×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли, че не само сладкото може да бъде опасен за здравето ви вкус? Каква сол използвате? И следващият ни въпрос- чували ли сте за келтската морска сол? Тя е наистина висококачествена и нерафинирана сол, която се извлича от морската вода. Добива се ръчно по традиционни методи в Бретан, Франция, което и позволява да запази естествените си минерали. Различава се от готварската сол по минералното си съдържание и липсата на добавени химикали. Днес ще ви запознаем по-подробно с особеностите и качествата й



Какво представлява келтската морска сол?

Тази сол в характерна за солените блата на брега на Бретан във Франция. Както вече казахме, извлича се на ръка, като се използват традиционни методи, датиращи още от келтски времена, откъдето идва и името и. Морската вода се изпомпва в плитки глинени басейни и след това се излага на слънце и вятър. В резултат на това водата постепенно се изпарява, а солта остава. След това се събира ръчно с дървени инструменти, без да се използват химикали или техники за рафиниране, което й позволява да запази естествените си минерали и микроелементи.

Кое я прави специална?

Солниците в Бретан се намират в непокътната среда, далеч от замърсяването на съвременните индустрии. Това допринася за чистотата и качеството на келтската морска сол. Характерно за нея е, че има сив цвят, поради наличието на минерали като магнезий, калций и калий. Към днешна дата келтската морска сол се произвежда и на други места по света, но автентичният и най-известен сорт все още идва от крайбрежния район на Бретан. Той е високо ценен заради богатия си вкус и наличието на минерали, които допринасят за балансираното хранене.

Въпреки че няма много научни изследвания върху ефекта на келтската сол върху човешкия организъм, споменават се някои потенциални ползи за здравето. Твърди се, че:

  • Тази сол помага на раните да заздравеят по-бързо.
  • Има свойството да отстранява излишната слуз от организма.
  • Намалява задържането на вода в тялото.
  • Консумирайки я, бихме могли да регулираме кръвната си захар.
  • Помага за премахването на излишната киселинност в организма и за поддържането на нормален киселинно-алкален баланс.
  • Подобрява здравето на надбъбречните жлези.
  • Увеличава енергийните нива в организма - това е нещото, за което споделят много хора.
  • Повишава имунитета.

С какво келтската морска сол се отличава от трапезната?

Това, което отличава келтската морска сол от рафинираната трапезна сол, е нейното минерално съдържание, в което вече споменахме, че влизат магнезий, калций и калий, както и микроелементи като цинк и желязо. Твърди се, че тази френска сол съдържа над 80 полезни минерала и микроелементи. Досещате се, че тези минерали могат да допринесат за повече  ползи за здравето, а и нека отново добавим, че тази сол не съдържа никакви добавени химикали или антислепващи агенти.

Можем ли да я консумираме в по-големи количества?

Това, че е значително по-полезна от трапезната, не я прави автоматично безвредна. Както при всяка сол, и тази трябва да се консумира умерено, тъй като излишният натрий може да бъде вреден за здравето. Въпреки, че тази сол е с по-ниско съдържание на елемента. Хората с определени медицински състояния, като бъбречни проблеми или хипертония, е възможно да се наложи да ограничат приема на сол по принцип и чак след консултация със специалист да се обърнат към тази разновидност на солта.

Приложения

  • Келтската морска сол може да се разтвори във вода, за да се създаде концентриран физиологичен разтвор. Това решение често се използва за добавяне на минерали към диетата.
  • Подправка- поради мекия си и сложен вкус може да се използва за естествено обогатяване на ястия. Поръсете я върху зеленчуци на скара, салати, риба, месо или дори пуканки, за да добавите фин солен вкус.
  • При печене на хляб, бисквити, пайове и други печива, също може да се използва. Тя осигурява балансиран вкус и може да подчертае сладостта на десертите.
  • Можете да комбинирате келтска морска сол с други билки и подправки, за да създадете свои собствени уникални смеси от подправки. Това ще придаде индивидуален вкус на вашите ястия.
  • Келтската морска сол може да се добави към водата във ваната и да се погрижи за кожата ви. Тя е чудесна натурална скраб и помага при екземи по тялото.
  • Дори като вода за уста, е перфектна- смесете водата с келтската морска сол и разбъркайте за кратко, а след това се радвайте на чиста устна кухина и зъби.

За наша радост, тази сол присъства и на българския пазар и набира все по-голяма популярност. Тя е отлична алтернатива на рафинираната готварска сол, като осигурява по-естествен вкус и текстура и все пак, въпреки ползите и, бъдете наясно, че не бива да прекалявате с нея.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.