×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В средата на зимата, когато слънцето е значително по-малко, а храната ни – доста по-бедна на плодове и зеленчуци, отгледани на истинско слънце, тялото се нуждае от витамини, за да функционира нормално. Те не се произвеждат естествено в организма, така че трябва да ги набавяме чрез добре балансирана диета и добавки. Липсата на витамини може да предизвика проблеми с храносмилането, кожни нарушения, болки в костите и дори деменция; води до чувство на отпадналост, имунната система намалява способността си да се бори с вирусите (а в сезона на грипа това е особено важно). Инфекциите стават все по-чести, а дори малка раничка от порязване, например, зараства значително по-бавно


 

Бобовите култури в различните им видове са известни на човечеството от незапомнени времена, като дори най-старите цивилизации са оценявали високо техните полезни хранителни и витаминозни свойства. И днес бобовите култури – люцерната, детелината, граха, боба, лещата, нахута, рожкова, соята и фъстъците, са основни за трапезата ни през всеки сезон, както и са традиционни за почти всяка кухня в света.

Всички тези култури имат своите незаменими ползи, но сред тях се откроява бобът Мунг – плахо настъпващ на българския пазар от няколко години насам, тази суперхрана е типична за източните страни. Името му произхожда от думата “mudga”, която от санскрит се превежда като “разпръснати лъчи” – защото и цивилизациите от времето на 3500 г. – 600 г. пр. Хр. са смятали, че всяко зрънце е безценно заради ползите му.

Боб Мунг е култивиран още преди 3500 г. Отглежда се предимно в Тайланд, Индия, Индонезия, Камбоджа и Филипините. Индия доскоро бе най-големият производител в света, но над половината й производство на боб мунг остава за консумация в самата страна, а останалата половина се експортира.

Боб мунг е един от най-добрите източници на растителен протеин. Има леко сладък вкус и е изключително наситен с хранителни и лечебни свойства. 

Консумацията му може да намали риска от развитие на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, да намали холестерола и кръвното налягане, а също така има и противовъзпалителни свойства, има силен антиоксидантен ефект, противогъбична и антимикробна активност (особено срещу бактерията Helicobacter pylori, която предизвиква стомашни язви и гастрити). При прием на непреработени зърна под формата на бобови кълнове се наблюдава още по-високо усвояване на витамините и минералите, а  проучвания показват, че при редовна консумация бобът намалява нивата на кръвната захар и понижават кръвното налягане. Според Националния здравен институт на САЩ бобът мунг има силен противораков ефект, въпреки че изследванията по тази тема продължават и към този момент.

РАСТИТЕЛЕН ПРОТЕИН И МНОЖЕСТВО ВИТАМИНИ

В 100 грама сварен боб мунг се съдържат безпрецедентните 7,02 гр. протеин, 19,15 гр.  въглехидрати, включително 2 гр. захари, 7,60 гр. диетични фибри.

Бобът мунг също е добър източник на витамини от група В: например, на B-9, известен като „фолиева киселина“, който помага на човешкото тяло да синтезира ДНК (и затова е незаменима при бременни жени); на калий, мед, тиамин (витамин B1), пантотенова киселина (витамин B5), магнезий, фосфор, цинк, желязо и манган. Умерени количества от боба осигуряват част от дневната доза от селен, калций, холин и витамин К.

Витамини

Бетаин

Няма данни

Витамин A

21 IU

Витамин B1 (Тиамин)

0.08 мг

Витамин B2 (Рибофлавин)

0.12 мг

Витамин B3 (Ниацин)

0.75 мг

Витамин B4 (Холин)

14.40 мг

Витамин B5 (Пантотенова киселина)

0.38 мг

Витамин B6 (Пиридоксин)

0.09 мг

Витамин B9 (Фолиева киселина)

0 мкг

Витамин B12 (Кобалкамин)

0 мкг

Витамин C

13.20 мг

Витамин D

0 IU

Витамин E

0.10 мг

Витамин K1

33 мкг


Минерали

Желязо

0.91 мг

Калий

149 мг

Калций

13 мг

Магнезий

21 мг

Манган

0.19 мг

Мед

0.16 мг

Натрий

6 мг

Селен

0.60 мкг

Флуорид

Няма данни

Фосфор

54 мг

Цинк

0.41 мг

ВКУСЕН И НА САЛАТА, И НА СУПА

Зрънцата на боб мунг са много по-малки спрямо традиционния бял боб, който използваме, но се усвояват много по-добре от организма и не предизвикват газове. Сваряват се и доста по-бързо. Препоръчително е зърната да се накисват поне за 10-12 ч., преди да се сготвят. Имат нежен аромат, а вкусът им напомня на пресен зелен грах.

Боб мунг може да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с ориз, зеленчуци, и други варива. Сваряването му отнема 40-50 минути, ако се варят целите зърна, а ако са обелени – между 20 и 30 минути. 

Ето бърза рецепта за боб мунг: една чаша зрънца боб мунг се варят в съд с 3 чаши вряща вода. Съдът се захлупва, котлонът се намалява. Ястието се оставя на бавен огън 40-50 минути, докато се изпари водата и зърната омекнат. Свареният боб се добавя към 2-3 супени лъжици масло в тиган, добавят се и 2-3 скилидки чесън, куркума и къри. Подходящи подправки за боб мунг са също джинджифил, кимион, кориандър. Изсипете в тигана сварения боб и оставате да къкри 5 минути.

Така свареният и овкусен боб мунг може да се ползва в комбинация със зеленчуци на пара, сварено месо, домати, моркови, картофи, ориз, и др.

Бобът е подходящ и за направата на фалафели, свинско печено с чоризо, даже и салата от кълнове.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ САМИ КЪЛНОВЕ ОТ БОБ МУНГ?

Във времена, в които древните хора не са имали възможност да си купят витамини от всеки магазин или аптека, са създали уникален начин да си ги набавят така, че да бъдат здрави и в месеците, в които студът напълно е сковал земята.

Химическите промени, извършващи се в покълващото семе, активират мощна „фабрика“ за ензими, като това явление остава ненадминато в последващите стадии на растеж на растението. Високата концентрация на ензими може да провокира ензимната активност в метаболизма на тялото, и така да доведе до регенериране на кръвта.

Един от най-здравословните начини да хапваме този боб мунг е във вид на кълнове. Покълването на семенцата изисква 2-3 дни те да са на слънчево и топло място, задължително с достатъчно вода.

Ето как сами да направите поници (кълнове) в няколко лесни стъпки:

1. Избирайте боб мунг от специални магазини. Често бобът, който се продава в обикновените хипермаркети, е третиран с препарати против покълване. Тъй като бобчетата са неизменна част при консумацията на кълновете, избирайте био или нетретиран боб мунг.
2. Измийте добре зрънцата боб мунг.
3. Сложете ги в уред за кълнове, или в подходящ стъклен съд, буркан или купа, и покрийте с двойно количество вода.
4. Затворете съда с марля или тензух. Поставете до прозорец, но не на пряка слънчева светлина.
5. Всяка сутрин и вечер измивайте бобчетата със студена вода, отцеждайте добре и отново връщайте в съда. Това се прави, за да не мухлясат бобчетата.
6. Кълновете са готови за 3-5 дни. Задължително преди консумация ги измийте добре.


БОБ МУНГ  - ОТ ТРАПЕЗАТА КЪМ КОЗМЕТИКАТА

Освен множеството ползи за здравето, боб мунг има и още едно широко приложение сред дамите: като ексфолиант за кожата на лицето. Този популярен домашен скраб за лице, ползван в  цяла Азия, е чудесен за успокояване на сухата и лющеща се кожа. Той е по-щадящ за почистване на кожата от изсушаващите сапуни и душ гелове. И то в маска, която е натурална, pH-балансирана и хипоалергенна. Независимо дали се използва върху лицето или тялото, скрабът от боб мунг подобрява тена, премахва петната и придава блясък на кожата, като помага за почистването на мъртвите клетки и излишния себум от кожата.

Два са начините за приготвяне на скраб от боб мунг: единият е да смелите сухите зърна в мелачка и да ги ползвате като скраб, а вторият (и според специалистите, много по-полезен) – да накиснете за 12 часа зрънцата във вода, и след като ги смелите на паста, с тях да масажирате кожата на лицето и да оставите маската за поне 15 минути, след което да я отмиете с вода.

Под формата на ястие, салата, кълнове, маска за лице, или друго, боб мунг тепърва ще набира популярност у нас заради незаменимия си витаминен и минерален състав, и десетките ползи, скрити в „слънчевите лъчи“ на всяко негово зрънце.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Бисера Иванова

Казвам се Бисера Иванова, родена съм в София, и съм преди всичко любител на здравословния начин на живот, а след това – журналист с над 25-годишна практика. Завършила съм „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, но в последните години паралелно с журналистиката и писането на статии, се отдавам и на другото си хоби – чисто градинарство, билкарство, изучаване на растенията, здравословен начин на живот, отглеждане на животни, съживяване на традициите на българското село.

Обичам съчетанието на работа и живот в града и селския начин на живот, при който сам правиш хляба си и останалите продукти на трапезата така, че да са чисти и здравословни. Още по-голям стимул за този начин на живот са и двете ми деца – на 3 и 6 г., които се стремя да възпитам в природосъобразен начин на живот, в познание на природата около нас, в любопитство към структурата на всички създания и растения на тази земя.

Ако трябва да опиша себе си накратко: Журналист по душа, земеделец по сърце!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продуктът беше успешно добавен в любими.