×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

язва


Пептичните язви се характеризират с разраняване лигавицата на стомаха (стомашна язва) или на дуоденума – началната част на тънките черва (дуоденална язва). Често срещаните симптоми биват болка в горната част на корема, подуване и гадене. При сериозни усложнения на състоянието, може да се появи и кървене.

Освен киселинните стомашни сокове, които разяждат лигавицата, други причини за формиране на пептична язва включват инфекция с Helicobacter pylori и системна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Пептичните язви, причинени от инфекция с H. pylori, се третират с антибиотици, а язвите, провокирани от НСПВС, изискват прекратяване употребата на тези медикаменти. Редукторите на киселинността, като инхибитори на протонната помпа, могат да се използват за облекчаване на дразненето, докато разязвената лигавица не възстанови целостта си.

Пептичните язви се повлияват много добре и от няколко природни средства, които потискат растежа на Helicobacter pylori в червата и намаляват страничните ефекти на антибиотиците. В зависимост от препоръките на лекуващия специалист, тези природни средства могат да се използват самостоятелно или да се съчетаят с други терапии.

 

Берберин

Представлява алкалоид, получен от корена на растението хидрастис (Hydrastis Canadensis). Изследвания показват, че комбинирането на берберин с тройна терапия срещу H. pylori (кларитромицин, амоксицилин и езомепразол), подпомага ликвидирането на бактерията и същевременно намалява страничните ефекти от тройната терапия (Jiang, Evid Based Complement Alternat Med 2018).

Други изследвания показват, че приемът на берберин в съчетание с тройната терапия ликвидира H. pylori приблизително толкова ефективно, колкото тройната терапия плюс лекарственото вещество бисмут (Zhang, Medicine 2017 г.).

Берберинът обикновено се понася добре в дозите, използвани в клиничните проучвания (от 900 mg до 1500 mg дневно). В редки случаи може да причини стомашно-чревни оплаквания. Тъй като има хипогликемично и антихипертонично действие, трябва да се използва внимателно при прием на лекарства за понижаване на кръвната захар и кръвното налягане.

 

Червена боровинка

Сокът от червена боровинка, често приеман срещу инфекции на пикочните пътища, показва скромна полза и по отношение на инфекцията с H. Pylori. Използва се самостоятелно или заедно с антибиотици, като във втория случай ефикасността му е по-висока.

Изследвания показват положителни резултати за сока от червена боровинка, когато се приема в дози от 250 ml два пъти дневно заедно с антибиотиците за потискане растежа на H. Pylori.

В случай, че сокът съдържа оптимални количества проантоцианидини (около 44 mg на 250 ml), нуждата от антибиотик може да бъде значително намалена (Zhang, Helicobacter 2005 ; Shmuely, Mol Nutr Food Res 2007 ; Li, J Gastroenterol Hepatol 2020).

Екстрактите от червена боровинка, богати на проантоцианидини, също са ефективни.

Червената боровинка обикновено се понася добре, въпреки че при някои хора е възможно да причини стомашно-чревно разстройство или зачервяване на кожата и сърбеж. Сокът от червена боровинка може да не е подходящ при диабет, риск от образуване на камъни в бъбреците или алергия към ацетилсалицилова киселина.

 

Лактоферин

Лактоферинът е естествено срещащ се желязо-свързващ протеин в млякото на бозайниците. Приемът му под формата на добавка се препоръчва с цел стимулация имунната система и подобряване здравето на червата.

Проучване предполага, че приемът на лактоферин като диетична добавка, предотвратява усложнения при инфекция с H. pylori. Лактоферинът се понася добре, но може да предизвика алергична реакция при хора с алергия към мляко (Hochwallner, Methods 2014).

 

Женско биле

Приемът на 380 mg екстракт от билката женско биле, съдържащ по-малко от 3% глициризинова киселина два пъти дневно, заедно със стандартна антибиотична терапия в продължение на 2 седмици, стимулира ликвидирането на H. Pylori по-ефективно, отколкото самостоятелният прием на антибиотици (Hajiaghamohammadi, Braz J Infect Dis 2016).

Умерените дози женско биле са безопасни за повечето възрастни в краткосрочен план, но редовната употреба на екстракт, който не е деглициризиниран, може да доведе до загуба на калий, което от своя страна има сериозни последици за сърдечно-съдовото здраве.

 

Мелатонин

Установено е, че кръвните нива на мелатонин – т. нар. хормон на съня, са по-ниски при хора с хеликобактерна инфекция, които изпитват болка.

Според проучвания върху животни, мелатонинът подпомага защитата на стомашната лигавица и стимулира заздравяването й. Едно проучване показва, че приемът на 5 mg мелатонин два пъти дневно заедно с тройната терапия (т.е. метронидазол, амоксицилин и омепразол) в продължение на 2 седмици, води до по-добри резултати, отколкото терапия без мелатонин (Celinski, J Physiol Pharmacol 2011).

Краткосрочната употреба на добавки с мелатонин е безопасна за възрастни, но трябва да се има предвид, че мелатонин взаимодейства с някои храни и лекарства.

 

Масло от риган

Лабораторни изследвания доказват антибактериалната активност на маслото от риган срещу H. pylori (Korona-Glowniak, 2020). Не е ясно обаче, дали маслото от риган дава толкова добри резултати и при хората.

Клинично проучване, проведено върху 39 души, позитивни за инфекция с H. pylori или анамнеза за пептична язва установява, че комбинираният прием на 50 mg масло от риган, мастикова смола и фибри три пъти дневно в продължение на две седмици, елиминира H. pylori при 74.3% от участниците. В това проучване обаче, липсва плацебо група, която е необходима, за да бъдат доказани ползите (Liponis, Nat Med J 2015).

 

Пробиотици

Пробиотиците са жизнеспособни полезни бактерии, известни с благоприятните си ефекти върху стомашно-чревния тракт. Много данни сочат, че приемът на пробиотични добавки, осигуряващи видовете Lactobacillus, Bifidobacterium или Saccharomyces в допълнение към антибиотиците, подпомага ликвидирането на H. Pylori. Не е ясно обаче, кой пробиотичен щам би бил най-полезен, в какви дози и каква да бъде продължителността на лечението, за да се стимулира ерадикацията (ликвидирането) на патогена. Поради тази причина Американският колеж по гастроентерология не предоставя насоки – за или против употребата на пробиотици в комбинация с антибиотици срещу хеликобактерни инфекции.

Независимо от това, ако приемате антибиотици с цел лечение на инфекция с H. pylori, имайте предвид, че пробиотиците значително намаляват риска от диария, провокирана от антибиотичното лечение. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.