×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Опасен ли е недостигът на витамин B12?

Един от симптомите на недостиг на витамин В12 е... умората. Умората е един от основните симптоми при недостиг на витамин В12 в кръвта. Добре е да знаете обаче, че чувството на отпадналост и вялост може да се дължи и на много други здравословни проблеми или липсата на достатъчно сън. Другите показатели за ниско ниво на витамин В12 са загуба на тегло, запек или диария, подуване на корема, газове, треперещи ръце и др.

Диетата може да увеличи риска от недостиг на витамин В12
Изследванията сочат, че хората, които са на диета, не приемат достатъчно витамини и минерали или вземат лекарства често са с ниски нива на витамин В12 в кръвта. Важният витамин не може добре да се абсорбира от тялото и се изхвърля с урината. Вегетарианците и веганците са изложени на риск, тъй като по-голямото количество от витамин В12 идва от месото. Те задължително трябва да вземат допълнително В12 под формата на таблетки. Същото се отнася и за хората, които са се подложили на операция за намаляване на теглото или алкохолиците. При тях витамин В12 се абсорбира много трудно, когато се приема чрез храната или слънцето.

При недостиг на витамин В12 организмът не произвежда достатъчно червени кръвни клетки. 
Малко хора знаят, че витамин В12 помага на организма да произвежда червени кръвни телца. При по-голяма липса на тези важни клетки може да се развие анемия или други сериозни болести.

Aко имате недостиг на витамин B12... Най-доброто нещо, което може да направите е да вземате витамини под формата на таблетки. Американският медицински институт препоръчва възрастните над 14 години да приемат по 2.4 микрограма на ден. Бъдещите майки и кърмещите дами е добре да пият двойна доза. При сериозен дефицит на витамин В12 лекарят може да ви предпише дори специални инжекции.

При сериозен недостиг на витамин В12... 
Често хората, които страдат от дефицит на витамин В12 забравят бързо, не могат да се концентрират, проявяват дори симптоми на деменция. Проблемите възникват един по един, но могат да доведат до сериозни последствия. Много пациенти пренебрегват необходимостта от витамин В12, но той се грижи за бистрия ум и добрата концентрация. Доказано е, че когато се наблюдава недостиг човек може да се сблъска с говорни проблеми и дори неадекватно поведение. Витамин В12 причинява още анемия и проблеми с костите.

Месото съдържа най-много витамин В12. 
Всички продукти от животински произход – месо, риба, мляко, яйца и сирена са най-добрият източник на витамин В12. Медът, плодовете и зеленчучите не могат да ви осигурят необходимото количество от полезния витамин. Ето защо вегетарианците и веганите са застрашени от анемия. Ако не ядете достатъчно месо или не пиете мляко, вземайте допълнително хранителни добавки с витамин В12.

Недостигът на витамин В12 се определя с кръвен тест. 
Ако се опасявате, че страдате от дефицит на витамин В12, опишете симптомите си на личния лекар, който ще ви назначи кръвен тест. Някои хора могат лесно да си набавят необходимото количество от полезния витамин само като спазват определена диета и вземат хранителни добавки.

Лекарствата пречат на усвояването на витамин В12. 
Добре е да знаете, че почти всички лекарства пречат на пълното усвояване на витамин В12, който идва от храната. Ето защо ако вземате медикаменти, най-добре ги комбинирайте с по-голямо количество витамин В12 като хранителни добавки.

Добавките могат да компенсират дефицита на В12. 
Най-добрият начин да се справите с ниските нива на витамин В12 е да приемате хранителни добавки. Препоръчително е да ги пиете в продължение поне на 3 месеца. Кръвните тестове ще покажат дали се нуждаете от още един курс на лечение.

Revita Ви препоръчва: Витамин В12 на канадската компания Natural Factors! Natural Factors е един от най-големите производители на натурални продукти за здраве в Северна Америка. Компанията има дългогодишен опит в индустрията, а продуктите й се разпространяват из цял свят. Natural Factors притежава собствена земеделска земя, сертифицирана като органична, в която се отглеждат суровините, влагани в продуктите. Производствените съоръжения на Natural Factors отговарят на изискванията за Добри производствени практики на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и Дирекцията за натурални продукти за здравето на канадското правителство. Съоръженията на компанията са сертифицирани и от Администрацията за терапевтични стоки на Австралия.

Витамин В12 1000 µcg (Метилкобаламин) 90 сублингвални таблетки



Витамин В12 1000 mcg x 180 сублингвални таблетки



 

Коментари (65)

    • Мила
    • 2016-06-14 12:58:10
    Статията е писана доста отдавна и едва ли някой ще ми отговори ,но имам такъв въпрос : Свекърва ми е на 95 години. Нейна лична лекарка всеки месец и поставяше по 2000 гами ВИТ . В 12 . От известно време ослепя. Има ли връзка между така коментирания витамин и слепотата и .
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-21 13:45:51
    Здравейте, Вероятно лекуващият лекар е установил В12 недоимъчна анемия при непълноценно усвояване на В12 от храната, което е често срещано заболяване при възрастни хора поради атрофия на стомашната лигавица. Вероятно слепотата е причинена от основното заболяване и напредналата възраст, които водят до атрофия на зрителния нерв. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Vanina
    • 2016-07-30 06:22:22
    Здравеѝте!Направих си изследване за витамин Б12.Резултатите са ми 191.2, а на хомоцистеина 15.4.Нормални и са тези стоѝности.Трябва ли да приемам допълнително витамин Б12.Благодаря!!!
    • соня
    • 2017-04-21 10:20:44
    Здравейте! Нивото на В12 при мен е 315,20 pmol/L (реф. ст-ти 141,0 - 489,0). ПКК са в норма. На 50 г. съм. На вегетарианско хранене от 6 години. Имам изтръпване, умора, обща слабост ... Моля Ви, за коментар и насока за действие, ако е необходимо. Благодаря! Хубав ден!
    • Радка
    • 2020-10-13 00:59:43
    Здравейте! Бия си инжекции вит. В 12 поддържаща терапия всеки месец но наскоро установих че хемоглобина ми се е завишил на 158 а отделно от това имам болки в гърба и не зная какво да правя. И следвах вит. В 12 сега е 255. Моля за помощ.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-15 09:27:50
    Здравейте, Хемоглобинът ви е в норма, макар и на горна граница. Вероятно лекуващият лекар ще ви посъветва да спрете инжекциите В12. В12 също е в норма, на долна граница. За да се установи дали имате В12 дефицит, се препоръчва допълнително изследване на фолиева киселина, метилмалонова киселина и хомоцистеин. Ако се докаже дефицит, може да се консултирате с лекар-диетолог за препоръки за лечебно хранене, тъй като допълнителен прием на витамин В12 при завишени стойности на хемоглобина не се препоръчва, както вероятно знаете. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-08-03 16:08:14
    Здравейте,Ванина, Всяка лаборатория си има своите референтни граници за изследванията, които прави и би трябвало да попитате за тях в съответната лаборатория. Най-общо може да се каже, че стойността на вит. В12 е близо до долната граница на нормата, а хомоцистеина е леко завишен. Както знаете, големи количества алкохол, цигари и кафе, диабетът, високото кръвно налягане, лошият холестеролов профил, се свързват с висок хомоцистеин. Профилактично може да се приема препарат, съдържащ витамините B6, B9 и B12, но след консултация с лекар. До тогава - здравословен начин на живот - добра двигателна активност, балансирано хранене, добър контрол на хроничните ви заболявания, ако имате такива.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-08-03 16:08:52
    Здравейте,Ванина, Всяка лаборатория си има своите референтни граници за изследванията, които прави и би трябвало да попитате за тях в съответната лаборатория. Най-общо може да се каже, че стойността на вит. В12 е близо до долната граница на нормата, а хомоцистеина е леко завишен. Както знаете, големи количества алкохол, цигари и кафе, диабетът, високото кръвно налягане, лошият холестеролов профил, се свързват с висок хомоцистеин. Профилактично може да се приема препарат, съдържащ витамините B6, B9 и B12, но след консултация с лекар. До тогава - здравословен начин на живот - добра двигателна активност, балансирано хранене, добър контрол на хроничните ви заболявания, ако имате такива. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Vanina
    • 2016-08-04 10:04:14
    Sarde4no blagodarq!!!
    • Ани
    • 2016-10-09 14:09:29
    Здравейте ! Аз съм с МС. Посъветваха ме (не доктори) да си направя това изследване за дефицит на В12. Защото в моя случай ако с МС за ръчичка върви и този дефицит , нещата се усложняват ?. На изследването ми пише референтна стойност 141-489. Моят резултат е 247,6 pmol/l. И понеже на различни места чета за противоречиви референтни стойности , според Вас в моя случай има ли място за притеснение ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-10-12 15:52:44
    Здравейте, По-чувствителни маркери за В12 недоимък са хомоцистеин и метилмалонова киселина. Изследвания показват, че те са увеличени дори когато В12 е в долна граница на нормата. Вашият резултат може да се приеме за граничен и е добре да повторите изследването, като се изследват и хомоцистеин, и метилмалонова киселина, за възможно най-точно диагностициране на евентуален В12 дефицит. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • АНТОН АНТОНОВ
    • 2016-10-21 11:32:41
    Здравейте! Наша близка, възрастна жена на 92 г., страда от В-12 недоимъчна анемия.Лекуващият лекар е предписал инжекции с витамин В-12 в течение на 5 дни. Моля за Вашия отговор на въпроса ми: колко дни е минималният срок за лечение с поставяне на инжекции с витамин В-12. Разбира се, това зависи и от резултатите на кръвните изследвания. Благодаря Ви. А.АНТОНОВ
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-10-25 14:37:47
    Здравейте, Обикновено лечението е интрамускулно в дневна доза 500 мкг и повече, ако е необходимо, в продължение на 2-3 седмици. Ефектът от лечението се преценява по резултатите от кръвната картина. След този период се провежда поддържащо лечение по индивидуално определена схема. Прекъсването на поддържащото лечение води до рецидив на заболяването. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ANI
    • 2016-11-02 18:15:28
    da6terq mi e s facialis , ima li vrazka vitamin B12 s le4enieto i, ve4e 8 meseca se lekyva , no vse o6te niama napalno dobar rezyltat, blagodarq predvaritelno!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-14 16:36:16
    Здравейте, Вит. В12 е важен за поддържането на нормалните функции на нервната система, защото участва в метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите, и в изграждането на нервните клетки. Може да се използва в подкрепа на основното лечение при невралгии и неврити на н. фасиалис заедно с други витамини и медикаменти, физиотерапия и т.н. Ако имате някакви съмнения и притеснения, направете консултация в специализирана неврологична клиника, по възможност университетска. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • калин
    • 2016-11-11 21:32:11
    141 mi e B-12.Ако всеоще е възможен отговор бих искал да запитам:започнах метилкобаламин,подезична форма и реагирах с алергия.Каво бихте ме посъветвали?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-22 15:29:28
    Здравейте, Резултатът е в долна граница на нормата. След като сте проявил алергия към В12 продукт, добре е да не приемате В12 под формата на добавки, а да увеличите храните, богати на В12 - черен дроб телешки, птичи и свински, октопод, миди, риби – скумрия, сардина, треска, шаран; говеждо, овнешко, пуйка, пиле; извара, сирене и кашкавал, прясно и кисело мляко, сметана. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Йорданка Попова
    • 2016-11-14 12:52:28
    Брат ми е с диагноза рак на белия дроб, с анемия - дефицит на желязо и В12. Може ли да взема добавката. Навсякъде по форумите пише, че е противопоказно за онкоболни. Моля посъветвайте ни.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-22 15:56:46
    Здравейте, В12 не се препоръчва при онкоболни, тъй като някои изследвания показват, че нивото на В12 при онкоболни е завишено, а също че при допълнителен прием рискът за онкоболест може да се увеличи. Това са начални изследвания, не са категорични, проучванията продължават. При наличие на показания, както в случая, според мен би трябвало да се проведе необходимото лечение с железни препарати и В12, тъй като рискът от усложнения на анемията е сигурен, докато рискът онкозаболяването е в процес на уточняване. Потърсете мнението на специалисти онколози и хематолози. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Спасенка Цветкова
    • 2016-12-17 18:05:59
    Здрвейте!Жибея в Кипър и от една година ми се появява едно боцкане по цялото тяло.Не е постоянно а на периди.Някой път е по продължително 10-15 дни.Друг път е за 4-5 и преминава.Ходих на лекар споделих какво усещам и ми назначиха кръвни изследвания плюс изследване нивата на вит.Б12.Тук изследванията не ги дават на пациентите и лекарката каза,че всичко е в норма, но ми изписа една инжекция Б12 и след като ми я сложиха след няколко часа тези бодежи намаляха.Споделих с нея за това, но тя не ми изписа повече даде ми да пия комбинирани витамини.От тогава тези бодежи ги усещам само на езика и понякога на устните.Имам и още един проблем и не знам дали не е свързано.Имам изкривяване на гръбначния стълб, но ортопеда смята,че не е голямо и няма причина за безспокойство.Правих снимка и на шийни прешлени.Там казаха,че всичко е наред, но аз получавам една силна тъпа болка,която тръгва от врата и стига до дясното слепоочие.И тази болка се появява перодично.Но изтръпването не се получава когато я има болката.От общото ми състояние чувствам само умора и липса на енергия.Знам, че е несериозно да ми поставите диагноза без иследвания и преглед диагноза, но молбата ми е ако е възможно някакъв съвет какво да си взема да пия,докато се прибера в България през месец март 2017.Много ще съм благодарна ако ми помогнете.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-20 17:31:21
    Здравейте, Усещанията, които имате, се наричат парестезии и може да са симптом както на „обикновена“ авитаминоза, така и на сериозни неврологични, автоимунни и други болести. Необходима е консултация с невролог. Междувременно може да вземате витамини от групата В – В1, В6, В12 – у нас ги има като Невробекс 3по2 и допълнително магнезиев продукт. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Росица Василева
    • 2017-02-14 13:17:00
    Здравейте :)) вегетарианка съм от 7-8 години и сега съм бременна. Реших да си направя изследване на б12 и се оказа под долната граница..108 и говорих с гинеколога и личния лекар но нищо не предприеха...пия витамини за бременни с 5мг б12 от тогава...това според вас достатъчно ли е...или е нужно допълнително лечение с инжекции , например ? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-02-24 17:38:35
    Здравейте, Ако нямате анемия и оплаквания, е по-добре да изчакате около месец и да повторите изследванията. Ако е необходимо, направете консултация с хематолог. По време на бременност и кърмене е добре да се внимава с всичко, което се приема – храна, напитки, хранителни добавки, лекарства. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Lili
    • 2017-03-19 21:09:56
    Здравейте,бременна съм и имам генетична аномалия -намалена усвояваност на б12 мутация MTHFR A1298C Хетерозигот мутация-MTHFR C677T Хетерозигот Въпросът ми е трябва ли да приемам вит б12 (метил форма) и по колко мг ако да.Мерси
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-21 16:42:54
    Здравейте, Вашият гинеколог може би ще Ви изпише подходящи мултивитамини за бременни. Ако изследванията, вкл. В12 и общото ви състояние са ОК, не е нужно да натоварвате черния дроб и бъбреците с добавки, които не са предписани от проследяващият бременността лекар. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • снежана
    • 2017-03-29 11:07:04
    Имам желязодефицитна анемия при пиенето на ампули достигам нормите Имам болки в колена и гръб Може ли това да е от липса на б 12
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-03 16:07:52
    Здравейте, Болките в ставите и костите са признак на анемията. При вас тя е желязодефицитна. Може да се изследвате за дефицит на вит. В12, но такъв най-вече има при пернициозна анемия, при непълноценно хранне и др. Може да приемате "Витамин В12 250 mcg", 3 пъти дневно, 1-2 месеца, в съчетание с фолиева киселина. И редовно да се консултирате с личния лекар или хематолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Eli
    • 2017-04-08 17:30:39
    Здравейте, приемам подезична форма на Б12 метилкобаламин от 1000мкг и фолиева киселина 0.4 мг, тъй като при изследвания преди 2 месеца установих,че Б12 и фолиевата киселина са на долната граница.Преди седмица, след като спрях приема за 3-4 дни , пуснах изследвания и сега фолиевата е вече към горна граница, а Б12 има средна стойност според референтните стойности на лабораторията,в която се изследвах. Въпросът ми е трябва ли да изследвам MTHFR,за да установя дали се усвояват Б9 и Б12 ,тъй като планирам бременност след мисед аборт или при тези стойности няма нужда. Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-12 15:13:59
    Здравейте, След като планирате бременност, а сте имала занижени нива на В12 и фолиева киселина, е добре да направите това изследване. Както знаете, мутацията на MTHFR гена може да доведе до трудности при зачеването и износването. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • МАРИЯ
    • 2017-04-13 13:51:17
    Здравейте, бременна съм в 9 месец и сега се оказа, че имам ниско ниво на б12 -176.90 при граници 141-489. Какви мерки трябва да се предприемат-означава ли че бебето задължитно ще има проблеми вследствие на ниските стойности по време на бреченността и какви изследвания трябва да му се направят за да се провери това? И къде? По време на бремеността ми беше често лошо, сърцебиене,а пулса ми беше нормален, известно време имах странна походка-провлачвах си единият крак. Дали би могло да се дължи на в12? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-18 15:41:02
    Здравейте, Бременна сте и най-добре с този проблем да се занимае специалист – преглед, допълнителни изследвания, за да се установи дали наистина има В12 дефицит и каква е причината. Консултирайте се с личния лекар, а той, при необходимост ще ви изпрати при друг специалист. Ако резултатите от акушерските консултации са ОК, по всяка вероятност и бебчо е ОК. 176 ng/L е гранична стойност, необходимо е допълнително изследване на хомоцистеин, метилмалонова киселина и фолиева киселина. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петя
    • 2017-04-26 13:35:47
    Здравейте, бременна съм в края на 7-ми месец и реших да си направя тест за В12. Не съм вегетарианка, но рядко консумирам месо. Резултатът ми е 128.40, което е под нормата. Какъв лекар трябва да посетя, какви допълнителни изследвания да направя, под каква форма да приемам В12?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-28 10:25:16
    Здравейте, Всички общопрактикуващи лекари /личен лекар/ са със специалност по вътрешна или обща медицина и би трябвало да са компетентни по въпроса. Допълнителни изследвания при тези стойности на В12 са хомоцистеин, метилмалонова киселина, фолиева киселина. Може да приемате В12 /метилкобаламин/ 1000 мкг. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-28 15:19:01
    Благодаря за отговора д-р Петрова, но аз съм от Бургас и нито личния ми лекар, нито следящия ме гинеколог вземат на сериозно този дефицит. Гинекологът ми казва, че не трябва да правя нищо и този дефицит няма да се отрази на бебето в последствие. Днес ходих на хематолог и той ми предписа В12 таблетки, които да пия само една седмица. След това кръвна картина. Други изследвания не препоръча и не зная достатъчнен ли е приема на този витамин само за седмица...
    • Петя
    • 2017-04-28 15:22:18
    И щом хемоглобинът бил в норма - 124, значи този дефицит на В12 не бил опасен и всичко е наред, според хематолога...
    • Ревита
    • 2017-05-02 12:45:43
    Здравейте, Добре е да изпълните указанието на личния лекар и когато след седмица правите изслидване на вит. В12, поискайте /в лабораторията/ да изследват хомоцистеин, метилмалонова киселина и фолиева киселина. Ако резултатите показват В12 дефицит, може да приемате В12 /спрей - за най-добро усвояване/. Очаквам да пишете отново. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Красимира Димова
    • 2017-05-20 17:29:13
    Здравейте. Инвестирах в продукт, назална форма ,не обърнах внимание във вида на препарата.Изследванията показаха В12 - 210, ФК. - 10, хомоцистеин - 10,1. Откривам във себе си всички симптоми на дефицит, но продукта който имам, сякаш не може да се използва вжедневно. Спреят за уста ми се вижда по- удачен. Колко често мога да го приеман?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-25 15:05:38
    Здравейте, Изследванията Ви не показват В12 дефицит. Нормите за ФК са около 3-13 ng/ml или 7-30 nmol/l, в зависимост от лабораторията, а за Хомоцистеин 5 - 12 микромола на литър. В12 стойност над 180 /180-914 ng/L/ при нормални ФК и хомоцистеин е нормална. Оплакванията Ви може да имат друга причина. Добре е да се консултирате с личния лекар, който при необходимост ще Ви насочи към невролог и/или хематолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Таня
    • 2017-05-28 13:45:06
    Здравейте.не 64г.съм с Хашимото,посредващо пристъпно предсърдно мъждене.Прочетох за повишеното ниво на хомоцистенина влияещо върху съсирването на кръвта.Както и ролята на Вит Б6, Б12 и вит С за намаляване й и от там за намаляване на съсирването й.Това е комбинация,която се предлага като заместител на Аспирина.Моля Вашето мнение.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-01 15:03:26
    Здравейте, Необходимо е да се направи анализ на кръвта и според показателите, свързани с процеса на кръвосъсирване да се прецени дали да се прави профилактика с аспирин или може да профилактирате с подходяща диета, витамини и/или билки. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Дора Тонева
    • 2017-06-06 10:31:20
    Здравейте, д-р Петрова! Тъкмо ни излязоха резултатите на мен и 6г. ми син. Моят Б12 е 634.80 pmol/l, а на детето е 717.60 pmol/l. Хомоцистеин не пуснахме, защото се оказа че правят в централна лаб. на Цибалаб, а ние бяхме в друг техен клон. Аз имам изследван и Фолат серум- 33.89 nmol/l. Срещала съм коментари, че в БГ референтните за Б12 са много ниски, и дори да си в норма, всъщност може да си с дефицит. Бихте ли коментирали нашите резултати и дали съвет дали да приемаме Б12 като добавка, както и какви са реалните здравословни граници за този витамин? Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-08 15:53:47
    Здравейте, Не е необходимо да приемате В12. Това, което сте чули, се отнася за стойности под 400 pmol/l. Не са необходими допълнителни изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Бирсен
    • 2017-06-14 15:06:35
    Здр.д-р Петрова искам да попитам за баща ми.Той миналата година се оперира от карцином на стомаха беше добре но сега с много нисък Hb.Беше 86 сега 72 и са му изписали инжекции Б12 10 на брой .Вие какво препоръчвате.Благодаря предварително
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-15 14:14:29
    Здравейте, Необходимо е да изпълните предписанията на лекаря. Манипулациите се извършват под негово наблюдение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Николина
    • 2017-06-27 00:33:56
    Здравейте моите изследвания на Б12 показват 330.10pmol/l при стойности (145-569). Има ли място за притеснение
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-28 14:15:18
    Здравейте, Ако нямате симптоми на В12 недостиг, нямате повод за тревога. В противен случай са необходими допълнителни изследвания – метилмалонова киселина и др. по необходимост. Добре е да имате и ПКК /пълна кръвна картина/, което е базово профилактично изследване и се прави всяка година. От стойностите там зависи какви други изследвания да се назначат. Би трябвало изследванията да се назначават от личния лекар след преглед и консултация. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Николина
    • 2017-06-29 13:02:45
    От години ходя по лекари и все нищо ми няма. ПОЛУЧАВАМ някакъв пристъп. ЧУВСТВО ЗА НЕРЕАЛНОСТ ВТРЕНЧВАНЕ И МИРИС НА нещо като ацетон, което ме умайва.също и стегнатост се в стомаха. Сега от няколко месеца започнаха и паник атаки. И безсъние.Преди да направя иследването бях на антибиотици. БЛАГОДАРЯ предварително
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-30 14:40:31
    Здравейте, Ако обичайните кръвни изследвания – пълна кръвна картина, хормони, са в норма, може да се направи изследване на вит. В12 и допълнителни, ако е необходимо, в зависимост от резултатите. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-07 10:15:09
    Здравейте, Ако обичайните кръвни изследвания – пълна кръвна картина, хормони, са в норма, може да се направи изследване на вит. В12 и допълнителни, ако е необходимо, в зависимост от резултатите. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Цони
    • 2017-06-30 13:56:43
    Здравейте д-р Петрова, тъй като съм с Хашимото и хипофункция, разбрах от информацията, която чета в пространството (без препоръка на лекар), че е хубаво да си изследвам В12, а резултатите са: В12-214,80 pmol/L (реф. 145-569), Калий-4,3, Натрий-141, Хлориди-102, Калций-2,16, Фосфор-1,05, Магнезий-0,82.Имам доста от симптомите на дефицит на В12, но ги свързвах с хипофункцията. Притеснителни ли са резултатите, трябва ли да пусна други допълнителни изсл., имам ли дефицит според Вас и трябва ли да приемам В12 ? Благодаря Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-05 13:41:45
    Здравейте, В12 е на долна граница, а другите резултати са в норма. Може да приемате В12 1000 мкг около 3 месеца /1 опаковка/, след което да направите контролно изследване, като се изследва метилмалонова и фолиева киселина, освен В12. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Таня
    • 2017-06-27 15:43:37
    Уважаема д-р Петрова, Направих изследване преди близо 2 месеца, В12 бе 104, 80 при граници 141-489, желязото бе в границите, еозинофили - 0,660 при граници до 0,400. Достатъчно ли е биене на инжекции В12, 1000 мг. Като първите пет седмици ми правиха по 1 инжекция на седмица, а в следващите - по 1 инжекция на 2 седмици. Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-29 16:54:54
    Здравейте, Така е преценил вашият лекар след прегледа и с резултатите от изследванията. Контролното изследване и консултация ще определят ефекта на лечението. Това е обичайна схема и би трябвало резултатът да е добър. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ж Ангелова
    • 2017-06-28 22:38:10
    Здравейте, бременна съм в 9-ти месец и днес ми излезнаха следните резутати: Магнезий (Mg) 0,74 mmol/l Витамин В12/Vitamin B12 46,88 L pmol/l 25-OH Vitamin D 24,6 Въпросът ми е дали трябва да пия лекарство за вит. В12, много е нисък спрямо референтните стойности? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-30 14:37:30
    Здравейте, Би трябвало, но е добре да се посъветвате с личния си лекар /вътрешни болести/ и да се направят допълнителни изследвания, като се повтори и В12 – ПКК, хомоцистеин, фолиева киселина, метилмалонова киселина и др.по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-07 10:08:13
    Здравейте, Би трябвало, но е добре да се посъветвате с личния си лекар /вътрешни болести/ и да се направят допълнителни изследвания, като се повтори и В12 – ПКК, хомоцистеин, фолиева киселина, метилмалонова киселина и др.по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Нели
    • 2017-12-06 01:05:04
    Здравейте! Притеснявам се за племенницата ми която е бременна в 5ти месец а изследванията за витамин В12 е -125 и витамин Д -13.533. Какво бихте препоръчали?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-12-11 17:26:16
    Здравейте, Редно е по време на бременност всяко отклонение от нормата да се лекува от гинеколог, а в този случай от личния лекар. Не е противопоказано да се приемат витамини В12 1000 или 5000 мкг в съответствие с кръвната картина и клиничното проявление на недостига, и вит.Д / 100% Дива сьомга (от Аляска) масло 1300 mg или друго подобно/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мими
    • 2019-12-01 19:56:43
    Здравейте доктор Петрова.Моля за съвет от Вас.От доста време не мога да забременея,а като прочетох за B12 дали има някаква вероятност това да оказва влияние?Не съм си правила никакви изследвания.И какво бихте ме посъветвали? Благодаря Ви
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-12-02 17:51:50
    Здравейте, Няма научни доказателства за пряка връзка между дефицита на витамин В 12 и затрудненото забременяване, но има изследванията, които показват, че за нормалното развитие на мозъка и нервната система на плода, е необходимо майката да има нормално ниво на В12 и то по-близо до горната граница на референтните стойности. Недостигът на В12 може да е причина за спонтанни аборти или да увеличи риска от вродени дефекти на невралната тръба – структура в зародиша, от която се развива централната нервна система. Освен това, АГ специалисти съобщават за свои наблюдения, които показват, че включването на В12 в лечебната схема улеснява забременяването. Добре е да направите изследване на витамин В12 в кръвна плазма и при ниски стойности да приемате В12 5000 мкг заедно с Фолиева киселина, с което силно се намалява риска от вродени дефекти и спонтанен аборт. Също така, в очакване на бременността може да приемате комбинирания продукт Опти Ова™ Фертилитет формула за жени, Alive /Алайв Complete Prenatal, Alive! / Алайв Мултивитамини 1 g или 400 мкг Фолиева киселина. Добре е да се консултирате с лекар, специалист по репродуктивна медицина и да се направят всички необходими изследвания, за да се установи причината за затрудненото забременяване. д-р Аелита Петрова
    • Димитър
    • 2020-06-04 11:54:37
    Здравейте, Получавам от време на време прескачания на сърцето .Хидих много пъти по доктори и навсякъде казваха ,че нищо ми няма. Понеже забелязах ,че прескачанията са най-често след хранене реших да лекувам стомаха ,който имаше чести киселини и болежки. След лечение на Хеликобактер пилори с антбиотици и Омепразол стомашните проблеми се изпариха ,а прескачанията почти изчезнаха,но забелязвам нисичко кръвно 65/100 ,а понякога и 95/60 ... също и нестабилност в равновесието понякога... на няколко пъти при по често прескачане на сърцето съм пил Калинор,като го чупех на четвъртинка(понеже се консултирах с лекар,който каза ,че е опасно да се взима на своя глава) която наистина ме отпускаше доста и прескачанията намаляваха,а понякога изчезваха или поне ми позволяваше да заспя. Взех и като хранителна добавка мощен гейнър протеин от фитнес магазин за покачване на килограми,но засега само 1-2 кг. съм качил ,но кръвното си стои около 100/65. Сега си взех Б12(Метилкобаламин) назални капки . Четох някъде ,че Б12 не се понасят с калия и си пречат . Опасявам се Б12 да не елиминира допълнително калий и да започнат прескачанията на сърцето по-често. Има ли такава опасност? Или само при предозиране Б12 може да елиминира калий? И последно, при моята ситуация много ли ще е ако взема първите две седмици по една капка в ноздра на ден ,а след това два пъти в седмицата ,както ми го препоръчаха?Защото поради депресивните състояния не съм правил кръвни изследвания скоро . Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-05 16:25:14
    Здравейте, Витамин В12 и Калий са антагонисти и при лечение на В12 недостатъчност с ударни дози от витамина /интрамускулно/ е възможно да се причини хипокалиемия. Възможно е оплакванията ви да се дължат на емоционално-психични причини. За ваше успокоение е добре да направите изследване на ПКК, електролити, В12, фолиева киселина. Дозиран по описания начин, витамин В12 1000 мкг не би могъл да причини хипокалиемия. Възможна причина за екстрасистолите след ядене е притискане на сърцето от пълния стомах. Добре е да се храните често с малки порции и да не лягате след ядене. Както знаете, за да се покачи теглото е необходимо да сте спокоен и умерен. Постоянно тревожното напрежение не позволява трупане на килограми. Добре е да се провери и как е реагирала щитовидната ви жлеза на този стрес. Екстрасистолите и ниското тегло биха могли да се обяснят с хиперфункция на жлезата. Необходима е консултация с ендокринолог. Да обощим – най-добре е първо да направите консултация с ендокринолог, а той ще ви назначи нужните изследвания – ТСХ, ФТ4, ФТ3, ТАТ, МАТ, полови хормони, УЗ и/или други, напр. описаните по-горе, ако прецени, че е необходимо. Ако щитовидната жлеза е без проблем, нивата на електролитите, кръвната картина и витамините са в норма, може да се приеме, че проблемът е психосоматичен и съответно лечението трябва да е насочено към успокояване на нервната система и психиката. Подходящи хранителни добавки при такива състояния са Глухарче, Джинджифил, Сминдух, Женшен. д-р Аелита Петрова
    • Васил
    • 2021-04-02 23:00:53
    Здравейте,след колко време прием на Витамин В12 1000 mcg x 180 сублингвални таблетки може да се постигне оптимален ефект и повишаване нивата на витамин B12 в кръвта?При положение че имам 80 mol/l?Благодаря Предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-06 10:58:48
    Здравейте, В болшинството случаи, причина за ниските нива на В12 е непълноценно хранене /вегетарианство, веганство/, над 50-годишна възраст, заболяване на стомашно-чревния тракт, паразити, алкохол и тютюнопушене, при повишена нужда от витамин В12 при бременност, заболяване на щитовидната жлеза, анемия, хеморагия, злокачествени, чернодробни и бъбречни заболявания, медикаменти. При Вас В12 е доста под долната граница на нормата и при симптоми на дефицит, преди всичко трябва да се установи причината. Консултация с личния лекар, допълнителни изследвания и консултации – гастроентеролог, хематолог или друг по преценка на лекаря. Ако е направено и не е установено заболяване, причина за недостига, по-подходящо е да приемате по-висока доза 2-3 месеца /Витамин В12 5000 мкг сублингвални/. Около 2 седмици след последния прием се прави контролно изследване, за да се определи чувствителността на тялото към приема р.о./през устата/. Ако има подобряване на резултатите, продължавате до нормализиране /над 550 pg/ml/. Ако е в норма, не подновявате приема. Ако няма подобрение, а имате симптоми на дефицит, се консултирате с личния лекар за инжекционно приложение /i.m./ Добре е да се направи изследване и на Фолиева киселина. Прекалено висок прием на витамин С забавя усвояването на В12 - плодовете и зеленчуци, богати на вит. С, както и добавките с вит. С се приемат 2-3 часа преди или след прием на В12. Контрол на В12 всяка година след нормализирането му. При влошаване отново се прави консултация за търсене на причината.
    • Емилия
    • 2022-04-10 01:44:02
    Здравейте ,д-гПетрова! Имах дефицит на В 12, направиха ми лечение,чрез ден,12 инжекции, и след това,всеки месец по 1 ,цяла година.подле хапчета,за смучене .След като ,прекъснах ,лечението, аз отново съм с със тезултат113.желвзото е в норма, хемоглобина също.имам възли на Щжлезс, но там всички хормони са е норма. Дишат не, когато ще има цикъл.Нс 56 години съм.можр ли пак да си поставям и секциите през ден от 1000 и да смуча пак хаповете? Може ли да пия Цефаселза 3 месеца, докато си смуча хапчетата? Благодаря Ви, леки дни!

    Здравейте,

    Ясно е, че има причина, поради която страдате от недоимък на витамин В12 и тя трябва да се изясни, за да се осигури правилно лечение. Необходима е консултация с хематолог. Междувременно може да вземате 3 пъти по 1 табл. от 1000 мкг вит. В12, както и селен.

     

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.