×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Достатъчното количество сън за бебетата, особено ако са новородени, е от голямо значение за нормалния им растеж и развитие. Всяко дете има различен модел на спане и лесно може да разберем кога сънят не му е достатъчен. Обикновено поведението му се променя между заспиванията, като то започва да се движи много, да плаче и да недоволства. Ако то заспива трудно и се събужда често, това може да създаде истинско предизвикателство за новите родители. Умореното бебе става превъзбудено, трудно за успокояване и може да отнеме цяла вечност, за да бъде приспано.

Защо спането през деня е нужно?

Отнема време на детето да изгради своя циркаден ритъм или казано по друг начин- режим на сън и почивка, в зависимост от това дали е нощ или ден. В различните периоди на растеж, организмът на бебето се нуждае от различно количество сън, за да е здраво и да се развива нормално.

Има ориентировъчни възрастови норми както за количеството сън, така и за това как часовете са разпределени през светлата и тъмната част на денонощието. Едно новородено прекарва в спане около 16 часа, разпределени в периодични дремки и чести хранения между тях. С времето той постепенно започва да става по-ритмичен, с тенденция за намаляване на спането през деня, за сметка на спане през тъмната част на денонощието. В случаите, когато има твърде дълги интервали на бодърстване или детето спи по-малко от нужното през деня, без да има продължителен и необезпокояван сън нощем, е нужно да се открият причините за трудното заспиване.

Защо бебето отказва да спи през деня?

Причините, поради които детето отказва да заспи, могат да бъдат разнообразни- от естествена регресия на съня до стрес и заболявания. Регресията при бебетата представлява нормалния процес на промяна на модела му на спане. Това може да изглежда като привидно внезапна промяна в навиците, като се наблюдава от около 4-месечна възраст.

Сред най-честите причини бебето да заспива трудно денем са:

  • Не е уморено достатъчно, за да заспи.
  • Преуморено е.
  • Прехранване, глад или никнене на първите зъбки.
  • Стаята е твърде осветена.
  • В стаята е твърде топло или твърде студено.
  • Няма достатъчни за възрастта му дневни дремки.
  • Няма режим за спане.

Всяко малко дете се нуждае от режим

Много родители се сблъскват рано с факта, че сънят на новороденото е труден за предсказване. Това поражда въпросът как да приспим и успокоим бебе, което отказва да заспи и очевидно не е доволно.

Дори да изглежда така, сякаш спането денем е спорадично, в действителност всяко дете има свой индивидуален модел, който може да бъде и трениран. То трябва да има рутина на приготвяне за лягане всяка вечер и се нуждае от определени действия или „ритуали“, които да асоциира с време за сън и денем. Подобни „ритуали“ могат да бъдат определени приспивни песнички, разказване на приказки, люлеене в ръце и други. По такъв начин започват да се изграждат навици още от ранна възраст.

Отделно всяко бебе има свои издайнически признаци и определено поведение, когато е изморено и се нуждае от дрямка.

Методите за справяне с липсата на достатъчно сън през деня, зависят от навиците на родителите и цялостния дневен режим на детето. Ако не се стараете да го държите активно в периодите на бодърстване, то няма да е достатъчно изморено, за да спи денем.  Друг често срещан проблем е, ако то спи основно, ако е в движение. В тези случаи то отказва да заспи, ако се остави самичко в леглото му.  В тези случаи трябва постепенно да го отвикнете да спи единствено  в ръцете ви. Успокоявайте го и го накарайте да се чувства в безопасност в леглото си. С времето то ще привикне да заспива само.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.