Search
Филтрирай по...

Пробиотиците – полезни и при атопичен дерматит!

Атопичен дерматит

Алергиите, включително атопичен дерматит, засягат между 30 и 40% от населението на света, а причините за появата им могат да бъдат най-различни. Те се срещат под формата на хранителни алергии, алергичен ринит, астма, атопичен дерматит, екзема.

Наскоро бе публикувано японско проучване, проведено от университета в Чиба, в което са изследвани причините за развитието на атопичен дерматит. От него стават ясни причините за тази форма на алергия и се разглеждат потенциално нови подходи за превенция и лечение на болестта.

По-често атопичният дерматит засяга малките деца, но се среща и при възрастни. Атопичният дерматит е форма на екзема, която причинява зачервяване, сърбеж и петна по кожата. Тя е резултат от хронично възпаление на кожата, предизвикано от свръх реакция на имунната система, която реагира на алергени. Японските учени анализирали много изследвания за атопичния дерматит и открили връзка между развитието му и чревната микрофлора. Те установили, че има разлики в микрофлората у здрави и болни индивиди.

Каква е връзката между чревната микрофлора и атопичния дерматит? Чревната микрофлора, която е съставена от различни щамове микроорганизми, играе важна роля за имунния отговор при инфекции и възпаления. Дисбалансът между добри и лоши бактерии в нея, може да окаже негативно влияние върху тялото и точно това се наблюдавало при хората с атопичен дерматит. При тях имало понижен брой лактобацили и по-високи нива на стафилококи и ентеробактерии.

След като връзката между атопичния дерматит и чревната микрофлора била установена, учените започнали да изследват кои естествени средства могат да бъдат от полза в случая. №1 сред тях разбира се, били пробиотиците, естествена част от чревната флора. Изследването включило и пребиотици – вещества, които стимулират растежа на полезните бактерии в чревната флора.

Японското изследване, публикувано в списание Алергии, имунология и пулмология при малки деца през месец декември, 2016 г., дава големи надежди, че пробиотиците могат да предотвратят атопичния дерматит. В бъдеще тези предварителни открития ще послужат за изготвянето на индивидуални програми за лечение на базата на пробиотици и пребиотици, категорични са японските учени.

Вижте страхотните пробиотици Примадофилус за деца тук:

Специалните пробиотици за деца от серия Примадофилус на американската марка Nature’s Way се отличават с изключително качество и ефикасност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top