×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



Естествените средства за разреждане на кръвта са популярни още като натурални антикоагуланти. Това са вещества, които се откриват в различни билки и имат свойството да предотвратяват образуването на съсиреци в кръвоносните съдове. Следователно, съдържащите ги билки упражняват разреждащо действие.

Коагулацията е жизнено необходим процес, но понякога може да бъде прекалено изразен. Това е потенциално опасно за организма, защото в резултат от хиперкоагулацията могат да се получат тромбози. Те са потенциално опасни за живота състояния и при тях е уместно назначаването на средства за разреждане на кръвта.

Хората, които имат определени заболявания, например вродени сърдечни дефекти, се нуждаят постоянно от медикаменти за разреждане на течната съставка на тялото, за да се намали рискът от инфаркт или инсулт. След операция винаги се назначават антикоагулантни препарати, за да се избегнат дълбоките венозни тромбози.

Популярен факт е, че чаша червено вино разрежда в известна степен кръвта, но в народната медицина са познати и няколко природни способи - билки, които са естествени разредители. 

Важно е да се консултирате с лекар, преди да приемате разгледаните по-долу билки и произведените от тях билкови средства за разреждане на кръвта. Те може да не работят толкова добре, колкото лекарствените хапчета, но може да попречат действието на други лекарства, които приемате.


Куркума                          

В народната медицина куркумата е известна като златната подправка. Използва се широко, не само за кулинарни, но и за медицински цели. Активната съставка в куркумата е куркумин, който има мощни противовъзпалителни и антикоагулантни свойства в организма. Именно куркуминът в златната подправка разрежда кръвта.

Проучване, публикувано през 2012 г., заключава, че приемането ежедневно на куркума, под формата на подправка към ястията може да помогне за разреждане на кръвта и поддържане на нормален антикоагулантен статус.

Куркумата може лесно да бъде имплементирана към солени гозби като къри и супа или да се смеси с гореща вода, до получаване на успокояващ чай.


Гинко билоба

Практикуващите народна медицина в Китай са използвали листа от дървото Гинко билоба в продължение на хиляди години. Днес гинко билоба е много популярна билкова добавка в Съединените щати и Европа сред хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания, проблеми с паметта и ниска енергия.

Най-новите проучвания доказват, че билката гинко билоба разрежда течната съставка на тялото и има фибринолитични ефекти. Клинично изследване от 2019 г. съобщава, че екстрактът от билката гинко има подобни ефекти на стрептокиназата - лекарство, използвано за разрушаване на съсиреци. Откритието обаче е направено в лаборатория. Следователно все още са необходими по-нататъшни изследвания, за да се установи дали билката има фибринолитични ефекти и разрежда кръвта при хора.


Женшен

Женшен (често изписван и като “жен шен”) е друга традиционна китайска билка, която може да действа като естествен антикоагулант т.е. природно средство за разреждане на кръвта.

Проучвания проведени върху животни заключават, че при прием на билката женшен значително се увеличава протромбиновото време т.е. периодът от време, необходим за получаване на съсирек. Този ефект е резултат от съдържанието на кумарин в китайската билка.

Женшенът може да се приема под формата на билков чай или добавен в супа.


Екстракт от гроздови семки

Съществуват някои проучвания, които предполагат, че екстрактът от гроздови семки може да има потенциални ползи за редица сърдечно-съдови заболявания.

Екстрактът от гроздови семки е богат на антиоксиданти, които могат да предпазят стената на артериалните съдове и да предотвратят високо артериално налягане. Той може също да действа като естествен разредител на течната съставка на тялото.


Канела

Канела е богата на кумарин – мощно антикоагулантно вещество. Варфаринът е едно от най-често използваните лекарствени средства за разреждане на кръвта. Той се получава именно от кумарин.

Интересен факт е, че китайската канела има много по-високо съдържание на кумарин от цейлонската канела, следователно по-изразено разреждащо кръвта действие. Въпреки това, приемането на богата на кумарин канела в дългосрочен план може да причини увреждане на черния дроб. Затова е препоръчително да се използват малки количества канела, в допълнение към други билкови разредители на кръвта.


Джинджифил

Джинджифил е подправка, която има не само противовъзпалителни, но и антикоагулантни ефекти. Съдържа естествена киселина, наречена салицилат. Аспиринът (ацетилсалициловата киселина) е синтетично производно на салицилата и е мощен разредител на течността, намираща се в артериите, вените и капилярите.

За да се получи кръворазреждащият ефект на естествените салицилати в организма, човек трябва да използва редовно пресен или сух джинджифил при печене, готвене или като добавка в сокове. Малко вероятно е обаче естествените салицилати да са толкова ефективни, колкото синтетичните хапчета съдържащи ги.


Кайенски пипер

Кайенските чушки, от които се произвежда кайенски пипер са с високо съдържание на салицилати. Те са мощни природни средства за разреждане на течащата в артериите, вените и капилярите субстанция.

Кайенският пипер обаче е доста пикантна подправки и много хора го понасят само в изключително малки количества. Поради тази причина са разработени и пуснати на пазара хапчета, съдържащи кайенски пипер.

Други ползи от кайенския пипер включват подобряване на кръвообращението и намаляване на усещанията за болка.


Заключение

В народната медицина са познати много билкови природни средства, които могат да намалят до известна степен съсирването т.е. да спомагат за разреждане на кръвта. Но тези естествени антикоагуланти, произхождащи от билки е малко вероятно да бъдат толкова ефективни, колкото синтетичните лекарствени средства за разреждане на течната съставка на тялото. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Кристияна  Паункова

Кристияна Паункова е студент 5-ти курс медицина в Медицински университет - София. По време на обучението си стажува в клиники с гастроентерологична насоченост. Професионалните ѝ интереси са насочени към гастроентерология; диететика и лечебно хранене; видове хранителни добавки и тяхното действие върху организма; здравословен начин на живот; естетична дерматология и грижа за кожата.

Продуктът беше успешно добавен в любими.