Колаген

Най-вероятно сте употребявали хранителни добавки с колаген, за да подобрите състоянието на косата, кожата или ноктите си. Знаете ли обаче, че колагенът се дели на различни типове, сред които по-разпространени в тялото са 1, 2 и 3? Както и че колагенът е основният изграждащ елемент на кожата, ставите и костите?

Различните типове колаген съдържат различни протеини, всеки от които изпълнява специфични функции в тялото. Така например, типовете 1 и 3 могат да бъдат приемани заедно и имат основна роля за доброто състояние на кожата, мускулите, костите, както и за растежа на косата и ноктите. Колаген тип 2 пък е „отговорен “ за хрущялите и нормалното функциониране на ставите. За да бъде абсорбиран правилно, той задължително трябва да бъде приеман отделно от останалите два типа.

В колаген тип 1 и 3 са налични 19 аминокиселини (протеини), всяка от които е от особена важност за поддръжката на костите, мускулите и кожата. Тези два типа се произвеждат естествено в човешкото тяло от  т.нар. фибробласти (клетки в съединителната тъкан) и остеобластите (клетките, изграждащи костите). Над 90 % от колагена в човешкото тяло е от типовете 1 и 3. В тях участват протеини като глицин, пролин, аланин и хидроксипролин.

Глицин - аминокиселината, открита в най-високи нива в колагена, изисква повече серини, отколкото телата ни естествено могат да произвеждат. Проучванията показват необходимостта от външно добавяне на глицин, за да могат  се постигнат оптимални метаболитни процеси в човешкия организъм.

Пролинът е неесенциална аминокиселина, синтезирана от глицин. Тя е от особена важност за поддържане функциите на ставите и сухожилията.

Хидроксипролин е друга аминокиселина, която има съществена роля за стабилността на колагена в организма. Аланинът пък е незаменим в биосинтеза на протеините.

Колаген тип 2 се произвежда от хондроцитите. Най-просто формулирано - този колаген всъщност е течният пълнеж на хрущялите.

Необходимо ли е да се ползват добавки с колаген, след като той се произвежда по естествен начин от човешкото тяло?

 С напредване на възрастта, количеството колаген, произвеждано по естествен път от тялото, намалява. Количестовто колагенови фибри постепенно намаляват, а често процесът на регенерацията им се забавя или напълно спира. Най-очевидният признак за това е промяната във вида на кожата, която постепенно започва да губи своята гладкост и не изглежда така свежа и опъната, както в младостта.

И докато горе посочените признаци са показател за недостиг на тип 1 и 3, редуцирането на естественото производство на колаген тип 2 не е така видимо и често протича незабелязано или се счита за „нормално“ състояние, съпътстващо напредването на възрастта.

Изследванията сочат, че около четиридесетата година от живота, способността на тялото да произвежда колаген е намаляла с около 25 %, а на 60-годишна възраст – с 50%. И въпреки че набавянето на допълнителни количества колаген е донякъде възможно чрез храната, за мнозина това не е идеалният и предпочитан вариант, тъй като желатинът се намира само в някои специфични животински продукти – крака, хрущяли, кожи.  Дори за хора които обичат тези храни ще бъде трудно - за да бъде компенсиран дефицитът на колаген в организма, трябва да се консумират почти непосилни количествата само от тях.

Колаген тип 1 и 3 - от полза за косата, кожата, ноктите и костите. 

Най-добре е да се приема сутрин в комбинация с плодов сок или витамин С. Не е препоръчително да се комбинира с колаген тип 2. Възвръща еластичността на кожата, участва в строежа на костите (около 36% от състава им), подобрява здравината на ноктите, прави изтънялата коса по-плътна, забавя косопада. Според обобщени резултати от редица изследвания, редовното и последователно приемане на колаген тип 1 и 3 под формата на хранителна добавка подобрява хидратацията на кожата с 28 %, намалява и запълва микробръчките с 26%, и увеличава еластичността на кожата с около 19%.

Колаген тип 2 - за ставите, хрущялите и сухожилията. 

Препоръчително е да се приема преди лягане, но не веднага след хранене. Приемлив вариант е приемът да бъде преди вечерното хранене. За по-добра ефективност, не трябва да се комбинира с тип 1 и 3.

Колаген тип 2 е съставен основно от глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина.  Той съставлява около 50-60% от протеините в хрущяла. Редовният му прием под формата на хранителна добавка подобрява функцията на ставите и хрущялите, облекчава възпалението и болките в гърба, подпомага коленните стави, които поемат най-голямата тежест, облекчава чувството за слабост в коленете и специфичното им пукане, най-често при изправяне.

Намирането на качествена и ефикасна хранителна добавка съдържаща колаген не е трудна задача, стига да сте наясно какво търсите. Въпреки че са насочени най-вече към хора в средна и зряла възраст, няма никаква пречка колагеновите продукти да бъдат приемани и от по-младите - дори е препоръчително, с цел превенция.

Отличен за тази цел е продуктът Хидраплениш & МСМ на американската компания Nature’s Way. Той съдържа BioCell Collagen® - патентована смес, източник на биоклетъчен колаген тип II, хондроитин сулфат и хиалуронова киселина. За още по-добър ефект върху ставите и отчасти – върху кожата и ноктите, BioCell Collagen® е обогатен с метилсулфонилметан / MSM (патентована форма OptiMSM®*). Mетилсулфонилметан / MSM е органично сяра-съдържащо съединение с жизненоважна роля за здравето на костите, ставите и кожата.

Хидраплениш & МСМ – ползи:

 • намалява риска от увреждане на хрущяла;
 • намалява триенето между ставните повърхности и облекчава болката;
 • допринася за възстановяване здравината на хрущяла и ставите, и укрепване на костната матрица;
 • подпомага свободното движение и гъвкавостта;
 • има заздравяващо ноктите действие;
 • съдейства за поддържане нормалното състояние на кожата.

Предимства и отличителни характеристики на съставките в Хидраплениш:

Ефикасността и безопасността на патентованата смес BioCell колаген® в поддържането на здрави стави и красива кожа, са доказани при повече от 20 независими клинични проучвания. BioCell Collagen® има 6 патента за безопасност и ефективност от Патентното ведомство на САЩ.

OptiMSM®* е патентована форма на метилсулфонилметан, разработена от Bergstrom Nutrition®. Създадена е чрез патентован процес на многоетапна дестилация, осигуряващ 99,9% чист продукт с висока степен на абсорбция и бионаличност. Ефикасността и безопасността на OptiMSM®* са подкрепени от многобройни предклинични и клинични проучвания.

Съставките в Хидрапленип притежават статут GRAS, гарантиращ, че производствените процеси при създаването й са в доказано съответствие с Добрата производствена практика (GMP). 

Хидраплениш е надеждно естествено средство за поддържане здравето на костите, ставите и кожата във всяка възраст! Производител: Nature’s Way, USA – един от топ лидерите в индустрията на натурални продукти за здраве и красота. Nature’s Way има 50 години опит в производството на натурални съставки!

Продуктът се предлага в две разфасовки - от 60 и 30 капсули.

 

Коментари (10)

  • Грънчарова
  • 2018-06-28 11:43:55
  Каква е големината на молекулите, на трите вида колаген?
  • Sonia
  • 2018-06-28 12:21:36
  Здравейте, При всеки производител е различно. За съжаление, не можем да отговорим по-точно на въпроса Ви. Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
  • Барбара Ангелова
  • 2019-04-02 10:56:12
  Здравейте ,HYALGEL COLLAGEN MAXX има ли противопоказания за сърдечно болни .
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-04-04 16:18:45
  Не е противопоказано.
  • Димова
  • 2019-09-16 11:23:59
  Какво означава "да не се комбинират"? Може ли сутрин да се приема тип 1 и 3, а вечер тип 2?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-09-18 15:49:32
  Сутрин и обед – Колаген тип 1+3, вечер – Колаген тип 2 https://revita.bg/43399/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B8%D0%BF-12-%D0%B8-3-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5/
  • Мария Кузманова
  • 2019-10-30 11:20:43
  Здравейте,имам информация,че глюкозамин е противопоказен при хора с онкологични заболявания.Считате ли,че приемането на колаген е опасно за тях?Благодаря предварително!
  • Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • 2019-11-06 10:58:44
  Здравейте! Здравейте, Колагенът е (или по-точно колагените са) главният структурен протеин на извънклетъчното пространство в съединителните тъкани на организма. Това е най-разпространеният протеин (белтък) в организма и съставлява около 1/3 от всичките протеини в организма. Състои се от свързани аминокиселини в тройни спираловидни нишки, наречени колагенови влакна или снопове. Според това, до каква степен е свързан с минерали, колагенът е мек (в кожата и обвивките на кръвоносните съдове), еластичен (в сухожилията), твърд (в костите) и преходен от твърд към еластичен (в ставните хрущяли). Пълното хидролизиране на колагена (например при варене с киселина) води до получаване на добре познатия ни желатин. Биохимично съществуват цели 28 типа колаген, но около 90% от количеството на всичките се състои от колаген тип I. Фибриларните колагени (образуващи снопове) са тип I, II, III, V и IX. Нефибриларните (всички останали типове) са най-разнообразни и участват в поддържането структурата на клетъчните повърхности, космите, плацентата, базалната мембрана на кожата и лигавиците и др. В достатъчни количества, за да бъдат предлагани като диетична добавка и да бъдат изучавани клинично, са колагените I, II и III. Колаген тип I се съдържа основно в костите, сухожилията, кожата и обвивките на кръвоносните съдове. Колаген II е главният тип колаген на хрущялните повърхности в ставите. Колаген тип III изгражда скелета на ретикуларните фибри (мрежестите влакна), като образува фина, но здрава поддържаща мрежа на меките вътрешни органи и тъкани – черен дроб, костен мозък, слезка, лимфни съдове и възли и т.н. Отделя се от ретикуларните клетки, които са вид фибробласти. Обикновено се среща заедно с колагена от тип I. Когато се получава индустриално за хранителни или медицински цели, колаген I се добива от морски риби или от свински кости, а може и да има говежди произход. Тип I се отразява добре на косата, кожата, ноктите и костите. Рибният има по-добра абсорбция, но е сравнително по-скъп и може да бъде алергенен; повечето колаген тип I идва от кланиците за едри животни. Колагенът от тип II е най-често от стерналния пилешки хрущял (на гръдната кост) – с високо качество, а може да бъде и от други птици или други пилешки тъкани. Също така има и говежди тип II, добиван от сухожилията на кравите. Колагенът тип II се натрупва в ставните хрущяли и действа добре при остеоартритите. Тип III съпътства тип I при добиването му и почти винаги присъства в продуктите с колаген тип I. Може да бъде свински или говежди, като във втория случай е с най-висок добив от говеждите кожи. И трите типа колаген са от животински произход, засега не е измислен синтетичен (възможен е, но на непрактично висока цена) или вегетариански техен източник. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
  • Лиза
  • 2021-08-27 21:23:04
  Може ли да се пие Collagen Complex Max и хидролизиран колаген 11.000 + куркума+ джинджифил.
  • Магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-09-10 07:36:34
  Здравейте! Няма причина да не може да приемате колагенови продукти в комбинация, включително и посочените – обаче това не гарантира, че ефектът от комбинацията ще бъде по-голям от този на само единия продукт. При големи дози на колагена може да се появи известен стомашно-чревен дискомфорт, протичащ с газове, тежест или пък диария – може и дъхът леко да се влоши поради богатото съдържание на сярасъдържащи аминокиселини в колагеновите продукти, особено ако се приемат на гладно. Не превишавайте дозите, или пък ги редувайте, ако така предпочитате. Или си вземете BioCell Collagen с хиалуронова киселинана New Formula - https://revita.bg/shop/biocell-collagen%C2%AE-with-hyaluronic-acid-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD-500-mg-x-60-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8 – той има оптимална абсорбция и бързо развиващ се ефект и може да го използвате самостоятелно при доза от 2-4 капсули дневно, при минимален риск от странични ефекти. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.