Search
Филтрирай по...

Природен лек срещу кашлица

Природен лек срещу кашлица Грипът и настинката често са съпътствани с кашлица и болки в гърдите. Те обаче не са единствените болести, които водят до това неприятно състояние. Алергията, астмата, сухият въздух, тютюнопушенето и дори някои лекарства също предизвикват кашлицата. Предлагаме ви няколко лесни съвета, които могат да облекчат неприятното състояние у дома.

Повече вода
Инфекция на горните дихателни пътища (като настинка или грип) водят до по-обилна секреция от носа. Тези секрети попадат в гърлото и дразнят, предизвиквайки кашлица.  Ето защо специалистите съветват да пиете повече течности. Водата, чаят и топлата супа са най-доброто решение. Освен това течностите овлажняват лигавиците. Това е много важно особено през зимата, когато сухият въздух изсушава епидермиса и лигавиците и често е причина за кашлицата.

Повече билки
Има няколко билки, които доказано намаляват кашлицата и облекчават болките в гърдите. При кашлицата с отделяне на секрети, вземете ефедра, мащерка или корен от женско биле. Те могат да се смесят с малко мед за по-добър вкус. Слабата, дразнеща кашлица се повлиява много добре от комбинацията от корен от градинска ружа, цветове от лопен и северноамерикански бряст. Най-добре е те да се смесят в равни количества и да се приемат поне 7 – 10 дни.  Екстрактът от листа на бръшлян се препоръчва при бронхит.

Повече време в банята
Горещият душ може да ви помогне да се справите с кашлицата като разреди секретите, които се стичат от носа. Честите вани са препоръчителни не само, когато страдате от настинка или грип, но се борите и с алергия или астма.
Овлажнителите на въздух също са добро решение. Може да сложите метална купичка върху радиатора или печката. В търговската мрежа се продават и специално направени овлажнители за въздух. Не забравяйте често да сменяте филтъра.

Повече чистота
Съвременният човек е свикнал с ароматизаторите, парфюмите, спрея за въздух. Всички те обаче могат да предизвикат хронично възпаление на синусите и от там суха кашлица. Тютюневият дим също пречи и дори да не пушите може да станете жертва на токсините. Ето защо специалистите препоръчват да изхвърлите от дома си всички ароматизатори и да прочистите въздуха от отрови.
С пристъпите на кашлица трябва много да се внимава. Понякога мъчителната кашлица, която затруднява дишането може да е симптом за по-сериозно заболяване като бронхит или пневмония. Ето защо задължително трябва да се консултирате с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top