×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Растенията притежават толкова полезни вещества, че за някои от тях никога не сме чували. Тези, с които ще ви запознаем днес, са сред слабо известните, но особено полезните. Наричат се беталаини и са водоразтворими и азотсъдържащи пигменти, докладвани в различни растения от ред Caryophyllales и някои гъби от висок клас



Те се разделят на бетацианини и бетаксантини. Бетацианините представят червено-виолетови цветове, а бетаксантините жълто-оранжеви. Беталаините се намират във вакуолите на вегетативните и репродуктивните тъкани, главно ядливи части от растения, но също и в прицветниците, семената, листата, цветята и стъблата. Интересно е да знаем, че беталаините и антоцианините никога не съществуват едновременно в растенията. И още нещо- въпреки че са структурно различни, те споделят подобни химични свойства като биологични функции или цветови спектри.

Състав

Беталамовата киселина е основната структура на беталаините. За разлика от антоцианините, беталаините са по-стабилни на рН и температура. Те могат да се прилагат към храни с ниска киселинност (главно замразени млечни продукти), тъй като те не са податливи на хидролитично разцепване.

Източници

Цвеклото е основният източник на беталаини. Други ядливи източници включват плодове или зърна от опунция (бодлива круша от сем. Кактусови), питахая или драконов плод, листа от амарант, манголд, вид ендемичен кактус от Мексико. Някои гъби от родовете Amanita и Hygrocybe произвеждат пигменти, свързани с беталаин.

Цвеклото като източник на нитрати

Възможно е да ви изненадаме, като ви споделим, че цвеклото е една от културите, които натрупват най-големи количества нитрати от почвата - до 20 пъти повече в сравнение с някои от останалите зеленчуците. Нитратите безспорно са вещества с канцерогенно действие и все пак- сравнително наскоро беше установено, че бактериите на дебелото черво ги превръщат в азотен оксид, който от своя страна играе важна роля в човешкия организъм, благодарение на вазодилатационното (съдоразширяващото) си действие. Проучване от 2021 г. установява, че възрастни мъже, които са приемали нитрати, извлечени от сок от цвекло, са увеличили мускулната си сила. Друго проучване показва, че консумацията на най-малко 60 мг нитрати от зеленчуци дневно (това е приблизително една чаша сурови зелени листни зеленчуци), може значително да намали риска от сърдечни заболявания.

Извличане

Извличането на беталаини обикновено е от цели растения, чрез накисване със студена вода или вода със стайна температура. За предпочитане е използването на разтворители като метанол или етанол, което позволява ефективно извличане на пигментите. Освен това, добавянето на кратка термична обработка (70 °C, 20 минути) деактивира ензимите, участващи в разграждането на съединенията.

Здравословен потенциал

През последните години беталаините показават голям потенциал за здравето, поради техните биологични свойства. Различни изследвания разкриват, че те притежават висока антиоксидантна активност в няколко растения, като цвекло, опунция, питахая и др. Беталаините противодействат на възпалението, защитават черния дроб и имат противоракова и антиоксидантна активност. Проучвания показват, че пигментите в беталаините инхибират растежа на няколко различни вида злокачествени тумори, включително рак на гърдата, черния дроб, дебелото черво и пикочния мехур. Беталаините се борят с рака чрез въздействие върху апоптозата - процесът на програмирана клетъчна смърт, вграден във всички нормални клетки, но променен в раковите клетки. Други потенциални механизми на действие включват отрицателни ефекти върху гени, които насърчават оцеляването на раковите клетки и гени, които контролират растежа на кръвоносните съдове. Противораковата активност на беталаините се засилва от тази многостранна атака срещу растежа на раковите клетки.

Противовъзпалителни свойства

Възпалението е имунен отговор, когато в тялото възникне инфекция или нараняване. Свързаните с възрастта разстройства, базирани на възпаление, са по-рядко срещани сред хора, чиято диета съдържа голям брой растителни храни, които осигуряват фитохимикали като беталаините, например. Текущите изследвания на противовъзпалителните свойства на беталаините продължават и все повече подчертават техния висок потенциал като терапевтичен източник.

Беталаините се използват като естествен пигмент и техните полезни свойства се доказват непрекъснато. Противовъзпалителната им активност при пациенти с остеоартрит е демонстрирана за екстракт от червено цвекло. Участниците с активни симптоми на остеоартрит са третирани с екстракт от червено цвекло, два пъти на ден, за точно десет дни. Резултатите показват благоприятен ефект върху болката, свързана с това състояние.

Друго проучване доказва, че поглъщането на сок от варено цвекло намалява биомаркерите на системно възпаление и ендотелна дисфункция при пациенти с хипертония. Сокът от цвекло, особено в суров вид, може да се използва като допълнителна терапия при хипертония, тъй като има благоприятен ефект върху съдовата функция, възпалението и оксидативния статус.

Понижаване на кръвното налягане

Нитратите в цвеклото помагат за понижаване на кръвното налягане, ако имате хипертония, според повечето изследвания за този мощен зеленчук. Наистина, сокът от цвекло показва в проучвания, че намалява както систолното, така и диастолното кръвно налягане. Цвеклото е и добър източник на калий, а този елемент помага за създаването на по-гъвкави кръвоносни съдове и по-ниско кръвно налягане.

Подобряване на спортни резултати

Изследвания показват, че пиенето на сок от цвекло преди тренировка увеличава сърдечно-респираторната издръжливост, което ви позволява да тренирате по-дълго. Това е така, защото нитратите в цвеклото се превръщат в азотна киселина в тялото ви, което от своя страна увеличава притока на кръв. Това подобрява белодробната функция и също така засилва мускулната контракция. В проучване цвеклото подобрява представянето при физическа дейсност- при 40 минутно колоездене, последвано от бягане на 10 километра при състезателни триатлости мъже и жени, завърщващо с 5-километровото бягане 24 часа след първоначалното 10-километрово бягане. Тези открития подкрепят употребата на червено цвекло за подобряване на спортните постижения.

При анемия

Със съдържанието си на желязо, витамин В9 и витамин С, червеното цвекло се нарежда сред „лечителите“ на анемия. Въпросните хранителни вещества са необходими за образуването на хемоглобин в кръвта, който знаем, че е занижен при анемия.

Важно

Бетанинът, получен от цвеклото, се използва в търговската мрежа като естествена хранителна боя. Може да причини беетурия (червена урина) и червени изпражнения при някои хора, които не могат да го разградят. Добре е и да знаем, че цвеклото е богато на оксалати, които могат да допринесат за камъни в бъбреците. Ако имате камъни в бъбреците, най-добре е да консумирате цвекло в умерени количества.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.