×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ежедневната консумация на боровинки подобрява ендотелната функция при жени в постменопауза с високо кръвно налягане, според скорошно проучване.

„Ние показахме, че консумацията на 22 g на ден лиофилизирана боровинка на прах в продължение на 12 седмици значително подобрява ендотелната функция, но не и кръвното налягане, при жени в постменопауза с кръвно налягане над нормалното“, пише екипът от изследователи от Щатския университет в Колорадо (CSU). "Тези констатации са клинично значими, като се има предвид разпространението на ендотелна дисфункция в тази популация и нейната централна роля в патофизиологията на сърдечно-съдовите заболявания."

Менопауза и ендотелна функция

Според Американския колеж по кардиология, менопаузата е свързана с двукратно увеличение на хипертонията, с разпространение от 75% при жени след менопауза в САЩ. Хипертонията, от своя страна, допринася за намалена ендотелна функция, която е важна за контролиране на правилния кръвен поток, съсирването и имунитета.

„Жените в постменопауза с дефицит на естроген имат изменено от оксидативен стрес потискане на ендотелната функция, което се влошава от високо кръвно налягане“, обясняват изследователите. „Предишни изследвания показват, че боровинките могат да подобрят ендотелната функция чрез намаляване на оксидативния стрес, като същевременно упражняват други ползи за сърдечно-съдовата система."

Д-р Сара Джонсън, водещ автор на изследването и доцент в Катедрата по хранителни науки и човешко хранене в CSU, подчертава проучвания, свързващи хроничната консумация на боровинки с подобрена ендотелна функция при здрави мъже и възрастни с метаболитен синдром или други рискови фактори за сърдечно-метаболитни заболявания.

„Това е първото проучване, което оценява въздействието на боровинките върху ендотелната функция при жени в постменопауза с кръвно налягане над нормалното“, каза тя. „Някои проучвания показват, че ползите могат да бъдат чрез намаляване на оксидативния стрес и нашите открития са в съгласие с това."

Подробности за проучването

Рандомизираното, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване оценява общо 43 жени в постменопауза с дефицит на естроген на възраст 45-65 години с повишено кръвно налягане или стадий 1 на хипертония. Участниците са консумирали или 22 g лиофилизирана боровинка на прах, или плацебо на прах на ден в продължение на 12 седмици.

Ендотелната функция е оценена на изходно ниво и 12 седмици чрез ултразвуково измерване на дилатация, медиирана от потока на брахиалната артерия (FMD), мярка за здравето на кръвоносните съдове. Проучването също така оценява хемодинамиката, артериалната скованост, кардиометаболичните кръвни биомаркери и плазмените полифенолни метаболити на изходно ниво, 4-та, 8-ма и 12-та седмица, както и експресията на протеин на венозни ендотелни клетки на изходно ниво и в 12-та седмица.

„Открихме повишаване на кръвните биомаркери на полифеноли (фитохимикали, открити в боровинките) и на метаболизма на тези полифеноли от чревната микробиота, но в момента не е известно как тези кръвни биомаркери или чревната микробиота са свързани с благоприятните ефекти върху здравето, които наблюдавахме. “ каза д-р Джонсън.

Общите плазмени полифенолни метаболити се повишават на 4-та, 8-ма и 12-та седмица в групата на боровинките в сравнение с изходното ниво и са по-високи, отколкото в групата на плацебо. Бяха отбелязани също повишения на няколко плазмени флавоноиди и микробни метаболити.

В предишно проучване д-р Джонсън и нейните колеги съобщават, че хроничната консумация на боровинки намалява систолното и диастоличното кръвно налягане при жени след менопауза, но настоящите открития не показват големи антихипертензивни ефекти при тази популация след консумация на боровинки.

Допълнително проучване

За да се изследват физиологичните механизми и да се разберат факторите, допринасящи за междуиндивидуалната вариабилност в клиничните реакции, и да се подкрепи прецизният подход към храненето, проучването изисква допълнителни проучвания за ефектите от консумацията на боровинки в различни популации.

„В момента работя съвместно по проект за използване на обратен транслационен подход (от хора към мишки към клетки), за да оценя ролята на чревния микробиом при определяне на подобренията в ендотелната функция при жени в постменопауза и въздействието на боровинките върху чревната микробиота", каза д-р Джонсън.<o:p></o:p>

Тя също така работи по рандомизирано контролирано проучване, оценяващо 12-седмична консумация на боровинки при хора на средна възраст/възрастни хора върху сърдечно-съдовото здраве, както и съвместен проект за оценка на комбинацията боровинки със суроватка и нови растителни протеини.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.