×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Този чай носи наименованието си от окръг, в който се отглежда. Родното му място е китайската провинция Юнан, а името му е Пу-Ер. Той идва от растението Camellia sinensis и може да се похвали с множество ползи за здравето, за които, ако не сте чували, сега е време да прочетете



Вкус

Чаят Пу-Ер се предлага в зелени и черни разновидности и има мек вкус. Листата му се славят със сладък вкус, а сварени те излъчват аромата на есенни листа. Като цяло тези чайове могат да изглеждат по-тъмни от черните чайове и имат по-плътен вкус и аромат. Чаят Пу-Ер съдържа кофеин и е подходящ да се консумира сутрин или рано следобед, за да повиши енергийните нива.

Ферментация

Този тип чай е отлежал и естествено ферментирал и е бил на почит в традиционните чаени общества в Азия от векове, благодарение на високата си концентрация на полифеноли, катехини и флавоноиди. Това е най-окисленият вид чай и точно като хубавото вино, той става по-добър с времето и води до по-мек вкус, колкото по-дълго отлежава. Някои от най-редките и скъпи Пу-Ер чайове отлежават повече от 50 години.

Чаените листа преминават процес на ферментация от две части, използвайки листа от зелен чай Юнан и влажна среда. Този процес на ферментация позволява развитието на полезни и гъбични бактерии, което води до ползите за здравето на чая. След като чаените листа отлежат и ферментират, те се опаковат в тухли (пресован чай) или се продават като листен чай.

Ползи за здравето от чая Пу-Ер

Увеличава енергията

Благодарение на кофеина в този чай, пиенето на чаша на ден може да помогне за повишаване на енергийните ви нива и концентрацията. Всяка чаша чай съдържа около 60 до 70 милиграма кофеин в сравнение с 105 милиграма в стандартна чаша кафе. Това прави чая Пу-Ер добър избор за хора, които се чувстват прекалено нервни само след една чаша кафе.

Кофеинът в този чай е в състояние да подобри умствения фокус и да ви даде допълнителен тласък, от който се нуждаете, за да преминете през натоварените работни дни. Пиенето на чай пуер може да ви помогне да се съсредоточите по-добре.

Намалява стреса

Въпреки че съдържа кофеин, това не означава, че този чай ще ви накара да се чувствате нервни. Всъщност чаят Пу-Ер може да помогне за намаляване на стреса, а неговите противовъзпалителни свойства спомагат за релаксация, когато изпитвате леки болки.

Тази напитка съдържа фитохимикалите GABA и теанин, които се приписват на по-ниски нива на стрес. Тези фитохимикали увеличават производството на мелатонин, което може да помогне за по-добър сън и по-спокойно поведение през целия ден.

Пречиства токсините и свободните радикали

Чаят Пу-Ер използва своите окислителни свойства, за да предостави повишени нива на кислород, което подобрява циркулацията и притока на кръв. Като доставя повече кислород на мозъка, той може да помогне в борбата с главоболието и мигрената и да намали свободните радикали, които са в състояние да причинят сериозни заболявания.

В традиционната китайска медицина този чай се използва за подпомагане на далака и стомаха, чрез способността му да филтрира токсините в цялото тяло. Пу-Ер съдържа прости захари и микроорганизми, които помагат на далака да пречиства кръвта и да елиминира свободните радикали.

Спомага за здравето на сърцето

Като пиете една чаша чай на ден, можете да намалите риска от сърдечни заболявания, докато се наслаждавате на вкусна, успокояваща напитка. Чаят Пу-Ер помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, тъй като съдържа ловастатин - химическо съединение, което се използва в медикаментите срещу висок холестерол. Китайско проучване показва, че тази напитка може да помогне за намаляване на лошия холестерол, известен също като LDL холестерол, и да предотврати заболявания, свързани със затлъстяването. Това проучване се провежда върху плъхове с диети с високо съдържание на мазнини за период от осем седмици. Плъховете, които са получавали чай Пу-Ер, са имали по-ниски нива на холестерол и триглицериди, които често се свързват със затлъстяването. В същото време този чай повишава добрия холестерол, известен като HDL холестерол. Знаете, че по-високите нива на HDL холестерол са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Помага при загуба на тегло

Чаят Пу-Ер подобрява храносмилането и може да помогне за облекчаване на симптомите на запек, благодарение на наличието на ловастатин в тези чаени листа. Антиоксидантите и полифенолите в Пу-Ер чайовете също подпомагат храносмилането и разграждането на мазнините.

Проучванията показват, че този чай може да ви помогне да отслабнете, когато се комбинира със здравословна диета и упражнения. Той потиска синтеза на мастни киселини, което може да помогне на тялото ви да спре да произвежда по-високи нива на мазнини. Това обаче не означава, че можете да хапвате храна с високо съдържание на мазнини, да пиете чай и да отслабнете. За да постигнете някаква загуба на тегло, ще трябва да спортувате редовно и да ядете здравословни храни.

Чаят Пу-Ер също така насърчава тялото ви да произвежда хормоните епинефрин и норепинефрин, които работят за намаляване на запасите от мастни киселини. Пийте една чаша чай пуер след хранене веднъж или два пъти на ден, за да изпитате ползите за здравето, които помагат при загуба на тегло.

Защитава здравето на костите

Не е тайна, че костите губят плътност и стават по-слаби с възрастта. Рискът от сериозни заболявания на костната система като остеопороза се увеличава с напредване на възрастта и може да доведе до хоспитализация в тежки случаи.

Много неща могат да допринесат за отслабването на костите, включително липсата на движение и на важни витамини и минерали. Пушенето и пиенето също могат да бъдат фактори, допринасящи за развитието на костни заболявания с напредване на възрастта. Изследвания върху животни показват, че полифенолите в чая могат да помогнат за развитието на по-голяма здравина на костите.

Предотвратява заболявания

Тъй като този чай е с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С, пиенето на чаша всеки ден може да помогне за предотвратяване на заболявания като обикновена настинка и грип. Пу-Ер чаят е ферментирал, което означава, че има по-високи концентрации на тези антиоксиданти от неферментиралите чайове.

Как се приготвя?

Традиционно този чай се вари при по-високи температури в сравнение с другите чайове, така че се стремете да го приготвяте при 100 градуса. Можете да използвате голям чайник или да изберете традиционния азиатски метод и да варите в купа с капак, известна като гайван. Варенето по втория метод ще доведе до чай с по-плътен вкус.

Стъпка 1: Пригответе чаените листа

Пу-Ер може да бъде закупен като насипен чай или в твърди, пресовани форми. Ако вашият чай е от сорта на насипни листа, просто го пригответе, както бихте направили всеки друг чай на насипни листа. Ако обаче е пресован, отчупете малко количество в зависимост от това колко чаши правите. Като цяло трябва да използвате 1 грам листа от чая за всеки 15 милилитра вода.

Стъпка 2: Изплакнете чаените листа

Първо започнете, като изплакнете чая с гореща вода. За да направите това, поставете го в чайника или съда и добавете вода, колкото да покрие листата. Веднага излейте водата. Изплакването на листата позволява те да се отворят и води до по-мек вкус.

Стъпка 3: Накиснете чаените листа

Ако използвате чайник, трябва да кисне три до четири минути, преди да се консумира. Ако използвате азиатския метод, листата се накисват на стъпки от 10 секунди за всяко накисване. Например, първото накисване е 10 секунди, докато второто накисване е 20 секунди.

Не забравяйте, че тази напитка не е гарантиран лек за нито едно от тези заболявания. Проучванията продължават. Докато съвременната медицина току-що е започнала изследванията си за ползите от този чай, традиционната китайска медицина го е използвала за лечение на различни заболявания от векове. Със сигурност това не е случайност, така че... наслаждавайте се на приятен аромат и чудесен вкус, подплатени с немалка доза здраве!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.