×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

 Ако сте сред хората, които постоянно търсят начин да отслабнат, със сигурност сте изпробвали какви ли не варианти. И със сигурност в един момент сте посегнали и към определени лекарства, ако не сте виждали търсения резултат, използвайки само движение, диета и някакъв вид хранителни добавки.

Днес сме решили да ви запознаем с двама претенденти, борещи се с управлението на теглото, за които може би знаете твърде малко или нищо. На вашето внимание- метформин и берберин. Как могат да ви помогнат да свалите килограми? Ще ви разкажем сега.

Метформинът е производно на растителна молекула от френски люляк. Това лекарство влияе пряко на митохондриите в клетката. Навлизайки в тях, метформинът прекъсва производството на химичната енергия и така тялото получава сигнал, че не произвежда достатъчно от тази енергия т.е. то е принудено да умножи броя на митохондриите. По принцип имаме по-малък брой митохондрии, когато не се движим и те стават доста повече, когато спортуваме.

Действието на метформина се свежда основно до потискане на производството на глюкоза, повишаване на инсулиновата чувствителност и намаляване на абсорбцията на въглехидрати, което е много възможно да допринесе за загуба на тегло. Метформин може да намали приема на калории чрез потискане на апетита, особено при по-високи дози, което го прави добър избор за управление на теглото.

Метформин понякога причинява стомашно-чревни странични ефекти като гадене и диария, които могат да доведат до намалена консумация на калории, но може и да са твърде неприятни и неудобни за вашето тяло. Метформин може да доведе до умерена загуба на тегло с течение на времето, но е важно да се подчертае, че това не е самостоятелно решение за значителна и устойчива загуба на тегло.

Берберинът е медикамент, който се добива от растението Веrbеrіѕ vulgаrіѕ (кисел трън), ĸoетo cъдъpжa средно oĸoлo 1,2% oт тoзи aлĸaлoид. Πoпyляpнocттa cи дължи нa шиpoĸoтo cи дeйcтвиe и eфeĸти въpxy paзлични биoлoгични cиcтeми. Cлeд пpиeм, берберинът ce тpaнcпopтиpa в ĸpъвтa, като след това в ĸлeтĸитe ce cвъpзвa c paзлични мoлeĸyли, пpoмeняйĸи тяxнaтa фyнĸция.

Берберинът влияе върху загубата на тегло чрез подобрена инсулинова чувствителност, регулиране на метаболизма на глюкозата, активиране на AMPK (ензим, свързан с метаболизма) и инхибиране на растежа на мастните клетки. Краткосрочни проучвания показват, че берберинът може да доведе до значителна загуба на тегло, което го прави ефективен за хора, които искат да свалят килограми в краткосрочен план.

Берберинът е естествено съединение, получено от растения, подходящо за тези, които предпочитат холистични и естествени решения за управление на теглото. Въпреки, че берберинът е обещаващ за краткосрочна загуба на тегло, необходими са повече изследвания, за да се разберат неговите дългосрочни ефекти и профил на безопасност за устойчиво управление на теглото.

Какво всъщност представлява метформинът?

Метформинът е добре известно лекарство, което се предписва от десетилетия за регулиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Въпреки че основната му цел е да се справи с хипергликемията, в някои случаи се свързва и със загуба на тегло.

Метформинът действа основно чрез:

  • Потискане производството на глюкоза- намалява количеството глюкоза, което черният дроб отделя, като по този начин намалява нивата на кръвната захар.
  • Подобряване на инсулиновата чувствителност- подобрява реакцията на тялото към инсулина, позволявайки на мускулите да използват глюкозата по-ефективно. Това води до по-ниски нива на инсулин.
  • Намалява абсорбцията на въглехидрати- метформин намалява абсорбцията на въглехидрати от храносмилателния тракт, което допълнително допринася за контрола на глюкозата.

Кои хора могат да се възползват от действието на метформина?

  • Лица с диабет тип 2 - метформин е утвърдено лекарство за управление нивата на кръвната захар при диабет.
  • Лица с инсулинова резистентност- това лекарство може да подобри инсулиновата чувствителност, което го прави подходящо за хора с инсулинова резистентност.
  • Лица с диабет, които имат нужда от отслабване- хората с диабет, които трябва да отслабнат, могат да изпитат допълнителни ползи от метформина.

Ефекти на метформина при отслабване- проучвания:

Регулиране на апетита и глада- в проучване, включващо 12 лекувани с не инсулинов диабет жени, които са със затлъстяване, се изследва как метформинът влияе върху ситостта и загубата на тегло. Участниците са получавали различни дози метформин (850 или 1700 мг) или плацебо в продължение на три дни, последван от тест за хранене. Метформинът има значително влияние върху приема на калории и апетита. И двете дози метформин водят до намалена консумация на калории в сравнение с плацебо групата. По-високата доза (1700 мг) има най-изразен ефект, потискайки апетита и карайки хората да поглъщат по-малко калории. Метформин отчита и понижение на субективните оценки на глада. Участниците съобщават, че се чувстват по-малко гладни преди хранене, особено тези, които приемат 1700 мг.

Друго проучване предполага, че ефективността на метформин при регулиране на теглото може да зависи от дозата, като по-високите дози потенциално водят до по-изразени резултати. Това заключение се основава на коригиране на дозите на метформин при индивиди с диабет тип 2. В това проучване участниците, които са получавали по-високи дози метформин, са имали по-значително понижение на нивата на маркера за гликемичен контрол. Въпреки това, дори тези без промяна в дозировката на метформин или намаляване на дозата също са наблюдавали подобрени нива на този маркер, което показва, че фактори извън корекциите на дозата, играят роля в гликемичния контрол.

Въпреки това, лекарите трябва да обмислят балансирането на ползите и потенциалните рискове, когато вземат решения за дозиране за терапия с метформин.

Смята се, че метформин модулира центровете за регулиране на апетита в хипоталамуса, потенциално намалявайки апетита и приема на калории . Едновременно с това в червата е доказано, че метформин подобрява микробиомното разнообразие и насърчава растежа на полезни бактерии, които произвеждат метаболити, влияещи върху енергийния баланс. Тези комбинирани ефекти върху физиологията на мозъка и червата допринасят за потенциала на метформин като ценен инструмент за управление на теглото, предлагайки прозрения за нови пътища за борба със затлъстяването и свързаните с него метаболитни нарушения.

Странични ефекти

Известно е, че метформинът е свързан със стомашно-чревни странични ефекти, включително гадене и диария при някои индивиди. При продължителна употреба може да има риск от развитие на дефицит на витамин B12 и в редки случаи, лактатна ацидоза. Тези нежелани реакции могат да бъдат тежки и неудобни, водещи до намален прием на храна. Проучване, публикувано в Journal of Research in Pharmacy Practice, съобщава, че стомашно-чревните странични ефекти могат да засегнат от 2 до 63% от хората, приемащи таблетки метформин в оригиналната им формула. Такъв дискомфорт може да бъде толкова силен, че обезсърчава хората да ядат много, намалявайки консумацията на калории. Формите с удължено освобождаване на метформин обикновено имат по-малко документирани странични ефекти.

Относно дългосрочната загуба на тегло

Докато метформин може да доведе до загуба на тегло, действителното загубените килограми могат да бъдат доста скромни- 2-3 килограма за година.

Важно е да се подчертае, че метформин не е чудодейно решение за отслабване.

Устойчивата загуба на тегло изисква цялостен подход, включващ здравословна диета и редовна физическа активност. Приемането на метформин самостоятелно, без да се придържате към здравословен начин на живот, е малко вероятно да доведе до значителни резултати.

Какво представлява берберинът?

Берберинът е естествено съединение, намиращо се в някои растения, като орегонското грозде и китайската златна нишка. Въпреки че се използва в традиционната медицина, последните изследвания хвърлят светлина върху потенциала му като помощно средство за отслабване.

Как действа берберинът?

  • Намалява метаболизма на въглехидратите- намалява скоростта, с която се обработват въглехидратите и намалява производството на захар в черния дроб, чрез повишена гликолиза.
  • Повишава инсулиновата чувствителност- берберинът повишава инсулиновата чувствителност, подобно на метформин, което позволява по-добър контрол на глюкозата.
  • Активира AMPK-  берберинът активира пътя на AMP-активираната протеин киназа (AMPK)- клетъчен механизъм, който регулира енергийния метаболизъм. Този път играе жизненоважна роля в метаболизма на глюкозата и енергийния баланс.
  • Насърчава окисляването на мастни киселини в черния дроб и скелетните мускули- занижава складираните мазнини и подобрява използването на енергия.
  • Инхибира процеси като синтез на холестерол, липогенеза (превръщане на въглехидрати в мазнини) и синтез на триглицериди.

Кои хора могат да се възползват от действието му?

  • Лица, които нямат диабет- берберинът е показал обещание за загуба на тегло при хора без диабет, които искат да свалят килограми.
  • Такива, които търсят естествен подход- берберинът е естествено растително съединение, подходящо за тези, които предпочитат холистични решения.
  • Хора, които искат да подкрепят целите си за управление на теглото чрез естествени добавки.

Ефекти при отслабване- проучвания:

Краткосрочни проучвания показват, че добавянето на берберин може да доведе до значителна загуба на тегло. В едно 12-седмично проучване участниците, приемащи берберин, са загубили средно 5 килограма и 3,6% от телесните си мазнини. Тези резултати предполагат, че берберинът може да бъде ефективен при подпомагане на хора със затлъстяване и хора с наднормено тегло да свалят няколко килограма в краткосрочен план.

Берберинът допринася за загуба на тегло чрез значително подобряване на инсулиновата чувствителност. Инсулиновата чувствителност е от решаващо значение, защото тя определя колко ефективно вашите клетки реагират на инсулин- хормонът, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар. Когато имате инсулинова резистентност, вашите клетки не реагират добре на инсулина, което води до повишени нива на кръвната захар и повишено чувство на глад. Берберинът повишава инсулиновата чувствителност, позволявайки на глюкозата да навлиза по-ефективно в клетките ви. Това намалява апетита и приема на калории- основен фактор за загуба на тегло.

Берберинът също играе роля в регулирането на метаболизма на глюкозата. Той помага на клетките да използват глюкозата по-ефективно, намалявайки вероятността излишната глюкоза да се складира като мазнини. В резултат на това може да се чувствате по-малко гладни и да приемате по-малко калории.

Вече споменахме, че берберинът активира ензим, наречен AMPK, който регулира метаболизма и потреблението на енергия. AMPK може да повлияе на състава на телесните мазнини и е от решаващо значение за контролиране на апетита. Активирането на AMPK може да доведе до повишено изгаряне на мазнини и намалено съхранение на мазнини, което допълнително подпомага усилията за отслабване.

Берберинът е показал ползи при краткосрочна загуба на тегло. Дългосрочните ефекти на берберин за загуба на тегло са по-малко проучени.

Дългосрочните проучвания за безопасността и ефикасността на берберин, като добавка за отслабване, са ограничени. Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно неговото продължително въздействие върху управлението на теглото.

Ако трябва да сравним метформина и берберина, можем да кажем, че и двете средства имат за цел да регулират нивата на кръвната захар, което ги прави ценни за хора с диабет тип 2. Докато метформинът действа основно чрез потискане на производството на глюкоза и повишаване на инсулиновата чувствителност, берберинът постига подобни резултати чрез активиране на AMPK и подобряване на инсулиновия отговор.

В каква доза и колко дълго трябва да приемам берберин за отслабване?

За умерена загуба на тегло, препоръчителната доза е 300-3000 мг берберин дневно, като най-добри резултати се наблюдават при жени с ИТМ над 30, които приемат поне 1000 мг дневно в продължение на поне три месеца. Според проучване, приемането на доза от 300-500 мг три пъти дневно или общ дневен прием от 1200-1500 мг за минимум три месеца, може да доведе до значително намаляване на телесното тегло.

Странични ефекти

Потенциалните странични ефекти на берберина могат да включват стомашно-чревен дискомфорт. Освен това, високите дози берберин могат да носят риск от чернодробна токсичност.

Можете ли да приемате берберин в комбинация с метформин за отслабване?

Тук отговорът е утвърдителен, но е необходимо да бъдете внимателни, тъй като берберинът може да увеличи страничните ефекти на метформина, особено ако се приема около 2 часа преди метформина. И задължително намалете дозата на берберин до 0,3 гр три пъти дневно, когато го комбинирате с метформин, за да избегнете тежък метеоризъм или диария.

В заключение:

Ако трябва да сравним метформина и берберина, можем да кажем, че и двете средства имат за цел да регулират нивата на кръвната захар, което ги прави ценни за хора с диабет тип 2. Докато метформинът действа основно чрез потискане на производството на глюкоза и повишаване на инсулиновата чувствителност, берберинът постига подобни резултати чрез активиране на AMPK и подобряване на инсулиновия отговор.

Метформинът е лесно достъпен и често се предписва от здравни специалисти поради достъпната му цена. За разлика от това, берберинът може да е по-малко достъпен в определени региони и може да изисква рецепта.

Метформинът и берберинът показват потенциал за загуба на тегло, но техните ефекти и механизми се различават. Въздействието на метформин върху теглото е неубедително, със смесени резултати в различни проучвания. Докато някои показват умерена загуба на тегло при пациенти с диабет тип 2 и затлъстяване, други демонстрират по-значително намаляване на теглото при затлъстели индивиди без диабет. Потискащият апетита ефект на метформин и модулирането на центровете за регулиране на апетита в мозъка, допринасят за неговия потенциал за управление на теглото, но не се предписва основно за загуба на тегло. За разлика от това, берберинът изглежда насърчава загубата на тегло чрез множество механизми. Краткосрочни проучвания показват, че берберинът може да доведе до значителна загуба на тегло и намаляване на мазнините чрез подобряване на инсулиновата чувствителност, регулиране на глюкозния метаболизъм, активиране на AMPK и инхибиране на растежа на мастните клетки. Докато метформинът може да доведе до умерена загуба на тегло, берберинът обещава краткосрочно намаляване на теглото, особено за хора, борещи се със затлъстяване и инсулинова резистентност. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се установи неговата дългосрочна ефикасност за устойчиво управление на теглото.

Основното действие на метформин е в управлението на диабета, докато берберинът е естествена алтернатива с обещаващи свойства за отслабване. Въпреки това, устойчивата загуба на тегло зависи от холистичен подход, който включва балансирана диета и редовна физическа активност.

Хората, обмислящи тези съединения за регулиране на теглото, трябва задължително да се консултират със специалист за персонализирани насоки и да преценят коя опция отговаря на техните нужди и здравословно състояние. 


Източникhttps://www.buoyhealth.com/blog/weight-management/metformin-and-berberine

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.