×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Магнезий-Л-треонат


Непрекъснато забравяте къде сте оставили ключовете си? Отново ви е трудно да си припомните името на някой познат? Според редица проучвания увеличаването на приема на магнезий - основен минерал, открит в тъмните листни зеленчуци и някои плодове, боб и ядки, може да помогне в борбата с пропуските в паметта, свързани със стареенето. Подобно изследване идва на фона на статистиката, че все повече хора страдат от дефицит на магнезий.

Защо все по-трудно си го набавяме от храните? Защо изборът на подходяща хранителна добавка с този така важен минерал се превръща в истинско предизвикателство? Какво отличава различните форми на магнезий и коя е най-подходяща за стимулиране конкретно на мозъчната дейност? Нека се опитаме да дадем отговор на тези въпроси.

Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Той се съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната единица енергия за клетките. Неговата функция е есенциална, тъй като е минералът, който участва в най-много ензимни реакции – над 300. Какво означава това? Магнезият, наред с цинка и мангана, е кофактор и се свързва с ензимите, като по този начин действа като катализатор, своеобразен ускорител на почти всички химични реакции в човешкото тяло. Именно това го прави един от на-важните минерали за човешкото здраве и нормалното състояние на организма.

Магнезият, безспорно, е от изключителна важност за тялото, но защо все повече хора се оплакват от магнезиев дефицит? За справка, само в Съединените щати се смята, че половината от населението има магнезиев дефицит. Това отчасти се дължи на силно преработените храни, които преобладават в западните диети. Но вината не е само в лошата диета. Стресът и замърсяването на съвременния живот също извличат магнезия от тялото. Още по-тревожно е, че има причини за този широко разпространен дефицит, който е извън контрола на повечето хора. Според изследване от 2009 г., публикувано в HortScience, плодовете и зеленчуците имат по-малко магнезий днес в сравнение с преди няколко десетилетия. Това е така, защото съвременните земеделски техники ускоряват производството на култури с по-високи добиви за по-кратко време. По-малко време в земята означава по-малко време за усвояване на важни хранителни вещества като магнезий. Освен това, този жизненоважен минерал също се извлича от нашата сол и питейна вода, което също допринася за проблема.

И тук идва въпросът: Коя е най-добрата магнезиева добавка специално за стимулиране на паметта? Има толкова много форми на магнезий, от които да избираме!

 

Магнезий (Л-Треонат) специално за мозъка

Наречен „мозъчен магнезий“, магнезиевият Л-треонат е силно усвоима форма на магнезий. Магнезиевата молекула е свързана или хелатирана с треонова киселина, захарно съединение, получено от аскорбинова киселина или витамин С.

Тази форма на магнезий (патентована като Magtein®) е разработена от учени от Масачузетския технологичен институт, Станфордския университет и Университета Цинхуа, за да премине кръвно-мозъчната бариера и да повиши нивата на Mg в мозъка. И докато други форми на магнезий не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, магнезиевият Л-треонат може да заобиколи тази защитна мембрана. Повече магнезий в мозъка означава повишаване на пластичността на мозъка, което позволява по-добри връзки между невроните. Проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, изследва ефектите от прием на магнезиев Л-треонат, или плацебо, при по-възрастни субекти (50-70 години) с леко когнитивно увреждане. След 12 седмици изследователите съобщават за забележителни резултати:

  • Средната възраст на мозъка на групата на магнезий намалява с около 9 години, докато групата на плацебо има малка промяна.
  • Наблюдава се значително намаляване на когнитивното увреждане. По-конкретно, магнезиевата група претърпяла положителни промени в четири когнитивни области: внимание, работна памет, епизодична памет и изпълнителна функция.
  • Нивата на магнезий в мозъка и тялото се повишават.

Що се отнася до безопасността, страничните ефекти са класифицирани само като леки.


Научни доказателства

Невролози от Масачузетския технологичен институт (MIT) и университета Цинхуа в Пекин установили, че увеличаването на магнезия в мозъка с помощта на магнезиев-Л-треонат (MgT) подобрява способностите за учене, работна памет и краткосрочна и дългосрочна памет при плъхове. Магнезият също помогнал на по-възрастните плъхове да се представят по-добре на набор от тестове за обучение. „Това проучване не само подчертава значението на диетата с достатъчно дневен прием на магнезий, но също така предполага полезността на магнезиево-базираните лечения за свързания със стареенето спад на паметта“, казва един от авторите на изследването Сусуму Тонегава, който работи в Picower Institute for Learning and Memory на MIT. Въпреки че експериментите са проведени върху плъхове, резултатите имат отражение и върху хората, казват изследователите. „Половината от населението на индустриализирания свят има дефицит на магнезий“, добавя  изследователят Гуосонг Лиу, като пояснява, че „MgT е безопасен и ефективен при хора и тези резултати могат да имат значително въздействие върху общественото здраве.“

Лиу и колегите му от MIT разработват формата магнезиев-Л-треонат (MgT), след като през 2004 г. откриват, че магнезият може да подобри ученето и паметта. Лиу е съосновател на Magceutics, базирана в Калифорния компания, която разработва лекарства за превенция и лечение на свързания с възрастта влошаване на паметта и болестта на Алцхаймер. Изследователите анализират как MgT стимулира промените в синапсите, връзките между невроните, които са важни за предаването на нервни сигнали. Те откриват, че MgT повишава пластичността или силата на синапсите и насърчава плътността на синапсите в хипокампуса, част от мозъка, която играе важна роля в пространствената навигация и дългосрочната памет. Други експерименти, извършени в рамките на проучването, установили, че лечението с MgT засилва припомнянето на паметта при условия на частична информация при по-възрастни индивиди. „Стареенето причинява драматичен спад в способността за припомняне на спомени, когато се предоставя непълна информация“, пишат авторите. „Тъй като магнезият е основен йон за нормалните клетъчни функции и здравето на тялото, много физиологични функции се нарушават с намаляването на телесния магнезий“, пишат те.


Като обобщение:
Магнезиев-Л-треонат (MgT) е форма на магнезий, която е в състояние да премине кръвно-мозъчната бариера и да повиши нивата на Mg в мозъка. Подобен ефект се свързва с подобряване и стимулиране на невронните връзки, тъй като магнезият е един от основните участници в активирането на нервните канали, участващи в синаптичната пластичност, което го прави ключов фактор за процесите на учене и запаметяване. Магнезият предпазва нервните клетки от прекомерно стимулиране и така намалява нервното напрежение, което се свърза и с подобрена функция на съня. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.