×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Наричат го ,,райската храна, храната на живота”. В това няма нищо случайно, тъй като безспорните му здравни ползи, са отдавна признати от съвременната наука.Но не толкова плода на самия кокос, колкото маслото, получено от него, се радва на все по-голям интерес в алтернативната медицина. В тази статия ще разгледаме основните ползи на кокосовото масло за нашето здраве



Кокос – състав и интересни факти

Популярни имена: cocos nucifera (латински); coconut, cocos, coco (английски), кокосов орех, кокос.

Кокосовият орех е семето на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация.

На санскрит кокосовата палма е позната под името „kalpa vriksha“, което означава „дървото, което дава всичко необходимо за живота“. Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива „филтрирана“ през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така се образува кокосовото мляко, което е може би най-богатата на електролити напитка в природата. Кокосовото мляко също е и отличен източник на хидратация.

Основното ,,богатство” на кокосовото масло е естественият му състав, в който, в най-голямо количество, присъстват едни от най-полезните мазнини, необходими за правилното функциониране на нашия организъм.

Кокосовото масло – биологично значение

Действието на кокосовото масло, се дължи на богатия му състав на мазнини -  80 % наситени и 20 % ненаситени, които обаче притежават някои структурни различия с животинските мазнини. Това определя специфичното приложение на коксовото масло и го прави надеждно средство за профилактика на различни заболявания. Кокосовото масло е и изключително богато на антиоксиданти,като преобладаващи от тях са токофероловите естерии. Именно на тях се дължи антимикробното му действие.

В проучвания, проведени от Американската асоциация по диетология между 2015- 2020г., е потвърдено изключително ниският калоричен състав на кокосовото масло. Една ч.л. кокосово масло съдържа едва около 120 калории, което определя широкото му приложение при различни видове диети.

Най-добре проучената от гледна точка на медицинското приложение, е неговата рафинирана формула, наречена Medium Chain Triglycerides – средноверижни триглицериди, форма на средноверижни наситени мастни киселини (MCFAs). Тази формула се получава чрез процес на екстракция кокосовото масло и елиминиране на другите му съставки.

Какво е MCT масло и с какво се отличава от обикновеното кокосовото масло

•        По-висока концентрация и различен състав на MCT

Основната разлика между MCT масло и обикновеното кокосово масло е, че MCT маслото е по-концентрирано и съдържа предимно капринова и каприлова киселини, за разлика от доминиращата лауринова киселина в кокосовото масло. Съществуват изследвания, че лауриновата киселина не действа биологично като други форми на по-къси MCT (или поне толкова бързо), която е една от причините поради които привържениците на MCT смятат, че то е по-ефикасно от обикновеното кокосово масло.         

Специфично за MCT триглицеридите е , че се абсорбират много по-бързо в червата от другите наситени мазнини, благодарение на което се постига бърз ефект на снабдяване на тъканите с енергия.

•      По-бързо производство на кетони

Най-общо казано, колкото по-къса е веригата на мастните киселини, толкова по-бързо тялото може да  ги превърне в използваема енергия под формата на кетони. Кетоните са това, което тялото произвежда, когато използва мазнини за енергия вместо глюкоза, особено при следващите кето диета.

•        По-добро действие при проблеми с малабсорбцията

Независимо от конкретния вид MCT, всички те са полезни за цялостното здраве - особено за хора, които трудно усвояват други форми на мазнини, включително свързани с проблеми с малабсорбцията, храносмилателни разстройства като синдром на пропускливите черва, болест на Крон, инфекции на жлъчния мехур и др.

Основни ползи на MCT кокосовото масло за здравето

  • Подсилване на имунитета и намаляване на възпалителните реакции в организма

Киселините в състава на кокосовото масло имат силно изразено противовъзпалително действие и потискат пролиферацията на простагландини и левкотриени, които са медиатори на възпалението. Това прави MCT фракцията надеждно средство за увеличаване на имунния отговор на организма срещу патогени.

  • Подпомага производството на енергия в организма

MCT кокосовото масло притежава обещаващи свойства да осигурява бързо зареждане на организма с енергия. Благодарение на бързата си абсорбция в стомашно –чревния тракт, енергизиращият му ефект може да бъде усетен много скоро след приема му. Това го прави все по-популярно средство в суплементирането на спортисти и хора с активен начин на живот, които търсят бърз източник на енергия.

  • Поддържа физиологичното равновесие на бактериите в червата

Кокосовото масло потиска растежа на патогенни бактерии в чревния тракт, като по този начин осигурява увеличаване концентрацията на полезните бактерии, участващи в поддържането на имунитета и нормалното pH на средата. Антимикробните свойства на кокосовото масло осигуряват надеждна защита на микробиома от развитието на бактериални и паразитни инфекции.

  • Намалява натоварването на сърцето и подобрява липидния профил

Клинични изследвания показват ,че МСТ кокосовото масло намалява атеросклеротичните плаки на кръвоносните съдове и по този начин намалява натоварването на сърцето, което би имало потенциални ползи за поддържане на адекватен кръвоток, достигащ до тъканите. Освен това, намалява „лошия” LDL холестерол и се стимулира синтеза на ,,добрия” HDL холестерол.

  • Поддържа правилното функциониране на черния дроб

Намаляването на LDL – холестерола дава основание на учените да смятат, че MCT кокосовото масло би могло да намали процесите на стеатоза на черния дроб и да подобри неговата функция.

  • Стимулира регенерацията на космените фоликули на косата и поддържа емайла на ноктите

Проучване върху хора, проведено в САЩ през 2021 г., потвърждава категоричните ползи на кокосовото масло, за заздравяване на космените фоликули и предотвратяване на алопеция (косопада) при жени. Топичното нанасяне на кокосовото масло създава защитен UV- филтър, който намалява увреждането на косата от вредните ултравиолетови лъчи.

  • Кокосовото масло намира приложение и при състояние на чупливи нокти, тъй като подобрява твърдостта на емайла.

Потенциални ползи за спортисти

Най-нови проучвания, проведени от Jou of Nutriotional Science in USA, доказват високата биологична активност на MCT-фракцията на кокосовото масло да намалява концентрацията на лактат в мускулните клетки след тренировки или тежка физическа работа.

Проучването е проведено върху групи спортисти, разделени в две групи. Групата, която е приемала кокосово масло, показва значително по-бърз период на възстановяване и повишаване на интензитета на тренировки, в сравнение с контролната плацебо група.

Възможни ли са странични ефекти от приема?

Като цяло, косовото масло се отличава с бърза усвояемост от организма и няма странични ефекти. В много редки случаи е възможно поява на стомашно-чревни оплаквания като нарушено храносмилане, газове и диария.

В какви случаи не е препоръчително да се приема?

Кокосовото масло има висок профил на безопасност, но поради имуноактивиращото си действие не е приложимо при хора с автоимунни заболявания.

Възможно ли е да се използва при бременни и деца ?

Кокосовото масло, и особено високо концентрираните МСТ фракции, не бива да се прилагат и при бременни и кърмещи жени.

Употребата при деца е възможна след консултация с педиатър!

Каква е препоръчителната доза на прием ?

Дозата на прием зависи от съответното приложение на коксовото масло и може да бъде различна в зависимост от типа форма на приложение на суплемента.

Никога не превишавайте упоменатата доза на производителя !

Кои са най-ефективните продукти на пазара ?

Тъй като кокосовото масло се отличава с много широк спектър на приложение не само за медицински цели, но също така в козметиката и в кулинарията, на пазара могат да бъдат открити голям набор от продукти, съдържащи кокосово масло в различна концентрация.

REVITA Ви препоръчва серията на водещата американска компания Nature`s way.

Защо да изберем тази серия ?

  • Серия съдържа продукти с различни концентрации спрямо специфичните цели на прием
  • Гарантирано качество и чистота на екстракта
  • Стандартизиран, патентован и контролиран състав, без примеси
  • Водеща серия на  американската компания Nature` s way
  • Не съдържат ГМО и консерванти
  • Напълно подходящи за вегани.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.