Search
Филтрирай по...

10 билки, които помагат при умора, стрес и нервно напрежение!

Адаптогени

Стресът в нормални граници е част от живота ни и дори има защитна функция. Днес обаче, много от хората са изложени на ежедневен, интензивен стрес, който намалява нивата на енергия и отслабва имунната система. За щастие има категория билки, по-известни като адаптогени, които могат да помогнат за справянето с умората, подобряване на настроението и подпомагане на имунния отговор.

Адаптогените са билки, които насърчават способността ни да устояваме на вредните ефекти на стреса. Те се използват от векове в традиционната китайска, индианска и аюрведична медицина. Някои адаптогени контролират прекомерното производство на стресови хормони, други – може да повишат енергията, трети – подпомагат имунната защита.

Всеки човек има различна химия в тялото, така че отговорът на организма към стреса и влиянието на адаптогените може да варират. Ето защо ви предлагаме избор от 10 билки с доказано адаптогенни свойства:

-Ашваганда – това е билка, която намира широко приложение в Аюрведа. Тя се използва като общо тонизиращо средство, което помага на организма да се адаптира към стреса. Предварителните изследвания показват, че ашваганда подпомага здравето на имунната система.

-Астрагал – коренът на това растение е известен билков тоник и се използва от столетия в Китай. Съдържа флавоноиди, аминокиселини, полизахариди, микроелементи и полифеноли, които подпомагат имунната система.

-Кордицепс –медицинска гъба, която от векове се използва в Китай като енергизиращо средство. Съдържа множество биоактивни нутриенти като полизахариди и нуклеозиди, които унищожават свободните радикали, укрепват имунната система и повишават жизнения тонус.

-Сибирски женшен – коренът на това растение се използва като помощно средство за адаптиране на организма към ежедневния стрес. Сибирският женшен съдържа много биоактивни съставки с двоен механизъм на действие – намаляват усещането за напрежение и същевременно поддъжат фокуса, вниманието и нормалните нива на енергия.

Мака – използва се от векове като храна и енергизиращо растително „лекарство”. Най-новите изследвания показват, че мака може да подпомогне репродуктивното здраве при мъжете и жените, и възстановява хормоналния баланс.

-Корейски женшен – има адаптогенно и тонизиращо действие. Съдържа множество биологично активни вещества като женшенозиди, феноли и захариди.

-Рейши – медицинска гъба, използвана от векове в източната природна медицина за повишаване на енергията и устойчивостта на организма срещу стреса. Има силен имуностимулиращ ефект.

-Златен корен – използва се е като тонизиращо средство още от времето на древните елини. Билката подпомага отговора на тялото на различни химични, биологични и физически стресови фактори. Може да повлияе положително върху нивата на бета-ендорфините. Подпомага адаптогенната активност в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната системи. Сочат я като една от най-фикасните билки срещу хронично безпокойство.

-Шизандра – предклиничните изследвания показват, че билката подпомага основно фокуса, паметта, мисловната дейност. Подходяща е не само при стрес, но също така е много полезна и при отслабена способност за организиране на работата, разсеяност, хиперактивни състояния и др.

-Тулси (свещен босилек) – смята се за свещено растение в Аюрведа и има мощни адаптогенни свойства. Може да подпомогне правилния метаболизъм на въглехидратите и да поддържа нормалните нива на глюкозата.

Най-добре е при стрес, адаптогените да бъдат приемани ежедневно. Трябва да се има предвид, че в някои случаи могат да са необходими няколко седмици или дори – месеци, за да се почувства дълбоко облекчение. От изключителна важност е да избирате добавки на реномирани производители, чиито продукти са с доказано качество и ефикасност!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top