Search
Филтрирай по...

Мазна кожа и акне? Вижте какво съветват специалистите!

Акне

Не знаете как да се справите с досадното акне? Вижте ценните съвети на различни специалисти, които ще ви помогнат да изберете правилната стратегия за разрешаване на проблема!

Правилно измиване

Д-р Карол Ан Гудман от Bella Vi Spa and Aesthetics припомня, че причините за поява на акне са индивидуални и са свързани с генетиката, хормоналния баланс или други, външни фактори, като например диетата. Ето защо различните видове акне изискват различни форми на лечение, съобразени с конкретния случай.

Д-р Сюзън Бард, сертифициран дерматолог от Manhattan Dermatology Specialists също подчертава, че за да бъде терапията ще бъде успешна, трябва да се вземе предвид вида на акнето.

Въпреки необходимостта от индивидуален подход, при почистването на лицето има универсални правила, които е добре да спазвате. Нека видим кои са!

-Използвайте нежен, почистващ гел за лице, предназначен за мазна и склонна към акне кожа, който не съдържа алкохол.

-Намокрете лицето с хладка вода и разтъркайте нежно гела с пръсти.

-Не включвайте скраб в процедурата, тъй като това би раздразнило кожата още повече.

-След като сте нанесли почистващия гел, отмийте нежно, отново с хладка вода.

-Подсушете внимателно с мека кърпа.

-Ако чувствате кожата си твърде суха след измиването, нанесете специален овлажняващ крем.

Сутрешно почистване

Според д-р Фейн Фрей от Fry Face, почистването на лицето два пъти дневно – сутрин и вечер, е напълно достатъчно. За целта тя препоръчва специализираните измиващи дерматологични продукти, които не съдържат сапун (т. нар. сапун без сапун), както и използване на овлажнители, които не съдържат комедогенни съставки. Накрая е добре да нанесете некомедогенен крем със слънцезащитен фактор.

Почистване вечер

Джейн Насар – козметик с 30 години практика, която се е обучавала във Франция предлага специален ритуал за почистване на лицето преди лягане.

-Измиване с нежна почистваща пяна за лице, чиито активни съставки убиват бактериите.

-Изсушаване със специална антибактериална суха кърпа.

-Нанасяне на стягащ тоник, който спомага за отстраняване на излишния себум.

-Нанасяне на крем срещу акне, който да сведе до минимум отделянето на себум, но същевременно не изсушава кожата и поддържа баланса на хидратация в нея.

В случаите на по-тежко акне, д-р Tsippora Shainhouse от  Rapaport Dermatology of Beverley Hills препоръчва малко по-различен подход в грижата за акнеичната кожа.

Сутрин

-Нежно измиване на лицето, за да се отстрани излишния себум от повърхността. При силно запушени пори препоръчва почистващ продукт със съдържание на салицилова киселина.

-Нанасяне на лекарствен продукт със или без рецепта, съдържащ бензоил пероксид или други антиакнеични съставки.

-Нанасяне на некомедогенна слънцезащитна емулсия с фактор не по-нисък от SPF 30+. Тези продукти намаляват до минимум UV-индуцираното възпаление на кожата и предотвратяват потъмняването на акнето и белезите.

-Подходящият за кожата грим може да се приложи като последна стъпка в процедурата.

Вечер

-Измиване с подходящ продукт, който по щадящ начин премахва грима, замърсяването и излишния себум.

-Ексфолиацията може да бъде полезна в определени случаи. Тогава е важно да изберете нежен продукт, който няма да увреди кожата! Насочете се към захарните ексфолианти или щадящи ексфолиращи гелове, съдържащи киселини. Използвайте ги не по-често от два пъти седмично.

-Нанасяне на продукт, съдържащ ретинол – форма на витамин А, която все по-често се влага в най-качествените продукти, предназначени за акнеична кожа. Намалява отделянето на себум и има изглаждащо белезите действие, възстановява плътността и поддържа естествената епидермална защита на кожата.

-Ако кожата ви е склонна да се изсушава след подобни процедури, е добре да използвате овлажнител, който хидратира без да провокира обостряне на акнето.

Кое е най-подходящото локално лечение при акне?

Ето кои са три от най-ефективните лечебни съставки срещу акне според д-р Shainhouse:

  • салицилова киселина – хидрокси-киселина, която спомага за ексфолирането на кожата и премахването на мъртвите кожни клетки. Намалява себума, затваря порите и предотвратява запушването им, и възстановява гладкостта.
  • бензоил пероксид – тази съставка окислява бактериите и ги убива. Също така спомага за намаляване на възпалението. Търсете измиващ продукт със съдържание на бензоил-пероксид, който да използвате ежедневно.
  • ретиноли – подпомагат изграждането на нови кожни клетки, отпушването на порите и избледняването на петната от пъпките. Прилагането на тънък слой преди лягане ще започне да дава резултати след няколко месеца.

Както вече уточнихме, типът лечение трябва да бъде подбран според типа акне. Д-р Бард от vivedermatology  разделя акнето на четири типа.

  • Комедонно акне. Тук основният проблем идва от запушените пори (черни и бели точки), които се третират най-успешно с ретиноиди. Подходящо средство в случая е Differin Gel 0.1%, който се използва в лечението на акне вулгарис, обособено по лицето, гърдите или гърба.
  • Възпалително акне. Характеризира се с пустули (гнойни пъпчици), които се повлияват добре от продукти, съдържащи бензоил пероксид, както и локални или перорални антибиотици, в зависимост от тежестта на акнето.
  • Нодулокистично акне (акне конглобата). Счита се за най-тежка форма и се характеризира с дълбоки и възпалени кисти, след които често остават белези. Продуктите с изотретиноин са подходящ избор в случая практиката показва, че те водят до дългосрочно подобрение и значително намаляват риска от белези.
  • Хормонално акне. Най-често засяга жените и обикновено е кистозно. Може да бъде перманентно състояние или да се отключва в определен период около месечния цикъл (по време на овулация, преди менструацията). Най-успешно се повлиява от противозачатъчни таблетки или лекарства с рецепта, като например спиронолактон. Избягването на млечните продукти също може да бъде полезно в случая.

Д-р Ерин Мърфи от Restore SD Plastic Surgery съветва още, да се прилагат гликолова и млечна киселини, за да се предотврати запушването на порите и последващите усложнения.

Независимо от терапията, която ще изберете с помощта на специалист, е важно да не комбинирате твърде много продукти. Това може да претовари чувствителната кожа и да увеличи възпалението.

Подходяща ли е наистина ексфолиацията при акне?

Чрез ексфолирането се отстраняват мъртвите кожни клетки. Мнозина смятат, че ексфолиацията е необходима стъпка. “Ексфолиацията е от ключово значение”, казва д-р Мърфи. “Това ще премахне излишните слоеве мъртви клетки, които иначе запушват кожата и провокират повече пъпки. “

Д-р Гудман се съгласява: „Всеки, включително и хората с акне, трябва понякога да се подлага на ексфолиране, за да се избегне прекомерното омазняване, образуването на черни точки и уголемяването на порите.“

Въпреки това, според д-р Фейн Фрей, ексфолирането невинаги се препоръчва при акне. „Ексфолирането може да се приложи под надзора на дерматолог. Като цяло, ексфолирането премахва повърхностните слоеве на кожата, които поддържат адекватната хидратация, поради което може да има и негативни ефекти и невинаги да бъде от полза за пациенти с акне.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top