×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

телесна температура

Човешката телесна температура е един от най-важните жизнени показатели. Тя може да определи наличие на болест, развито хронично състояние или дори признак за по-сериозно заболяване. Ето защо в ежедневието при първи симптоми на грип и настинка, веднага прибягваме до термометъра. Но измерването на нашата телесна температура не бива да бъде самоцелно. Препоръчително е предварително да сте наясно със същността на този жизнен показател, включително от какво зависи, какво точно показва и как да разчитаме различните му стойности.


36.6 – златната норма за добро здравословно състояние

Всеизвестен факт за всички е, че това е оптималната телесна температура при хората. Доколко обаче той е верен? Трябва ли да го възприемаме за правило? И дали минимални отклонения от тази стойност са признак за проблем? Истината е, че 36.6 не бива да се възприема за задължителна норма, установяваща добро здравословно състояние. Такова може да е налично и при малко по-висока или по-ниска телесна температура. Смята се, че тя е нормална, когато варира от 36 до 37. Причината е, че човешкото тяло е индивидуален и сложен механизъм, който работи с различна скорост в различни състояния.


От какво зависи стойността, показана на термометъра?

Различни фактори могат да й повлияят и въпреки това, тя да се смята за нормална. Така например, много зависи кога се измерва, тъй сутрешната е най-ниска, а след обяд се наблюдава значително повишаване на стойността. Освен това, от значение са и полът и възрастта. Приема се, че при възрастни се отчита най-ниската стойност, а при бебетата – най-висока. Хората в напреднала възраст могат да поддържат 35.9 и въпреки това да са в добро здраве. За децата нормата е около 37.5. Проверката на този индикатор по време на сън не е надеждно. Същевременно, различните методи на измерване могат да покажат и различни стойности. Показанията при ректално измерване са най-високи, а от подмишницата – най-ниски. От тук следва да разграничим и основните видове телесна температура – вътрешна (с нормална стойност около 36.8 и 36.9) и външна или аксиларна (варираща около 36.6).


Кога стойността на термометъра е повод за притеснение?

За повишена стойност се смята всичко над 38.0 градуса. При достигане до 39.5 вече става дума за висока телесна температура. Особено притеснителни са случаите, в които термометърът отчита над 40 градуса. Тези стойности се наблюдават при развита инфекция, възпалителен процес или друг тип заболяване (например, онкологично). Притеснително е и, ако човек постоянно поддържа под 38, но около 37.8 градуса. В този случай е добре да се посети лекуващия си лекар, за да се изключи възможността за неясен и нелекуван здравословен проблем.     

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.