Search
Филтрирай по...

Астаксантин – един от най-мощните антиоксиданти за забавяне на стареенето!

Антиоксидант

Розовият цвят на сьомгата, скаридите и фламингото се дължи на каротеноид, известен като астаксантин. Изследванията показват, че това вещество предоставя изключителни ползи за сърдечно-съдовата система, зрението, мозъчното здраве и др. Приемът на астаксантин забавя стареенето и значително намалява риска от болести, свързани с напредването на възрастта.

Астаксантинът се извлича от микроводораслите Haematococcus и се използва усилено в аквакултурите – добавя се към храната на сьомгата за подсилване на характерния й розов цвят.

Астаксантинът принадлежи към семейството на каротеноидите, което включва още бета-каротена, ликопена и лутеина. Той е мощно антиоксидантно и противовъзпалително средство със забележителни свойства. Антиоксидантната му сила е 550 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 10 пъти по-мощна от бета-каротена. Той е едно от малкото вещества, които могат да преминат през кръвно-мозъчната и кръвно-бъбречната бариера.

Сърдечно здраве. Астаксантинът предотвратява окислението на липидите, а японско изследване открива, че ежедневният му прием може значително да намали нивата на триглицеридите и да повиши нивата на добрия HDL холестерол (HDL).

Намаляване на възпалението. Астаксантинът има изключително мощно противовъзпалително действие. Изследвания върху хора показват, че той намалява симптомите на ревматоидния артрит, синдрома на карпалния канал и мускулната слабост.

Здраве на очите. Друго полезно въздействие на астаксантина е свързано с подпомагане на зрението. Благодарение на способността му да преминава през кръвно-бъбречната бариера, астаксантинът предотвратява увреждането на очите свързано с напредване на възрастта и въздействието на ултравиолетовите лъчи. Това го прави ефективно средство за предпазване от макулна дегенерация и загуба на зрението.

Други ползи от приема на астаксантин. Клиничните изследвания показват и други ползи за здравето от приема на астаксантин, включително подобряване на издръжливостта и потискане растежа на бактерията хеликобактер пилори, която причинява язви и рак на стомаха. Способността му да преминава през кръвно-мозъчната бариера го прави ефективно средство за борба с невродегенеративните болести. Изследванията върху животни показват, че астаксантинът притежава мощни антимикробни и имуномодулиращи свойства.

Астаксантинът се среща в храни като дивата сьомга, дъговата пъстърва, мидите и в малки количества в червените плодове и зеленчуци като червени чушки, моркови, домати и репички.

 

Revita Ви препоръчва изцяло натуралния продукт Astaxanthin Plus на канадската компания Natural Factors. Astaxanthin Plus съдържа висококачествен, чист астаксантин, патентован като AstaREAL®. Той е получен от микроводорасли Haematococcus pluvialis и се произвежда чрез ферментация. Astaxanthin Plus е значително по-ефективен срещу свободните радикали, отколкото астаксантина със синтетичен произход! Сертифициран е по ISO9001, НАССР (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки) и Current Good Manufacturing Practice / CGMP (Настоящи разпоредби за добри производствени практики)

 

 

2 thoughts on “Астаксантин – един от най-мощните антиоксиданти за забавяне на стареенето!”

  1. Мария Солева

    Здравейте, може ли да се използва от хора с Хашимото?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top