×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Основни симптоми при диабет. Как да разберем дали сме засегнати?

Коварният диабет се превръща в световна епидемия - всяка година около 7 млн души се оказват засегнати от хроничното заболяване, като приблизително 70 000 от тях са деца.

Според статистическите данни, в България хората с диабет са около 500 000 души, но около 40% от тях не предполагат за състоянието си. По данни за САЩ например, засегнатите от диабет са около 24 млн души, като само 18 млн знаят, че са диабетици.Ето защо диабетът често е наричан „тихият убиец”.

Диабетът е два основни типа – диабет тип 1 и диабет тип 2, като възрастните заболяват предимно тип 2. Основните рискови фактори за развитие на диабет са наличие на семейна история на заболяването, неправилно хранене, наднормено тегло, недостатъчна физическа активност, стрес и др.

Поради по-общия си характер, някои от симптомите при диабет са трудно разпознаваеми и хората често не им обръщат внимание. Но повишената кръвна захар действа като отрова, затова ако имате съмнения първото, което трябва да направите, е консултацията със специалист!

Характерни симптоми при диабет.

 

Често уриниране и жажда.

Ако твърде често ви се ходи до тоалетната по малка нужда и ставате дори през нощта, вероятността да имате диабет или да сте в преддиабетно състояние е голяма. При диабет бъбреците работят на пълни обороти, тъй като тялото се опитва да се отърве от глюкозата в кръвта. След като кръвната захар достигне високи нива, заедно с глюкозата, бъбреците отделят и голямо количество течности. Прекомерната жажда показва, че тялото се опитва да компенсира загубата на тези течности. Тези симптоми вървят ръка за ръка и показват, че вашето тяло се опитва да наложи контрол въру нивата на кръвната захар.

Загуба на тегло.

Високите нива на кръвна захар обикновено предизвикват могат да доведат до загуба на тегло. Наред с изгубената чрез урината глюкоза, диабетиците губят и много калории. Бъбреците работят интензивно, за да изхвърлят излишната захар, което води до значителна загуба на калории. Обезводняването (следствие от високата кръвна захар), също е част от причината за неестественото отслабване.

Необосновано чувство на глад.

Повишеният апетит също е типичен за диабета симптом, който обикновено е придружен с резки покачвания и спадове в нивата на кръвната захар. Именно високите нива на инсулин ви карат да се чувствате гладни. Недостигът на енергия кара организма да иска още и още калории, за да може да преодолее умората.

Кожни проблеми и инфекции.

Необяснимите кожни сърбежи в резултат на лоша циркулация или суха кожа, потъмняването на кожата около врата или под мишниците, често са предупредителен сигнал за диабет. Често появяващите се гъбични инфекции на гениталиите, кожните инфекции (циреи, гнойни пъпки и др.), възпаленията на пикочните пътища също могат да бъдат симптоми на диабет.

Бавно зарастване на рани.

Трудно зарастващите рани, дори най-обикновени порязвания и натъртвания, както и бавно преминаващите, инфекции са често срещани при диабет. Причина за появата им са високите нива на кръвна захар, които нарушават функционирането на белите кръвни клетки и не им позволяват да прочистят мъртвите тъкани от тялото. Повишената чувствителност към гъбични инфекции се дължи на това, че гъбичките и бактериите обичат богатата на захар среда.

Умора и раздразнителност.

Високите нива на кръвна захар неминуемо провокират негативни психо-емоционални състояния и умора. Когато клетките не могат да усвоят глюкозата, която им помага за набавянето на енергия, те започват да преработват други вещества, които обаче не отделят достатъчно енергия. Внимание: при наличие на често повтарящи се напрегнатост, раздразнителност, неадекватност, разсеяност, отпадналост и др. подобни, незабавно се обърнете към специалист. Много често хората отдават появата на тези симптоми на други фактори или изобщо не им обръщат внимание, а това може да изиграе много лоша шега на незнаещия за заболяването си пациент.

Замъглено виждане.

Изкривеното и замъглено виждане може да бъде резултат от завишените нива на кръвна захар, които провокират свиването и надуването на очната леща. В подобна ситуация има вероятност да се стигне и до пълна слепота.

Мравучкане и/или изтръпване.

Сърбежа, подуването и изтръпването на ръцете и краката, придружени от парещи болки, могат да показват, че диабетът отдавна е налице и вече е увредил нервите. Ако нивата на кръвната захар се задържат високи прекалено дълго време и болният не приема съответните медикаменти, има опасност да се стигне до невропатия (трайно увреждане на нервите).

Берберин - Прочетете повече за №1 природно средство, полезно при диабет!

Здравословната диета е от първостепенно значение за контрола върху диабета. Ако се комбинира с правилните природни продукти, които да подсилят благоприятните й ефекти, вие ще бъдете в добра форма и значително ще подобрите качеството си на живот. Едно от утвърдените и мащабно изследвани натурални средства за облекчаване на симптомите при диабет, е берберин. Той представлява растителен алкалоид и най-често се извлича от корена на растението Berberis vulgaris (обикновен кисел трън). Той принадлежи към структурния клас на протоберберините и присъства също в кората на други видове растения, включително Hydrastis Canadensis L., Coptis chinensis Franch, Arcangelisia flava (L.) Meer., B. aquifolium Pursh. and B. aristata D.C. и др. Използвал се е в китайската и Аюрведическата медицина още около 3000 година пр.н.е.

Берберинът има широк спектър положителни клинични ефекти при диабет, затлъстяване и високи нива на холестерола. Този естествен алкалоид стимулира производството на АМР-активирана протеин киназа (AMPK) – ензим с ключова роля за клетъчната енергийна хомеостаза и усвояването и окисляването на глюкозата и мастни киселините, когато клетъчната енергия е ниска.

Берберинът стимулира фосфорилирането на AMPK, в резултат от което съотношението цикличен аденозинмонофосфат към аденозинтрифосфат (АТФ) в клетките директно се увеличава и се стимулира усвояването на глюкозата. Благодарение на естествения си антихипергликемичен ефект, берберинът има значими ползи за пациентите с диабет тип 2.

Но механизмът на действие на берберина по отношение на диабета не се свежда единствено до АМР-активираната протеин киназа. Така например, през 2010 г., изследователи от Китайската академия на медицинските науки откриха, че берберинът увеличава експресията на инсулиновите рецептори, което доказва потенциала му да намалява инсулиновата резистентност при диабет тип 2 (виж ТУК).

През 2010 г., изследователи от Държавния университет в Южна Дакота откриват, че берберинът ефективно намалява риска от затлъстяване у пациенти с диабет тип 2. Резултатите от проучването показали, че добавките с берберин директно инхибират адипогенезата – процесът на генериране на мастни клетки (Виж ТУК).

Увреждането на нервите е едно от най-често срещаните усложнения при диабет тип 2. Благодарение на способността си да намалява възпалението, берберинът спомага за намаляване на риска от диабетна невропатия (Виж ТУК). В проучване от 2013 г. изследователи от Националния университет Кюнгпук и Медицинското училище Keimyung в Южна Корея откриват, че способността на берберина да намалява болката при диабетна невропатия е съизмерима с ефектите на традиционните фармакологични средства.

Има и изследвания, според които берберин контролира нивата на лошия холестерол (LDL) благодарение на способността си да увеличава разграждането на протеина PCSK9 (Виж ТУК).

Revita Ви препоръчва: WellBetX® Берберин – естествен продукт, спомагащ за контрола върху кръвната захар, теглото и холестерола!

Една дневна доза (2 капсули) от WellBetX® съдържат 1000 mg берберин, извлечен от растението кисел трън. Приемът на WellBetX® допринася за облекчаване на симптомите при инсулинова резистентност, поддържане здравословни нива на кръвната захар и холестерола, и нормализиране на теглото.

WellBetX® Берберин е продукт на Natural Factors – най-големият производител на хранителни добавки в Северна Америка!

Коментари (41)

    • мария
    • 2015-04-23 21:56:04
    имам сърцебиене след ядене на сладко диабет ли е без други симптоми моля отговорете ми на имейл защото съм адски разтревожена и не знам какво да правя
    • Hrisi
    • 2015-09-03 09:34:17
    Az imam vsichko koeto e napisano i dosta silni nervi hvashtat mi se racete krataka vsichkoo
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-09-07 10:48:19
    Здравейте, Добре е да се обърнете към личния си лекар, за да се направи изследване – ПКК, глюкоза в кръвта, глюкоза в урината, минерали и микроелементи в кръвта и др. по преценка на лекаря. Ако нямате личен лекар, тези изследвания се правят във всяка лаборатория. Причината за оплакванията ви може да бъде друга, не диабет. А това може да се прецени след преглед и изследвания. д-р Аелита Петрова
    • Ванеса
    • 2016-02-10 20:35:11
    Здравейте , аз имам 10 от 10 .. възможно ли е да имам диабет ? От 1 година и повече имам проблеми и с половите органи ...Имах агнексит и се излекувах .. След това ми откриха кандидис (някаква гъба ) Възможно ли е тези проблеми да са точно от това ,че евентуално имам диабет .. Пия постоянно вода ... За два месеца загубих 5 кг . За което се радвам и си ям всичко ( Предимно сладко , в големи количества ) Дядо ми беше болен от диабет . Досега не съм се изследвала .. Дали наистина е възможно ? Благодаря за тази статия , мисля скоро време да посетя някоя лаборатория . :)
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-02-17 16:37:40
    Здравейте, Да, възможно е. Освен еднократно изследване на урина и кръвна захар сутрин на гладно, може би ще се наложи да се направи кръвно-захарен профил и гликиран хемоглобин. Най-добре посетете личния лекар, за да определи реда на изследванията. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Няма значение
    • 2016-06-21 21:42:50
    При мен са 1,3,6 и 8 готвач съм и незнам дали почвам да развивам диабет .
    • Ревита
    • 2016-06-22 09:12:47
    Здравейте, Отговор на този въпрос може да даде преглед при специалист, който да Ви назначи нужните изследвания. Ако имате съмнения, не отлагайте посещението при лекар. Хубав ден, Екипът на Ревита
    • Слави
    • 2017-01-02 21:54:13
    Много често уриниране през нощта от 2до 4 път.кръвна захар 6.0 .На какво се дължи.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-01-04 17:20:46
    Здравейте, Ако кръвната захар е 6 сутрин на гладно, възможно е вечер да е много по-висока, т.е. да сте с диабет. Необходими са допълнителни изследвания за уточняване на състоянието Ви, ако имате оплаквания като съхнене на устата, жажда, отпадналост, сърбежи, трудно зарастване на рани и др. кожни проблеми освен честото уриниране. Такива са кръвно-захарния профил и тест с глюкозно натоварване. Ако няма други симптоми на диабет, причината за честото нощно уриниране /никтурия/ трябва да се търси в простатата, бъбреците или сърдечно-съдовата система. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Vesko
    • 2016-07-01 18:57:12
    imam 4 i 7 a sum dete
    • Stoqn
    • 2017-01-09 15:18:11
    Az imam pochti vsichkite simpotmi koito sa izbroeni bez shvashtane na racete i krakata vazmojno li e da sam diabetik???
    • sami
    • 2017-09-23 22:36:04
    iskam da popitam piq kola vseki den ot 1 godina i se chuda dali moga da razviq diabet ot kolata
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-29 15:21:52
    Здравейте, Ако имате фамилна обремененост, твърде вероятно е, при това в по-ранна възраст. Постоянната свръхпродукция на инсулин изтощава жлезата и дори да не сте фамилно обременена, в по-напреднала възраст може да развиете диабет тип 2. Добре е да се наблюдавате и ако имате съответните оплаквания, да направите консултация и изследване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Asen
    • 2017-10-11 12:11:29
    Zdr moq problem e tragna ot predi dva meseca mn chesto hodq V toaletnata po malka nujda i imam mn golqma jajda i mn chesto otglanqvam i imam rqzka zaguba na reakcia na penisa do predi dva meseeca nqmah takiva problemi molq pomognete mi samnqvam se che moje bi I asum bolen ot diabet I apk asum maj na 31 molq pishete mi :(
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-16 08:46:57
    Здравейте, Необходима е консултация с личния лекар и изследвания – кръвна захар и гликиран хемоглобин, след което обременяване с глюкоза или кръвнозахарен профил и др. по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • кирил
    • 2017-11-23 00:33:01
    аз имам трета сливица постоянно стоя сьотворена уста възможно ли е за това да ми пресъхва устата и от преди бях зел женшен и пчелно млечице за да мога да кача килограми чудтвах постоянен глад с тях и наистина имам голями нерви но нзз това дали е защото имам или нямам диабет от преди ит преяждане всяка сутрин ми се повръщаше ,но сега не е така как да разбера дали имам диабет без да ходя на лекар
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-11-29 16:44:59
    Здравейте, Възможно е сухотата в устата да се дължи на това, че постоянно сте с отворена уста, но възможна причина е и покачване на кръвната захар. Може да си закупите глюкомер и тест ленти, и да измервате кръвната захар на гладно и 2 часа след ядене /2-3 дни/. Може да усложните изследването, като измервате кръвната захар няколко дни през 3-4 часа и записвате кога по отношение на храненето е взета пробата и с какво сте се хранил, без да променяте храната и да пазите диета. За да се ориентирате, може да направите и този тест http://www.zdrave.bg/?c=n&id=2488 . Друг начин да разберете дали имате диабет или сте в преддиабетно състояние, без да ходя на лекар, е по метода на изключването – 1 месец нисковъглехидратна диета, без захар и храни, които я съдържат, храни с брашно ограничени до минимум. Проследявате промяната в общото състояние и оплакванията. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Виторио Климентов
    • 2017-12-05 15:55:59
    Добър ден ,от Варна съм.От снощи уринирам постоянно. Другите симптоми изброени на диабета засега ги нямам.Може ли обаче уринирането да ме предупреждава ,че кръвната ми захар не е наред ,че нещо почва да се влошава кръвната захар ?Помогнете,притеснен съм !
    • Виторио Климентов
    • 2017-12-05 15:59:36
    Аз съм и с ниско кръвно ,значи причината за честото уриниране може ли да е от проблеми със сърцето ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-12-20 17:26:24
    Здравейте, Извинете, че се забавихме с отговора. За да сте напълно спокоен, вместо да предполагаме, е необходимо да направите съответните изследвания – ПКК, СУЕ, урина, кръвна захар, гликиран хемоглобин, ЕКГ и/или други, по преценка на лекаря. Необходима е консултация. Често уриниране, може да има при сърдечна недостатъчност и повишена кръвна захар/ предимно нощем/, при проблем в пикочо-половата система /инфекция и др./, някои храни, напитки и т.н. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Виторио Климентов
    • 2017-12-31 14:07:24
    Здравейте,при последните профилактични прегледи миналата година откриха,че имам гъста кръв.Може ли от това да уринирам твърде често напоследък ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-09 13:02:41
    Здравейте, За да се отговори на този въпрос е необходимо да се знае причината за „гъста кръв“, а и всички оплаквания и диагностицирани заболявания. Пряка връзка между „гъста кръв“ и често уриниране няма. Причината за често уриниране може да е свързана с обмяната на веществата, състоянието на бъреците, сърцето и т.н. или да е физиологична – повече течности, прием на течности и храни с диуретичен ефект и т.н. необходимо е да се свържете с лекуващия лекар и да направите нужните изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Виторио Климентов
    • 2017-12-31 14:08:35
    Честото ми уриниране го бях получил в началото на декември,след това малко затихна ,сега пак се обостри тези дни ,а нямам симптоми на диабет.Това на какво се дължи ?
    • Виторио Климентов
    • 2017-12-31 14:11:22
    Тази година не ходих на кръвни изследвания.Необходимо ли е обаче скоро да направя такива,за да съм спокоен ?
    • Анонимен
    • 2018-01-12 15:24:08
    Здравейте,появи ми се и кашлица от някои храни.Е затова необходимо ли е да си пусна кръвни изслезвания ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-19 15:36:08
    Здравейте, Необходимо е да се консултирате при личния лекар. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Г.Георгиева
    • 2018-02-28 07:04:59
    Здравейте често уринирам ,имам чести вагинални въспаления,рязко огладнявам, от 2 дни ми се гади ужасно,но нямам загуба на тегло. В чужбина съм и нямам възможност да ида на изслеване,дали имам диабет как да разбера
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-08 16:12:25
    Здравейте, Възможно е. Необходима е консултация и изследване. Необходимо е да спазвате о нисковъглехидратна диета, без сладки и тестени храни, без алкохол. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • павлина
    • 2018-03-14 16:27:45
    Здравейте. Възможно ли е наличие на диабет или преддиабетно състояние,при нормални нива на глюкозата(не е тествана инсулинува резистентност) ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-19 14:06:12
    Здравейте, Изследването на кръвна захар сутрин на гладно не е достатъчно, за да се постави диагноза диабет, предиабет или да се изключи. Необходимо е изследване на гликиран хемоглобин и ако там има отклонение – кръвно-захарен профил и/или тест обременяване с глюкоза. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Десислава
    • 2018-05-06 13:01:24
    Здравейте,аз съм с постоянна жажда и денем и нощем,през деня изпивам около 7 литра вода а вечер около 2 литра,от това ходя и често до тоалетната,имам висок сърдечен пулс от порядъка между 110-130 удара в минута и не по малко,тежа под 40 килограма и немога да качвам,вие като специалист това мое състояние на диабет или анемия го отдавате,понеже се чувствам и адски изморена,ако стана да направя нещо се запъхтявам(неми стига въздуха),косата ми капе,вечер немога да спя.Моляви кажете това според вас анемия ли е или диабет.Хубав ден ви желая.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-05-10 15:08:08
    Здравейте, Необходима е консултация с енокринолог. Възможен е проблем с щитовидната, надбъбречната или друга жлеза. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Pepi Krasteva
    • 2018-08-12 00:49:52
    Neprekasnato mi se churka , no mnogo malko uriniram. Kakva e prechinata?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-08-15 11:23:52
    Здравейте, Необходима е консултация с нефролог и изследвания. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петя
    • 2020-08-31 17:17:15
    Използвам продукта от 6 месеца и ми влия добре. Колко дълго може да се взема?
    • Борис Гинчев
    • 2020-09-02 11:40:08
    Здравейте, Петя! Няма сигурни данни за безопасността на берберина при толкова дълъг прием – повечето проучвания се ограничават до период от 8-12 седмици, или до три месеца. Може би е добре да направите пауза от поне един месец, преди да го подновите, а след това, ако го продължавате, проверявайте през три месеца нивата на чернодробните трансаминази (ASAT и ALAT) в лабораторията – възможно е да проявява субклинична (без първоначални видими прояви) чернодробна токсичност, ако се приема дълго време. Също така, комбинирайте го с някой добър мултивитамин/мултиминерал като например Алайв, понеже механизмът, по който понижава кръвната захар и подобрява липидния профил, включва частично блокиране на усвояването на глюкозата и превръщаемите до нея захари, но наред с това може да затрудни абсорбцията и на други ценни витамини или нутриенти. Следете за появата на стомашно-чревен дискомфорт, диария или болки в корема – при поява на такива непременно го спрете! Ако приемате други лекарства за сърдечно-съдови заболявания и/или диабет, се консултирайте с лекаря, ако ще приемате берберин и занапред – може да се наложи корекция на дозите им. Берберинът може да бъде опасен при настъпила бременност – стимулира маточните контракции и може да причини спонтанен аборт. Ако сте във фертилна възраст, имайте това предвид и ползвайте контрацепция, докато приемате берберин. Като цяло, на всеки 2-3 месеца прием на берберин е добре да се прави един месец пауза, за да не се създават предпоставки за настъпването на тежки странични ефекти. Имайте предвид, че дългосрочната му безопасност още не е напълно изяснена и целогодишният му прием не се препоръчва. Поздрави, Борис Гинчев, Магистър-фармацевт
    • златко Тонков
    • 2020-11-19 13:14:05
    Последните изследвания показаха на гладно10 след хранене 12 и 14. Записах се при лекар Ендролог но съм чак след 2 седмици.Какво да правя?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-20 16:02:26
    Здравейте, Какво изследване е правено? Опишете точно резултатите, както са в бланката от лабораторията. д-р Аелита Петрова
    • Филип
    • 2021-05-22 20:57:35
    Здравейте, преди около един месец изпитвах постоянна жажда ижне спирах да пия вода, но изобощо не пиках. След няколко седмици почнах и да пикам някак си малко повече и на по кратки периоди, но това продължи само една вечер. След това не съм имал никакви симптоми. Аз съм 55 килограма, а съм на дванадесет и не ям много здравословно, което е факторът, който ме притеснява. Искам да попитам дали е нужно да си правя изследвания или не!? Моля отговорете вузможно най - скоро!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-25 16:30:36
    Здравейте, След като се храните нездравословно, възможно е в някакъв период от време да сте хапнал повечко сухи и солени храни, които „искат“ повече вода, за да се метаболизират и тази вода не се „изпикава“. Особено ако е било топло време, с изпотяване…Следващата случка, с по-честото пикане, също може да се свърже с храна или питиета. Така или иначе, добре е да се консултирате с уролог, да се направи ехографско изследване на бъбреците и лабораторни изследвания ПКК, ДКК,кр. захар, натрий, калий, калций, фосфор и за бъбречна функция – креатинин, пикочна киселина, урея, общ белтък, албумин и/или други, по преценка на личния лекар или урологът, който ще Ви консултира. д-р Петрова
    • Деса момчилова емилова
    • 2021-11-27 04:26:31
    Незнам какво става с мен от година и половина несъм си правила иследвания . Напоследък нещо несъм добре Идва един момент в които мисе дояжда сладко започвам да треперя започвам дасе потя и силно сърцебиене .след като изям малко шоколад и след 30 мн всичко се оправя незнам страх мее много имам и леки истръпвания на врътъ Дали имам диабет

    Здравейте,

    Възможно е състоянието Ви да се дължи на рязко понижаване на кръвната захар /хипогликемия /. Хипогликемията е един от симптомите на болестта Захарен диабет, но също така може да е начален признак, предупреждение за диабет. Дължи се на отделянето на твърде много инсулин след хранене, което бързо понижава нивото на кръвната захар. Алкохол на гладно също може да е причина за хипогликемия, някои медикаменти – също. Нередовно хранене и усилена физическа работа също може да причинят спадане на кръвната захар. Ниско кръвно налягане, атеросклероза и лошо хранене на мозъка – също. Необходима е консултация с ендокринолог и изследване на кръвната захар сутрин на гладно, гликиран хемоглобин, кръвно-захарен профил, орален глюкозо-толерантен тест и т.н. по преценка на лекаря.

    Поздрави,

    д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.