×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Петопръстникът (Potentilla reptans) е многогодишна билка от семейство Розови (Rosaceae), позната в народната медицина със своите терапевтични свойства. Името ѝ се дължи на нейните характерните листа, разделени на пет дяла и наподобяващи пет пръста на ръката. 

От медицинска гледна точка най-ценни са надземните части и коренищата на растението. Петопръстникът не се употребява като храна заради горчивия вкус и високото съдържание на танини, но именно тези компоненти го правят ценна лечебна билка.

Здравословни ползи

Петопръстникът се отличава със силно изразени стипчиви (адстрингентни), противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства. Богат е на танини – вещества, които при контакт с тъканите образуват защитен филм, подсушават и свиват лигавиците и малките кръвоносни съдове. Именно заради танините петопръстникът помага за спиране на кръвотечения (например при порязвания, кървене от носа или обилна менструация) и за ускоряване заздравяването на рани. Танините имат и доказан антидиаричен ефект – „подсушават“ раздразнената чревна стена и намаляват диарията. В билката се откриват и флавоноиди, които укрепват капилярите, действат антиоксидантно и също допринасят за противовъзпалителните свойства.

Ето някои от основните приложения:

  • Стомашно-чревни разстройства

Петопръстникът е сред предпочитаните билки при стомашно-чревни проблеми. Традиционно се дава при диария (остра и хронична), дизентерия и гастроентерити заради силното си запичащо действие. Билката успокоява стомашно-чревния тракт, затяга разхлабените черва и намалява спазмите. Народната медицина я прилага при гастрит и стомашни язви за подпомагане на зарастването на лигавицата. Петопръстникът има и холеретично действие (стимулира образуването и отделянето на жлъчка) и така подпомага храносмилането и работата на черния дроб. 

  • Кръвоспиращо и противовъзпалително действие 

Благодарение на мощния си адстрингентен ефект петопръстникът помага за спиране на кървенето – вътрешно и външно. Използва се при кървене от носа (накапват се няколко капки охладен чай в ноздрата или се поставя напоено тампонче), при кръвотечение на матката (обилна менструация) и хемороидални кръвоизливи. При хемороиди билката се прилага вътрешно като чай и външно за промивки, като облекчава болката, намалява възпалението и ускорява възстановяването на тъканите. В миналото отвара от петопръстник е била давана и при кръв в храчките или кървене от стомашна язва – в тези случаи действието е по-скоро подкрепящо, но не замества спешната медицинска помощ.

  • Рани и кожни проблеми

Отвари от билката се използват външно за промиване и компреси при трудно заздравяващи рани, порезни и постоперативни рани, както и при изгаряния (1-ва и 2-ра степен). Танините в състава създават защитен слой върху разранената повърхност и предотвратяват проникването на болестотворни микроорганизми. Освен това петопръстникът има леко бактерицидно действие, което помага при инфектирани рани или кожни раздразнения. В дерматологията билката се прилага още при мокреща екзема, дерматити и дори псориазис – като компреси или добавка към ванички, заради успокояващото и противовъзпалително действие върху кожата. 

  • Възпаления в устата и гърлото

С укрепващото си действие върху лигавиците петопръстникът намира място и при стоматит, афти, възпалени венци и гърло. Гаргара с охладен чай от петопръстник помага при гингивит и фарингит, като свива възпалените тъкани и намалява болката. Кървящите венци също се повлияват добре – билката традиционно се използва при парадантоза и ранички в устната кухина. 

  • Дихателни инфекции

В някои народни рецепти петопръстника се включва при кашлица, бронхит или възпаление на сливиците – обикновено в комбинация с други билки. Билката няма директно и силно изразено антимикробно действие върху дихателните пътища, но адстрингентният ефект може да намали секрецията при обилна хрема или възпалени синуси. 

  • Невралгии и ставни болки

В народната медицина на петопръстника се приписва и болкоуспокояващо действие. Компреси или разтривки с настойка от билката понякога се прилагат при ревматични болки, ишиас или невралгии. 

  • Гинекологични приложения

Освен за вътрешно приложение при обилна менструация и маточни кръвотечения, петопръстникът се използва и външно в гинекологията. С отвара от билката се правят промивки при бяло течение и леки вагинални възпаления – танините спомагат за възстановяване на нормалната лигавица и намаляване на секрета. 

Начини на употреба и билкови рецепти 

Петопръстникът може да се използва под различни форми, в зависимост от конкретния проблем. 

Най-популярните начини на приложение са:

  • Чай (отвара) 

Обикновено се използват изсушените стръкове или коренищата на билката. За стомашно-чревни проблеми се препоръчва отвара: приблизително 2–3 чаени лъжички изсушена билка на 250 мл вода. Билката се добавя към вряща вода и се вари на слаб огън 5–10 минути, след което се прецежда. Пие се охладена. Типичната доза е една чаша (75–100 мл) 3 пъти дневно преди хранене. При остри случаи на диария може да се пие и по-често, но не повече от 5–6 приема за 24 часа. Отварата е много горчива на вкус, така че може да се подслади с малко мед (след като изстине под 40°C) или да се смеси с друга ароматна билка (мента, маточина), за да се пие по-лесно.

  • Запарка (инфузия) 

При възпалено гърло или възпалени венци може да се направи запарка: 1 супена лъжица билка се залива с 200 мл вряла вода и кисне похлупена 15 минути, прецежда се и с получената течност се прави гаргара 3-4 пъти дневно. Подобна запарка може да се използва и за промиване на рани или при бяло течение (вагинални промивки), като в последния случай е добре течността да е хладка.

  • Тинктура (спиртен извлек) 

Класическата пропорция е 1:5 (например 50 г сух корен + 250 мл 40% спирт). Кисне се 2-4 седмици на тъмно, след което се прецежда. Тинктурата от петопръстник се дозира в малки количества – обичайно 20–30 капки, разтворени в малко вода, 2-3 пъти на ден преди хранене. Подходяща е при хронични проблеми: упорити диарии, възпаления на червата, за жабурене при пародонтози (смесват се 20 капки в 50 мл вода и се жабури сутрин и вечер). Също така може да се използва и външно – няколко капки тинктура се разреждат в лъжица вода и се нанасят с тампон върху херпеси, пъпки или ухапвания за по-бързо успокояване.

  • Готови препарати 

На пазара се намират продукти съдържащи петопръстник – най-често изсушена билка на пакетчета (стрък или коренище), тинктури, а понякога и капсули с прах от корена. Има и комбинирани билкови добавки, включващи екстракт от петопръстник заедно с други растения. При ползване на готови продукти винаги спазвайте указанията на производителя относно дозировка и продължителност.

Важно: Когато приготвяте домашни билкови настойки, използвайте чиста вода и емайлиран/стъклен съд. Не използвайте метален съд, тъй като танините могат да реагират с металите. Съхранявайте отварите в хладилник до 24 часа. Тинктурите пък дръжте на тъмно и хладно, далеч от пряка светлина.

Билковите рецепти допълват, но не винаги заменят напълно конвенционалното лечение. При по-тежки симптоми или липса на подобрение в рамките на 2-3 дни, трябва да се потърси медицинска помощ.



Потенциални странични ефекти и противопоказания

Петопръстникът се счита за една от безопасните билки, когато се използва правилно. Все пак, както при всяко лечебно средство е важно да сме запознати с възможните нежелани ефекти и ситуации, в които билката не бива да се употребява.

В терапевтични дози петопръстникът рядко предизвиква оплаквания. Поради високото съдържание на танини обаче, приеман на гладно или в по-големи количества, може да доведе до дразнене на стомаха. Възможни са симптоми като гадене, стомашен дискомфорт или дори повръщане при по-чувствителни хора. Горчивият вкус понякога предизвиква рефлекторно гадене – затова се препоръчва чаят да се пие бавно, на глътки, и при нужда подсладен. При външна употреба (на кожа или венци) билката обикновено не дразни, но при някои хора с алергия към растения от семейство Розови (рядко срещано) е възможна локална реакция – зачервяване или обрив. Ако забележите подобни реакции, прекратете употребата.

  • Бременност и кърмене

Няма достатъчно надеждни данни за безопасността на петопръстника при бременни и кърмачки. Поради липса на изследвания, повечето автори съветват да се избягва употребата при бременност, освен ако не е изрично предписана от специалист. В ранна бременност всяка билка с богато съдържание на танини теоретично би могла да усили гаденето. Също така, адстрингентните билки понякога се свързват с риск от стимулиране на маточната мускулатура (макар за петопръстника конкретно да няма данни). Затова, бременните е добре да не го приемат вътрешно. При кърмене – по същата причина на предпазливост – също се препоръчва да се въздържате, тъй като не е проучено дали преминава в кърмата и как би повлияло на кърмачето.

  • Малки деца

Петопръстника се дава на деца традиционно при разстроен стомах, но официалните източници съветват това да става за кратък период (до 3-5 дни) и в по-ниска доза. Детският организъм е по-чувствителен, затова без консултация с педиатър не бива да даваме билката на деца под 3 години. При по-големи деца (напр. 6-12 г.) може да се приложи еднократно при диария – половин доза от тази за възрастни – но ако проблемът продължава, трябва лекарска намеса.

  • Тежки сърдечно-съдови, чернодробни или бъбречни заболявания

Петопръстника съдържа активни вещества, които теоретично могат да взаимодействат с медикаменти – например танините могат да намалят абсорбцията на някои лекарства, ако се приемат по едно и също време. За по-голяма сигурност приемайте лекарствата и чая/тинктурата от петопръстник с интервал поне 2 часа.

  • Анемия (дефицит на желязо)

Танините в билките затрудняват усвояването на желязото от храната. Ако имате желязодефицитна анемия или приемате добавки с желязо, не пийте чай от петопръстник непосредствено преди основните хранения или около приема на желязо. Това може да намали ефективността на терапията. По-добре е чаят да се пие между храненията.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Николай  Ненов

Николай Ненов е фармацевт и доказан специалист с богат професионален опит в областта на...

Продуктът беше успешно добавен в любими.