много ниско съдържание на калций, но в Япония остеопорозата изобщо не е разпространена. При американците е точно обратното -  те приемат много калций с храната, но въпреки това процентът на остеопороза сред населението е висок! Тогава как японците са с толкова здрави кости и не познават остеопорозата? Тайната е в специалната храна натто, която те често консумират. Натто е високо ценено в японската кухня ястие, подобно на „миризливо” сирене, което обикновено се поднася с ориз и зеленчуци. Приготвя се от сварени соеви зърна, ферментирали с природна закваска от щама Bacillus subtilis var.natto. Натто е най-богатият хранителен източник на К2.

 

К1 и К2 – каква е разликата?


Витамин К1 (филоквинон) е открит в края на 20-те години и е наречен така заради критичната си роля по отношение на кръвосъсирването. Витамин К1 се се съдържа в зеленолистните зеленчуци и недостигът му е сравнително рядко срещан.

Витамин К2 (менахинон), от друга страна, относително скоро започна да привлича вниманието, което заслужава. Той доста по-трудно може да бъде получен от диетата, поради което голяма част от населението има недостиг на витамин К2.

Човешкото тяло има способността да конвертира K1 в K2, но скоростта на преобразуване е неефективна. Това бавно преобразуване ни лишава значително от така необходимия К2.

Резултати от много проучвания показват, че допълнителният прием на менахинон (K2) намалява риска от тежка калцификация на аортата, докато суплементирането с филохинон (K1) не дава подобни положителни резултати. Установено е още, че всяко увеличение от 10 мкг на К2 в храната, намалява риска от развитие на коронарна болест на сърцето с цели 9%!

 

Други полезни ефекти на К2:



  • активира не само протеините, насочващи калция, но и още много други протеини с важна за здравето роля;

  • възпрепятства анормалния растеж на клетките и има силна роля в превенцията на много видове рак, включително на простатата, дебелото черво, черния дроб и белия дроб;

  • подобрява инсулиновата чувствителност, което е важно за хората с диабет;

  • облекчава състоянието при варикозани вени;

  • заздравява зъбите;

  • увеличава производството на тестостерон в тестисите;

  • играе важна роля за здравето на мозъка и профилактиката на болестта на Алцхаймер;


 

И още... Ускореното стареене на кожата и преждевременната поява на бръчки се свързва с ниска костна плътност при жени в постменопауза. Както вече разбрахме, ниският прием на витамин К2 е свързан с ниска костна плътност.Изводът е, че дефицитът на витамин К2 може да бъде свързан и с набръчкването на кожата. Явно, че допълнителният прием на К2 най-вероятно подмладява кожата – факт, с който можем да се съгласим и имайки предвид колко бавно остаряват японките!

 

Вижте супер бионаличната канадска формула на Natural Factors със съдържание на витамини К2 и D3 тук:

ВИТАМИН К2 120 MCG И D3 1000 IU

Заздравява костите и зъбите! Намалява риска от калцифициране на кръвоносните съдове!

 

В кои храни присъства К2?

Витамин К2 се намира във ферментиралите храни и животинските продукти. Ето колко мкг К2 се съдържат в 1 порция от следните храни:

  • Натто - 1100 мкг

  • Черен дроб - 369 мкг

  • Твърдо сирене - 76 мкг

  • Меко сирене - 56 мкг

  • Яйчен жълтък - 32 мкг

  • Пилешки гърди или крака - 9 мкг

  • Кисело зеле - 4.8 мкг


Витамин К2 е безопасно хранително вещество. Не е установено ниво на токсичност и сериозни рискове за здравето не са установени, дори при по-високи дози.

В хранителните добавки, витамин К2 присъства под формата на МК-4 и МК-7. МК-4 се получава синтетично и има по-кратък полуживот от МК-7. МК-7 е изолиран от натто и е значително по-бионаличен.

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.