×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Хълцането при малки бебета представлява напълно естествен рефлекс, също като кихането. То се отключва от различни фактори, водещи до спазъм на все още развиващата се диафрагма. Обикновено трае много по-кратко при новородени, отколкото при възрастните хора, освен това не ги обезпокоява. Напълно безопасно е да поставите детето по гръб, стига да няма други притеснителни признаци.  В много редки случаи то може да представлява проблем. Ако то е започнало захранване, рисковете се свързват с опасността да се задави, ако има храна или предмети в устата си.

Защо хълцат бебетата?

Най-честите причини са преяждането и поглъщането на въздух по време на хранене и плач. Ако детето се храни много бързо или повече от необходимото, има риск след хранене да започне да хълца продължително време. Появява се абдоминална дистензия. Това е разтягане на стомаха от излишния въздух в него, което води до избутване на диафрагмата и последващ спазъм.

Интересно е, че хълцането може да се забележи при ултразвукови изследвания още преди бебето да се роди.

Как да го спрем?

Неписано правило е, ако детето хълца и не проявява признаци на дискомфорт, да се изчака да спре само. В никакъв случай не се опитвайте да го изплашите или да стреснете, ако започне да хълца! В повечето случаи то изчезва също толкова внезапно и бързо, колкото се и появява.

Ако тригерът на хълцането е редовно преяждане и грешки при хранене, бебето може да хълца по-често и това да го направи по-неспокойно. Съществуват няколко прости принципи за спиране на продължителното хълцане при бебета, които могат да помогнат.

  • Промяна на позицията на тялото
В зависимост от това  в каква позиция е започнало, промяна на позата на детето може да помогне.
  • Задължително оригване след нахранване
Всяка майка трябва да спазва правилото да оригва новороденото след нахранване. Това предотвратява подуването на стомахчето му от газовите мехурчета в него, тоест- предотвратява абдоминалната дистензия и хълцането.
  • След храна избягвайте активни игри или дейности
Постарайте се да избягвате активни движения и натоварване като ритане или преобръщане непосредствено след храна. Изчакайте поне 20-30 минути преди енергични игри или интензивни движения.
  • Поставяне в изправена позиция след нахранване
Ако хълца дълго време, опитайте се да го държите изправено няколко минути. Това често е напълно достатъчно.
  • Биберонът може да помогне

Даването на биберон е лесен начин да се справите с хълцането.

При кърмене

Ако изглежда така, сякаш основният проблем е прекомерно поглъщане на въздух по време на кърмене, уверете се, че устните на бебето прилягат плътно около ареолата. Ефективно може да бъде и периодичното сменяне на гърдите по време на кърмене. Опитайте да оригвате бебето между смените.

При хранене с адаптирано мляко

Ако храните бебчето си с адаптирано мляко и биберон, стремете се да направите пауза, щом детето е изпило половината от съдържанието на бутилката. В този момент е добре да промените позицията на детето и да го оригнете, след което може да продължите с храненето.

Кога трябва да посетите педиатър?

Нерядко ексцесивното хълцане и неспокойството на бебето се дължат на храносмилателни проблеми. Издайнически признаци са: отделяне на много слюнка и плюене по време на хранене, плач, раздразнителност и неспокойно поведение, съпроводено с хаотични движения на детето. Ако се случва много често и/или е съпроводено с болка, силен дискомфорт и повръщане, е редно да проведете консултация с педиатър.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.