- Бисера Иванова
- Здраве и красота , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: Боб мунг
В средата на зимата, когато слънцето е значително по-малко, а храната ни – доста по-бедна на плодове и зеленчуци, отгледани на истинско слънце, тялото се нуждае от витамини, за да функционира нормално. Те не се произвеждат естествено в организма, така че трябва да ги набавяме чрез добре балансирана диета и добавки. Липсата на витамини може да предизвика проблеми с храносмилането, кожни нарушения, болки в костите и дори деменция; води до чувство на отпадналост, имунната система намалява способността си да се бори с вирусите (а в сезона на грипа това е особено важно). Инфекциите стават все по-чести, а дори малка раничка от порязване, например, зараства значително по-бавно
Бобовите култури в различните им видове са известни на човечеството от незапомнени времена, като дори най-старите цивилизации са оценявали високо техните полезни хранителни и витаминозни свойства. И днес бобовите култури – люцерната, детелината, граха, боба, лещата, нахута, рожкова, соята и фъстъците, са основни за трапезата ни през всеки сезон, както и са традиционни за почти всяка кухня в света.
Всички тези култури имат своите незаменими ползи, но сред тях се откроява бобът Мунг – плахо настъпващ на българския пазар от няколко години насам, тази суперхрана е типична за източните страни. Името му произхожда от думата “mudga”, която от санскрит се превежда като “разпръснати лъчи” – защото и цивилизациите от времето на 3500 г. – 600 г. пр. Хр. са смятали, че всяко зрънце е безценно заради ползите му.
Боб Мунг е култивиран още преди 3500 г. Отглежда се предимно в Тайланд, Индия, Индонезия, Камбоджа и Филипините. Индия доскоро бе най-големият производител в света, но над половината й производство на боб мунг остава за консумация в самата страна, а останалата половина се експортира.
Боб мунг е един от най-добрите източници на растителен протеин. Има леко сладък вкус и е изключително наситен с хранителни и лечебни свойства.
Консумацията му може да намали риска от развитие на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, да намали холестерола и кръвното налягане, а също така има и противовъзпалителни свойства, има силен антиоксидантен ефект, противогъбична и антимикробна активност (особено срещу бактерията Helicobacter pylori, която предизвиква стомашни язви и гастрити). При прием на непреработени зърна под формата на бобови кълнове се наблюдава още по-високо усвояване на витамините и минералите, а проучвания показват, че при редовна консумация бобът намалява нивата на кръвната захар и понижават кръвното налягане. Според Националния здравен институт на САЩ бобът мунг има силен противораков ефект, въпреки че изследванията по тази тема продължават и към този момент.
РАСТИТЕЛЕН ПРОТЕИН И МНОЖЕСТВО ВИТАМИНИ
В 100 грама сварен боб мунг се съдържат безпрецедентните 7,02 гр. протеин, 19,15 гр. въглехидрати, включително 2 гр. захари, 7,60 гр. диетични фибри.
Бобът мунг също е добър източник на витамини от група В: например, на B-9, известен като „фолиева киселина“, който помага на човешкото тяло да синтезира ДНК (и затова е незаменима при бременни жени); на калий, мед, тиамин (витамин B1), пантотенова киселина (витамин B5), магнезий, фосфор, цинк, желязо и манган. Умерени количества от боба осигуряват част от дневната доза от селен, калций, холин и витамин К.
Витамини
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 21 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.08 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.12 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.75 мг |
Витамин B4 (Холин) | 14.40 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.38 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.09 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 13.20 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.10 мг |
Витамин K1 | 33 мкг |
Минерали
Желязо | 0.91 мг |
Калий | 149 мг |
Калций | 13 мг |
Магнезий | 21 мг |
Манган | 0.19 мг |
Мед | 0.16 мг |
Натрий | 6 мг |
Селен | 0.60 мкг |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | 54 мг |
Цинк | 0.41 мг |
ВКУСЕН И НА САЛАТА, И НА СУПА
Зрънцата на боб мунг са много по-малки спрямо традиционния бял боб, който използваме, но се усвояват много по-добре от организма и не предизвикват газове. Сваряват се и доста по-бързо. Препоръчително е зърната да се накисват поне за 10-12 ч., преди да се сготвят. Имат нежен аромат, а вкусът им напомня на пресен зелен грах.
Боб мунг може да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с ориз, зеленчуци, и други варива. Сваряването му отнема 40-50 минути, ако се варят целите зърна, а ако са обелени – между 20 и 30 минути.
Ето бърза рецепта за боб мунг: една чаша зрънца боб мунг се варят в съд с 3 чаши вряща вода. Съдът се захлупва, котлонът се намалява. Ястието се оставя на бавен огън 40-50 минути, докато се изпари водата и зърната омекнат. Свареният боб се добавя към 2-3 супени лъжици масло в тиган, добавят се и 2-3 скилидки чесън, куркума и къри. Подходящи подправки за боб мунг са също джинджифил, кимион, кориандър. Изсипете в тигана сварения боб и оставате да къкри 5 минути.
Така свареният и овкусен боб мунг може да се ползва в комбинация със зеленчуци на пара, сварено месо, домати, моркови, картофи, ориз, и др.
Бобът е подходящ и за направата на фалафели, свинско печено с чоризо, даже и салата от кълнове.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ САМИ КЪЛНОВЕ ОТ БОБ МУНГ?
Във времена, в които древните хора не са имали възможност да си купят витамини от всеки магазин или аптека, са създали уникален начин да си ги набавят така, че да бъдат здрави и в месеците, в които студът напълно е сковал земята.
Химическите промени, извършващи се в покълващото семе, активират мощна „фабрика“ за ензими, като това явление остава ненадминато в последващите стадии на растеж на растението. Високата концентрация на ензими може да провокира ензимната активност в метаболизма на тялото, и така да доведе до регенериране на кръвта.
Един от най-здравословните начини да хапваме този боб мунг е във вид на кълнове. Покълването на семенцата изисква 2-3 дни те да са на слънчево и топло място, задължително с достатъчно вода.
Ето как сами да направите поници (кълнове) в няколко лесни стъпки:
1. Избирайте боб мунг от специални магазини. Често бобът, който се продава в обикновените хипермаркети, е третиран с препарати против покълване. Тъй като бобчетата са неизменна част при консумацията на кълновете, избирайте био или нетретиран боб мунг.2. Измийте добре зрънцата боб мунг.
3. Сложете ги в уред за кълнове, или в подходящ стъклен съд, буркан или купа, и покрийте с двойно количество вода.
4. Затворете съда с марля или тензух. Поставете до прозорец, но не на пряка слънчева светлина.
5. Всяка сутрин и вечер измивайте бобчетата със студена вода, отцеждайте добре и отново връщайте в съда. Това се прави, за да не мухлясат бобчетата.
6. Кълновете са готови за 3-5 дни. Задължително преди консумация ги измийте добре.
БОБ МУНГ - ОТ ТРАПЕЗАТА КЪМ КОЗМЕТИКАТА
Освен множеството ползи за здравето, боб мунг има и още едно широко приложение сред дамите: като ексфолиант за кожата на лицето. Този популярен домашен скраб за лице, ползван в цяла Азия, е чудесен за успокояване на сухата и лющеща се кожа. Той е по-щадящ за почистване на кожата от изсушаващите сапуни и душ гелове. И то в маска, която е натурална, pH-балансирана и хипоалергенна. Независимо дали се използва върху лицето или тялото, скрабът от боб мунг подобрява тена, премахва петната и придава блясък на кожата, като помага за почистването на мъртвите клетки и излишния себум от кожата.
Два са начините за приготвяне на скраб от боб мунг: единият е да смелите сухите зърна в мелачка и да ги ползвате като скраб, а вторият (и според специалистите, много по-полезен) – да накиснете за 12 часа зрънцата във вода, и след като ги смелите на паста, с тях да масажирате кожата на лицето и да оставите маската за поне 15 минути, след което да я отмиете с вода.
Под формата на ястие, салата, кълнове, маска за лице, или друго, боб мунг тепърва ще набира популярност у нас заради незаменимия си витаминен и минерален състав, и десетките ползи, скрити в „слънчевите лъчи“ на всяко негово зрънце.
Свързани продукти
Боб Мунг Дал - Classic Ayurveda Mung - Dal, 500 g
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар