×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
 

Живот с хипертонияВсеки пети човек под 50 годишна възраст страда от артериална хипертония, а при хората над 50 гидни - всеки втори. Хипертонията е хронично заболяване, което не може да се лекува, но може да се контролира. А и е препоръчително, понеже само това е начинът да се предпазим от свързаните с хипертонията сърдечни болести.

Хипертонията може да е причинена от заболяване, наследственост или вредни навици като пушене, пиене, нездравословно хранене и др. Симптоматичната хипертония е свързана със заболявания на бъбреците, нарушения на щитовидната жлеза, порок на сърцето, мозъчни травми, заболявания и т.н. Важно тук е да се справите със заболяването, а не с последвалите хипертонични проблеми.

Грешки при лечението на хипертония

 

Кръвното налягане не бива да се сваля рязко и бързо. Много по-безопасно е това да стане на 2-3 етапа в продължение на няколко месеца. Така организмът ще свикне с новото кръвно налягане. Ако това стане бързо, може да причини исхемия на сърцето, мозъка и други органи.

Не бива да спирате лекарствата, когато се почувствате по-добре. Хипертонията е хронична и не изчезва изведнъж. За да я контролирате през целия си живот трябва да се грижите за нейните норми.

Не понижавайте дозите от лекарствата по собствена преценка. Намаляването на бета-блокерите примерно може да доведе до сърдечен удар. Само лекарят може да вземе правилно решение за това.

Мога ли да се справя без лекарства?

Около 70% от инсултите и инфарктите са следствие на нелекувано високо кръвно налягане. Нелекуваната хипертония значително увеличава риска от ранна смърт или сериозни проблеми на сърцето и мозъка. Повечето хора, които лекуват хипертонията си, използват фармацевтични средства. Което не е задължително. Пробвайте първо с диета, здравословен начин на живот и спорт. Ако и тогава не успеете, съгласете се с лекарските рецепти.

Лечение на хипертония – съвременно и ефикасно

Днес хипертонията не се лекува с един продукт, а с комплекс от няколко. Това позволява да бъдат приемани по-ниски дози от медикаментите. Комплексите от лекарства понижават кръвното налягане по-ефективно, като страничните ефекти също са по-леки и поносими. Напоследък се откриват нови хапчета с удължено действие. Само едно от тях може да понижи кръвното налягане за цяло денонощие.

Действието на лекарствата срещу хипертония е доста силно и в никакъв случай не предприемайте самостоятелно лечение. При лекуването на хипертонията всеки лекар взима предвид различни параметри: възраст, стадий и клинична форма на болестта, наличие на усложнения в сърдечно-съдовата система и др.

Кое кръвно налягане наричаме „нормално”?

Спореде Световната здравна организация за повишено кръвно налягане се смятат показатели над 140/90. Което не винаги е признак за хипертония, понеже в различните часове от денонощието в нивата на кръвното може да има значително колебание. Фактори за такова различие в нормите на кръвното налягане са емоционални преживявания, физическа активност, прием на алкохол и др. Важно е с каква скорост кръвното налягане се нормализира след повишаването му. Нормално е това да се случи до половин час или по-бързо.

За да се измери дали човек е болен от хипертония трябва да се следят нормалните му стойности и различията с тях. Ако цял живот си поддържал ниво на кръвното налягане 90/60 и  нивата скочат на 130/90, означава, че нещо не е наред. Специалистите употребяват термина целево кръвно налягане. Това са персонални показатели, към които всеки се стреми, когато контролира кръвното си налягане. При застрашените от инсулт хора например целевото кръвно налягане е с малко по-високи показатели.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.