×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Джиаогулан (Gynostemma pentaphyllum), наричан още гиностема, е катерлива лоза, която се среща в Китай и други части на Азия. Растението се използва в традиционната китайска медицина. Известно е също като южен женшен, сладка чайна лоза, чудотворна трева и „билка на безсмъртието“. Продава се като добавка, която отчита ползи при диабет, висок холестерол и тревожност.

Гиностема е благоприятна за намаляване нивото на липидите. Тя спомага нормалния метаболизъм и нормалните нива на кръвната захар, поради което е препоръчвана за хората с диабет. Употребява се също така като помощно средство за превенция на атеросклероза, за регенерирането на клетките на черния дроб. Джиаогулан помага на организма да изхвърли вредните продукти на интоксикация. Благоприятна е против образуване на съсиреци и тромби. Благодарение на на нея можем да регулираме нормалната дейност на клетките и еластичността на капилярите, да подобрим микроциркулацията на тъканите. Билката се използва за превенция на стареенето на тялото. Гиностема нормализира съня и повишава устойчивостта срещу стрес. Твърди се още, че подобрява състоянието на белите дробове и притока на кислород в тях.

За да потвърдим или отхвърлим всички тези твърдения обаче, е добре да се запознаем със състава на тази билка и изследванията, осъществени с нея.


Активни съставки

  • Гипенозидни сапонини;
  • Полизахариди;
  • Флавоноиди;
  • Аминокиселини;
  • Фитостероли.


Препоръчителна доза

225 милиграма два пъти дневно


Противопоказания

Не се препоръчва по време на бременност или кърмене

Важно е да знаете, че употребата на добавки трябва да бъде индивидуализирана и проверена от медицински специалист, като регистриран диетолог, фармацевт и т.н.


Изследвания

Голяма част от научните доказателства в подкрепа на това растение са ограничени до лабораторни изследвания при мишки и други животни. Съществуват и по-малки клинични изпитвания при хора с диабет, затлъстяване и стрес.

Диабет

В едно малко проучване на 16 души, наскоро диагностицирани с диабет тип 2, са давани 6 грама на ден чай от джиаогулан или зелен чай  в продължение на четири седмици. Установено е, че при тези, които са приемали женшена, се подобрява реакцията на тялото към  инсулина. 

В друго проучване на 25 души с диабет тип 2 е давано лекарство за понижаване на кръвната захар в продължение на четири седмици. След това хората са разпределени на случаен принцип да приемат или 6 грама чай от джиаогулан на ден или плацебо от зелен чай в продължение на осем допълнителни седмици. Групата, която използва чай джиаогулан в допълнение към стандартните лекарства за диабет, постига по-добър контрол на кръвната захар, демонстриран от понижен  хемоглобин и плазмена глюкоза на гладно.

Затлъстяване

В едно проучване изследователите дават или 450 милиграма търговски екстракт от гиностема, наречен ActivAMP или плацебо лечение всекидневно на 117 души, които са с наднормено тегло. В края на 16-та седмица групата на гиностема показва значително намаление на общото телесно тегло, индекса на телесна маса и общата мастна маса в сравнение с плацебо групата. Има известни разлики между мъжете или жените. При мъжете приемали растението, има значително намаление на  висцералната мазнина (около вътрешните органи), докато при жените има намаление на гиноидната мазнина (около бедрата и гърдите).

Стрес

Тази билка е една от многото, за които се смята, че облекчават стреса. Проучване в Южна Корея разглежда 72 души с история на  хроничен стрес  и  безпокойство. На половината е даден екстракт от листата на джиаогулан, а на другата половина- плацебо. Участниците приемат добавката в продължение на осем седмици. Изследователите откриват по-ниски нива на стрес в групата на джиаогулан, но няма разлики в нивата на хормоните на стреса като норепинефрин и кортизол с хората приемащи плацебо.

В допълнение към потенциалните ползи за здравето, джиаогулан е приложен още при изследвания на хора с рак, висок холестерол, болест на Алцхаймер, съдова деменция, болест на Паркинсон, травма на черния дроб, стареене, упражнения за издръжливост. Добавката обаче не се препоръчва за тези цели, тъй като няма достатъчно научни факти.


Страничните ефекти

Обикновено се смята за безопасен, но може да причини повръщане, диария, запек, замаяност, замъглено зрение, шум в ушите. Не използвайте това растение, ако имате известна алергия към някоя от неговите съставки. За целта попитайте вашия фармацевт за списък на съставките, които съдържа, ако не сте сигурни.

Винаги говорете с доставчика ви на здравни услуги, преди да вземете добавка, за да сте сигурни, че добавката и дозировката са подходящи за вашите индивидуални нужди и че няма да взаимодейства с други лекарства, които приемате.

Токсичност от джиаогулан не е докладвана в клинични проучвания. В едно проучване дози до 800мг на ден, в продължение на два месеца, изглеждат безопасни. Въпреки това, тъй като няма достатъчно изследвания върху хора, за да знаете със сигурност колко е твърде много за прием, трябва да се наблюдавате за евентуални странични ефекти.


Взаимодействия

Доказано е, че компонентите наречени гипенозиди, инхибират ензим в черния дроб, известен като цитохром P450 2D6 (CYP2D6).

CYP2D6 е отговорен за разграждането (метаболизирането) на някои лекарства. Приемането на джиаогулан може да причини натрупване в тялото на лекарства, разградени от ензимите CYP2D6. Ако се натрупат твърде много, това може да доведе до токсичност. Примери за такива лекарства са такива за съсирване на кръвта, за потискане на имунната система, памелор (нортриптилин), паксил (пароксетин), прозак (флуоксетин), халдол (халоперидол), рисполепт (рисперидон), тамбокор (флекаинид), ритмол (пропафенон), опиоиди.


Лечение на диабет

Джиаогулан може да понижи кръвната захар. Ако използвате инсулин и други лекарства за диабет, за да контролирате кръвната си захар, трябва да сте много внимателни с употребата на билката. Ако го приемате с лекарствата си за диабет, това може да доведе до твърде ниски нива на кръвната захар (хипогликемия). Лекарствата, които обикновено се използват за контролиране на кръвната захар, ако имате диабет, включват глюкофаж (метформин), actos (пиоглитазон), глюкотрол (глипизид), januvia (ситаглиптин).

Джиаогулан исторически се е използвал като лекарство за редица здравословни състояния. Въпреки че някои човешки изследвания разглеждат използването на билката при диабет, затлъстяване и стрес, проучванията са ограничени. Билката като цяло се счита за безопасна за употреба, но някои хора може да се наложи да бъдат по-внимателни.


Можем ли да очакваме промени в тялото си при прием на билката?

Изследванията показват, че промените в състава на тялото са умерени. В 16-седмично проучване хората, приемащи билката, са загубили по-малко от един килограм.


Безопасен ли е за дългосрочен прием?

Не е известно дали е напълно безопасен за дългосрочна употреба. Клиничните изпитвания са изследвали ефектите на билковия екстракт до четири месеца.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.