Search
Филтрирай по...

Менопауза – как безболезнено да преминете през този етап от живота си?

Менопауза

 

Всяка жена неминуемо преминава през периода на менопауза – той е нормална част от репродуктивния жизнен цикъл и бележи края на репродуктивните способности. Може да продължи с години и да се съпътства от неприятни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението, влошаване качеството на сексуалния живот.

 

Какви хормонални промени настъпват при менопауза?

Подобно на бързото израстване на детето или развитието на пола при подрастващите, и климаксът се задейства от „инструкциите“, зададени от ДНК. Гените на жената са онова, което определя кога при нея да започне менопаузата. Тялото изпълнява тази задача, предизвиквайки промяна в хормоните, която води след себе си до други промени.

При постменопазуалните жени производството на естроген и прогестерон е значително занижено. Но преходният период, който наричаме менопауза, е индивидуален и симптомите варират. Точно тогава настъпват силните хормонални колебания, засягащи основно нивата на естроген и прогестерон.

Симптомите на менопаузата могат да бъдат доста интензивни. Чрез доставката на дефицитните хормони обаче, нежеланите симптоми значително намаляват, а качеството на живот се подобрява.

 

Откъде да започнете?

Въпрос №1, който вероятно си задавате, е коя терапия е най-подходяща за вас. Няма как да знаете отговора, ако не сте тествали хормоните си. Климактериумът не протича еднакво при всички жени. Нивата на хормоните варират, а начинът, по който тялото реагира на тези промени също е различен при всяка жена. Изследванията ще дадат най-точната насока за облекчаване на проблема, така че обърнете се към специалист и не се самолекувайте.

 

Попитайте лекаря си за продуктите на Revita!

От години Revita е официален представител на едни от най-висококачествените марки природни продукти в цял свят – Nature’s Way и Natural Factors. Те подпомагат различни аспекти на здравето, включително поддържането на добър хормонален фон. За тази цел Revita ви препоръчва три от най-търсените продукти за облекчаване на менопазуалните симптоми: MenoSense® (Менопауза) и ДИМ Плюс™.

 

MenoSense® (Менопауза)

Природната формула MenoSense® (Менопауза) комбинира едни от най-популярните съставки за нормализиране на хормоналните нива при жени в менопауза. Всяка капсула съдържа екстракти от донг куай (китайска ангелика), витекс и черен кохош (гроздовиден ресник) плюс гама-оризанол (трици от семена на азиатски ориз) и хесперидин (антиоксидант в състава на цитрусовите плодове).

MenoSense® е подходяща алтернатива на традиционната хормонозаместителна терапия. Типично „женските билки“ в състава на продукта съдържат фитоестрогени, които подобряват чувствителността на естрогенните рецептори към произвеждащия се в тялото естроген и облекчават много от симптомите на менопаузата. Приемът на MenoSense® води до намаляване на горещите вълни и нощното изпотяване и стабилизиране на нервната система. MenoSense® допринася и за укрепване на костната структура, отслабена в резултат от естрогеновия дефицит. Гама-оризанолът и хесперидинът, включени в състава на MenoSense® осигуряват антиоксидантна подкрепа за сърдечно-съдовото здраве. Гама-оризанолът може да намали нивата на холестерола, а хесперидинът – да възпрепятства натрупването на излишни мазнини и покачването на тегло.

 

ДИМ Плюс™

Натуралният препарат ДИМ Плюс™ съдържа патентован BioResponse-DIM® Complex, източник на чист дииндилометан с повишена бионаличност (притежава патент от САЩ # 6,086,915), фосфатидилхолин и силициев двуокис, в комбинация с патентована зеленчукова смес Protectamins® (спанак пудра, броколи пудра, зеле пудра – със запазени пълноценни свойства на полезните съставки) и витамин Е. Основното действие на ДИМ Плюс™ е, че спомага за извеждането на излишния естроген от тялото и възстановява баланса между него и прогестерона.

Под излишен естроген се имат предвид ксеноестрогените, които попадат в тялото от заобикалящата ни среда. Ксеноестрогените се съдържат в пластмасовите продукти, в масовата козметика, в пестицидите, използвани за обработката на зеленчуците и плодовете и др. Те не могат да се разградят в организма, а се натрупват – предимно в мастните клетки, предизвиквайки естрогенна доминантност. Обикновено симптомите при естрогенна доминантност биват забавен метаболизъм, наддаване на тегло, задържане на вода и подуване, главоболие, лошо настроение.

Натрупването на ксеноестрогени в организма възпрепятства и правилната функция на прогестерона. Причината е, че в клетките рецепторите на прогестерона са „заети“ от естрогеноподобните вещества, което предизвиква прогестеронова недостатъчност и задълбочава дефицитът на прогестерон, съпътстващ менопаузата.

 

Какво представлява дииндолилметан

Дииндолилметан (DIM) – природната съставка в продукта ДИМ Плюс е мощен антиоксидант и най-ефикасното естествено средство за преодоляване на естрогенната доминантност. Съдържа се в зеленчуците от сем. Кръстоцветни (броколи, карфиол, зеле и др). DIM подпомага метаболизма на естроген в организма по изцяло естествен път. DIM допринася за правилния метаболизъм на естрогена при двата пола като възпрепятства превръщането на естрогена в неговите вредни метаболити и намалява нивата на канцерогенния 16-алфа-хидроксиестрон.Той не позволява на тестостерона да се превръща в естроген и проявява противотуморна активност предимно по отношение на репродуктивната система.

Свързани продукти

Още по темата

Детокс
Диети и отслабване

Детокс на черния дроб съдейства за отслабването след карантината

  Принудителната карантина, следствие на пандемията от Covid-19, наложи много промени в начина ни на живот. Една от последиците й беше продължително заседяване вкъщи, намалена физическа активност и последващо натрупване на килограми. Все повече хора

Прочетете повече »
Зрение
Експертни мнения

Как да се храним, за да имаме добро зрение

Защо диетата в важна за здравето на очите? Вижте съветите на специалиста – Доц. Виолета Чернодринска!   Визитка: Доц. Виолета Чернодринска дм, специализирана Очна болница Визус. Завършила Медицински университет София. Специализира Детски очни болести в

Прочетете повече »
Проблеми със съня
Полезни съвети

Какво да правим, ако детето има проблеми със съня

  Ако детето има проблеми със съня, последиците касаят не само неговото здраве. Подобно състояние ангажира цялото семейство и поставя на изпитание нервите на родителите. Да, сънят е здраве, пълноценната почивка е от съществено значение

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top