Висококачествен екстракт от листата на розмарин (Rosmarinus officinalis L.) – ароматен, вечнозелен храст, произхождащ от Средиземноморието и виреещ на слънчев и топъл климат. Той е част от семейството на ментата – Lamiaceae, към което принадлежат още риганът, мащерката, босилекът, лавандулата и др. Употребата му в кулинарията е широко застъпена, но от векове се използва и в природната медицина като естествен лек за стимулиране на мозъчната функция, подобряване на фокуса, укрепване на нервната система и намаляване на безпокойството и умората. Освен за неврологичното здраве, е изключително полезен и за стомашно-чревния тракт, особено при лошо храносмилане и „нервен стомах“.
Розмаринът е добър източник на желязо, калций и витамини А, С и В6. Основните активни компоненти, на които се дължат най-значимите му терапевтични свойства, са няколко фенолни съединения: карнозна киселина, карнозол, розмаринова киселина, розманол, урсолова киселина и бетулинова киселина. Сред тях, най-мощен е лечебният ефект на карнозната и розмариновата киселина, които са мощни противовъзпалителни и антиоксидантни агенти.
Карнозната киселина е най-разпространеното съединение в листата на розмарина, отговорно за неговата антиоксидантна активност. Много изследвания сочат, че тя действа като невропротективен агент с мощен терапевтичен потенциал срещу различни разстройства, дължащи се на увреждане на нервните клетки.
Карнозната киселина упражнява невропротективните си ефекти чрез разнообразна гама от механизми, включително:
- предотвратяване натрупването на бета-амилоидни плаки в мозъчните структури
- регулиране активността на мозъчните невротрансмитери и стимулиране освобождаването на ацетилхолин
- стимулиране процеса на автофагия (способността на тялото да елиминира стари и болни клетки)
- увеличаване производството на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза
- намаляване на оксидативния стрес и невровъзпалението
- подпомагане производството на нервния растежен фактор (NGF)
Карнозната киселина, наред с розмариновата киселина, лутеолинът и други компоненти, оказва благотворно влияние върху емоционалното здраве и потиска свързаните със стреса разстройства на настроението. Установено е, че проявява антистрес действие като понижава нивата на стресовия хормон кортизол, повишава нивата на допамин в мозъка и модулира активността на симпатиковата нервна система и на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза.
Като обобщение, фенолните съединения в листата на розмарина, сред които главни представители са карнозната и розмариновата киселина, проявяват следните свойства:
- подобряват бдителността на ума и способността за концентрация
- подпомагат запаметяването на голям обем информация
- намаляват риска от когнитивни смущения, настъпващи с напредване на възрастта или под влияние на стрес
- намаляват нервното напрежение и безпокойството
- естествени анксиолитици за преодоляване на проблемите със съня
- имат антидепресивен и подобряващ настроението ефект
Други ползи от розмарина
Има данни, че карнозната киселина стимулира производството на антиоксидантни ензими в клетките, което от своя страна води до намаляване на свободните радикали и пероксиди, предизвикващи клетъчни увреждания. Посредством този механизъм на действие, карнозната киселина предотвратява предизвиканото от светлина увреждане на фоторецепторите, предпазва ретината от оксидативно увреждане и ограничава риска от макулна дегенерация.
Подобряване на храносмилането и подкрепа при „нервен стомах“
Розмаринът е одобрен от Немската комисия Е като средство за облекчаване на стомашния дискомфорт, включително киселини, прекомерно образуване на газове в червата, подуване и коремни болки. Билката е особено ефикасна ако тези състояния са предизвикани от емоции – намалява усещането за „топка в стомаха“ и регулира храносмилателната функция в периоди на нервно напрежение и стрес.
Розмаринът носи името си от старолатинското rosmarinus, което означава „морска роса” и носи идеята за благотворното му влияние върху сетивата и кожата. Ефектът на розмариновия лист върху кожните функции се определя от активните вещества в него – флавоноиди (диосметин, диосмин, генкванин, лутеолин и апигенин), фенолни съединения (кафеена, хлорогенова, лабиатова и розмаринова киселина), етерично масло (1-2.5% - алфа- и бета-пинен, камфен, лимонен, борнеол и др.), моно-и дитерпеноиди.
Диосминът е добре изучен вено- и капиляротоничен агент, който има отношение към красивия вид на кожата и оптималното й снабдяване с хранителни вещества. Етеричното масло след перорален прием се излъчва през кожата и придава на хидрофобните вещества (себум, холестерол, кожни липиди) антисептично действие. Розмариновата киселина и хлорогеновите производни имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Продуктът на Nature’s Way е произведен по строгите стандарти за избягване на ГМО (притежава „Non-GMO Project Verified”). Биологично сертифициран от Tru-ID™, чиито тестове удостоверяват, че съставът е органичен и напълно безопасен.
Отзиви (0)