Листата от малина са полезни за женското здраве
Листата от малина съдържат активни съставки с уникални ползи за женското здраве

Малината (Rubus idaeus L., сем. Розоцветни - Rosaceae) e добре познато у нас многогодишно храстовидно растение, което расте както в дивата природа, така и в култура. Среща се в много райони на Европа, Азия, САЩ и Южна Америка с умерен и субтропичен климат и се култивира на много места по света.

Плодовете му са любима храна и лечебно средство на много народи, а листата на малината (Folia Rubi idaei, Raspberry leaves) са официална растителна дрога във фитотерапевтичната практика на редица страни, включително и у нас.

За листата от малина има официални монографии в British Herbal Pharmacopoeia (1996), French Pharmacopoeia (XII Ed., 2012) и в престижния лекарствен справочник Martindale: The Complete Drug Reference. Европейската Агенция по лекарствата също е извършила оценка за ефективността и безопасността на дрогата (4).

В класическия труд King’s American Dispensatory (1898) се споменава, че “листата отдават част от съставките си при инфузия (запарване), като получената напитка наподобява черния чай на вкус и мирис” (4).

Външен вид, микроскопски и органолептични белези и химичен състав на листата от малина

Листата на малината са тройни или перести с 5 до 7 листчета, назъбени, заострени към върха. Отгоре са зелени и голи, а отдолу изглеждат сивозелени поради обилното наплъстяване с власинки. По нерватурата (едрите жилки) и по листните дръжки са разположени ситни бодилчета. По горния епидермис на листата са разположени едноклетъчни гъсти власинки.

Кутикулата е вълнообразна, изаградена от  малки многостенни дебелостенни клетки. В мезофила на листата се намират друзи от калциев оксалат, а от епидермиса се подават етеричномаслени вместилища с формата на боздуганчета (1). Изсушените листа имат слаб тревист аромат и леко горчив и стипчив вкус (4).

Химичен състав

Листата съдържат средно 0.45-1.05% флавоноиди (но може да достигнат и 5%), главните от които са производни на кверцетина и кемпферола – глюкозиди, галактозиди, арабинопиранозиди, хиперозид и тилирозид (2). Съдържанието на танини (гало- и елагитанини – галова киселина, сангвиин-H6, димерни, тримерни и тетрамерни елагитанини като ламберцианина) варира в границите 2.0 – 6.89%, максимум до 10%.

Според Gudej (2004), изсушените листа съдържат вторични полифенолни метаболити, главно хидролизируеми танини (2.6-6.9%) от няколко различни типа. Галотанините са естери на галовата киселина и D-глюкозата (Durgo, 2012) (4).

Сред витамините и минералите, в листата от малина се съдържат относително високи концентрации на витамин Е, витамин С (0.39-0.43% в сухата маса), цинк и магнезий (4).

От фенолните киселини в листата са представени кафеената, хлорогеновата, p-кумаровата, феруловата, протокатеховата, гентизиновата, ваниловата и p-хидроксибензоената киселини, но общото им количество не надвишава 1% (4). Дрогата съдържа още малки количества алдехиди, мастни алкохоли, моно- сескви- и тритерпеноиди (4).

Етеричното масло съдържа летливите вещества Е-2-хексенал и Z-3-хексенол, гликозиди на C13-норизопреноидите, витамин С, каротеноиди, „малинови” кетониорганични киселини  и минерални вещества (2, 3). Листата на малината не съдържат алкалоиди или потенциално отровни при нормална употреба фитохимикали.

Приложение на листата от малина

 

В народната медицина

В българската народна медицина запарка от листата на малината се използва срещу стомашно-чревни заболявания (повишена киселинност, диария, стомашни и чревни колики), а гаргара с нея се прави при стоматит, гингивит и възпалено гърло (3). В руската и узбекската народна медицина запарката също се дава при диария, гастрит, кашлица, чернодробни заболявания, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Листата нямат изразено диуретично действие, за разлика от корените на растението.

Прочутият лечител Ибн Сина (Авицена) още в началото на XI в. описва кръвоспиращото действие на малиновите листа при „кръвотечения от задния проход” (5).

Акопов (5) описва и едно интересно свойство на листата от малина – че са особено полезни при нервни, раздразнителни лица, особено при онези, проявяващи истерични припадъци – самостоятелно или в съчетание с лазаркиня, мащерка и бял смил.

В европейските страни също се използват адстрингентните (затягащи) свойства на листата при храносмилателни смущения (включително кървящи хемороиди) и като partus praeparator (подготвящо за раждане средство – спазмолитично и укрепващо маточната мускулатура). Във Франция кръвоспиращото действие на листата от малина е описано още през XII век (5).

Листата от малина са използвани и срещу простуда, особено у лица, склонни към развитието на фарингити и инфекции на устната кухина – с по-голяма ефективност под формата на запарка (която предизвиква изпотяване).

Традиционната употреба при бременност и около раждането не се препоръчва в научната фитотерапия поради липсата на данни за клинично проверената им безопасност, въпреки вековния опит на много народи. Класическите фитотерапевти препоръчват запарка от листата на малината срещу гаденето в началото на бременността, предизвикано от променените хормонални нива (8).

В съвременната фитотерапия

Европейската агенция по лекарствата посочва следните официални индикации за листата от малина: симптоматично лечение на леки до умерени спазми, свързани с месечния цикъл; Симптоматично лечение на умерено възпаление в устната кухина и гърлото (при гаргара); симптоматично лечение на лека диария. По тези индикации листата от малина и препаратите им могат да се използват без лекарско наблюдение и безопасността им е проследена 30 години назад във времето (4).

Една от най-силните индикации за употреба на листата от малина са болезнените менструални крампи. Обичайната доза са 2 капсули след храна, веднъж или два пъти дневно.

Ефектът на листата от малина при обилно менструално и маточно кръвотечение се дължи на богатото таниново съдържание и донякъде на фенолните киселини. Дозата е, както при крампите.

Наред с кръвоспиращото си действие, танините в листата от малина имат и антимикробно действие, с което намаляват риска от инфектиране в стомашно-чревния тракт и в кухините на урогениталната система.

Благодарение на умерения си фитоестрогенен ефект, флавоноидите на малиновите листа спомагат да се облекчат симптомите на предменструалния синдром (особено когато менструацията е обилна и с голяма загуба на кръв), а също така могат да намалят изявата на хормонално акне при младите момичета.

След раждането, приемът на екстракти от листата на малината намалява кървенето – както при натурално раждане, така и при цезарево сечение. Под тяхното действие може да се увеличи количеството на кърмата, а също така да се избегне появата на следродилна депресия, породена от хормоналните флуктуации.

Листата на малината са универсално средство срещу диария (11) от различен произход – хранителна интоксикация, раздразнени черва, чревна дисбактериоза или различни стомашно-чревни инфекции. Затягащото и антимикробно действие на танините потиска свръхрастежа на патогенните микроби (включително Escherichia coli) и не допуска развитието им върху чревната лигавица.

Лабораторни и клинични данни

Още през 1941 г. Burn и Withell описват релаксиращото действие на „принцип в листата на малината” върху маточната мускулатура на котките (Burn JH & Withell ER, Lancet 1941; July 5:1-3)(6). В същата година Whitehouse описва същия ефект, като нарича активния компонент „фрагарин” и го сравнява с никотина по релаксиращото действие върху матката. В наши дни няма вещество с това име, а спазмолитичната активност се приписва на фенолните съединения в листата и предимно на флавоноловите гликозиди, производни на кемпферола и кверцетина.

Спазмолитичното действие върху тънкото черво е потвърдено за метанолови екстракти от листата при плъхове (2). Водните екстракти от листата съдържат компоненти, релаксиращи гладката мускулатура (в по-голяма степен на матката, отколкото на тънките черва), анти-ацетилхолинестеразни съставки (съхраняващи ацетилхолина, който е важен медиатор на нервно-мускулното предаване) и спазмолитици. В едно проучване от Русия е потвърдено антиоксидантното действие на флавоноидната фракция от листата, измерено чрез измерване абсорбцията на кислорода по време на контролираното окисление на изопропилбензена (2). 

Хипогликемичното действие на екстракти от малиновите листа е проверено върху недиабетични и диабетични (алоксан-индуциран и глюкоза-индуциран диабет) зайци (2). Понижението в кръвнозахарните нива е най-голямо при диабета, предизвикан от глюкоза, в сравнение с контролата. У хипергликемичните зайци, на които е даден етанолов екстракт от листата, е установено значително увеличение в серумните нива на инсулина. Диабетиците могат да получат облекчение в инсулиновата резистентност и по отношение на нивата на кръвната захар на гладно и след нахранване.

Листата на малината имат добро антианемично действие поради богатия си състав на минерали, особено на желязо. Този ефект е важен, предвид обилната кръвозагуба при тежък менструален цикъл или в резултат на хормонален дисбаланс.

По отношение на естроген-зависимата патология като ендометриоза и миоми на матката, традиционната практика показва, че малиновите листа имат много добро кръвоспиращо и затягащо действие, но в  съвременната фармакология се приема, че те имат слаб естрогенен ефект и може да влошат състоянието при продължителен прием. По същата причина се избягва приемът на дрогата при рак на гърдата, яйчниците и маточната шийка. По всяка вероятност, краткотрайният прием при доброкачествените състояния (ендометриоза и миоми) с цел кръвоспиране не е опасен, но преди да се премине към продължителен прием (над 2 седмици), е добре да се направи консултация с гинеколог или ендокринолог.

Механизъм на действие

  • Кръвоспиращ ефект. Галотанините и елагитанините в състава на листата свързват комплексно калция, който представлява коагулационен Фактор IV в каскадата на кръвосъсирването. В засегнатите от разкъсване на тъканите и кървене области калциево-таниновите комплекси активират тромбоцитите да инициират кръвосъсирване. Калцият стимулира превръщането на разтворимия фибриноген в неразтворим фибрин, който блокира изтичането на кръв до момента, в който нараненият участък регенерира съединителната си тъкан. Витамин С също участва в този процес чрез стабилизиране на колагеновите влакна.
  • Антимикробен ефект. Танините потискат коагулацията на кръвната плазма, предизвикана от патогенния микроорганизъм Staphylococcus aureus. В присъствието на танинова, галова и елагова киселини и на епигалокатехингалат (EGCG), токсините на стафилокока не успяват да коагулират плазмата и да инициират инфекциозно-възпалителен процес. По това си свойство биват сравнявани с пеницилиновите антибиотици, например с оксацилина (9). За разлика от пеницилините, към таниновите киселини не се развива бактериална резистентност. Танините също така свързват и инактивират различни бактериални ензими, както и желязото, необходимо на патогените за образуване на хема, за репликацията на ДНК и за други цели. Танините засилват ефекта на редица антибиотици спрямо стафилококите и други бактериални патогени (9). Кверцетинът, кемпферолът и производните им гликозиди, имат самостоятелно антибактериално действие срещу широк диапазон от патогени – S. aureus, E. coli, Shigella, Proteus, Pseudomonas и др. (10).
  • Адстрингентен (затягащ) ефект. Танините в листата и корите на различни растения се използват от древността за подобряване устойчивостта и здравината на кожените изделия чрез т.нар. процес на дъбене, при който клетките на кожния епител се сгъстяват и обменът на вещества през мембраните им силно намалява. Върху лигавиците затягащият ефект е добре познат при отхапването на неузрял плод, и се проявява също при сдъвкването на малиновите листа. Намалената пропускливост на лигавиците е в основата на ефекта на танините срещу инфекции на устната кухина и гърлото, а надолу по храносмилателния тракт – и на противоязвения и дори на антихемороидалния ефект. Танините намаляват отделянето на гъста слуз от лигавиците, в която биха могли да се развият патогенни микроорганизми.

Безопасност и предупреждения

При нормална употреба, листата от малина и екстрактите им не проявяват съществени странични реакции. Високите дози може да предизвикат запек поради високото съдържание на танини. Продължителната употреба може да доведе до намаляване усвояването на някои витамини и минерали от храната или добавките към нея, поради което при дълъг прием (над 3-4 седмици) е добре да се взимат час-два след храната или мултивитамините.

Токсичността на малиновите листа по време на бременността е проверявана в рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано клинично проучване с 240 нискорискови жени, забременели за първи път, приемащи таблетки с 1.2 г екстракт от листата два пъти дневно от 32-рата седмица до началото на раждането – настъпването на регулярни контракции. Общо 192 жени, по 96 от двете групи завършват проучването, при което се установява, че групата на приемалите екстракта е проявила повече странични реакции (основно от страна на храносмилателната система) в сравнение с плацебо-групата, но при нито една родилка не са настъпили вродени малформации на плода, нито е застрашено раждането (2). Въпреки това, още данни са необходими, за да се обявят листата от малина за напълно нетоксични по време на бременността.

Няма сигурни клинични данни за безопасността на малиновите листа по време на кърмене, въпреки че вековният опит на човечеството предполага, че не са опасни за кърмачето (2).

Съветът на Европа е включил както плодовете като разрешена храна, така и листата като допустима добавка в храните. За листата е предвидена възможност за ограничаване количеството на определени компоненти, без такава да е посочена конкретно (2).

Проучванията от средата на XX век описват ефект на повишаване на кръвното налягане у родилките, които са приемали извлек от листата на малината в дните преди или след раждането, но приеманите тогава дози са били наистина големи – например 20-40 грама екстракт непосредствено след раждането.

Екстрактите от малинови листа не трябва да се приемат едновременно с препарати на желязото, калция и донякъде на цинка – може да се съчетаят, ако се оставя разлика от 2-3 часа в приема на едното и другото.

Автор: Борис Гинчев - магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.

Направете безплатна консултация с магистър-фармацевта Борис Гинчев ТУК!

ЛИТЕРАТУРА
1.Bettina Rahfeld. Mikroskopischer Farbatlas pflanzlicher Drogen, 2. Auflage. Spektrum Akademischer Verlag Heidelberg 2011.
2.Joanne Barnes et al. Herbal Medicines, 3rd Ed. Pharmaceutical Press, 2007.
3.Станева, Д.,и кол. Билките във всеки дом. Медицина и Физкултура, 1982.
4.Assessment Report on Rubus idaeus L., Folium. European Medicines Agency. 12 March 2013.
5.Акопов, И. Важнейшие отечественные лекарственные растения и их применение. Издательство „Медицина” УзССР, 1986.
6.Michelle Simpson et al. Raspberry Leaf in Pregnancy: Its Safety and Efficacy in Labor. Journal of Midwifery & Women’s Health Vol. 46 (2), March/April 2001.
7.Umberto Quattrocci,F.L.S. CRC World Dictionary of Poisonous and Medicinal Plants - Common Names, Scientific Names, Eponyms, Synonyms, and Etymology. Taylor & Francis Group, LLC, 2012
8.Frank S. D`Amelio, Sr. Botanicals: A Phytocosmetic Desk Reference. CRC Press, LLC, 1999.
9.Hisanori Akiyama et al. Antibacterial Action of Several Tannins against Staphylococcus aureus. J Antimicrob Chemotherapy, Vol. 48; Issue 4, October, 2001, pp. 487-491.
10.R. N. Jaisinghani. Antibacterial Properties of Quercetin. Microbiology Research. Vol. 8 No. 1, 2017.
11.Anastasia-Varvara Ferlemi & Fotini N. Lamari. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016 Jun; 5(2): 17.

 

 

Revita Ви препоръчва продукта Raspberry Leaf на американската компания Nature’s Way, съдържащ чист екстракт от малинови листа с първокласно качество и оптимална ефективност.

Листа от малина

 
Важно е да знаете, че Nature’s Way е:
  • компания с повече от 50 години опит в индустрията (създадена през 1969 г.);
  • пионер в производството на билкови продукти и първият в света „билков бранд“;
  • първата компания, чиито билкови продукти, притежават важните сертификати за качество TRU-ID ™ и Non-GMO Project. 

Прочетете още за опита на Nature's Way в производството на билкови екстракти:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.