×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Скорошно проучване, ръководено от изследователи от университета в Синсинати, свързва консумацията на ягоди с подобрена мозъчна функция и настроение при хора на средна възраст с наднормено тегло.

Според констатациите, публикувани в списанието Nutrients, ежедневната порция ягоди в продължение на 12 седмици е довела до подобрен когнитивен контрол и емоционално справяне в малка тестова група. Проучването приписва ползи на противовъзпалителното действие на антоцианините, открити в ягодите.

„Деменцията е общ термин, който включва много различни заболявания, всички без лечение", каза Робърт Крикориан, д-р, главен изследовател и професор в катедрата по психиатрия в Академичния здравен център на Университета в Синсинати. „Не е ясно кога и дали ще бъде налична ефективна терапия. Превенцията и смекчаването чрез избор на диета и начин на живот в момента са най-добрият подход, който имаме."

Според Асоциацията на Алцхаймер, приблизително 6,7 милиона американци на възраст над 65 години в момента живеят с болестта на Алцхаймер, най-често срещаната форма на деменция.

Ягодите и рискът от деменция

Проучването се основава на науката, подкрепяща потенциала на горските плодове от всякакъв вид за защита срещу когнитивен упадък, включително проучването на д-р Крикориан от 2022 г., показващо когнитивните и метаболитни ползи от боровинките при рискови хора на средна възраст. Изследванията признават, че деменцията в края на живота обикновено започва в средната възраст и прогресира с годините.

„Искахме да работим с население на средна възраст с наднормено тегло, тъй като деменцията е състояние, за което се смята, че се развива в продължение на десетилетия", каза д-р Крикорян. „Освен това възпалението вероятно е допринасящ фактор, свързан с метаболитни нарушения като наднормено тегло/затлъстяване, преддиабет и диабет тип 2."

Той се позовава на предклинични данни и проспективни епидемиологични доказателства, които предполагат, че добавките с ягоди могат да подобрят когнитивните резултати и да намалят степента на свързания с възрастта когнитивен спад. Допълнителни изследвания показват, че 90 дни добавка с ягоди на прах подобряват когнитивното представяне и паметта за разпознаване при възрастни хора. Съвсем наскоро изследователи от Държавния университет в Сан Диего свързват две дневни порции ягоди с повишена скорост на когнитивна обработка, по-ниско кръвно налягане, намалена обиколка на талията и повишен антиоксидантен капацитет.

Подробности за проучването

Това последно двойно-сляпо, рандомизирано контролирано проучване включва 30 възрастни с наднормено тегло на възраст между 50 и 65 години (пет мъже и 25 жени с признаци на лек когнитивен спад).

Участниците получиха или ягодов прах, приготвен от цели плодове, или контролен прах, включващ фибри, но без полифенолно съдържание. Всяка 13-грамова порция ягоди на прах съдържа 36,8 милиграма антоцианини, получени от 130 грама цели плодове (еквивалентни на около една чаша цели пресни ягоди).

Серия от задачи оценява изпълнителските способности, включително инхибиторен контрол и превключване на задачи, лексикален достъп, функция на дългосрочната памет и настроение. Изследователите също така оцениха метаболитните и антропометричните параметри.

„Наблюдавахме намалена намеса в паметта и намаляване на депресивните симптоми при участниците, лекувани с ягоди, ползи, съответстващи на подобрена изпълнителна способност“, съобщава проучването.

"Въпреки това, нямаше ефект от интервенцията върху метаболитните мерки, вероятно следствие от размера на пробата, продължителността на интервенцията или сравнително ниската доза антоцианини."

Трябва да се отбележи драматичното подобрение в резултатите за депресия в групата с ягоди, което предполага "по-добра способност за управление на ежедневните дейности и социални взаимоотношения и подобрен контрол на реакцията и по-голяма гъвкавост", отбелязват изследователите.

Коментирайки проучването, Крис Крисчън, старши вицепрезидент на Калифорнийската комисия по ягодите, каза: „Ние сме развълнувани от тези открития и бъдещето на изследванията на полифенолите. Връзката между консумацията на ягоди и здравето на мозъка е добре проучена както в клиниката, така и в проучванията."

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.