×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Страдате ли от глутенова непоносимост?
Глутенът е протеин, съдържащ се в ръжта, пшеницата, ечемика и в по-малки количества – в овеса. Той се състои от белтъците глутенин и глиадин, които играят отсновна роля в развитието на глутенова ентеропатия.

Глутеновата ентеропатия представлява автоимунно заболяване на храносмилателната система, което протича с анормална имунологична реакция към глутен. Следствие на това се уврежда лигавицата на тънките черва, а абсорбцията на хранителни вещества е силно затруднена. Понякога могат да настъпят и нарушения в дейността на щитовидната жлеза, панкреаса и нервната система.

В ранно детство, глутеновата ентеропатия е известна и под наименованието цьолиакия. Развива се при прехода от млечна храна към такава, съдържаща въглехидрати.

Съществуват редица заболявания, свързвани с непоносимостта към глутен. Смята се, че огромен процент от хората, страдащи от цьолиакия или глутенова непоносимост, всъщност никога не са били диагностицирани.

Ако и вие страдате от долупосочените симптоми или поне повечето от тях, вие най-вероятно имате непоносимост към глутен:
  1. Храносмилателни проблеми, като например подуване на корема, повишено отделяне на газове (метеоризъм), диария или упорит запек.
  2. Кератоза Пиларис – често срещано наследствено кожно заболяване, известно и под наименованието „пилешка кожа”. Кератоза Пиларис се характеризира с увеличение на роговия слой на кожата и се явява под формата на червени пъпчици и „гъша кожа” по ръцете, краката и гърба. Много специалисти смятат, че наред с другите фактори, причина за заболяването може да бъде и недостигът на мастни киселини и витамин А, които не могат да се усвояват правилно, следствие увреждането на червата пораи наличието на глутенова непоносимост.
  3. Усещане за умора и разконцентрираност след консумация на храни, съдържащи глутен.
  4. Наличието на заболявания като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, язвен колите, лупус, псориазис, склеродермия или множествена склероза, в медицинските среди обикновено са свързвани с непоносимост към глутен.
  5. Неврологични симптоми, като световъртеж, усещането че всеки момент ще загубите равновесие.
  6. Мигренозно главоболие.
  7. Диагностицирани хронична умора или фибромиалгия, без да са открити реални причини.
  8. Възпаление, подуване и/или болки в ставите.
  9. Хормонален дисбаланс.
  10. Непрекъснато проявяващи се резки промени в настроението, тревожност и депресии.
  11. Напоследък в научните среди се прокрадва и твърдението, че хората с непоносимост към глутен често страдат от панически атаки от различен произход. Това обаче, все още не е доказано.
Диагностициране на заболяването

Наличието или не на глутенова непоносимост може да бъде диагностицирано чрез кръвни изследвания за усвояване на антитела, открити в кръвта на хора, засегнати от непоносимост към глутен. Ако тази проба бъде положителна, трябва да бъде направено ендоскопско изследване.

Лекува ли се глутеновата ентеропатия?

Медикаментозното лечение на глутеновата ентеропатия не дава особени резултати, затова начинът на хранене си остава единственият супер ефективен метод за справяне със ситуацията. Това означава, че храните със съдържание на глутен трябва да бъдат напълно изключени от вашето меню.

Необходимите на тялото от въглехидрати могат да бъдат набавяни чрез прием на царевица, соя, кисело или прясно мляко и други млечни продукти, ориз, елда и др.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.