×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Повечето хора днес считат водораслите единствено за растения от водната екосистема. Някои от тях обаче, далеч не изчерпват значението си само като водни растения, а имат доказано и потвърдено лечебно действие

В медицината действието на водораслите се описва с термина алготерапия. Днес алготерапията е един от най-проучените съвременни методи за терапия в алтернативната медицина.

Най-новите научни изследвания на 21 век, напълно потвърждават широкото приложение на определени видове водорасли, за профилактика или като част от алтернативна терапия на някои болести. Два са видовете, с най-добре доказана ефективност на база на проведени лабораторни анализи - Спирулина и Хлорела.

Водорасли – биологична характеристика

Водораслите се класифицират от ботаниката като талусни растения, въпреки че причисляването им към растенията не е съвсем точно. Доказано е ,че те са едни от най-древните представители на живота на Земята.

Учените ги класифицират в няколко групи въз основа на техния цвят.

На практика обаче се оказва така, че между представителите на всяка група има сходство в строежа им, и в специфичните здравословни ползи.

Спирулина и Хлорела – химичен състав

Хлорела е сладководно водорасло, представител на Зелените водорасли.

Описани са над 30 подтипа на вида. Най- добре проучени са Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa, като това са и подвидовете с доказани ползи за здравето.

Хлорела е изключително богат и мощен източник на витамини и антиоксиданти. Основните витамини и минерали в нейния състав са витамини отВ групата и витамин С, както и редица минерали като  желязо, мед , цинк, калий, калций и др. Не само това, но и факта, че съдържа много висок процент на растителни протеини (50 – 60 %) я прави невероятно ценна за вегани.

Спирулина е представител на Синьо-зелените водорасли, които се срещат както в солени, така и в сладки води.Много от съвременните диетолози смятат Спирулина за една от суперхраните на нашия век, заради изключително богатия й на полезни вещества химичен състав. Само в 1 чаена лъжица спирулина се съдържат около 4 гр.протеини, високо количество на вит.B1 , B2 и B3, а също така мед, желязо,магнезий, калий .Доказано е ,че съдържа и всички есенциални 9 на брой аминокиселини, които не се синтезират в тялото. Всичко това е събрано само в 1 чаена лъжица!

Въпреки, че двата вида имат доста сходен химичен състав, те притежават и някои типични разлики, които ги отличават помежду си. На тази таблица са представени основните количествени различия  на химичните съединения в техния състав, изчислено за 28 грама растителен екстракт:

ХлорелаСпирулина
Калории: 115Калории: 290
Протеини: 16 gПротеини: 16 g
Въглехидрати: 7 gВъглехидрати: 7 g
Мазнини: 3 gМазнини: 2 g
Витамин А: 287%Витамин А: 3%
Рибофлавин (B2): 71%Рибофлавин (B2): 60%
Tиамин (B1): 32%Tиамин (B1): 44%
Фолиева киселина(B9): 7%Фолиева киселина(B9): 7%
Магнезий: 22%Магнезий: 14%
Желязо: 202%Желязо: 44%
Фосфор: 25%Фосфор: 3%
Цинк: 133%Цинк: 4%
Мед: 0%Мед: 85%

Основни разлики :

ХлорелаСпирулина
Среща се основно в сладки водиСреща се както в сладки, така и в солени води
По-богата на калорииС по-ниско калорийно съдържание
Съдържа повече витамин А, витамин В2, Магнезий, Желязо и ЦинкСъдържа основно Мед и витамин В1
По-високо количество антиоксидантиПо-ниско количество антиоксиданти
По-ниско съдържание на протеиниПо-високо съдържание на протеини
По-подходяща за стимулиране на имунитетаПо- подходяща за спортисти и хора с динамично ежедневие

В какви случаи се използва Спирулина и Хлорела?

1. При диабет и високо кръвно налягане

Спирулина оказва контрол над нивата на глюкозата в кръвта, а това я прави идеално средство за страдащите от диабет. С нейна помощ високите нива на кръвна захар могат да бъдат овладяни по-лесно. 

2. Благоприятства здравето на сърцето

Изобилието от ценни витамини, минерали и съединения във водораслото влияят много добре на един от най-натоварените органи в организма – сърцето. Спирулината способства за регулация на нивата на добрия и лошия холестерол. 

3. Облекчава алергии и гъбични инфекции

Някои от произлизащите от спирулина ползи са за подобряване при някои видове алергия. Особено добри резултати се забелязват при такива, свързани с дихателните пътища, включително алергичен ринит, характеризиращ се с хрема, кихане и запушване.

Също така успешно съдейства за потушаване на гъбични инфекции, особено възникващите в стомашно-чревната флора.

4. Намалява чувството за умора и противодейства на психическото изтощение

5.  Ускорява метаболизма и стимулира отслабването

Протеинът и фибрите в растението съдействат за по-добра ситост и за ускорена обмяна на веществата. По този начин се стимулира горенето на мазнините, от където е възможно да се постигне търсено отслабване на теглото.

6.Спирулината е  мощен алтернативен източник на протеини в спортното суплементиране, при вегани и вегетарианци.

Има ли противопоказания за прием?

И двата вида се отличават с висока степен на безопасност спрямо организма. Все пак хора с отслбена имунна система или автоимунни заболявания е препоръчително да не ги приемат.

Възможна ли е употребата от страна на бременни и малки деца?

Въпреки високото си ниво на безопасност и липсата на сериозни странични ефекти, няма достатъчно научни данни ,които да потвърдят безопасността на тези водорасли при бременни и малки деца, затова е препоръчително да не бъдат употребявани от тях.

Калории: 115
Фолиева киселина(B9): 7%

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.