×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Шоколадът и древните цивилизации

Какаовото дърво, чиито семена се използват за приготвяне на шоколад, е открито преди 2 000 години в тропическите джунгли на Америка. Предполага се, че първите хора, консумирали зърната на това ароматно растение са ацтеките и маите (в класическия си период - 250-900 г. сл. н. е.).

За маите какаото е било символ на здраве и плодородие и важна част от религиозния им живот. Те използвали шушулките на растението при извършване на брачни церемонии и различни религиозни ритуали. От семената на какаото маите приготвяли ароматна напитка, която смятали за еликсир за здраве. Те изпичали семената и ги смесвали със специални подправки, придавайки на какаото специфичен пикантен вкус.

В Мексико, ацтеките също се наслаждавали на горчивата напитка. Те вярвали, че какаото дарява сила и мъдрост и притежава свойства на афродизиак. Ето защо, за да повиши своето либидо, императорът на ацтеките - Монтесума, поглъщал огромни количества от пикантното питие всеки ден.

Европейците опитали шоколад...  и се влюбили

За първи път европейците опитали шоколад през 1519 година, когато император Монтесума предложил ароматната напитка на армията на испанския завоевател Кортес. Конквистадорите толкова харесали напитката, че взели със себе си семена от какао и ги пренесли в Испания. Течният шоколад бързо завладял цяла Европа, където се превърнал в питие на елита.

Шоколадът и Свети Валентин

Смята се, че традицията влюбените да разменят романтични подаръци и лакомства на Свети Валентин, датира от 17 век. През 1868 година, възползвайки се от този факт, Ричард Кедбъри представил първата празнична кутия шоколадови бонбони за Деня на влюбените, превръщайки шоколада в неизменна част от романтичния празник.

Шоколадът завладява света

Първият фабричен течен шоколад бил произведен в Барселона през 1780, а по-късно, в началото на 19 век, благодарение на техническия прогрес, се появили и първите твърди шоколадови блокчета производство на британската компания Fry&Sons. Шоколадът станал толкова популярен по целия свят, че дори по време на Втората световна война, американското правителство непрекъснато снабдявало със семена от какао своите войници. Дори и днес дневният порцион на войниците на американската армия задължително включва блокче шоколад.

Афродизиак ли е шоколадът?

Не съвсем. Въпреки, че в продължение на векове той е смятан за такъв. Известно е, че шоколадът е имал репутация на афродизиак във френския кралски двор и е вдъхновявал европейското еротичното изкуство и литература. Дори скандалният женкар Казанова пиел чаша течен шоколад преди да се впусне в поредното си романтично приключение.

Причината сладкото изкушение да получи слава на афродизиак, се дължи на факта, че шоколадът съдържа малки количества специфичен химикал наречен фенилетиламин (ФЕА), познат още като „любовно хапче". ФЕА е вещество, което се произвежда естествено от нашия мозък и отговаря за усещанията, свързани с радостта и удоволствието. Все още няма доказателства в подкрепа на твърдението, че количеството фенилетиламин консумирано с храната, може да повлияе на количеството му в мозъка. Въпреки, че много от любителите на шоколада биха оспорили това.

Здравните ползи на шоколада

Някога привилегия само на кралете, днес шоколадът е достъпно - и да! - дори полезно удоволствие. Доказано е, че черният шоколад съдържа полезни флавоноиди подобни на тези, съдържащи се в чая, червеното вино, плодовете и зеленчуците. Според проучванията, черният шоколад има множество здравни ползи. Той стимулира циркулацията на кръвта, регулира нивото на кръвната захар, подобрява инсулиновата чувствителност и понижава риска от развитие на диабет. Въпреки явните си качества, шоколадът трябва да се консумира умерено. Той съдържа големи количества наситени мазнини и захар, които могат да доведат до натрупване на излишни килограми.


Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.