×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Диметилглицин

Диметилглицинът (DMG), известен още като витамин B15, е мощен антиоксидант с доказани ползи за здравето ни. Въпреки името си не е типичен витамин, а витаминоподобно съединение, тъй като дефицитът му не води до необратими последици за клетките.

За момента науката не дава категоричен отговор дали се синтезира самостоятелно в организма или се внася само чрез външни източници. В крайна сметка се налага тезата, че човешкото тяло произвежда много малки количества от това съединение и допълнителният му прием е препоръчителен за поддържане функциите на имунната система и по-ефективната употреба на кислорода на клетъчно ниво.

Витамин В15 е открит е за пръв път през 50-те години на миналия век от известния японски биохимик Т. Томияма, който прави проучвания върху черния дроб на едър рогат добитък. Година по-късно американският учен Ърнст Теодор Кребс и сина му постигат подобен успех като изолират същото вещество от кайсиеви ядки, докато търсят алтернативно лекарство срещу рака. Дават му името пангамова киселина – от гръцки „много семена“, тъй като било установено, че то се съдържа в семената на много растения и е широко разпространено в природата.

Къде може да бъде открит

Пангамовата киселина се съдържа в клетките на растенията и животните. Неин основен източник са зърнените храни, тиквени семки, семки на диня, сусам, бирена мая, кайсиеви ядки, черен дроб, див ориз, бадеми, гречка. Ако нямате достатъчен прием от тях, може да си набавите DMG под формата на хранителна добавка.

Признаци за дефицит на витамин В15

Признаците на недостиг на витамин В15 в човешкото тяло се свързват с депресия, раздразнителност, постоянна умора, влошаване състоянието на кожата, намалена работоспособност, изтръпване в крайниците, развитие на хипофункция на щитовидната жлеза, нарушение на сърдечния ритъм, изтръпване на устните и/или върховете на пръстите.

Основни ползи

Многобройни изследвания потвърждават общите ползи от DMG за здравето на цялото тяло. Доказано е, че пангамовата киселина участва в регулирането на метаболизма на мазнините и протеините. Това съединение насърчава синтеза на вещества, които играят важна роля за осигуряване работата на тъканите и органите на човешкото тяло, увеличава скоростта на възстановителните процеси след интензивен стрес и удължава живота на клетките.

Витамин В15 подпомага метаболизма и детоксикацията на черния дроб, участвайки в биосинтеза на глутатион и сяра (необходими във фаза I и II на детоксикация), а впоследствие съдейства и за изхвърлянето на токсичните елементи. Съществен е приносът му срещу мастната дегенерация на черния дроб.

DMG нормализира нивата на холестерола в кръвта и предотвратява образуването на атеросклеротични плаки, които запушват кръвоносните съдове. При нормално снабдяване на тялото с пангамова киселина се поддържа необходимата активност на надбъбречните жлези и се оптимизира производството на техните хормони.

Този силен антиоксидант има антитоксични свойства, стимулира производството на невротрансмитери в мозъка и подобрява зрението. Не на последно място витамин В 15 е високо ценен от спортистите, тъй като редуцира натрупването на млечна киселина в мускулите, като по този начин съкращава времето за възстановяване след по-сериозно физическо натоварване и подобрява издръжливостта. Това е причина на засиления интерес към него от страна на съветски учени през миналия век, който го обявяват за своеобразно „чудо“.

Все още няма точна информация за дневната доза от витамина, необходима на човешкото тяло, но учени биохимици налагат тезата, че всеки от нас трябва да приема поне 2 mg витамин B15 с храна всеки ден.

 

Защо трябва да приемаме DMG (витамин В15)  

 

За по-добра енергия, метаболизъм и клетъчни функции

DMG играе съществена роля в множество клетъчни функции, включително протеиновия синтез, репликацията на ДНК и метаболизма. Клинични проучвания, проведени в Германия, дават обещаващи индикации в тази посока. Доказано е, че витамин В15 може да поддържа по-високи енергийни нива, да намалява умората, подобрява метаболизма, работата на мускулите и черния дроб.

За по-добро снабдяване на мозъка с кислород

Нашият мозък се нуждае от постоянен приток на кислород, за да изпълнява своите нормални функции. Когато този поток се наруши, поради нараняване или определени здравословни състояния, това го поставя в така нареченото хипоксично или аноксично състояние на изчерпване на кислорода. Доказано е, че витамин В15 може да подпомогне окислителните процеси и да съдейства на тялото да възстанови нормалната си функция, когато изчерпването на кислорода засяга мозъка.

Детоксикиращ агент

Хранителни вещества с антиоксидантни свойства подпомагат организма да освободи клетките и органите, особено черния дроб, от нежелани, токсични вещества. Според проучване, проведено в Университета на Сеул, витамин В15 може да действа като детоксикатор, като помага да се инхибира образуването на токсични вещества със свободни радикали в организма.

Правейки това, DMG може да потисне репликацията на токсини и по този начин да помогне за изхвърлянето на токсични агенти. Ето защо витамин В15 е потенциално подходящ за хора, които искат да неутрализират вредата от тютюнопушенето, употребата на алкохол, замърсителите на градския въздух, токсичните храни и други съвременни навици.

Подпомага сърдечното здраве

Както знаем, високият холестерол е сериозен рисков агент за исхемична болест на сърцето, инфаркти, чернодробни и бъбречни заболявания и други нежелани здравословни състояния. Редица изследвания посочват, че добавките с витамин В15 може да понижат холестерола и да го поддържат в нормални нива, в съчетание със здравословна диета и физическа активност.

Профилактика срещу преждевременно стареене

Много учени смятат, че DMG може да освободи тялото ни от свободните радикали, които причиняват стареене и увреждат жизненоважни органи, кожата и косата. Това е и причина витамин В15 да се използва в Европа и други страни по света за лечение и профилактика на ефектите от преждевременно стареене.

За подобряване на издръжливостта при спортисти

DMG e добре познат от спортистите като добавка, която може да подобри индивидуалните им постижения, физическата издръжливост и ефективност. Това се свързва със свойствата на пангамовата киселина да подобрява доставката на кислород до трениращите мускули, да намалява натрупването на млечна киселина, да забавя умората и изтощението. Освен това витамин В15 може да помогне на спортистите да се възстановят след преумора и травми, като подпомогне клетъчната регенерация и детоксикация. Чрез повишаване на ефективността на телесните процеси, DMG може да осигури невероятна подкрепа за спортните дейности както на професионалисти, така и на нормално активни индивиди.

Потенциална помощ за здравето на аутистите

Витамин В15 се използва като добавка за деца и възрастни с аутизъм по целия свят. В проучване, проведено в Русия, изследването показва значително подобрение в речевите модели на 12 от 15 деца с подобна диагноза, свързани с използването на кратки изречения и намирането на различни корелации. Това се дължи на ролята на DMG за оптимизиране дейността на невротрансмитерите в централната нервна система.

Белодробна подкрепа

Витамин В15 успешно се използва като добавка към астматични медицински процедури за деца и възрастни. В много случаи се смята, че помага за увеличаване на проходимостта на дихателните пътища, като намалява употребата на лекарства за алергии, стероиди и други медикаменти за астма. 

 

Каква хранителна добавка да изберем

Когато не можем да си набавим DMG по естествен начин чрез храната, може да се доверим на хранителни добавки с доказано действие. За оптимален ефект се препоръчва прием на иновативни комбинирани продукти, които допълват в състава си ефекта на витамин В15.

DMG  отлично се комбинира с бетаин хидрохлорид – аминокиселина, която оказва ползи в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, спомага за увеличаване на мускулната маса и загубата на мазнини, подпомага чернодробната функция. Колаборира се и с калия - друго основно хранително вещество, което се използва за поддържане на баланса на течностите и електролитите в организма. 

Приемът на калций дава възможност на организма да постигне максимална нервна трансмисия в организма, а магнезият повишава енергийните нива, оптимизира работата на мускулите и най-вече сърдечния ритъм. Ето защо калият и магнезият също добре работят в състава на хранителните добавки с DMG.

Като заключение. Диметилглицинът (DMG), известен още като витамин В15 и пангамовата киселина, е ценно витаминоподобно съединение, което участва в регулирането на метаболизма на протеините и мазнините, удължава жизнения цикъл на клетките, спомага за синтеза на ензими и хормони, ускорява възстановителните процеси в тъканите, особено след интензивни тренировки, подобрява имунитета. DMG може да се набави от хранителни източници или хранителни добавки, а ежедневният му прием е идеалната профилактика срещу мастна дегенерация на черния дроб, хиперхолестеролемия, кислороден глад при вътрешните органи и други заболявания.

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.