
Канелата се използва от хилядолетия, още от времето на древните цивилизации. Римляните са я използвали в ритуалите за балсамиране. През Средновековието лекарите лекували с нея възпалено гърло, кашлица и артрит. Канелата има противовъзпалително, антибактериално, противогъбично и антиоксидантно действие. Много природни лечители я препоръчват при проблеми с храносмилането като гадене, повръщане, диария и лошо храносмилане. Изследванията показват, че канелата влияе върху нивата на кръвната захар.
Според изследване, публикувано в Международното списание за превантивна медицина, канелата може да подобри нивата на кръвна захар, липидните нива и разпределението на веществата в тялото при болните от диабет тип 2. В изследването участвали 37 души, които приемали по 3 грама канела или плацебо дневно в продължение на 8 седмици. В началото и края на изследването били измерени тяхната височина, тегло, телесни мазнини, кръвно налягане, кръвна захар, инсулин и холестерол. Резултатите показали, че при хората, приемащи канела, имало значително понижаване на кръвната захар, триглицеридите и телесните мазнини.
Най-новите изследвания показват, че канелата е полезна и при жените с поликистоза на яйчниците. Учени от Колумбийския университет провели изследване с 45 жени в продължение на 6 месеца. След края на изследването жените, които добавяли канела към храната си имали по-редовен месечен цикъл от жените, които приемали плацебо. Две от жените в групата, приемаща канела, забременели по време на изследването.
При хората с хормонални проблеми канелата трябва да се приема с особено внимание, тъй като тя има естрогенно действие и може да задълбочи дисбаланса на даден хормон.
Коментари (0)
Нов коментар