×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Витамин В17


Какво представлява витамин B17 (амигдалин)

Амигдалинът е цианогенен гликозид и естествено съединение, чиято противоракова и противовъзпалителна активност са известни от много години насам. По-популярен е с наименованието “витамин В17”. Изолиран е през 1830 г. от френските химици Robiquet и Boutron-Charlard от ядките на горчивия бадем (Prunus amygdalus). За първи път е използван в лечението на рак в Русия през 1845 г. и в Съединените щати през двадесетте години на миналия век.

В действителност, амигдалинът не е витамин – наричан е „витамин В17“ от старите изследователи, а днес това наименование се използва условно. Организмът не се нуждае от амигдалин за нормалните си функции, въпреки че не може и да си го синтезира.

Кайсиевите ядки са най-богатият източник на естествено срещащ се амигдалин. Други хранителни източници са горчивият бадем, черешовите и сливовите костилки, семките на ябълките и крушите, и др.

През 1920 г. д-р Ернст Т. Кребс старши популяризира теорията, че амигдалинът е ефективен срещу рак, но в твърде високи дози може да прояви токсичност при хора. Синът му – Ернст Т. Кребс младши продължава изследванията в тази посока и през 1952 г. синтезира синтетична версия на амигдалина, наречена лаетрил.

Наименованието laetrile произлиза от термините laevorotatory и mandelonitrile, и се използва за пречистената форма на амигдалин. Терминът “витамин B-17 е въведен за летрила от Е. Т. Кребс младши.

През седемдесетте години на миналия век летрил е силно популярен като противораково средство – съобщава се, че до 1978 г. с него са били лекувани повече от 70 000 души в САЩ.

Въпреки че наименованията летрил, витамин B17 и амигдалин често се използват взаимозаменяемо, те не са един и същ продукт. Химическият състав на патентования в САЩ Летрил (манделонитрил-бета-глюкуронид), полусинтетично производно на амигдалин, е различен от лаетрил/амигдалин, произведен в Мексико (манделонитрил бета-D-гентиобиозид) и получен от натрошени кайсиеви ядки.

Тялото разгражда амигдалина до три съединения – циановодород, бензалдехид и пруназин. Счита се, че циановодородът е активният компонент, който пречи на раковите клетки да използват кислорода и предизвиква тяхната апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Другите два компонента на разпадане на амигдалина — пруназин (който е подобен по структура на летрил) и бензалдехид, също са инхибитори на раковите клетки.

 

Има 4 възможни хипотези за това как амигдалин се бори с рака

Две от хипотезите гласят, че раковите клетки са богати на ензими, които преобразуват амигдалин в цианид, който от своя страна предизвиква апоптоза.

Третата хипотеза предполага, че ракът се причинява от дефицит на витамин В17.

Според четвъртата хипотеза, циановодородът, до който се преобразува амигдалин в организма, „вкиселява“ раковите клетки и предизвиква тяхната смърт.

 

Малко данни

През 2021 г. излизат резултати от изследвания, предполагащи за механизмите, чрез които амигдалин предизвиква апоптоза: увеличаване на определени клетъчни протеини и намаляване на други. Те също така потвърждават ефектите на амигдалина на клетъчно ниво – че "притежава противоракови свойства и предизвиква апоптоза" и че "може да действа като многофункционално лекарство в терапията на рак".

През юни 2020 г. изследователи комбинирали амигдалин с ензим, наречен бета-глюкозидаза(ß-glu), който засилва активността на амигдалина. Те установили, че комбинацията води до смъртта на раковите клетки на простатата.

През август 2020 г. било установено, че амигдалинът може да убие определени клетъчни линии на рак на гърдата и че предотвратява разпространението им в тялото.

 

Други потенциални ползи от приема на амигдалин ("витамин В17")

Понижава кръвното налягане – в едно проучване е установено, че амигдалин помага при хипертония като понижава систоличното кръвно налягане с 28.5% и диастоличното кръвно налягане – с 25%.

Аналгетик, който намалява болкатапроучвания върху животни показват, че амигдалин облекчава болката, дължаща се на възпалителни състояния като артрит.

Облекчава симптомите при астма, бронхит, емфизем – предизвиква рефлекторна стимулация на дишането и оказва антитусивен и антиастматичен ефект.

 

Употреба на летрил (синтетичната версия на амигдалин) в САЩ

В Съединените американски щати, за изследването на нови лекарства върху хора е необходимо да се подаде специално заявление (Investigational New Drug / IND) в Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

През 1970 г. фондация McNaughton (Сан Исидро, Калифорния) подава такова заявление за изследване на летрил. Първоначално искането е одобрено, но по-късно отхвърлено, тъй като предклиничните опити при животни показали, че няма вероятност летрил да бъде ефективен като противораково средство.

Поддръжниците на Laetrile считат, че този обрат е опит на правителството на САЩ да блокира достъпа до нови и обещаващи терапии срещу рак, поради което натискът Laetrile да стане достъпен за обществеността се засилва. Следват съдебни дела в Оклахома, Масачузетс, Ню Джърси и Калифорния, оспорващи ролята на FDA в одобрението на лекарствата, които трябва да бъдат достъпни за пациентите с рак. След това летрил е легализиран в повече от 20 щата. През 1980 г. Върховният съд на САЩ постановява федерална забрана за междущатски превоз на летрил и в резултат употребата му значително намалява. Въпреки това съединението продължава да се произвежда и да се прилага като противоракова терапия, предимно в Мексико и в някои клиники в Съединените щати.

 

Източници

  1. Very Well Health. Can Vitamin B17 (Amygdalin) Beat Cancer? https://www.verywellhealth.com/laetrile-amygdalin-89572
  2. National Cancer Institute. Laetrile/Amygdalin (PDQ)-Health Professional Version. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/laetrile-pdq#_10
  3. Medical News Today. Can apricot seeds help treat cancer? https://www.medicalnewstoday.com/articles/314337#research
  4. Healthline. Laetrile (Vitamin B17 or Amygdalin): Benefits, Myths and Food Sources. https://www.healthline.com/nutrition/laetrile-vitamin-b17#TOC_TITLE_HDR_5
  5. Journal of Cancer Research and Therapeutics. Advanced research on anti-tumor effects on amygdalin. https://www.cancerjournal.net/article.asp?issn=0973-1482;year=2014;volume=10;issue=5;spage=3;epage=7;aulast=Song
  6. Heal Navigator. Vitamin B17 and Cancer Research. https://healnavigator.com/treatments/vitamin-b17-cancer-treatment/
  7. NCBI. Amygdalin Regulates Apoptosis and Adhesion in Hs578T Triple-Negative Breast Cancer Cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703354/
  8. NDTV Food. Vitamin B17 Sources and Reasons To Not Skip Them. https://food.ndtv.com/health/vitamin-b17-sources-and-why-you-must-not-skip-them-1679476
  9. Healthline. Antioxidants Explained in Simple Terms. https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained
  10. Cancer.Net. Understanding Your Complete Blood Count (CBC) Tests. https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/reports-and-results/understanding-your-complete-blood-count-cbc-tests
  11. National Cancer Institute. Laetrile/Amygdalin (PDQ)-Patient Version. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/laetrile-pdq
  12. NDTV Food. How To Eat Flaxseeds? Health Benefits, Tips and Recipes. https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-eat-flaxseeds-health-benefits-tips-and-recipes-1247569
  13. Healthline. What Is Sorghum? A Unique Grain Reviewed. https://www.healthline.com/nutrition/sorghum#uses
  14. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/laetrile-pdq#cit/section_2.15 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.