×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Причини за пърхута и как да се справим с негоПърхотът е безболезнено хронично състояние, което се появява, когато скалпът става сух или мазен и започва да отделя бели люспички мъртва кожа, която се задържа по косата и раменете.

Дори и безболезнен, пърхотът може да бъде смущаващ за хората, които страдат от него. Той обикновено се появява между 10 и 20 годишна възраст и засяга до 40% от хората над 30 годишна възраст.

Причини

Скалпът непрекъснато произвежда клетки, така че отделянето на мъртвите клетки е един нормален процес. Когато имаме пърхот обаче, тези клетки се отделят  по-бързо от обикновено. Омазняването на скалпа води до слепване и така се появяват познатите бели люспи.

Пърхот може да се появи поради редица причини, включително суха кожа, чувствителност към продукти за коса, и състояния на кожата от типа на псориазис, себореен дерматит или екзема.

При проблеми с имунната система, стрес и хормонален дисбаланс, също може да се появи пърхот.

Симптоми и усложнения

Всички знаем, че когато се появят белите люспи по косата и раменете ни – това е пърхот. Зачервеният и раздразнен скалп също е типичен симптом.

Ако причината за пърхота е себореен дерматит, симптомите обикновено се появяват поетапно. Скалпът става прекалено сух или мазен и започва да сърби. Докато клетките на кожата умират, те се превръщат в жълтеникави люспички. В по-лошите случаи на себореен дерматит симптомите могат да се прояват и в други части на тялото. Зачервяване може да се появи около ушите, по врата, на носа и гръдния кош.

Лечение и превенция

Пърхотът често е хронично състояние, но може да се контролира с подходящо лечение. Първо, мийте косата си редовно и с масажни движения. Това помага да се отстранят люспите и да се намали омазняването и предотвратява натрупването на мъртви кожни клетки. Ако това не помогне, специалните шампоани против пърхот обикновено са решение. Всичко зависи от конкретната козметика. Някои се използват ежедневно, други веднъж-два пъти седмично.

Шампоани, които съдържат кетоконазол са по-ефективни в лечението на себореен дерматит и пърхот, в сравнение с други козметични продукти без тази съставка. Продуктите със силицилова киселина се използват предимно при пърхот, причинен от псориазис.

Ако продуктите против пърхот, които могат свободно да се закупят в аптеките, не помогнат или влошат състоянието ви след двуседмична употреба, консултирайте се с личния си лекар или директно с дерматолог. Никога не използвайте кортикостероидни продукти за дълъг период от време без изричното им предписание от специалист. Те могат да изтънят и повредят кожата ви и да доведат до други неприятни странични ефекти.

За да контролирате пърхота, мийте косата си редовно с необходимите продукти, намалете стреса в ежедневието си, както и излишната козметика от типа на гелове, спрейове, лак за коса и др. И не на последно място – хранете се здравословно.

Ревита Ви препоръчва:

Brilliant Look /Брилиант Лук/, 450 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.