×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В последните години, медицинската практика доказа добрия терапевтичен ефект при суплементиране с хранителни добавки, съдържащи синергични (с взаимно допълващо се действие) биологично активни вещества. Това позволява не само по-бързото и ефективно повлияване на съответните заболявания, а също така дава възможности за нови, по-удобни за пациента форми на приложение на съответните субстанции.

Една от доказалите своята клинична ефективност комбинация са витамините К2 и D3. В тази статия ще Ви представим най-новите резултати от клиничните проучвания, потвърждаващи техния терапевтичен ефект в организма и ползите от приложението им за него.

Кой е витамин К2?

Витамин К е мастно-разтворим витамин, който съществува под формата на 12 биологични молекули. Има жизненоважно и незаменимо за организма действие, което осигурява правилното функциониране на процесите на хемопоезата (процесите на кръвотворене). Всяка една биологично активна форма на витамина действа върху протичането на различни процеси в него.

Да разгледаме подробно двете му най-силно терапевтични форми:

K2 MK-4: тази форма заема сравнително малък процент от общия за витамин К и е относително лесно да бъде набавена в организма при консумация на животински продукти като сирене, жълтъци, масло и черен дроб.

K2 MK–7 е формата с най-голямо значение за човешкото здраве. Притежава най-високата биологична активност, в сравнение с останалите форми на витамин К. В природата се среща единствено в специфични ферментирали храни, като вегетарианските сирена natto cheese.

Поради нездравословния начин на хранене през 21 век, все повече хора могат да имат дефицит на този витамин, без да знаят за това. Това е достатъчно притеснително, защото тази молекула има водеща роля в регулацията на калциевия метаболизъм.

Кой е витамин D3?

Витамин D3 (холекалциферол) е най-мощната биологична форма на витамин D. Витамин D e мастноразтворим, жизненоважен витамин за организма. Основният му синтез е чрез излагането на слънчева светлина – около 90 % и само около 10 % от храната.

Биологичното значение на витамин D3 за организма е:

  • поддържа и подсилва правилния имунен отговор.
  • осъществява основна част от калциево-фосфорната обмяна.
  • поддържа правилната минерализация на костите и ставите.
  • подпомага сърдечно-съдовата система.
  • при мъжете поддържа нормалните нива на тестостерона в кръвта.
  • има невропротективен ефект.

 
Физиология на ,,синергията“ в организма

На клетъчно ниво, витамин Д действа, като взаимодейства със специфични участъци (промотори) на дадени гени, в резултат на което се повлиява генната експресия. Свързвайки се с тези участъци, част от тези гени се активират, а други се деактивират и се кодира синтеза на съответните протеини.

Няколко типа клетки в човешкия организъм притежават съответни региони за свързване с витамин D3 в комбинацията му с витамин К2. Два от най-добре проучените протеини, получени в резултат на описаното действие, са витамин К, зависимия протеин (VKDPs), остеокалцинът (ОС) и матрикссвързващия протеин (MGP). Ролята на витамин D3 е да осигури правилната експресия иа тези протеини, които са основни в регулацията на калциевия метаболизъм. Само че, той може да ги кодира единствено в тяхната неактивна и декарбоксилирана форма, което не позволява на организма да осъществи ефективно калциево-фосфорната реабсорбция в стомашно-чревния тракт,а неправилната реабсорбция на калция води до намаляване на костната маса и по-висок риск от фрактури.

Ето защо тук се ,,намесва“ ролята на витмин К2 в комбинираната форма.

Приемайки този витамин се постига пълната карбоксилация на ОС и MGP протеините, които от своя страна усилват минерализацията на костите, като увеличават количеството на калция в тях. Освен това, по този начин се протектират и кръвоносните съдове, от натрупване на калцификати, което е основен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдов инцидент.

Важно е да се знае, че самостоятелното прилагане на тези два витамина не води до постигане този терапевтичен ефект. Само приложение на комбинираната форма осигурява това. Учените наричат комбинацията ,,правилната синергия“, което е потвърдено на базата на клиничните проучвания.

Клинично приложение в медицинита

Поддържане на костната маса и намаляване риска от фрактури

Костният матрикс съдържа клетки, наречени остеобласти и остеокласти. Тяхната функция е да осъществяват остеогенезата (процеса на синтез на костна тъкан).

Остеобластите секретират остеокалцин (OC), който активиран от витамин К2 транспортира калция (Са) от кръвта към костите, което намалява отлагането му в кръвоносните съдове. Остеобластите свързват калция в костния матрикс и по този начин увеличават здравината на костите и намаляват риска от фрактури.

Високите нива на декарбоксилирания остеокалцин (ОС) намаляват костната плътност и правят костите по-лесно чупливи. Тъй като това е и естествен процес в хода на възрастта, само комбинираното използване на витамин К2- D3 води до пълния процес на карбоксилация на остеокалцина и до повишаване на неговото количество в костите. Това е потвърдено от проведено клинично проучване, при което след употреба на витамин К2- D3 върху култивирани човешки остеобласти, се наблюдават по-високи нива на остеокалцин в тях.

За профилактика на сърдечно-съдови заболявания и намаляване риска от инфаркт

Сърдечно-съдовата система е друга ключова област на приложение на тази комбинация. На базата на многобройни клинични проучвания е установено, че витамин К2-D3 намаляват количеството на калция в кръвоносните съдове и по този начин се предотвратява образуването на калцификати, които водят до стесняване на диаметъра на кръвоносните съдове и повишават риска от оклузия (запушване). Чрез общата им експресия върху MGP протеина се постига максимално намаляване на нивата на свободния калций в кръвта.

Освен това, приемът на вит.К2 – Д3 намалява артериалното налягане и увеличава еластичността на мускулатурата на кръвоносните съдове, като по този начин те стават по-пластични. При хора със сърдечно-съдови заболявания, цялостният риск за смъртност е значително понижен.

Подкрепа за имунитета

В последните години, заради пандемията от COVID- 19, учени от цял свят са изследвали и описали действието на комбинацията върху имунния отговор. Поради доказаното имуностимулиращо действие на витамин Д върху организма, много от изследователите предполагат, че прилагането на комбинацията му с витамин К2 може още повече да подсили неговия ефект върху човешкия имунитет.

В проучване от Март 2022 г. върху хоспитализирани болнн с COVID-19 се доказва ясно връзката между нивата на MGP протеина и нивата на интерлевкин – 6, който е основен медиатор на възпалението в клетките. Доказано е, че пациенти с по-тежко протичаща ковид инфекция, нивата на витамин К в организма са по-ниски. Това дава основания на учените да смятат, че активацията на MGP протеина се регулира от витамин К2.

За правилно функциониране на зъбите

На базата на най-нови клинични проучвания се установи ефективността на комбинацията К2 – D3 за правилната минерализация на зъбите. В резултат на влошеното качество на хранителните продукти и нездравословното хранене, все повече се дискутират методи за укрепване на зъбния емайл и повишаване на неговата резистентност за образуване на кариеси.

Възможни ли са странични ефекти при употребата на тази комбинация?

При спазване на терапевтичните дози, вероятността от поява на странични ефекти е малка. Най-често срещаните странични ефекти са: стомашно-чревни оплаквания, диария, затруднено храносмилане. В по-редки случаи може да се появят мускулна слабост, главоболие и умора.

Възможно ли е приложението при деца, бременни и кърмещи?

Тъй като няма достатъчно данни за действието на комбинацията при деца и бременни, е необходимо в такъв случай задължително да се консултирате с лекаря си преди употреба.

В какви случаи е противопоказно приемането на комбинацията?

-високи нива на калций в организма.

-високи нива на фосфор в организма.

-бъбречно-каменна болест.

-възпалителни заболявания на бъбреците.

Не е препоръчително да се приема и при лечение с антикоагуланти, тъй като съществува риск от потенциално опасни взаимодействия!

Кои са най-ефикасните суплементи на пазара?

  • На първо място винаги избирайте продукти на международна компания с дълъг опит в производството на суплементи и с потвърдено качество на продуктите си.
  • За предпочитане е да избирате капсулни форми, защото те намаляват риска от появата на стомашно-чревни оплаквания, до минимум.
  • Доказал своята ефективност продукт на пазара е формулата VitaminK2 120 mcg & D3 1000 UI / Витамин К2 и D3, 60 софтгел капсули.

Защо да изберем този продукт?

  • Доказан продукт на водещата канадска компания Natural Factors, един от лидерите на пазара.
  • Съдържащият се в него вит.К2 –МК7 е със 100 % витаминна активност, за разлика от други подобни продукти.
  • Включеният витамин D3 e в максималната допустима дневна доза от 1000 UI.
  • Двата компонента имат максимална бионаличност в организма.
  • Продуктът е с изцяло натурален състав, не съдържа оцветители, подсладители, нишесте, царевица, мая.
  • Гарантира 100 % чистота от ГМО добавки.
  • Изключително удобен за употреба под формата на софтгел капсули.

 
В какви случаи го употребяваме?

  • За профилактика на остеопороза и нормални нива на калций в организма.
  • За нормално функциониране на зъбите.
  • За профилактика на калцификация на кръвоносните съдове.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.