×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Берберин

Берберин - този ценен природен нутриент се среща в растенията хидрастис, кисел трън, орегонско грозде и коптис. Принадлежи към клас съединения, известни като алкалоиди и има  наситено жълт цвят. Тестван е в стотици изследвания, които доказват, че проявява мощни ефекти върху различни биологични системи. След прием се транспортира в кръвта, а вътре в клетките се свързва с различни молекули, променяйки тяхната функция. Този механизъм на действие се доближава дори до ефектите на някои лекарства. 

Полезни свойства на берберина:

-облекчава симптомите при диабет тип 2 и инсулинова резистентност;

-насърчава гликолизата и помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките;

-намалява производството на захар в черния дроб;

-забавя разграждането на въглехидратите в червата;

-подобно на статините, спомага за повишаване нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта;

-регулира нивата на кръвното налягане;

-подпомага функционирането на черния дроб;

-подпомага поддържането на нормално телесно тегло;

-има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система и микробиома - увеличава броя на полезните бактерии в червата;

-експерименталните данни показват положително влияние при рак, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други;

-проявява антистрес ефект.

Берберинът намира широко приложение при наднормено тегло и диабет. През последното десетилетие са проведени голям брой изследвания, които потвърждават, че берберинът понижава липидите в кръвта и нивата на кръвното налягане, и контролира кръвната захар при диабет тип 2. Той въздейства върху организма на молекулярно ниво и има разнообразни функции в клетките. Една от ключовите му ползи е, че активира ензима AMPk, който регулира метаболизма. Този ензим бива наричан и "метаболитен превключвател". Намира се в клетките на различни органи, включително на мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб. AMPk играе важна роля в регулирането на метаболизма.

 AMPk има важно значение за определяне състава на телесните мазнини и по-специално на количеството мазнини в коремната област. Ниската активност на AMPk е свързана с преждевременно остаряване, хронично възпаление, високи нива на холестерол и триглицериди, повишени нива на мазнини в коремната област, инсулинова резистентност, митохондриална дисфункция, невродегенерация, наднормено тегло, висока кръвна захар. Берберинът е ефективен активатор на AMPk, което го превръща в ефективно естествено средство за справяне с всички тези проблеми.

Ефектът на берберина върху стомашно-чревния тракт е съвместим с този на антибиотиците. Предимството на берберина пред стандартните антибиотични средства е свойството му да оказва избирателно антимикробно действие, което не вреди на полезните бактерии като бифидобактерии и лактобацили. Множество изследвания доказват, че той е ефективен при диария, причинена от паразити и инфекциозни организми, включително ешерихия коли, клебсиела, причинителите на шигелоза, салмонелоза, гардиаза, амебиаза, холера. 

Береберин при посттравматичен стрес. Посттравматичният стрес е психическо разстройство, което може да се появи след травматично, животозастрашаващо събитие. Характерните признаци на това състояние включват нервна възбудимост, страх и кошмари. Учени от университета в Сеул, Южна Корея, са установили, че берберинът е полезен при пристрастяване към наркотици като кокаин и морфин, и предположили, че той може да облекчи състоянието при посттравматичен стрес. За да тестват хипотезата си, те използвали животински модел. Учените проследили няколко поведенчески реакции, за да изследват ефектите на берберина върху симптомите на нервна възбудимост при плъхове след единично излагане на стрес. Резултатите показали, че прилагането на берберин значително намалило нервната възбудимост и подобрило способността на плъховете да се справят с объркването и с полевите тестове. Освен това се оказало, че берберинът може да възстанови основните неврохимични смущения в мозъка на плъховете с посттравматичен стрес. Този ефект бил неподозиран и показал, че берберинът подпомага основните механизми за лечение на увредения мозък при остър стрес или страх.

Берберинът е безопасен, но ето какво да имате предвид, ако решите да го приемате под формата на хранителна добавка:

-може да взаимодейства с абсорбцията на тетрациклин и свързаните с него антибиотици;

-инхибира CYP3A ензимите при хората, а повечето медикаменти се метаболизират от тези ензими. По тази причина берберинът може да намали изхвърлянето извън тялото на много медикаменти и вследствие на това да усили техния ефект.

-може да увеличи ефекта от оралните хипогликемични лекарства, които се използват в лечението на диабет тип 2.

Препоръчителната доза берберин е 500 mg 2-3 пъти дневно преди хранене.

Revita Ви препоръчва берберинът на Natural Factors, Canada - WellBetX® Берберин, който съдържа берберин хидрохлорид, извлечен от растението кисел трън (Berberis vulgaris). В 1 капсула се съдържат 500 mg берберин. Продуктът е част от специалната серия на Natural Factors - WellBetX®, която се препоръчва за хора с диабет, висок холестерол, повишен апетит и наднормено тегло.

Коментари (30)

  • Sabina
  • 2020-07-18 05:00:24
  Възможно ли е да имам главозамайване от вземане на Берберин.Усещането е сутрин като стана.
  • Sabina Radeva
  • 2020-07-18 05:06:47
  При вземане на Берберин възможно ли е да се получи главозамайване.Усещането е сутрин като се събудя.Благодаря.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-20 16:46:54
  Здравейте, Установено е, че въпреки антидиабетичните си свойства, берберин не води до предизвикване на хипогликемия. Въпреки това, добре е при главозамайване да измерите кръвната захар, за да се отчете вашата индивидуална реакция към този продукт. При склонност към по-ниско кръвно налягане /горещини - повишена загуба на течности - недостатъчен прием на такива/ е възможно берберин да понижи кръвното ви налягане, поради ефекта, който има върху сърдечно-съдовата система. д-р Аелита Петрова
  • Петя
  • 2020-09-28 08:26:09
  Здравейте, Колко време може да се пие берберина без прекъсване?
  • Борис Гинчев
  • 2020-09-30 11:09:51
  Здравейте, Петя! Не са правени контролирани проучвания за безопасност върху продължителност на приема на берберин, по-дълги от три месеца, въпреки че голям брой потребители са го ползвали значително по-дълго без сериозни усложнения. Важно е да се знае, че берберинът спада към алкалоидите от бензилизохинолиновата група, някои от които могат да проявят токсичност върху черния дроб след продължителен прием, и по всяка вероятност и при него може да се очаква такъв ефект. Без наблюдение от лекаря безопасният прием е до 3-4 месеца максимум, след което е добре да се направи очистване от поне 30—40 дни. По-дългият прием може да наруши и усвояването на някои витамини и минерали от храната. След паузата от месец може да се поднови, но е добре да се приема хепатопротектор, например силимарин (Тисилин дейли или Силифос са добър избор), и широкоспектърен мултивитамин – Алайв или Алфабетик (ако сте с диабет или метаболитен синдром) за предотвратяване на витаминен или минерален дефицит. Добре е да се проверят след третия месец и чернодробните ензими (трансаминазите) в лаборатория, за да не се допусне чернодробно увреждане. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
  • яна
  • 2021-01-14 11:48:26
  Здравейте пия метфога от 850 мг сутрин и вечер,след прекаран ковид Гликирания хемоглобин ми е завишен ,добре ли е да вземам бербелин в комбинация със предписаните ми хапчета и ако да в каква комбинацияБ
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-01-18 09:19:28
  Здравейте! Берберинът, както много други фитохимикали, е тестван срещу Ковид-19 и засега резултатите не показват наличието на вредни ефекти по време на ковид-инфекцията или след нея, даже има известна надежда веществото да затруднява проникването на вируса в човешките клетки – дори да не е от клинично значение, берберинът може да се използва след прекарана инфекция без притеснение. По отношение на метфогама-та, не мога да Ви променям назначените от лекаря дози – приемайте си я по този начин. Берберинът е съвместим с метформина (метфогама, сиофор, глюкофаж) и с повечето други антидиабетични лекарства, но е нужен редовен контрол на кръвната захар – след като приемате само 2 х 850 мг метфогама, вероятно хипергликемията Ви не е много тежка и добавянето на берберин може сравнително лесно да понижи захарта до норма и дори малко под нея. Не се очакват тежки понижения в захарните нива, но все пак бъдете бдителни и правете измервания – ако два часа след приема на метфогама и берберин нивото на захарта е близо до долната граница на нормата (около 4.5 mmol/l), имайте готовност да приемете нещо малко сладко, за да избегнете хипогликемията. Берберинът може да помогне за снижаване нивата на гликирания хемоглобин и на глюкозата след нахранване, но ако приемате и други антидиабетични средства освен метфогама, задължително се консултирайте и с ендокринолога! Обичайната доза на берберина е два пъти дневно по 1 капсула от 500 мг, заедно с храната. За начало, може да опитате само с една капсула с някое от основните хранения през деня. Може да се приеме дори едновременно с метфогамата – няма данни за нежелани взаимодействия в стомаха или червата. Ако понасяте добре комбинацията и не понижава твърде ниско захарните нива, продължете с 2 х 1 берберин, но за продължителен прием също говорете с лекаря – може да се стигне до намаляване на лекарствените дози по преценка на специалиста. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • А.Георгиева
  • 2021-01-23 10:24:33
  Може ли да се комбинира с витамин Б17 ?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-01-25 14:22:45
  Здравейте! Няма документирани взаимодействия между берберина и амигдалина (неправилно означаван като витамин В17); според механизма им на действие също не се очакват нежелани ефекти. Не надвишавайте препоръчаните дози на двата продукта, за да не се засили рискът от стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, спадане на кръвното налягане или захарта (ако имате диабет или хипертония, консултирайте се с Вашия лекар, преди да ги комбиниране). Не надвишавайте два-три месеца като срок на приема, ако нямате препоръка от лекар за по-дълъг прием. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
  • Ирена
  • 2021-06-20 08:51:04
  Може ли Берберин да се ползва заедно с Омега 3 или капсули чесън?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-06-23 08:39:30
  Здравейте! Могат да се приемат в двойна или в тройна комбинация, но да се има предвид, че берберинът понижава артериалното налягане, т.е. съчетанието му с чесън, особено на фона на лекарствена терапия срещу хипертония, може да доведе до по-силно изразено спадане в кръвното налягане. Чесънът и омега-3 не бива да се съчетават при нарушения в кръвосъсирването и по време на прием на антикоагуланти, както и при кървящи язви или хемороиди. Съчетанието на берберин и чесън също така може да доведе до понижение на кръвната захар, което е добре да се има предвид при диабет. Не съчетавайте трите средства за повече от 2 месеца, дори да нямате хипертония или диабет – дългосрочната им безопасност в тази комбинация не е проследявана, въпреки че по всичко изглежда безвредна. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Силвия
  • 2021-07-06 08:28:15
  Здравейте от около месец пия берберин глюкофаж и неоглима. Добре съм но получих много силни болки и сърбеж оказа се цистит възможно ли е да е от берберин. Благодаря предварително за отговора.
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-07-08 08:33:24
  Здравейте! Самият берберин е малко вероятно да предизвика цистит или друго увреждане на бъбреците, когато е в нормални дози – напротив, този природен алкалоид има спазмолитично, антиоксидантно и антифибротично (намаляващо образуването на влакна от съединителна тъкан в бъбреците, които ограничават функцията им) и често се използва във фитотерапията при заболявания на отделителната система. По отношение на сърбежа, всяко лечебно средство може да го провокира като форма на алергична чувствителност, но тогава е предимно върху кожата – ако е в гениталната област, е напълно възможно да бъде проява на уроинфекция, например с ешерихия коли или кандида. Комбинацията на трите понижаващи захарта средства може да предизвика рязък спад в гликемичните нива и в имунния статус в началото и това може да е дало възможност на бактериите да колонизират пикочните пътища – но тази постановка е само теоретична и не е сигурен повод да се приеме, че непременно това е причинило цистита. Ако лекарят е назначил терапия на цистита, спазвайте си я и не спирайте лекарствената терапия с глюкофаж и неоглим. Проверявайте обаче редовно нивата на кръвната захар, да не се окаже, че с берберина вече довеждат до прояви на хипогликемия, които могат да бъдат опасни. Ако засечете кръвнозахарни нива по долната граница на нормата или под нея, спрете веднага берберина и се обърнете към ендокринолога за инструкции. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Stela
  • 2021-07-16 07:25:09
  Може ли да приемам Берберин с цел отслабване, ако нямам диабет? Как е най-добре да се пие капсулата -на гладно или по време на хранене, за да не пада кръвната захар?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-07-19 08:18:18
  Здравейте! Може, разбира се, но в контекста на една нискокалорична диета и при засилена физическа активност, за да се задейства целият процес на термогенезата. При здрави (в смисъла на недиабетични) индивиди берберинът не понижава силно кръвната захар и ако го приемате например един час след хранене, когато захарта естествено се е покачила леко, няма да имате проблеми с него. Установено е, че берберинът може да засили въглехидратния и липидния катаболизъм и да спомогне са понижение на телесното тегло, освен това изглежда съвместим с почти всичко „за отслабване“ – витамини, растителни екстракти, аминокиселини, конюгирана линолова киселина, хром пиколинат, фибри и т.н. Най-осезаемо понижава теглото при силно затлъстели индивиди, но има въздействие и при по-близките до нормата телосложения. Във всички проучвания обаче се посочва тримесечният период като минимално времетраене на приема, т.е. въоръжете се с постоянство! Използвайте стандартно препоръчаната доза от 2 x 500 мг дневно и не превишавайте 6-месечния прием. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • БОРЯНА ДИМИТРОВА
  • 2021-07-21 10:28:58
  ЗДРАВЕЙТЕ ! ИСКАМ ДА ПОПИТАМ АКО ПРИЕМАМ БЕРБЕРИН, ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ПРИЕМА НА "ЗОФЕН" 7.5 mg., ОТ КОЙТО ОТ ГОДИНИ ПРИЕМАМ ПО ЕДНА ТАБЛЕТКА СУТРИН. ОСВЕН ТОЗИ ВЪПРОС ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, КОГАТО ПРИЕМАМ БЕРБЕРИН, ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ЦИГАРИТЕ ? ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ !
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-07-23 08:12:48
  Здравейте! Ако приемате само Зофен за кръвното налягане, най-вероятно берберинът няма да доведе до прекаленото му понижение – хипотензивният му ефект не е твърде силен. Опитайте първо да приемате по 1 капс. берберин дневно (500 мг), в различно време от това на зофена – ако едното е сутрин, взимайте другото вечер. Не спирайте лекарството без одобрението на лекаря! Проверявайте редовно кръвното налягане през първата седмица, и ако не се понижи твърде много, увеличете берберина до 2 х 1 капсула. По отношение на цигарите – когато и да ги спрете, все е добре, но няма някаква сериозна причина да не ги съчетавате с берберина, освен вероятно леко увеличеният риск да предизвика гадене, ако пушите много. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Петя Тодорова
  • 2021-08-11 08:51:13
  Здравейте,искам да Ви попитам, може ли да давам,, Берберин'' на 15 годишно момиче с наднормено тегло.
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-08-16 08:22:23
  Здравейте! За голяма част от лекарствата и за почти всички видове разрешени диетични добавки, дозите за деца над 14 години са практически същите като тези за възрастните и няма специфична причина, поради която берберинът да прави изключение. Обикновено използваните дози на берберина са между 900 и 1500 мг дневно, разделени в два или три приема – при този на Natural Factors препоръчваните дози са 2 пъти по 500 мг дневно, което е практично и разумно. За всеки случай, не надхвърляйте тримесечната продължителност на приема без прекъсване. Що се отнася до приема на берберин от деца, в китайската медицинска литература е натрупан огромен материал, който е подлаган на мета-анализ за изясняване на ползите и рисковете https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756284820961299 - публикацията касае лечението на диария и не е свързано с отслабването, но в нея се акцентира, че при 27 клинични проучвания с 2702 деца не са отбелязани тежки странични реакции – което за 15-годишните трябва да важи с още по-голяма сила поради значително укрепналия им организъм в сравнение с този на малките деца. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Веска
  • 2021-09-02 00:12:34
  Мога ли да пия Берберин след като пия сутрин и вечер хапчета за кръвно
  • Магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-09-13 09:09:00
  Здравейте! Да, можете – но все пак, следете внимателно кръвното си налягане – самият берберин има известен хипотензивен ефект, въпреки че не е силен. Знае се, че продължителният прием може да потисне активността на чернодробните ензими от групите на CYP3A4, CYP2C19 и CYP2D6, което (поне теоретично) означава, че берберинът може да забави разграждането на лекарства, които се метаболизират от тези ензими – например амлодипин (норваск), верапамил (изоптин), метопролол (беталок), и да усили съответно ефекта им, т.е. кръвното налягане да спадне до по-ниски от прицелните стойности. Практически, тези взаимодействия още не са наблюдавани и описани, но все пак бъдете внимателни и при съмнение за прекалено силно повлияване върху налягането, спрете берберина (дори отведнъж, няма опасност – но не спирайте лекарствата!) и се обърнете към лекаря си. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Пенка Иванчева
  • 2021-12-19 11:28:37
  Здравейте! Приемам сиофор 1000 мг по препоръка на ендокринолог. Започнах да пия берберин с намерение да спра сиофора, ако кръвната ми захар се нормализира. Искам да попитам колко време може да се приема берберинът? Прочетох, че след 3 месеца трябва да направя почивка от 1 месец. Питам, може ли да се приема безсрочно, като правя едномесечни почивки на всеки 3 месеца?

  Здравейте!

  Берберинът действително се използва за подобряване на инсулиновата чувствителност, тъй като повишава работата на определени ензими, които помагат за навлизането на глюкозата в клетките. Публикувани са клинични проучвания, които потвърждават позитивния ефект от Берберина, но все още няма категорични данни  в литературата за неговите ефективност и безопасност. Затова следва да се приема с внимание и да не замества конвенционалното лечение, при нужда от такова.

  Най-вероятно приемате берберин от 500 mg няколко пъти дневно преди хранене. Имайте предвид, че както берберинът, така и Сиофорът понижават кръвната захар, така че е добре да сте запознат/а с признаците на евентуална хипогликемия (малко вероятно е да изпаднете в такава, но е хубаво да знаете). Приемайте го по този начин с почивка от 1 месец на всеки 3 месеца. Проследявайте кръвната си захар редовно, тъй като тя е показателя, от който зависи дали дозата следва да се намали или добавката да се спре. Относно срока - клиничните проучвания са проследявали пациенти в другодишен интервал – не са отчетени странични ефекти от берберина, освен лек гастроинтестинален дискомфорт и запек. Тук трябва да добавя, че не бива да се приема от деца, бременни и кърмачки.

  Препоръчвам Ви редовно да измервате вашата кръвна захар с глюкомер вкъщи, да спазвате ежедневна физическа активност и да посещавате ендокринолог веднъж годишно за проследяване на евентуални усложнения от диабета.

  Поздрави,

  д-р Ивета Петрова

  • Йорданка Сулакова
  • 2022-01-10 07:31:43
  Много полезна информация открих тук. Аз съм с улцирозен колит с постоянна диария (10-15 изхождания на ден). Тази добавка подходяща ли е за мен? Нормална кръвна захар, с наднормено тегло.

  Здравейте!

  Има данни, че берберинът въздейства благоприятно при пациентите с улцерозен (улцеративен) колит, и може да се очаква да Ви подейства облекчаващо; честотата на изхожданията може също да се намали поради спазмолитичния му ефект върху чревната мускулатура. Много от данните произлизат от далекоизточната и в частност от китайската медицина, където този алкалоид се използва специфично срещу това заболяване. Ето основните от тях накратко с препратки към източниците:

  • Берберинът повлиява активността на чревната микрофлора така, че имунната система реагира в по-слаба степен анормално спрямо пробиотичните бактерии в червата. Не е съвсем изяснено как става това, но е налице фактът, че берберинът нормализира съотношението между Treg (регулаторните) и Th17 (хелперните) лимфоцити https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00571/full
  • Берберинът намалява увреждането на ентералните глиални клетки EGC и подобрява взаимодействията между тях и ентералните епителни клетки (EEC). В резултат се намалява автоимунната реактивност и се понижава отделянето на субстанция P, която е стимулатор за болковите рецептори https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32140391/
  • Берберинът потиска възпалителните реакции в епителните клетки на червата и в макрофагите и ускорява регенерацията на чревната лигавица https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311435/
  • Под действието му се увеличава продуктивността на млечнокиселите бактерии и на бактериите, разграждащи въглехидратите, а се потиска активността на условно патогенните микроби в червата https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-019-10307-1

  Берберинът е съвместим с противовъзпалителни лекарства от стероидния и нестероидния ред. Неприложим е обаче при употреба на антикоагуланти, при чернодробна недостатъчност и стомашна/дуоденална язва.

  Поздрави,

  Борис Гинчев

  Магистър-фармацевт

  • Снежана Методиева
  • 2022-03-08 21:25:57
  Здравейте, от прочетеното за берберин не разбрах как се приема, преди по време или след хранене? Благодаря Ви, предварително

  Здравейте,

  Берберин 500 мг се приема по 1 капсула 2 пъти дневно по време на хранене.

  Поздрави,

  Д-р Аелита Петрова

  • Светлана Петкова
  • 2022-03-30 10:43:25
  Здравейте!Искам да започна прием на Берберин ,заради ИР.Приемам от година Ритминорм от 150 2*1 .Паралелно с Берберин може ли да се приема и Хром Пиколинат и в каква доза.С много ниско кръвно съм ,има ли това значение за приема на тези добавки?Благодаря!

  Здравейте!

  Може да има проблем с берберина, понеже и той понижава кръвното налягане – степента на това понижение е по-голяма при хипертониците, отколкото при хипотониците и нормотониците, но би могъл да бъде от значение. Вероятно е по-безопасно да избягвате берберина, а да използвате само хрома (100-200 микрограма дневно)– особено предвид приема и на пропафенон (ритмонорм), който също има хипотензивен ефект.

  Поздрави,

  Борис Гинчев

  Магистър-фармацевт

  • 2022-04-18 21:25:44
  Здравейте,вземам Берберин 3 пъти по 400мг.мога ли да вземам и Диабредукт 2пъти по 30капки заедно с него защото моята кръвна захар е на гладно 15,а 2ч.след нахранване към 20! Благодаря!

  Здравейте!

  Посочените от Вас стойности са наистина много високи – надявам се, че имате диагноза и назначени медикаменти срещу диабета от лекар (и че спазвате дозировката им) !

  Съставките на въпросния Диабредукт са съвместими с берберина и могат да допълнят неговото действие – както по отношение на кръвната захар, така и на гликирания хемоглобин (ако се приемат 3 месеца и повече), липидния профил и евентуално кръвното налягане. Възможно е обаче в началото да настъпи малко по-рязко снижение на кръвната захар, особено на гладно – пробвайте с по-малко капки, например 2 х 10 к. за няколко дни, и проверявайте редовно захарта, за да не се стига до хипогликемия. След това можете да увеличите дозата на капките до 2 х 30 или колкото препоръчва производителят им.

  Поздрави,

  Борис Гинчев

  Магистър-фармацевт

  • Силвия Хранова
  • 2022-08-02 11:40:22
  Здравейте, искам да попитам възможно ли е от приема на берберина да се получи лактална кетоацедоза. От цялата информация която прочетох за берберина и сходното му действие с метформина и малката вероятност да се получи лактална кетоацедоза, ме обезпокои тази информация. Благодаря.

  Здравейте!

  „Сходното“ действие на метформина и берберина се проявява по отношение на постигнатия резултат от приема им, който наистина е близък – понижаването на гликирания хемоглобин, нивата на глюкозата на гладно и след нахранване, нивата на инсулина преди и след нахранване; с тази разлика, че берберинът понижава също нивата и на общия холестерол (на „добрия“ и на „лошия“ почти в еднаква степен). Механизмът на това действие обаче е различен при двете вещества, поради което при метформина има по-голям риск от лактатна кетоацидоза – натрупване на млечна киселина в тъканите.

  Берберинът е активатор на ензима AMPK (аденозин монофосфат-активируема протеин киназа), който потиска митохондриалната функция, но засилва разграждането на глюкозата в цитоплазмата, и също така е алфа-глюкозидазен инхибитор – потиска ензима, който в червата разгражда нишестето и дизахаридите до глюкоза. Метформинът от своя страна потиска чернодробната глюконеогенеза (разграждането на гликогена до глюкоза) и така противодейства на глюкагона. В последните години за метформина също се откри, че в известна степен активира AMPK, но този му ефект е по-скоро второстепенен.

  Причината за натрупването на млечна киселина при метформина се крие именно в потискането на чернодробната глюконеогенеза – той инхибира първия ензим от процеса – пируват карбоксилазата, която превръща пирувата в оксалоацетат. Блокирането на този ензим води до промяна в метаболизма на пирувата и образуването на млечна киселина (acidum lacticum или лактат). Нормално, бъбреците изхвърлят излишния лактат с урината, но при нарушения във функцията им или при предозирането на метформина той може да се натрупа в тъканите и да застраши киселинно-алкалното равновесие (при настъпването на лактатна ацидоза и липсата на медицинска грижа смъртността може да достигне 50%!).  Берберинът НЕ предизвиква лактатна ацидоза, понеже не потиска пируват карбоксилазата. В проучване върху плъхове, берберинът дори намалява риска от такава, когато е приеман в съчетание с метформина https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5478779/ -  все пак тази находка още не е доказана в контролирани клинични проучвания у хората. Едновременният прием на берберин и метформин може да доведе до значително понижение на кръвната захар, макар да е почти изключено да се стигне до фатално ниски нива, както е възможно с инсулина – вземайте ги заедно, само ако ендокринологът разреши.

  Берберинът няма специфична органна токсичност върху организма – може да причини диария, запек, газове или болки в червата, но това е възможна странична реакция на повечето лекарства и дори на билковите екстракти, и не е проява на сериозно увреждане, ако не се продължава дълго време въпреки симптомите. Безопасно се приема в дози от 500-1000 мг дневно до 6 месеца, според някои проучвания – и до 12 месеца. Не се препоръчва обаче при чернодробна недостатъчност – тогава може да подейства негативно на чернодробните ензими.

  Поздрави,

  Борис Гинчев 

  Магистър-фармацевт

  • Тони Цветкова
  • 2022-09-22 13:30:06
  Мога ли да приемам ЗОЛОФТ и БЕРБЕРИН?

  Здравейте!

  По-безопасно ще бъде да не ги комбинирате.


  Сравнително трудно е да се предскаже точната вероятност берберинът да взаимодейства по неблагоприятен начин със сертралина (активният компонент в Золофт), понеже, от една страна самият берберин има умерен антидепресантен ефект, а от друга – той потиска чернодробните ензими от субфамилията CYP3A4, която разгражда сертралина. Това теоретично означава, че берберинът може да забави скоростта, с която Золофт се изчиства от организма, и да увеличи концентрациите му и оттам риска от странични реакции. Взаимодействието не е изследвано в детайли при клиничните проучвания, а при лабораторните опити е определено като незначително (minor) или леко (mild). Но има още едно съображение - понеже берберинът повишава нивата на моноамините в главния мозък – допамин, норадреналин и серотонин, има известен риск и от развиването на серотонинов синдром при съчетанието с антидепресанти, който може да бъде опасен в някои случаи, особено при високи дози или продължителен прием. По-сигурно ще бъде да не ги съчетавате.

  Поздрави,

  Борис Гинчев

  Магистър-фармацевт

  • Владо Димитров
  • 2023-01-17 18:23:38
  Здравейте,мога ли да комбинирам берберин със фавио форте? Благодаря предварително.

  Здравейте!

  Да, можете да приемате берберин с Фавио форте, но имайте предвид, че понеже вторият съдържа освен витамините и екстракт от гимнема, съчетанието им плюс лекарства срещу диабет (неинсулинозависим, тип II) може да понижи кръвната захар повече от нужното – макар и не до опасни нива. Ако захарта пада към долната граница на нормата, уведомете лекаря – възможно е постигане на по-ниски дозировки на лекарствата, но само по негова/нейна преценка.

    При инсулинозависимия диабет (тип I) обаче рискът е по-значителен, понеже инсулинът може по-лесно да вкара пациента в хипогликемия при съчетание с добавки, понижаващи кръвната захар. Избягвайте комбинацията и ползвайте обикновеното Фавио, без Гимнема, или пък мултивитамините с микроелементи и антиоксиданти за диабетици Alive Diabetic https://revita.bg/shop/alive-diabetic-multivitamin-alayv-multivitamini-za-diabetici-60-tabletki

  Поздрави,

  Борис Гинчев

  магистър-фармацевт

  • Лидия Динева
  • 2023-03-05 13:52:06
  Здравейте! Берберин може ли да се съчетае с Алфа липоева к- на и ако да, по едно и също време ли се приемат или трябва да има интервал от няколко часа? Става въпрос за мъж с наднормено тегло, установен метаболитен с- м и инсулинова резистентност? Благодаря !

  Здравейте!

  Да, берберинът и алфа-липоевата киселина (ALA) често се използват в съчетание при инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също и при захарен диабет от неинсулинозависим тип. Двете добавки въздействат благоприятно както на кръвната захар, така също на холестерола и триглицеридите, а липоевата киселина предпазва и черния дроб от оксидативно увреждане – както от лекарства и токсини, така и от самия берберин, който във високи дози и/или при дълъг прием може да натовари ензимните системи на черния дроб.

  Не се налага специално съобразяване на приема на ALA и берберин с това, кое да бъде първо и дали да се приемат едновременно, или не. Ако не е посочена друга дозировка от лекар, обичайната доза на берберина е 500 мг веднъж дневно, а на ALA – 400 до 600 мг дневно, в един или два приема. Ако се използва R-алфа-липоевата киселина, която е по-активният изомер на киселината, дозата се намалява наполовина – 200 до 300 мг дневно.

  Поздрави,

  Борис Гинчев

  Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.