×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Кои природни средства са полезни при лупус? Научете сега!

 

Лупус
Как да подпомогнем здравето си при лупус

Лупус (от лат. „вълк“) е хронично автоимунно заболяване, описано още през 19 век от френски лекари. Оттогава медицината все още не е единна по въпроса за механизмите, които го отключват. При него се наблюдава хиперфункция на имунната система, която вместо да предпазва организма от възпаления и болестотворни агенти, атакува собствените си здрави клетки. В рамките на този процес се образуват автоантитела, които увреждат съединителната тъкан и развиват системно възпаление в органи като кожата, ставите, бъбреците, мозъка, кръвоносните съдове, сърцето, белите дробове.

Лупусът, известен още като вълчанка, е изключително труден за диагностициране и неслучайно е наричан „великия имитатор“. Често симптомите му наподобяват тези на грип, ревматоиден артрит, пневмония, бъбречно възпаление. За разпознаването на проблема понякога са необходими между 6 и 8 години. Има случаи, когато липсват външни белези на заболяването, а при откриването му някои органи и системи вече са безвъзвратно унищожени. Най- честите жертви на лупус са жените във фертилна възраст между 15 и 44 години. Мъжете представляват по-малко от една четвърт от пациентите с това тежко заболяване, като започват да проявяват симптоми средно около 40-годишна възраст.

Все още лупус е нелечим, а прилаганите в този случай медикаменти за облекчаване на симптомите имат много нежелани странични ефекти. Затова и все повече пациенти добавят естествени природни продукти към своите планове за лечение.

Симптоми

Различните форми на лупус се проявяват по различен начин. Диагнозата изисква тестове на кожата, кръвта и урината, за да се класифицира наличието на симптоми като: червен люспест обрив по носа и скулите, висока температура с пристъпи на треска, фотосензитивност, силна умора, болка, скованост и подуване на ставите, плеврит, пулмотин, високо кръвно, главоболие, проблеми с паметта, депресия и безпокойство, Синдром на Рейно, подуване в областта на очите, ръцете, краката и стъпалата, малки червени петна, рани, увредени вени или калциеви отлагания под кожата, косопад, язви в носа, устата или гениталиите, анемия, нефрит, сърдечни проблеми, припадъци, усложнения при бременност.

Лечение

Болестта все още е нелечима, но страдащите от нея могат да водят активен, пълноценен живот, като контролират голяма част от симптомите. При изразена активност се прилагат болкоуспокояващи, кортикостероиди за регулиране на имунната система, противовъзпалителни средства, антикоагуланти,  антималарийни средства, имуносупресори, които имат за цел да потиснат имунната система, включително химиотерапевтични лекарства и др.

Хранителни добавки

 

Дехидроепиандростеронов прах (DHEA)

Естествен хормон, DHEA (дехидроепиандростерон) на прах подобрява имунитета, енергията, умствената функция и репродуктивното здраве. Пациентите с лупус имат ниски нива на хормона DHEA, но проучванията показват, че приемането на добавка може да ги повиши.

Препоръчителната доза е 5 mg на ден, като се увеличава до 25 mg за една или две седмици.

Рибено масло

Рибеното масло е единственият източник на бионалични омега-3 мастни киселини. Те имат противовъзпалителни ефекти, укрепват здравето на сърцето и предпазват тялото от вредните свободни радикали. Важно е да знаем, че сърдечните заболявания са водещата причина за смърт при пациенти с лупус. В тази връзка рибеното масло може да подпомогне сърдечно-съдовата система, да ограничи възпалителните процеси в ставите, да нормализира кръвното налягане, да повлияе благоприятно при кожни проблеми, да подобри паметта и концентрацията.

Лекарите препоръчват две капсули от 1000 mg два до три пъти на ден.

Витамин D и калций

Витамин D и калций са важни за здрави зъби, кости и хрущяли. Пациентите с лупус, които обострят симптомите си при излагане на пряка слънчева светлина, или приемат определени лекарства, могат да развият дефицит на витамин D. Специалистите свързват ниските нива на витамин D с пристъпи на умора, бъбречни заболявания, остеопороза и по-голям риск от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Препоръчителната доза е от 10 до 46 mg на ден.

Витамин Е

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, който нормализира показателите на кръвта и хормоналната система. Приемът му е особено важен за здравето на кожата при пациенти, диагностицирани с лупус. Проучвания сочат, че добавките с витамин Е намаляват увреждането на клетките на черния дроб, особено ако се приемат в комбинация с омега-3 мастни киселини от рибено масло.

Лекарите препоръчват 500 mg до 1000 mg по време на хранене като ежедневна добавка.

Витамин А

Използван в козметиката, витамин А е от съществена полза за здравето на кожата и съдържа ретиноева киселина, която модифицира имунната функция. Проучвания върху животни с лупус показват рязко повишаване на състоянието им, следствие прием на витамин А.

Препоръчителната доза е 30 mg на ден.

Чист бета-каротинов прах

Бета-каротинът съдържа витамин А и действа като антиоксидант. Изследване върху пациенти с лупус с изразена фоточувствителност показва значително намаляване на кожните рани, след прием на бета-каротин.

Витамин С

Въпреки че тялото не произвежда естествено витамин С, той е есенциален и работи с други ензими за повишаване на имунитета. Много проучвания потвърждават, че витамин С намалява възпалението, потиска автоимунните ефекти и предотвратява сърдечни проблеми.

Общата препоръчителна доза е 1000 mg дневно.

Витамини от група В

Витамините от група В поддържат нормалното състояние на сърцето, лигавиците, косата и кожата. Предпазват клетките от оксидативен стрес. Благоприятно влияят на нервната система и се грижат за доброто психическо здраве.

Препоръчителната доза е 100 или 200 mg веднъж дневно.

Екстракт от ленено семе

Лененото семе е с високо съдържание на алфа-линоленова киселина, омега-3 мастна киселина и насърчава сърдечно-съдовото здраве. В проучване за връзката му със симптомите на лупус се потвърждава, че той подобрява бъбречната функция.  

Препоръчителната доза като хранителна добавка е 1000 mg на ден.

N-ацетил L-цистеин (NAC)

N-ацетил-L-цистеин (NAC) синтезира антиоксидант, наречен глутатион, който подобрява здравето на черния дроб, поддържа добра храносмилателна функция, регулира нивата на кръвната захар. При пациенти с лупус подобрява общото състояние чрез блокиране на нефункционални Т-клетки, които играят роля в имунния отговор.

Приемайте по 1 капсула (500 mg) от два до три пъти дневно, а като антиоксидант приемайте по 1 капсула дневно, препоръчително с храна, богата на протеини/белтъчини.

Куркумин

Куркуминът е естествен антиоксидант с противовъзпалителни качества, от съществено значение за лечение на симптоми на лупус. Изследванията установяват, че понижава кръвното налягане и подобрява маркерите на бъбречните заболявания.

Лекарите препоръчват не повече от 1000 mg дневно, приемани с храна или вода.

Пробиотици

Експериментално изследване върху животни с лупус показва, че те имат особено ниски нива на Lactobacillus – полезна бактерия, която предпазва червата срещу патогенни организми и микробни заболявания. Според резултатите от проучването, пробиотичните добавки с редица видове Lactobacillus подобряват бъбречната функция, намаляват възпалението и повишават имунитета.

Котешки нокът

Добавката с екстракт от кора на котешки нокът е натурален имуностимулатор със силно противовъзпалително действие. Тя спомага за намаляване производството на един от основните причинители на възпалението – т. нар. простагландин, облекчава дискомфорта и болката.

Приемайте по 1 капсула 2 пъти дневно с вода между отделните хранения.

Като обобщение. Лупусът е автоимунно заболяване, при което свръхактивната имунна система атакува здрави клетки. По-често от него страдат жените, а симптомите му могат спорадично да се появят и да затихнат, обусловени от действието на различни фактори.

Много изследвания се фокусират върху дефицита на определени хранителни вещества като предпоставка за развитието на лупус. Според резултатите от тях различни хранителни добавки могат да забавят появата на заболяването, да намалят симптомите му, ефектите на обостряне, както и да подобрят общото здравословно състояние на пациентите, при това без странични ефекти. 

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.