Витекс – специалната женска билка

 

Витекс е храст, известен още като Аврамово дърво. Цветовете на растението са в красив лилав цвят. Среща се по Средиземноморието и Централна Азия.

 

Витекс се използва като традиционен народен лек за различни „женски“ болести. Приемът на билката се отразява особено благоприятно при хормонален дисбаланс, следродилна хеморагия (заболяване на възпроизводителната система, което се характеризира с намалено уриниране, припадъци, умора, ускорен пулс, замаяност и кървене), като подпомагащо състоянието на жената средство в периода след раждането.

 

Витекс всъщност не съдържа хормони, но медицината все още не е съвсем наясно на кои точно съставки се дължи хормоналното действие на растението.

Онова, което се знае за Витекс е, че увеличава прогестерона чрез стимулиране освобождаването на хормон от хипофизната жлеза, наречен лутеинизиращ хормон.

 

Смята се още, че Витекс нормализира прекомерно високите нива на пролактин и действа срещу здравословните нарушения, водещи до безплодие.

 

Използваемите части на билката са плодовете, листата и семената. Всички те са богати на флавоноиди, иридоидни гликозиди, терпеноиди, алкалоиди и др.

 

 

Случаи, в които се препоръчва прием на Витекс от жени:

-Безплодие

-Предменструален синдром, в това число и чувствителност на гърдата, спазми и главоболие.

-Акне

-Фиброцистозни заболявания на гърдата

-Тежка менструация

енопауза

 

Странични ефекти

Нежеланите реакции от приема на Витекс обикновено могат да бъдат свързани с леки храносмилателни смущения или кожни раздразнения. Други странични ефекти, доста по-рядко срещани, са сърцебиене, главоболие, сухота в устата, сърбежи, косопад.

 

Приемът на Витекс не се препоръчва по време на бременност, както и през периода, в който жената кърми.

 

Употребата на Витекс може да повлияе нивата на невротрансмитера допамин. Затова, хората с болестта на Паркинсон, шизофрения или което и да било друго състояние, засягащо нивата на допамина, трябва да избягват Витекс, освен ако приемът на билката не е изрично препоръчан от лекар.

 

Възможно е Витекс да намали действието на пероралните контрацептиви и/или да повиши риска от нежелани реакции при употребата им.

Препоръчваме Ви:

Витекс Naturaf Factors 80 mg x 90 V-капсули

Витекс Nature's Way 400 mg x 100 капсули

Коментари (17)

    • Анелия
    • 2018-10-28 12:15:01
    Здравейте ! Пия Витекс 3-ти месец има голямо подобрение най- вече в гърдите не ме болят от мастопатията преди идване на цикъла. Но имам огромен проблем засилено акне. Преди 2 години пак го пих и пак получих доста пъпки по лицето и го спрях. Какво ще ме посъветвате? Чуствам се добре нямам ПМС, цикъла ми се нормализира не е ужасно обилен, нямам го ужасното главоболие. Но акнето не го издържам ? Колко време още да го пия и защо ми излизат пъпки нали регулира хормоните ? Благодаря Ви, предварително ! Хубав ден !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-11-08 16:51:07
    Здравейте, При продължителен прием, витекс може да повлияе негативно чернодробната функция при тези, които са предразположени към проблем с черния дроб или черният дроб е претоварен от неподходяща храна, алкохол, медикаменти. В черния дроб, както знаете, се извършва детоксикация на повечето храни, напитки и медикаменти. Голяма част от тези токсини се изхвърлят чрез кожата, което може да обясни акнето. За съжаление, няма нищо съвършено на този свят, както е казала и Лисицата на Малкия принц. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Анелия
    • 2018-11-10 04:14:35
    Благодаря за отговора д-р Аелита Петрова. Пия го 4-ти месец искам поне 6 месеца да изкарам. Акнето понамаля може да е от терапиите които ми правиха два пъти на лицето. Мога ли да продължа да го пия ? Колко време мога да пия Витекс ? Алкохол не пия и не пуша.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-11-14 17:07:25
    Здравейте, Ако се чувствате добре, най-вероятно няма да е проблем да продължите с витекс още 2-3 месеца. Може да направите изследване на чернодробни ензими – ще ни покаже дали и докога може да продължите с витекс. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Надежда Йорданова
    • 2019-12-01 17:02:39
    Здравейте, пия Витекс поради завишени про-лактин.Пия го от овулация до менструация по 2 таблетки на ден, този месец ми е 5 месец. Предходните 4 месеца се чувствах чудесно и почти нямах болка и болезненост в гърдите, т.е. ПМС бяха супер слабо изразени. Този месец имам пмс-болки в гърдите и яйчниците,така както в месеците преди приема на Витекс и се чудя дали да го пия и следващия месец или за мен е спрял да действа?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-12-02 17:48:40
    Здравейте, Препоръчва се витекс да се приема 5 – 6 месеца без прекъсване. Друга билка с регулиращ нивото на пролактина ефект е Женско биле / сладък корен, сладник/. Подходящо е и лечението с хомеопатични медикаменти. Най-добре е да се консултирате с лекар-фитотерапевт, който може да ви предпише рецепта с билки, подходящи специално за вашето състояние. Или след почивка от месец-два, през които да приемате Женско биле/ Ликорис (корен) 450 mg , 3 по 2, да повторите курс със Витекс. Приема се, че пролактинът е стресов хормон, т.е. силно се повлиява от вашето психично състояние. Умора, стрес, проблеми и т.н. повишават нивото на пролактина, поради което е необходимо наред с хранителните добавки да предприемете необходимото, за да си осигурите достатъчно време и условия за почивка и релакс. Подходящи са рейки, йога, чи гун. Дори най-обикновеното отпускане в т.нар. мъртва поза /шавасана/, упражнявано ежедневно, ще ви успокои и ще подпомогне нормализирането на хормона. д-р Аелита Петрова
    • Светлана
    • 2020-05-12 15:02:33
    Добър ден д-р Аелита Петрова, Аз имам и висок холестерол-6,8. Какво ще препоръчите ? Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-12 15:04:29
    Здравейте, Подходящ при тези стойности на LDH холестерола е Advanced Cholesterol Formula (Холестерол формула) – комбинация от ниацин (витамин В3), екстракт от розела 4:1, стандартизиран до 6% антоцианини и патентованата смес Sytrinol® - екстракт от цитрусови кори и палмови плодове. Витамин В3 – никотинова киселина/витамин РР/ е витамин от В групата. Участва в обмяната на липопротеините с основен ефект понижаване на холестерола/фосфолипидите, разширяване на малките кръвоносни съдове и подобряване на микроциркулацията. Намалява риска от атеросклероза. Sytrinol® - нормализира общия холестерол като понижава „лошия” и увеличава „добрия”. Според клинични проучвания, Ситринолът спомага за намалявне на артериална плака и намалява агрегацията/слепването/ на тромбоцитите в кръвта. Понижава нивото на С-реактивния протеин и има противовъзпалително действие при възпаление на съдовете, вкл. съдовете на сърцето, което обуславя кардиопротективния му ефект/защитаващ сърцето/. Розела /Суданска роза – от листата й се прави чаят каркаде/ е с доказан антихипертензивен ефект /понижава кръвното налягане/. Понижава триглицеридите в кръвта и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Антихипертензивния ефект се дължи на диуретичното и съдоразширяващо действие. Подходящата диета е необходимо условие за нормализиране на липидния профил. д-р Аелита Петрова
    • Венера Георгиева
    • 2020-06-18 17:34:37
    Здравейте, пия Витекс от 13дни и Вечерна Иглика, след спиране на противозачатъчни и днес имам леко зацапване. Възможно ли е да е от Витекс-а?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-19 15:39:56
    Здравейте, Обикновено Витекс се понася добре и без странични ефекти, но при повишена индивидуална чувствителност на ендокринната система е възможно. В такива случаи е необходима консултация с лекар, специалист по фитотерапия. д-р Аелита Петрова
    • Светла
    • 2021-07-02 06:41:56
    Започнах Витекс след края на цикъла, слес 2 дни на прием пак прокървих. Възможно ли е да е от Витекс?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-05 08:46:50
    Здравейте, Да, възможно е. Понякога може да настъпи кървене извън менструацията. В зависимост от състоянието на яйчниците и способността им да произвеждат естрогени и прогестини, е възможно витекс да промени съотношението на хормоните така, че да предизвика кървене. В такива случаи не е подходящо да се приема. д-р Петрова
    • Моника
    • 2021-12-08 22:22:14
    Дъщеря ми е на 23години и 3години приема Логест почти без почивка. След като ги спря, вече 8 месеца няма менструация.Единия и яйчник е с поликистоза. Прогестерона е 0.1, тестостерон 0.34 , инсулин 5.8, TSH - 2.37 при което и предписаха еутирокс 25- по 1/2 таблетка на ден за месец . Започна да пие и вечерна иглика и Витекс.Бихте ли ми казали Витекса може ли да се приема с Еутирокс. Забравих да уточня , че Пролактина е 6.30. ,
    Здравейте!

    Витекс има прогестероноподобен ефект и може да се приема с Еутирокс. Въпроса е дали е подходящ за Вашия случай. От това, което сте описали, мога да кажа, че поликостозен яйчник не винаги е равно на синдром на поликистозни ячници ( СПКЯ или PCOS ). Изследванията, които сте направили не са достатъчни за поставяне на диагноза, важни са още ИТН ( индекс на телесната маса), вторичните полови белези също ( окосмяване, развитие на гърдите, разпределение на мастната тъкан). Двете основни състояния, освен бременност разбира се, които водят до вторична аменорея ( спиране на менструацията след като веднъж я е имало) са Хипоталамичната аменероя и СПКЯ. Подхода за лечение на всяко едно от двете състояния обаче е различен. Колкото до ТСХ, то е съвсем в норма ( в зависимост от лабораторията нормата е около 4). Така че, употребата на Еутирокс, особено без изледване и на периферните хормони, ми се вижда необосновано ( макар и дозата от половин таблетка от 25мкг да е незначителна).

    Поздрави,
    д-р Маргарита Маламова
    • Ели
    • 2022-03-24 09:21:30
    Като чета страничните ефекти виждам, че се припокриват с показанията. Аз го пия трети месец за болки в гърдите къс цикъл к менструална мигрена. Но миналия месец имах много дълъг 8 дни пристъп на мигрена. Доста тежък. Този месец по време на цикъла имам ужасни прилошавания до припадък. Получавам и бих казала тежки панически атаки(и силна тревожност), за които бях позабравила. Болките в корема са доста силни първите дни и обилно кървене. Възможно ли е всичко това да са странични ефекти след тримесечен прием? На 37 години съм ако има значение.

    Здравейте,

    Има някои наблюдения и проучвания, които показват, че е възможно при прием на витекс да се усили менструалното кървене. Понякога -  гадене, главоболие, стомашно-чревни нарушения, акне, сърбеж и еритематозен обрив. Данните от клиничните  проучвания показват, че нежеланите реакции след лечение с Витекс са леки и обратими. Не е получавана информация за паник атаки като страничен ефект на витекс. Наличните данни  за приложението на витекс показват, че билката е безопасна и утвърдена за прием от съответните органи и инстанции. Въпреки това, когато възможните странични ефекти на хранителната добавка съвпадат с предразположения към дадено заболяване или то вече е проявено клинично, по-добре е да не се приема като самолечение без наблюдение от специалист. Сега спрете витекс и се консултирайте  с лекар-специалист по алтернативна медицина, за изготвяне на индивидуална програма за лечение и наблюдение.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Веси
    • 2022-05-01 16:15:17
    Здравейте, пия добавка комбинация витекс, мака и фолиева к-на. Имам невероятно силен косопад и от два месеца и след цикъл розова кръв за 2-3 дни. Мислите ли, че е от тях.

    Здравейте,

    Както знаете, билката Витекс, макар че не съдържа хормони, оказва влияние върху половите хормони. От друга страна, билката мака също има ефект върху хормоналния баланс. Възможно е съвместното им действие да е повлияло хормоналните съотношения /прогестини-естрогени/ по начин, който да е предизвикал необичайното кървене, както и косопада. Най-вероятно проблемът е временен и ще се реши с прекратяването на приема на двете билки /фолиевата киселина няма отношение/. Въпреки това, принципите на медицината изискват всеки необичаен и притеснителен симптом да се изясни. Необходимо е да спрете билките и ако проблемът продължи, да направите консултация с гинеколог и съответните хормонални изследвания, назначени от него. В бъдеще, ако решите да приемате билки /добавки с хормоноподобен ефект, по-добре е да приемате комбинирани продукти, където дозите са съобразени и не надвишават препоръчителната дневна доза или да приемате само по една билка с такъв ефект.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Десислава Витанова
    • 2022-05-10 14:05:40
    Здравейте, Искам да ви попитам от началото на този цикъл започнах да пия Витекс.Преди да ми дойде цикъла пих дуфастон,защото имам задържан фоликул 4 см.Четвърти ден пия вече,витекс ,а цикъла ми беше много кратък само три дена,възможно ли е това да е от приема му.И много бих искала да ви попитам аз съм с Луф синдром и фоликулите не се пукат,а ги задържам,дали знаете ,витекса помага ли за този проблем?Благодаря ви.

    Здравейте,

    Ефектът на витекс при хормонален дисбаланс е потвърден с редица проучвания и наблюдения. Възможно е да Ви помогне, ако се отстранят и други фактори за хормонален дисбаланс – недиагностицирано заболяване на ендокринната система, друго заболяване, стрес, прекалено физическо и психическо натоварване. Ето защо, освен хранителните добавки или медикаменти, за да се нормализира овулацията, включително ЛУФ,  е необходимо да се стремите към по- здравословен начин на живот, с максимално спокойствие.

    За по-точна диагностика и лечение е препоръчително  да направите консултация със специалисти в тази област.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

     

    • Людмила Танева
    • 2022-11-10 16:49:06
    Здравейте, пия Агнес заради пременопауза ! Възможно ли е от него да напълнея ?Пия и вечерна иглика .

    Здравейте!

     

    Ако не сте променяли начина си на хранене и се движите редовно, то напълняването може да се дължи на хормоналните промени, които настъпват в женското тяло с процеса на навлизане в климактериума.  Друга възможност, макар и много рядко срещана, е рязкото покачване на килограми да се дължи на допълнителния прием на Витекс (Агнес). Възможно е организмът да реагира негативно на билката, а също е от значение и какво е нивото на половите ви хормони. Можете да спрете приема на Агнес за период от няколко седмици. Ако след този период има положителна промяна в теглото ви, то това би потвърдило тази възможност.

     

    Желая ви успех!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.