- Силвана Галенова
- Новини
- 0 коментари
- Тагове: памет и концентрация

Сулфорафан, съединение, съдържащо се в броколите, може да повиши когнитивната функция и настроението при здрави по-възрастни хора, се казва в ново проучване от Япония.
Учени от Tohoku University и Kagome Co., Ltd. съобщават, че 12 седмици прием на добавки са довели до значителни подобрения в когнитивната функция и намаляване на негативното настроение в сравнение с плацебо групата.
„Тези резултати показват, че хранителните режими, включващи сулфорафан, могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция и настроението при здрави по-възрастни хора“, пишат те в списанието Frontiers in Aging Neuroscience.
Ползи за здравето
Потенциалните ползи за здравето от кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол и зеле, са свързани с високите нива на растителните химикали - глюкозинолати. Те се метаболизират от тялото в изотиоцианати (като сулфорафан).
Когато се консумира като сурова или леко сготвена храна, ензимът, наречен мирозиназа в броколите, помага за разграждането на глюкозинолатите до две ценни съединения от интензивен изследователски интерес - сулфорафан и еруцин. Единствените източници, които имаме за този ензим, са от самото растение или от нашата собствена микрофлора.
При ново проучване се осигуряват 30 mg на ден глюкорафанин, който според изследователите е превърнат от чревната микробиота в сулфорафан.
Значително повишение на нивата на сулфорафан N-ацетил-L-цистеин (SFN-NAC) в урината, биомаркер за абсорбция на сулфорафан, показва, че участниците са спазили протокола на изследването и чревната микробиота е превърнала глюкорафанина в сулфорафан.
Подробности за проучването
Рандомизирано контролирано проучване включва 144 възрастни. Участниците са разпределени на случаен принцип да получават или добавка с сулфорафан, или плацебо в продължение на 12 седмици. Когнитивната функция, състоянията на настроението и биомаркерите са измерени преди и след периода на интервенция.
Резултатите показват, че когнитивната функция при тест за наличие на сулфорафан се е увеличила с около 5%, което е значително по-високо от плацебо групата.
В допълнение, резултатите от общите нарушения на настроението (TMD), мярка за негативно настроение, се подобряват значително в групата на сулфорафан в сравнение с плацебо.
„Настоящото проучване може да разшири съществуващите открития, за да покаже, че приемът на сулфорафан може да намали нарушенията на настроението при здрави по-възрастни хора“, казват изследователите.
„Въпреки че не открихме значителни промени в антиоксидантния отговор, невралната пластичност или кръвния параметър за невровъзпаление, тези резултати показват, че хранителните режими, използващи сулфорафан, могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция и настроението при здрави по-възрастни хора“, заключават изследователите.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар