Search
Филтрирай по...

5 добавки за отслабване, чиито ползи са признати от науката

Отслабване
5 добавки за отслабване, с чиято помощ ще изваем красива фигура

 

Диетичните добавки могат да ни помогнат да отслабнем , както и да се справим с редица здравословни проблеми, смята популярният нутриционист Зак Уест, автор на множество публикации в областта на храненето и диетиката. Уест е уверен, че всичко, от което се нуждаем, можем да го получим в естествен вид от майката природа. На този фон той не пропуска да отбележи, че предлагането на продукти за отслабване отдавна се е превърнало в машина за пари, от която често печелят некоректни търговци. Личният му опит недвусмислено показва, че изходът от подобен капан е да се доверим на науката, затова и ни запознава с 5 добавки, които работят ефективно в посока здравословно намаляване на теглото, а това е подкрепено от сериозни изследвания.

Загубата на тегло е нелека задача, която зависи от уникалните особености на всеки индивид. Тя  е обусловена от генетиката, начина ни на живот, дори от географските особености на мястото, където живеем. За да работи успешно формулата за прилагане на хранителни добавки, нужно е да са налице следните три елемента:

  • Метаболитна подкрепа: промяна в начина, по който преработваме хранителните вещества.
  • Хранителна поддръжка: промяна във вида и количеството хранителни вещества, които приемаме.
  • Психологическа подкрепа: промяна във възприемането на храната и идеята за нейното редуциране.

Илюстрация за работата на всичките три елемента е популярният фастинг, или периодично гладуване, при който се осигурява метаболитна подкрепа чрез изгаряне на излишните запаси от глюкоза (мазнини), причинени от намален прием на храна. Диетата осигурява и психологическа подкрепа, тъй като е много по-различна от обичайните хранителни навици.

Ето кои са петте хранителни добавки за отслабване, които нутриционистът Зак Уест препоръчва!

 

Протеинови добавки

Протеиновите добавки, използвани в комбинация с намален прием на калории, помагат за намаляване на теглото, сочи представително 12-седмично проучване. Според резултатите от изследването не се наблюдават негативни промени във физическото състояние на фокус групата, както и отслабване на силите, въпреки загубата на тегло и ограничаването на калориите.

И друго клинично проучване подкрепя тезата, че протеиновите добавки помагат за поддържане на загуба на тегло, ако се приемат в режим на ограничение на калориите. С други думи, протеиновите добавки могат да ви помогнат да отслабнете, ако намалите дневните си калории, но те няма да ви помогнат да запазите това тегло, след като възобновите нормалните си хранителни навици.

В две кръстосани проучвания е било потвърдено, че протеиновите добавки намаляват чувството на глад и увеличават чувството за ситост след хранене. Това може да няма пряко въздействие върху загубата на тегло, но има принос за преодоляване на емоционалните и психически затруднения, свързани с много програми за отслабване.

Забележка: Протеиновите добавки на прах често съдържат големи количества аминокиселини с разклонена верига (BCAA). Тези съединения ще сигнализират mTor веригата на клетките и бързо могат да провалят отслабването. Добавките с ниско съдържание на BCAA като колагеновите пептиди могат да помогнат да се избегне този проблем.

Хидроксилимонена киселина (HCA)

HCA е екстракт от растението Гарциния Камбоджа и е може би най-популярната добавка за отслабване в света. Според мащабно проучване HCA значително намалява концентрацията на телесни мазнини, независимо от възрастта или пола. Единственият проблем на това изследване е един от основните автори, работил за компанията, финансирала изследването.

Въпреки критиките, HCA действа в посока намаляване на влиянието на определен ензим в организма. Става дума за ензима ATP-цитрат-лизаза, който всъщност може да попречи на  тялото да съхранява излишните мазнини. Тестовете върху животни предполагат, че HCA помага да се подпомогне загубата на тегло, както чрез намаляване на количеството съхранена мазнина, така и чрез намаляване на апетита.

Важно е да се знае, че в дългосрочен план използването на добавки с HCA съединения може да има нежелани странични ефекти. Това показва проучване, според което приемът на Гарциния Камбоджа може да доведе до увеличаване на чернодробната маса и да причини оксидативен стрес, въпреки че се наблюдава съпътстваща загуба на тегло.

Хлорогенова киселина

Хлорогенната киселина (CA) е активна съставка в зеленото кафе – вероятно най-старата позната добавка за отслабване на пазара. Изследванията показват, че може да подпомогне здравословното отслабване, да понижи кръвното налягане, да намали възпалителните процеси и дори да насърчи позитивно настроение.

Хлорогенната киселина действа подобно на статините, които намаляват производството на холестерол. Тя намалява абсорбцията и производството на мазнини, като същевременно увеличава скоростта на изгаряне.

Кафените зърна са често срещан хранителен източник на хлорогенова киселина. Това обяснява ефективността на използването на екстракт от зелено кафе на зърна за отслабване. Изследванията показват, че хлорогеновата киселина влияе положително върху начина, по който мозъкът произвежда и използва определени невротрансмитери. Поради тази причина може да се обобщи, че CA предлага метаболитна и психологическа подкрепа за отслабване.

Форсколин (Coleus forskohlii)

Форсколин, предлаган на пазара и под латинското си име Coleus forskohlii, е една от най-популярните добавки за отслабване. Това съединение носи редица здравословни ползи, но загубата на килограми не е сред тях.

Форсколин е популяризиран за първи път като добавка за отслабване, след като проучване сред 23 жени установило, че той може да ограничи натрупването на мазнини. Резултатите показват, че веществото не насърчава загубата на тегло, но може да помогне за смекчаване на наддаването на килограми при жени с наднормено тегло, без очевидно клинично значими странични ефекти.

Форсколин се използва в много клинични условия за повишаване нивата на две забележителни съединения в тялото на хората и животните: аденилил циклаза (CA) и цикличен аденозин монофосфат (cAMP). Друго интересно проучване установило, че нивата на СА са значително по-ниски при страдащите от затлъстяване, а това повдига въпроса дали съединения като форсколин, способни да повишат нивата на CA, могат да имат благоприятно въздействие. Безспорно обаче добавката е лидер в борбата със стареенето, а ограничаването на калориите в последните години се превърна в популярен механизъм за изследване на антистареенето. До известна степен добавките с форсколин имитират ефекта от нискокалоричните диети, но не гонят непременно аспекта на отслабване. Като краен резултат форсколинът предлага само метаболитна подкрепа за отслабване – повишава енергийните нива, но не влия върху теглото или телесните мазнини.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Конюгираната линолова киселина (съдържа се в естествен вид в млечните продукти от пасищни животни и говеждото месо) привлече вниманието на научната общност в края на 70-те години след серия от изследвания с мишки, които показват, че тя е средство за инхибиране растежа на рак. Оттогава CLA е обект на търсения, които признават ролята й за подобряване  сърдечно-съдовото, имунното и метаболитното здраве.

Изследванията в подкрепа на конюгираната линолова като средство за отслабване дават смесени резултати. Според някои от тях CLA може да понижи индекса на телесна маса (ИТМ), общия процент телесни мазнини и общото тегло. Предполага се, че CLA редуцира мазнините, подобно на хлорогенната киселина, като намалява количеството мазнини, метаболизирани от диетата и увеличава скоростта на изгаряне на съществуващите мазнини. Употребата й в дългосрочен план обаче крие някои рискове, свързани с възникване на възпалителни процеси.

Предвид доказателствата, че CLA влияе върху това как се усвояват мазнините от хранителни източници и как метаболизират съществуващите мазнини, може да се каже, че конюгираната линолова киселина предлага метаболитна и хранителна подкрепа за отслабване.

Като обобщение. Според нутрициониста Зак Уест протеиновите добавки, хидроксилимонена киселина (HCA), форсколин, хлорогенова киселина и конюгирана линолова киселина срещат различна научна подкрепа в борбата с отслабването. Тя е безспорна за протеиновите добавки, съчетани с режим на ограничаване на калориите. Хидроксилимонена киселина е другият негов избор за краткосрочна помощ при отслабване, както и форсколинът за подпомагане на намаляването на телесните мазнини и за поддържане на енергийните нива по време на ограничаване на калории.

При всички случаи е необходима консултация с лекар, за да се избегнат евентуални здравословни проблеми.

Вижте всички продукти за редукция на теглото:

Свързани продукти

Още по темата

Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »
Защита срещу вирусите с билки
Здраве и красота

Защита срещу вирусите с едни от най-мощните имуностимулиращи билки

На прага на поредната вълна сме – точно сега е времето да подготвим имунната си система за предизвикателствата, които тепърва предстоят. За целта, нека се доверим на Анти-вирал – висококачествен натурален препарат, осигуряващ екстракти от

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top