×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Хранене при Тиреоидит на Хашимото


Болестта на Хашимото е сериозно ендокринно нарушение, засягащо предоминантно представителите на нежния пол. То представлява автоимунно заболяване, при което имунната система грешно разпознава собствените си протеини като чужди и реагира срещу тях агресивно. В тялото се развива възпалителна реакция, която поразява клетките на щитовидната жлеза и в последствие води да недостатъчно производство на хормоните й. Установено е, че съществува известна генетична предразположеност за проявата на болестта.

Както често се случва с подобен тип заболявания, тиреоидитът на Хашимото понякога остава дълго скрит, докато нещо не отключи външната изява на заболяването. 

Отключващите фактори могат да бъдат най-различни, като най-често са: стрес, вирусни заболявания, малоценно хранене, пестициди, радиация, тютюнопушене и замърсявания от околната среда.

Външни алармиращи признаци на болестта на Хашимото може да бъдат- усещане за напрежение в шията и уплътняване на в предната й част, което  се дължи на възпалителната реакция в самата жлеза. В нормалната функционална тъкан на ендокринния орган започват постепенно да се натрупват клетки на възпалението и с времето причиняват визуална промяна във формата и големината на щитовидната жлеза.

Логично е, че негативните промени засягат и нормалната дейност на жлезата, а именно- нарушават баланса на щитовидните хормони.

За дълъг период от време болните може да имат нормални нива на хормоните, въпреки болестта, която протича безболезнено и има хроничен характер. Когато обаче достатъчно от жлезистата тъкан се разруши, това се манифестира с понижаване на щитовидните хормони T3 и T4, като същевременно ТСХ започва да се покачва.

Кога и какви симптоми ще се появят остава строго индивидуално, зависейки силно от съпътстващите болести и начина на живот на човек.

Сред най-честите оплаквания са:

 • От потиснато настроение (дистимия) до хронична депресия

 • Суха, бледа, уморена кожа

 • Усещане за слабост, скованост или болка в краката

 • Хронична умора 

 • Понижено сексуално желание

 • Замъглено зрение, сухи очи, тъмни кръгове

 • Болезнена и обилна менструация

 • Нетърпимост на студ

 • Загуба на коса

 • Задръжка на течности, отоци, покачване на килограми


Защо хората с Хашимото пълнеят?

Начинът, по който тялото на човек е построено зависи силно от щитовидните хормони. Тоест те засягат пряко дали ще сме слаби и фини или ще сме по-склонни да напълняваме лесно. Особено ясно това проличава, когато става дума за хора с хипотиреоидизъм.

Щитовидните хормони участват във формиранто на базалния метаболизъм, метаболизирането на липидите и въглехидратите. Те регулират производството на топлинна енергия в организма и влияят върху приема ни на храна и последващото й преобразуване. Дисфункцията на тиреоидната жлеза се свързва с промяна във композицията на тялото, телесната температура и количеството изразходвана енергия по време на покой. При хипотиреоидни състояния, каквото е тиреоидита на Хашимото, намалява темрогенезата, забавя се скоростта на базалния метаболизъм, като това води до склонност към наднормено тегло.

Клинични изследвания доказват връзката между нивата на щитовидните хормони, ТСХ и наднорменото тегло. При деца, юноши и възрастни хора, които страдат от затлъстяване, нивото на ТСХ граничи с горната граница на нормата или леко я надвишава. Друго, което прави впечатление е понижаване на fT4 (свободна форма на хормона) с леко повишаване на Т3 или fT3. В последните години бе установено, че при редица от децата със затлъстяване могат  ехографски да се открият структурни изменения в щитовидната жлеза, които силно предполагат болест на Хашимото. Как и защо наднорменото тегло променя щитовидната функция, медицината все още не е проучила напълно, но става обект на внимание все по-често.

Една от теориите за връзката затлъстяване-щитовидна функция предполага, че тя се дължи на повишено преобразуване на Т4 в Т3, поради повишена ензимна активност. Това би могло да се интерпретира като вид защитен механизъм на организма да се справи с внезапното увеличаване на мастната тъкан, като компенсаторно се повишава разхода на енергия.

Повишаването на ТСХ също може да бъде защитен механизъм в отклик на понижената чувствителност на тъканите към циркулиращите щитовидни хормони.

В някои индивиди, участвали в клиничните изпитвания върху затлъстяването и щитовидната функция, се наблюдавало високо ниво на лептин. Лептинът е пептиден хормон, чиято основна функция е да регулира апетита, като „съобщава“  централно колко точно мазнинки сме натрупали и дали не е добра идея да намалим малко похапването.

Отделно лептинът стимулира синтеза на ТСХ и усилва активността на ензима, отговорен за преобразуването на Т4 в Т3.

Мастната тъкан секретира редица проинфламаторни цитокини като тумор некротизиращ фактор алфа, интерлевкин-1 и интерлевкин-6, които намаляван абсорбцията на йод. Това също би могло да води до намален синтез на щитовидните хормони.

Като извод може да се заключи, че затлъстяването е не само симптом на болестта на Хашимото, но може да се разгледа и като рисков фактор за развитието й.Автоимунна палео диeта (AIP)

Автоимунната палео диета е сравнително строг елиминационен режим на хранене. Неговата основна идея е да елиминира всички храни, които потенцират и отключват възпалителни реакции в тялото. Вместо любимите банички, сладкиши и паста, менюто ви трябва да съдържа изобилие от плодове, зеленчуци и максимално чисто месо. 

Вниманието се фокусира върху богати на витамини и минерали хранителни източници, които целят да помогнат естествените оздравителни процеси в тялото и да поддържат нормална и ненарушена чревната бариера. 

Често автоимунните заболявания се свързват със състояние, известно като синдром на чревна пропускливост. Сред най-важните функции на чревната стена е да пропуска полезните за усвояване вещества и да бъде защитна преграда за токсини, алергени и болестотворни бактерии. В самата чревна лигавица се намират и полезни бактерии, които са от голямо значение за цялостното здраве на човек.

Редица клинични проучвания изследват връзката  между алергиите, чревните инфекции и развитието на автоимунни заболявания.


Автоимунната диета има условно две фази. 

В първата фаза започва елиминирането на всички дразнещи и усилващи възпалението храни. 

През този период се изключват: всички зърнени храни, патладжани, чушки, картофи, домати, ядки, бобови растения, глутен, яйца, масла, млечни продукти, рафинирани захари, суроватъчен протеин, кафе, алкохол, цигари. 

Спират се дразнещите стомаха лекарства като нестероидните противовъзпалителни медикаменти.  В  зависимост колко строга искате да е диетата, може за изключите дори плодовете от нея. 

Фазата на елиминация трае от 4 до над 10 седмици. 

Във втората фаза постепенно се въвеждат забранените в първа фаза храни и се следи за проява на симптоми. 

Ако някое от характерните за Хашимото оплаквания се прояви и не се чувствате добре, то избягвайте консумацията на отключващата храна.

Кои храни са позволени?

 • Сладки картофи, артишок, ямс

 • Изобилие от чисто и здравословно приготвено месо

 • Ферментирали храни, богати на пробиотици

 • Кленов сироп и мед

 • зелен и черен чай

 • костен бульон

 • ябълков оцет, ябълков сайдер, вино (стига да нямат много захар)

 • плодове ( особено боровинки, къпини и др)

 • подправки, които не са направени от семена

 • зеленчуци

По време на автоимунната диета се избягва използването на много хранителни добавки, но никога не се изключва допълнителния прием на пробиотик. Препоръчвам прием на мултищамов пробиотик

Коментари (276)

  • Denica
  • 2014-09-04 18:43:26
  Nai- pulnata statiq za hranene pri Hashimoto! Blagodarq vi!!!
  • Ревита
  • 2014-09-05 13:48:01
  Благодарим Ви за хубавите думи. Радваме се, че сме Ви полезни. Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
  • Радостина
  • 2021-03-11 17:17:20
  Здравейте, днес си правих кръвни изследвания на щитовидни хормони. Ето резултатите TATH 8.32    IU/ml < 4.11  MAT < 0.10    IU/ml 0 - 5.61  fT4 0.830    ng/dl 0.700 - 1.480  TSH 0.961    uIU/ml 0.350 - 4.940  fT3 2.340    pg/ml 1.580 - 3.910 Предходните ми изследвания бяха през ноември 2020г и тогава всички показатели бяха в норма. Притеснява ме този резултат на ТАТ. Моля за вашия коментар. Благодаря ви!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-05-28 16:13:52
  Здравейте, Отклонението е съвсем слабо и не би трябвало да Ви притеснява. Не винаги лекото отклонение от нормата е показател за патология. Ако нямате оплаквания, проследявайте състоянието си и при нужда повторете изследването. Ако имате оплаквяния, поктърсете второ мнение при ендокринолог, УЗ преглед и повторение на лабораторните резултати. Подходящи хранителни добавки са Мултивитамини за жени и Тироидна подкрепа.
  • Нели
  • 2014-10-06 07:00:55
  Харесва ми не само подробното меню, но и обясненията за влиянието на хранителните съставки върху организма като цяло и функциите на щитовидната жлеза в частност. Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-10-08 16:56:31
  Здравейте, Радвам се, това е добре. А имате ли предложение за подобни статии при други заболявания. Какво ви интересува, вас или вашите близки? д-р Аелита Петрова
  • Aneliq
  • 2014-10-13 07:46:06
  Ne otkrih takav rejim pri hiper funkciq...Molq,shte bada blagodarna...Inache tui shto prochetoh be mnogo dobro....<3
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2014-10-16 20:55:53
  Добре. Благодаря, ще го имам предвид. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Любослава
  • 2020-09-03 12:57:44
  Здравейте, Интересува ме при тези резултати: THS - 1,62 uIU/ml Референтни стойности 0,34-5,6 TAT - 27,18 IU/ml Референтни стойности < 4,11 MAT - 5.43 IU/ml Референтни стойности 0 - 5,61 fT4 - 8,98 ng/dl Референтни стойности 7,9-14,4 fT3 - 2,7,10 pg/ml Референтни стойности 1,880-3,180 ТАТ е завишен. Какво означава?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-09-03 16:29:37
  Здравейте, Тиреоглобулиновите антитела /ТАТ/ са антитела срещу тиреоглобулина – белтък в щитовидната жлеза, участващ в синтеза на щитовидните хормони трийодтиронин- Т3 и тироксин-Т4. Значително повишени стойности се наблюдават при автоимунен тиреоидит на Хашимото, със или без хипофункция на жлезата, но заедно с повишени МАТ и характерна УЗ картина. Освен при Хашимото ТАТ може да се повишат при други автоимунни болести – пернициозна анемия, ревматоиден артрит, лупус, а също при рак на щитовидната жлеза. Лекото повишение, както при вас, може да се наблюдава и при здрави хора, най-вече жени на възраст. Ако имате оплаквания и сериозни притеснения, добре е да се консултирате със специалист по клинична имунология. д-р Аелита Петрова
  • rafaela
  • 2014-10-13 11:44:43
  Здравейте, чудесна статия, благодаря ви! Отдавна търсех толкова подробна и достъпна информация по темата. Много ще съм благодарна да напишете повече за поликистозата на яйчниците и има ли някакви особености в хранителния режим при това заболяване. Предварително благодаря!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2014-10-16 20:57:40
  Благодаря, ще опитам да се съобразя с желанието ви. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Диана
  • 2014-10-28 12:47:09
  Здравейте! Интересува ме, дали е възможно да се преборя с хашимото без синтетични хормони, а само с правилната хранителна диета? И дали приемането на пчелно млчице може да ми реши проблема? Благодаря!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2014-10-29 20:44:45
  Здравейте, Каква е функцията на жлезата – нормална или понижена, какви са стойностите на хормоните – ТСХ, Т4, Т3, ТАТ, МАТ? д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • таня врабчева
  • 2014-11-02 09:04:17
  Здравейте, по отношение на приема на йод при болестта на Хашимото, ето какво пише в листовките на калиев йодид : Противопоказания на калиев йсдид: свръхчувствителност към калиев йодид и някоя от съставките му, ТИРЕОИДИД НА ХАШИМОТО Мола Ви да обясните това Таня Врабчева
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-11-06 17:09:06
  Здравейте, Допълнителният прием на йод е оправдан при йоден дефицит. Не винаги при Хашимото има йоден дефицит и в такива случаи допълнителният прием на йод може да предизвика преминаване към хиперфункция на жлезата, а понякога предизвиква странични метаболитни ефекти с тежък хипотиреоидизъм, известен като „йоден микседем”. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Sofia
  • 2014-11-04 13:08:36
  Има ли начин да се излекува човек от Хашимото ? Аз съм с това заболяване от 7 години, едновременно направих и Алопеция тоталис, но след 3 години си възтанових косата, вежди и всичко което беше опадало и винаги търся алтернативни начини , убедена съм че организма може да се възтанови Ще Ви бъда много благодарна , ако ми отговорите
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-11-11 16:49:27
  Здравейте, С алтернативни методи може да възстановите състоянието си до степен симптомите на болестта да са слабо изразени и да не ви притесняват, но заболяването е автоимунно и по принцип не се лекува. Може да опитате с диета за хипотиреоидизъм, ако има такъв и специлни упражнения за укрепване на имунитета и жлезата /йога/, масаж, акупунктура. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Iskra Pesheva
  • 2014-11-24 16:34:28
  Prekrasna statiq. Moje li d-r Petrova da mi izpratite na e-mail /iskra.pesheva@abv.bg/ vash telegon ili mail? Vie priemate li pacienti? Imam Teroidit na Hashimoto ot 6gofini, Diabet 2 /moje bi/ i nadnormeno teglo.
  • Силвия
  • 2014-11-24 19:13:31
  Здравейте, с отстранена жлеза съм и с постоперативен хипопаратереодизъм. Минали са месец и 20 дни от операцията Пия калций и рокалтрол във висока доза, по три пъти на ден. Каква диета трябва да спазвам, важи ли написаното в статията за отстранена жлеза. Статията много ми хареса, но подозирам, че не се отнася за моя случай. За сега пия еутирокс от 75 мг, но подозирам, че ми е малко, защото започнах да покачвам килограми. Беше ми полезно да науча след колко време трябва да пия калция и кафето,
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-11-28 16:31:37
  Здравейте, Каква диета да спазвате зависи от стойностите на ТСХ, свободния йонизиран калций в кръвта, магнезий и фосфор в кръвта,ЕКГ и проявените симптоми. При завишени стойности на ТСХ /което означава, че има недостиг на хормони от щитовидната жлеза/, е добре да се спазва диетата при хипотиреоидизъм. Но тъй като при вас състоянието е усложнено с хипопаратиреоидизъм, а преди хипофункцията на щитовидната жлеза организмът ви е бил подложен на свръххормони от жлезата, добре е специалист-диетолог/лекар/ да се запознае с всички изследвания и да прецени най-подходящите за вас храни. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • румяна
  • 2014-11-30 18:36:54
  Здравейте! Интересува ме, дали е възможно да се преборя с хашимото без синтетични хормони, а само с правилната хранителна диета?Това са ми последните изследвания ... Благодаря :) TSH 7.841 uIU/ML 0.300-4.500 FT4 Показател Резултат МЕ Реф. стойност FT4 10.246 pmol/L 10.320-25.800 MAT Показател Резултат МЕ Реф. стойност MAT 5.914 U/ml 0.000 - 40.000 TAT Показател Резултат МЕ Реф. стойност TAT 45.933 U/ml 0.000 - 125.000
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-12-04 17:25:16
  Здравейте, Антитиреоидните антитела /ТАТ и МАТ/ са в норма, защо мислите, че имате Хашимото? Може би ултпазвуковият преглед е установил специфична за Хашимото структура? От представения резултат се вижда едно гранично хипортиреоидно състояние. Добре е да повторите изследването в друга лицензирана лаборатория, вкл. Т3. Ако нямате сериозни оплаквания, може да опитате с диета за хипотиреоидизъм и хранителни добавки - келп, селен, спирулина, рибено масло, магнезий, цинк, витамини С, Е, В и др., съобразени с вашите изследвания; Упражнения. След 45 дни изследването се повтаря и ако резултатът се влошава и сте по-отпаднала, ще трябва да преминете на медикаменти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Елица
  • 2014-12-08 12:51:22
  Здравейте, вече незнам какво да правя, много съм объркана. Последните ми изследвания са ТАТ 135.90 IU/ml, МАТ 539.80 IU/mlq TSH 4.970 mIU/l, допреди 3 месеца ТАТ ми беше в норма,а МАТ си е така от година и половина откакто ми откакто ми откриха заболяването. Пия Еутирокс, по 50 мг, а през ден 75 мг. Косопада ми се засили много,а и по-лесно се уморявам. Бих искала да знам може ли да употребявам някакви добавки и какви? Благодаря ви предварително!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-01-05 16:37:30
  Здравейте, За съжаление, Хашимото е коварно заболяване. Не се умира от него, но сме винаги уморени и често с депресивни мисли. Освен това е твърде чувствително към стрес и лесно се изпада в порочен кръг, от който трудно се излиза. Изследванията ви са добри, не им се тревожете, насочете усилия да си оправите настроението и самочувствието. Добър ефект в това отношение има 5-хидрокситриптофан, ако нямате друго заболяване, за което да е противопоказан.За функцията на жлезата е добре да приемате Спирулина и селен, вит. Е, да правите релаксиращи упражнения. За косата полагайте локални грижи – масажи, маски, специлни шампоани. Най-важно е да се успокоите, не го ли направите, има голяма вероятност състоянието ви да се влоши. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Йорданка Велкова
  • 2014-12-09 16:06:55
  Много полезна информация.Може ли да посочите кои имунастимулиращи добавки не бива да се приемат при автоимунен тиреоидит на Хашимото ?Например котешки нокът,масло от акула,пчелно млечице и др.в спиртен извлен ?Благодаря Ви предварително !
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-01-05 16:39:38
  Здравейте, Приема се, че при автоимунни заболявания са противопоказани медикаментите, за които е доказано научно, че имат пряко въздействие върху имунните клетки и имунния отговор. За изброените от вас добавки има някои изследвания, които показват, че пряко стимулират имунната система и макар това да не е точно противопоказание, от предпазливост е добре да се избягват. Подходящи са добавки, които съдържат витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини, които участват в синтеза или са градивни елементи на хормоните на щитовидната жлеза, или имат противовъзпалително действие – омега 3/6 МК,спирулина, селен, вит.Е,вит.С и т.н. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Янка Иванова
  • 2014-12-10 11:40:25
  Здравейте, благодаря за подробната информация. Имам доказано хашимото с два възела. При мен хормоните са в норма, но стойностите на ТАТ и МАТ са завишени. Може ли да ми препоръчате хранителни добавки, хранителна диета или да ме насочите към диетолог. Трупам мазнини в областта на корема. Вече съм без талия. Предварително благодаря.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-12-16 14:19:33
  Здравейте, Възможно е ТАТ и МАТ да останат завишени въпреки всичките ви усилия.Може да ги изследвате веднъж годишно и ако не се покачват, не ги мислете. Опитвайте да живеете спокойно и природосъобразно. Може да се консултирате и с Георги Балджиев – диетолог ето тук д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • magi
  • 2014-12-24 23:42:01
  tsh 23,62 TPOAb 998.00
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-01-06 17:27:32
  Здравейте, Изследванията показват най-вероятно наличието на Автоимунен тиреоидит на Хашимото с хипотиреоидизъм. Необходима е консултация с ендокринолог, УЗ преглед и хормонозаместителна терапия. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Fidankatancheva
  • 2021-01-17 14:11:30
  Zdr ot 1 godina sm s stitovidna jeleza napravih si isledvania toes s normalni razmeri mesto polojenie i pravila vidqno bez nadzor i uvelicenia .tcx - 2,05(0,27 -4,25) mat - 62,7(0-60) tat -496,6(0-115) kakvo oznacava tova samo mi kazaha ce ednata strana na stitovidnata jeleza e vspalena molq vi daite mi nqkakf svet kakvo da pravq i kak da se lekuvam izobsto ne qm i nemoga da se ishojdam po golqma nujda s sedmich srceto mi postoqno bie silno neznam vece kakvo da pravq molq vi pomognete s nakakv svet blagodarq vi mn
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-01-18 17:15:40
  Здравейте, Изследванията показват наличието на автоимунен възпалителен процес в щитовидната жлеза. Това заболяване често е свързано с оплаквания като вашите. Необходимо е да се консултирате с лекар-диетолог за определяне на индивидуална диета, тъй като при леки форми промяната в храненето е достатъчни, за да се нормализира състоянието ви. За уточняване на диагнозата и определяне на лечението са необходими допълнителни изследвания – ФТ3 и ФТ4, да се повтори ТСХ и да се направи консултация с ендокринолог и гактроентеролог. Междувременно, може да приемате Naturalax 3/ Натуралакс 3 за проблема с изхождането и Валериана корен вечер преди сън и при нужда през деня /сърцебиене/.
  • Нели
  • 2014-12-28 12:40:29
  Dobar den, skoro mi postaviha diagnoza Haschimoto. Na mnenie sam, che s hapcheta i prawilno htanene ste imam dobri resultati. Bihte li mi preporachali doktor v Plovdiv, koito da mi naprawi hranitelen regim. Blagodarja
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-01-12 17:01:17
  Д-р Дарина Ангелова ул.“Земляшка“№4 Тел.032/241-895 и 0889/84 30 05 д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • rafaela
  • 2015-01-26 00:25:22
  Здравейте д-р Петрова. Имам диагноза Хашимото и поликистоза на яйчниците, благодаря Ви за подробната информация, която сте дали за тези заболявания. Откриха ми и миомен възел с големина 20мм, имам и леко окосмяване по лицето около и под брадичката. Известно време пиех противозачатъчни таблетки, но тъй като нямаше ефект от тях лечението ми беше спряно. Можете ли да ми предложите някакви хранителни добавки или билки за намаляване растежа на възела? При вземане на цитонамазка резултатът показва PAP 2 (вече няколко години е този), това има ли отношение към образуването на възела и показва ли наличието на ЧПВ в организма? Има ли добавки, които са противопоказни за мен, мисля, че тук се споменаваше за дивия ям да не се приема при миома? В момента пия Prim Oil, вит. Д, Омега 3 и селен за Хашимотото. Обмислям да започна прием на чист сок от алое и също спирулина. Мога ли да ги приемам? Моля за мнение и съвет. Предварително Ви благодаря!
  • Ревита
  • 2015-02-09 16:18:09
  Здравейте, Както сама разбирате, при вас има сериозно отклонение в хормоналния баланс, поради което всяко самолечение е опасно. Ако се провежда лечение с билки и хранителни добавки, то трябва да е под контрола на фитотерапевт, запознат с цялостното ви състояние, нещо, което не само се описва с думи, но и се вижда, усеща и т.н. Резултат ПАП 2 е граничен и обикновено се свързва с възпалителни промени /без ЧПВ/, подлежи на контрол. Относно добавките – всички, за които се приема, че повливат хормоналния баланс, са неподходящи – див ям,сминдух, червена детелина и др. Понякога, при възли с малък размер, по преценка на специлиста и под контрол /редовни УЗ прегледи/ може да се използва Витекс като лтернтивно лечение. Мисля, че при вас няма да има желания резултат, но аз не познавам цялата картина на заболяването, потърсете второ мнение.Добавките, които пиете, са подходящи за вашия случай, спирулина и алое-също. Но е добре да не приемате всички заедно. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • rafaela
  • 2015-02-10 23:53:38
  Много Ви благодаря за отговора, д-р Петрова! Искам да попитам само ще нещо. Какво мислите за растението Нони? Някои лекари го препоръчват за изчистване на организма от токсини и за регулиране на цикъла. Подходящо ли е за мен, тъй като е имуностимулатор и не знам дали няма да навреди на щитовидната жлеза? Колко време може да се приема и може да се комбинира с прием на алое вера? Колко врем препоръчвате да се пие алое и в каква доза? Благодаря Ви предварително за отговора!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-02-17 17:23:41
  Здравейте, Алое вера може да приемате 6 и повече месеци по 60-100 мл дневно, в зависимост от въздействието му върху храносмилателната система. Приема се на гладно, половин час преди ядене.Относно нони – не мисля, че е противопоказан за вас, но ако приемате алое, не вземайте и нони – или едното или другото.И двете добавки са със силен детоксикиращ ефект и това може да натовари организма. Добре е детоксикацията да се прави с умерено въздействие, но продължително време. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • D1d1t0
  • 2015-02-13 13:22:18
  Здравейте, диагностицирана съм с Хашимото, в момента имам бебе на 3 месеца. По време на бремеността си пиех лтироксин ( 0,50 мг) и бях в нормите. Но малко преди да родя го спрях, сега кърмя и продължавам да не го пия. Мислите ли, че мога да навредя на бебето си като не го пия? Нямам никакви симптоми, освен безсъние. Като цяло ми го откриха при рутинен преглед, никога не съм имала някакви симптоми.... Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-02-24 16:51:22
  Здравейте, Ако няма симптоми, хормоните са в норма, макар да има автоимунно възпаление на жлезата /Хашимото/ и при това положение няма как да навредите на детето си. Не е нужно да пиете ел-тирокс, ако няма симптоматика. По време на бременността вероятно са го изписали поради повишените нужди от хормона. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Стела
  • 2015-03-18 15:28:40
  Здравейте,наскоро ми заявиха че имам автоимунен териодит.Нямам кой знае какви оплаквания,освен косопад и умора/по-често/Преди 2 години получих желязодефицитна анемия,с поликистозни яйчници съм и приди около7 години ме оперираха от ендометриоза/киста/Лекуваха ме със Золадекс 6 месеца и после забременях успешно без проблем.На ендокринолог отидох на своя глава тази година,тъй като никой неможа да открие от какво получих анемията.Въпроса ми е може ли да ми се е получила от автоимунния териодит?Това са ми резултатите: TSH-5,11 и A-TPO/MAT/-235,40 .Преди няколко месеца- ANTI-TPO-451,8 -пих 6 месеца селен и сега са 235,4.Бихте ли ми дали някои съвети относно хранителен режим и хранителни добавки-спрямо моя случай.Започнах да пия Euthyrox 50 mlg през студените месеци и по 25mlg през летните-ноември съм на профилактичен.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-03-20 17:20:23
  Здравейте, Тиреоидитът на Хашимото често се съчетава с други автоимунни заболявания-ревматоиден артрит, лупус еритематодес, Витамин В12- дефицитна анемия и др.При желязодефицитната анемия има недостиг на желязо, вероятно сте имала обилен цикъл или друго кървене. Правено ли е изследване на желязо и ЖСК в кръвта, как се установи, че анемията е желязодефицитна? Относно умората и косопада – подходща диета, физически упражнения,ходене, медитация, хранителни добавки. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Стела
  • 2015-03-21 18:20:58
  Благодаря за отговора.Да правени са ми изследвания за всичко и то много пъти от 2 години до сега.Но немогат да установят причината за желязодефицитната анемия.Затова ме интерисуваше може ли причината да е в щитовидната жлеза?Все още пия желязо-без него немога.И другото което ме интерисува е трябва ли задължително да пия Euthyrox 50 mkg при тия показатели които имам:TSH-5,1, A-TPO/MAT/-235.4. Или мога да пробвам с правилна диета и витамини?Благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-03-24 16:55:07
  Здравейте, Както знаете, нормата на ТСХ за възрастни е 0.4-4.2 mU/L. Ако понасяте еутирокса без сърцебиене и напрежение, по-добре е да го пиете. По отношение на връзката между желязодефицитна анемия и хипотиреоидизъм – железният недоимък може да отслаби функцията на щитовидната жлеза.Може би при вас се развива някой от редките синдроми/болести/, свързани с неправилно усвояване на хранителните вещества и той да е причина за двете заболявания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • lucy
  • 2015-03-20 22:12:57
  Zdraveite, dnes vzex rezultatite i sam mnogo pritesnena, kakvo oznachava tova, Xachimoto li imam? TSH 9,2mUI/L -normi O,400-4,5 T4 1,0 ng/dL normi- 0,8-2,7 Anti-tiroglobulin-Tg,Ac. - 187 kUI/L - normi do 60 Anti-peroxidase-TPO,Ac. nad 1300 - normi do 60 Imam i vazli, ot lqvo edin s razmer 10mm i ot diasno edin s 8mm i edin s 6mm Vse oste ne vzemam nisto, zastoto imam konsultacia s lichnia lekar na 27/03 Imam i anemia, za koiato ot 1 mesec vzemam Folifer Sigurno ot mnogo vreme go imam, za da sa takiva rezultatite mi. Mnogo li e opasno? Blagodaria vi predvaritelno!
  • Александра Иванова
  • 2015-03-24 18:53:11
  Днес си взех резултатите от CIBALAB, като резултатите ми са: Хормонален анализ Забележка: Няма. Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници FT 4 ( свободен Т4 ) 13.72 pmol/l 12.00 - 22.00 anti TPO ( MAT ) 397.40 IU/ml < 34 , преди това ми се прави ехография на жлезата, която беше разширена с 6 мм, а 7 месеца преди това при изследвания лекар ми предписа еутирокс най малката доза един път на ден и метфогама, след 7 месеца прием на тези лекарства почнах да получавам много възпаление на жлезата от която вдигах температура всеки ден в продължение на 2 месеца, до като се установи че е от там, питането ми е, след като съм спряла приема на тези лекарства, и сега резултатите ми са такива, какво трябва да направя '
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-03-26 17:12:13
  Здравейте, По-точна преценка за състоянието ва жлезата се прави, ако се изследва ТСХ. Вашето изследване покзва, че Т4 е в норма и в този слчай няма нужда да приемате еутирокс, но не знаем дали Т3 /другият хормон, който щитовидната жлеза произвежда/ не е понижен и тогава би трябвало да се приема хормонозаместващото хапче. Затова се изследва ТСХ, който е хормон на хипофизата, но отразява състоянието на щитовидната жлеза по принципа на обратната връзка. МАТ естествено са повишени, но за Хашимото са сравнително добри. Това &lt 34 и това &#039 са написани неясно, не мога да ги коментирам. Може би е станало при копирането? д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • rafaela
  • 2015-04-16 19:50:44
  Здравейте д-р Петрова. От известно време имам сърцебиене и понякога усещам пробождаща болка в областта на сърцето, ето защо Ви моля за съвет. С диагноза Хашимото съм, пия елтироксин и хормоните ми са в норма в момента. Майка ми е със същото заболяване, има два възела, както и високо кръвно налягане и аритмия, за които приема лекарства, но има моите оплаквания. Бих искала да ни препоръчате добър кардиолог в София, когото да посетим за преглед. Извинете, че въпросът ми не е то темата тук, но много ценя вашето мнение. Предварително Ви благодаря за отговора!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-04-21 15:22:20
  Здравейте, Както знаете, състоянието на щитовидната жлеза се отразва на състонието на сърцето и сърдечно-съдовата система и при заболяване на щитовидната жлеза сърцето неминуемо страда. „Добър кардиолог” е относително понятие, но все пак ето ви няколко имена - доц. Елина Трендафилова и д-р Катя Алексиева тел.02/9211-413 от Националната кардиологична болница. Проф. д-р Теменуга Донова, д-р Шабани и др. от 2-ра вътрешна клиника – вижте телефоните тук. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Анна
  • 2015-05-23 22:10:57
  Здравейте ,д-р Петрова.На 27 год. съм преди седмица ми поставиха диагноза Тиреодит на Хашимото. Нямах никакви оплаквания. Вследствие на ротинен преглед доктора напипа увеличение .Изпрати ме на ехографско изследване и кръвен тест на ТСХ .Ехографът показа леко увеличение на щитовидната жлеза,а ТСХ -11,4.Докторът ми назначи Ел-тироксин 0,25мг .Въпросът ми е :мога ли да нормализирам хормона с диета и билки или единственият възможен начин е с Ел-тироксин?Трябва ли да повторя изследването преди да започна терапия?Трябва да отбележа ,че не съм изследвала МАТ и ТАТ,само ТСХ. Благодаря предварително.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-05-27 15:51:25
  Здравейте, Ултразвуковият преглед и високото ниво на ТСХ /съответно ниски щитовидни хормони /е достатъчно за диагнозата. При тези стойности на хормона диета и билки вероятно няма да помогнат и трябва да си пиете л-тироксина. През пролетта и лятото дейността на щитовидната жлеза с подобрява и е възможно нуждата от л-тироксин да намалее или да няма нужда от него. Наблюдавайте се за симптоми на предозиране – напрежение, раздразнителност, сърцебиене, тежест в сърдечната област. И ако се повят, направете изследване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Елена
  • 2015-06-12 13:53:08
  Здравейте, имам първо успешно раждане и след него 3 аборта с изоставане в развитието на плода и загиване към 4-5 месец. Възможно ли е това да става поради резус конфликт, аз съм 0- кръвна група, мъжа ми е 0+, първото дете е 0+, като имам поставени инжекции срещу антитела след всеки аборт, изследвана съм по време на бременостите-също нямах антитела. От друга страна обаче ендокринолог видя изменения в щитовидната жлеза, TSH в норма 3,2 . С какъв специалист трябва да се консултирам в случая? ендокринолог, имунолог,хематолог или репродуктивен ? гинеколозите нямат обяснение. Благодаря ви
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-06-15 15:08:02
  Здравейте, Добре е да проведете генетична консултация в Националната генетична лаборатория с лекар-генетик, вижте координатите ТУК д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Неку
  • 2015-07-21 09:36:12
  Здравейте Д-р Аелита Петрова !Някакви кординати и връзка с Вас възможна ли е?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-07-28 10:38:20
  Здравейте, За съжаление, не мога да ви бъда полезна по този начин. Участвам само като онлайн консултант към Ревита.бг д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Илза Михайлова
  • 2016-04-23 22:09:10
  Невероятна консултация!Не бях попадала на толкова добър материал за заболяването!
  • Dimitrina
  • 2015-07-24 09:36:38
  Здравейте д-р Петрова, При преглед с ехограф на щитовидната жлеза ендокринологът ми постави диагноза Хашимото. Резултатите от направените изследвания са следните: TSH - 7.11 (ref. 0.35 - 5.00) FT4 - 15.5 (ref. 10.30 - 24.50) MAT - <10.2 (ref. - 35.00) TAT - < 20.0 (ref. - 40.00) Лекарят ми изписа Euthyrox 25 mg. Според Вас трябва ли да започна да пия хормона?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-07-28 10:55:48
  Здравейте, Добре е да потърсите второ мнение при друг ендокринолог – отново да се направи преглед и изследвания. Към хормоналното изслeдване е добре да се включи и FT3, за да се оцени степента на недостатъчност на жлезата, ако има такава. Лабораторията и специалистите в УСБАЛЕ „Иван Пенчев”, София, http://www.usbale.com/Za_pacienta.htm, са на ниво. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Теодора
  • 2015-07-24 09:51:14
  Здравейте др. Петрова, на 29 години съм и преди два месеца ми откриха болест на Хашимото. Изписаха ми Л-Тироксин 50мг и лекаря ми каза да ги пия доживот. Притесненията ми обаче се състоят в това, че аз живея в Англия и всъщност изследванията на хормоните които представих в България ми бяха правени тук, като стойностите ми бяха 4,8 при максимална стойност 5,6. Тук в Англия лекарите не смятат, че ми е необходимо лечение и ми казват да спра лекарствата, в същото време лекарката от България, която считам за изключителен специалист ми казва, че в никакъв случай не бива да ги спирам. Може ли да ви помоля за съвет, според вас какво е правилно да се направи? Също б3х искала да ви попитам и за храните, които е необходимо да ни приемам, тъй като българският лекар ми каза да не приемам храни съдържащи йод. Благодаря ви предварително!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-07-28 11:03:50
  Здравейте, Българският лекар вероятно е преценил, че формата на заболяването при вас е такава,че йод в по-големи количества би ви навредил. Мненията по този въпрос са спорни. Според мен никоя крайност не може да бъде правилна.Жлезата има нужда от йод, за да произвжда хормоните. След като сте в Англия, там сте изследвана и консултирана, би трябвало да се доверите на специалистите там. Ако се чувствате добре, не сте отпаднала, не се изморявате по-лесно от преди, имате настроение, не напълнявате, не спите много, не сте подпухнала сутрин, нямате мускулни крампи и т.н. симптоми на хипотиреоидизъм, не е нужно да приемате хормонозаместителна терапия /според мен/, защото Л-тироксин в такъв случай ще навреди повече, отколкото да помогне. Може би през есента и зимата ще имате нужда от малко Л-тирокс, но може и сама да го разберете, ако се наблюдавате внимателно /особено ако станете по-плачлива от обикновено/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Йоана
  • 2015-08-01 13:15:26
  Здравейте д-р Петрова, Преди година ми казаха, че имам Тиреодит на Хашимото. Ехографията ми показа лекостепенна дифузна хиперплазия и минимални дифузни структурни промени. Хормони: FT3-6,71 (3,1-6,8); FT4-19,42 (12-22); TSH-2,49 (0,27-4,20) ANTI TPO 442.4 ( до 34). Казаха ми, че не се налага Л-Тироксин, а само при евентуална бременност се препоръчва изследване на TSH, FT4 и преценка за включване на Л-тироксин. Преди няколко дни отидох да си направя отново изследванията: FT3- 5,16: FT4-20,21; TSH II-3,40; ANTI TPO 558.9. Отново ми казаха да не пия нищо, но аз се притеснявам. Трябва ли да пазя някаква диета? Трябва ли да пия някакви хапчета? Благодаря Ви предваретелно!
  • Надя
  • 2015-10-06 13:15:38
  Здравейте, Преди месец ми откриха възел на щитовидната жлеза 9 мм. направих изследвания на FT4 2.00 TSH 118.700. В момента приемам еутирокс 50 микро гр. Трябва ли да приемам нещо друго като например хранителни добавки и специалеен хранителен режим. Трябва ли да оперирам възела. Предварително благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-10-15 16:07:27
  Здравейте, Ендокринологът вероятно е поискал контролен преглед след около месец - месец и половина, за да се установи дали лечението има ефект, как да се увеличи дозата и т.н. преди да се вземе решение за операция. Според много специалисти, операция се налага тогава, когато ултразвуковото изследване показва промяна в структурата на жлезата и има опасност от злокачествено израждане на тъканта. Или когато възелът притиска околните тъкани, пречи на преглъщането или създава други проблеми за здравето. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ivan
  • 2015-10-16 12:45:22
  Здравейте, аз имам открито хашито от 2 год и всеки ден пия по 125 мг елтирокс. Преди пих по 50 и не се чувстах добре, но след като увеличх дозата съм доста по-добре. Ако не пия лекарството нивата на хормона ми се увеличават до 20. Сега съм с TSH в норми. При тези обстоятелства какви храни и хранителни добавки са подходящи за мен? Моля да изброите няколко? Този синдром лечим ли е? има ли някаква терапия, която може да премахме проблемът> Ако да как мога да получа достъп до такава?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-11-04 17:07:34
  Здравейте, Както знаете, Хашимото е автоимунно заболяване, с недоизяснени причини и лечението е симптоматично, т.е. ако има намалена функция, както при вас, се приема медикамент-хормонозаместител, в случая Еутирокс. Диетата се определя индивидуално от лекар-диетолог, но общите положения са отбелязани в статията „Хранене при Тиреоидит на Хашимото”. Подходящи добавки са мултивитамини, минерали, особено Селен, Омега-3 МК, екстракт от чесън, ако няма противопоказания. Общоукрепващи упражнения, йога, чи гун и др, също подобряват функцията на жлезата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Йоана Ватова
  • 2015-10-17 19:14:46
  Здравейте д-р Петрова, Преди година ми казаха, че имам Тиреодит на Хашимото. Ехографията ми показа лекостепенна дифузна хиперплазия и минимални дифузни структурни промени. Хормони: FT3-6,71 (3,1-6,8); FT4-19,42 (12-22); TSH-2,49 (0,27-4,20) ANTI TPO 442.4 ( до 34). Казаха ми, че не се налага Л-Тироксин, а само при евентуална бременност се препоръчва изследване на TSH, FT4 и преценка за включване на Л-тироксин. Преди няколко дни отидох да си направя отново изследванията: FT3- 5,16: FT4-20,21; TSH II-3,40; ANTI TPO 558.9. Отново ми казаха да не пия нищо, но аз се притеснявам. Трябва ли да пазя някаква диета? Трябва ли да пия някакви хапчета? Благодаря Ви предваретелно!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-11-04 17:11:11
  Здравейте, Както знаете, Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза/ ANTI TPO антителата са увеличени/, най-често с хипофункция на жлезата, но също така със запазена функция, както при вас, а рядко и с хиперфункция. Диетата се определя индивидуално, но в общи линии е указана в ст."Хранене при Тиреоидит на Хашимото". Подходящи хр. Добавки са селен, вит. С, омега-3 МК, мултивитамини с минерали . д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Марина Андрова
  • 2015-11-09 16:18:42
  Здравейте, с хашимото съм от 4 г.До преди 2 месеца всичко беше под контрол.От един месец ми се разклатиха изследванията,което доведе до промяна на дозировката на еутирокс.Питането ми е може ли тази промяна да ми рефлектира върху месечният цикъл?След редовна менструация се появи леко зацапване на 15-ден и продължи до идването на поредния цикъл.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-11-16 17:37:26
  Здравейте, Да, възможно е увеличаването на хипофункцията на щитовидната жлеза да е причина за нередовен цикъл с продължително кървене. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-12-16 10:23:03
  Здравейте! Бих искала и аз да Ви попитам дали има за какво да се притеснявам, какво мога да пия и да избягвам. Направих си изследвания март месец, тъй като от известно време започнах да пълнея доста без да съм променила нещо в храненето или движението... Изследванията ми показаха: anti TPO (MAT)-467.30 iU/ml ( при реф. <34); Insulin-23.54 mU/l (реф. 2,6-25,00); TSH-2.15 mlU/l (реф. 0,35-5,00); Глюкоза-4,57 mmol/l (реф. 4,2-6,2); Гледаха ме на ехограф и казаха, че няма увеличение на жлезата. След спазване на диета, упражнения и 3 месеца Глюкофаж, този месец при изследванията ми МАТ са се повишили до 526 (което доста ме притесни), а Insulin-21.2. Другото ми питане е дали може да има проблем при една бременност? Много ще съм Ви благодарна за помощта!
  • Ревита
  • 2015-12-21 17:08:51
  Здравейте, Повишените стойности на антитиреоглобулинови антитела (ТАТ) и антимикрозомални антитела (МАТ)показват автоимунна нагласа на организма , но повишаването им може да се дължи и на други автоимунни заболявания. Добре е да се консултирате в специализирана клиника по ендокринология. http://www.usbale.com/Med_centar.htm или др. университетски клиники. Преди да започнете с опити за забременяване е добре да уточните здравословното си състояние. Заболяванията на щитовидната жлеза често водят до затруднения при забременяване, но бременността е възможна. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • КP
  • 2016-01-24 20:16:35
  Здравейте, имам Хашимото от около 20 години и никога не съм пила лекарства. Изследванията ми са със следните стойности: TSH 2.33 при референтни граници 0.35 - 4.94 FT4 11.32 при референтни граници 9.01 -19.05 Anti TPO /MAT/ 857.08 при горна граница 5.61 Anti-Tg /TAT/ 19.83 при горна граница 4.11 Ендокринологът ми изписа селен (под формата на хранителна добавка) и ми забрани да приемам храни богати на йод. Навсякъде пише, че при Хашимото приемът на опр. единици йод дневно е задължителен, а аз трябва да го избягвам на всяка цена... Моля за кратък отговор дали наистина трябва да НЕ приемам храни богати на йод и по-скоро причините за това? При тези стойности необходимо ли е да мина и на безглутенов хранителен режим? Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-01-27 17:18:33
  Здравейте, Йод в храната при Хашимото, както и безглутеновата диета са спорни въпроси, които са в процес на медицински проучвания и изследвания. Самото заболяване Автоимунен тиреоидит на Хашимото е с ненапълно проучена етиология и патофизиологични механизми. Ето защо и препоръките на лекарите са различни. Не се препоръчва допълнителен прием на йод съдържащи продукти /освен при доказан йоден дефицит/, тъй като са наблюдавани случаи с «обратен ефект» - тежък хипотиреоидизъм, определен като „йоден микседем”. Но не е доказана връзка между влошаване на заболяването и хранене с богати на йод храни. Т.е. не е необходима категорична забрана на такива храни, а ограничаването им. Категоричните забрани въздействат психически и често също имат «обратен ефект». Безглутенова диета е подходяща при доказана глутенова непоносимост кръвен тест за глутенова непоносимост/, но във всички случаи е добре да се ограничават глутен съдържащите храни с профилактична цел. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Дария Димитрова Съчкова
  • 2016-04-20 18:18:42
  Здравейте, д-р Петрова, Прочетох всички въпроси и Вашите отговори. Доволна съм, защото получих отговори и на моите главоблъсканици. Моите показатели са в границите на реф. стойности, само МАТ-а ми е 100. Изписаха ми: селен, вигантол, омега-3 с вит.Е. Въпросът ми е: това достатъчно ли е, им ли шанс да ми се нормализир МАТ-а, има ли опасност при продължителното вземане на вигантол, да се повиши калция к кръвта. Благодаря Ви предварително!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-04-28 12:26:26
  Здравейте, Предполагам, че предписаната доза вит. Д3/вигантол/ е съобразена с нуждите на организма Ви и не би трябвало да доведе до хиперкалциемия. Все пак, за Ваше успокоение, може да проследявате нивото на калций в кръвта. При пълноценно здравословно хранене, не е необходимо да приемате други добавки към храната. С изцяло здравословен начин на живот –хранене, упражнения, релаксация, функцията на имунната Ви система може да се нормализира и нивото на МАТ да спадне до нормата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Весела
  • 2016-04-25 00:20:08
  Здравейте, Д-р Петрова ! Бихте ли ми казали моля, каква е разликата между лтироксин и еутирокс, защо от еутирокс получавам диатия? Още, в във великобритания съм, и ме е страх да мина на тукашния левотироксин, за да не получа странични ефекти. Имам ли основание да се притеснявам? И още бихте ли ми казали в какви дозировки да приемам желязо, мед, келп(йод), вит В12, витD, Омега 3, и спирулина? Много ви благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-05-04 16:13:04
  Здравейте, Разликата в двата медикамента е във фирмата производител, съотв. в помощните вещества, а активното вещество/ левотироксин/ е едно и също. Погледнете фирмата производител и търсете подходящата. В Еутирокс се съдържат помощни вещества -царевично нишесте, кроскармелоза натрий, желатин, лактоза монохидрат и магнезиев стеарат – към някое от тях вероятно проявявате алергична реакция. Четете информацията към опаковката. Относно добавките – желязото повлиява усвояването на левотироксина и не е препоръчително да го приемате, ако не е изписано и се контролира от лекар. Необходимите хранителни добавки се преценяват индивидуално, но може да приемате по 1 т. Алайв 1000 мг дн. , източник на омега-3 - рибено или ленено масло - според указанията на опаковката, спирулина / от сигурен източник - сертифицирана фирма за биопроизводство/ - според указанията на опаковката. Различните от указаните в листовките дози изискват наблюдение от лекар. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Весела
  • 2016-04-25 01:08:12
  Докторе, обяснете ми ако можете, защо все получавам анемия? Диагностицирана съм с хипотириоидизъм, желязо дефицитна анемия, пилори бастер и в стомаха 2007. 2009г е установен хашимото с anti TPO ~800, и желязо дегицитна анемия. 2014г - anti TPO~550, TSH 50, желязо дефицитна анемия. Сега съм с TSH в норма,
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-05-04 16:15:32
  Здравейте, Желязодефицитната анемия се дължи на загуба на кръв, недостиг на желязо в храната, затруднено усвояване на желязото и т.н. Може би имате обилен мензис и организмът ви не успява да се възстанови? Или пък причината е в инфекцията с Хеликобактер пилори? Какво е мнението на лекуващия лекар? Той е запознат с цялостното ви състояние и резултати от изследвания? Железният недоимък може да е предпоставка за хипотиреоидизъм, тъй като желязото има съществена роля в метаболизма на щитовидната жлеза. Възможна е и обратната връзка – увредената щитовидна жлеза не може да изпълнява контролните си функции върху другите органи и системи, поради което се получават усложнения, вкл. анемия. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Снежина
  • 2016-05-09 12:09:06
  Здравейте, имам проведени изследвания с резултати TSH 10,6 ;FT 9,49; TAT 1041 и MAT 600 и направена ехография на щитовидната жлеза с резултат: нормална топография, неравни очертания, без нодули, ляв лоб с размери 50/18/16 и десен лоб 50/20/16 истмус-5 мм и назначен Л-тироксин по 50 млг дневно. Само да доуточня,тъй като смятам, че има влияние, изследванията са направени след 10 месеца от раждането на детето ми и не съм приемала това лекарство. Въпросът ми как да нормализирам здравословното си състояние без приема на това лекарство, какъв хранителен режим да спазя и какъв прием на допълнителни вещества (и количество) трябва да имам? Много Ви благодаря предварително!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-05-10 16:39:11
  Здравейте, Както знаете, автоимунният тиреоидит е заболяване на имунната система и като такова силно се влияе от емоционално-психическото състояние на организма. Съответно лечението му изисква, освен другото, също и повече почивка, отпускане, успокояване.Тъй като повече от пациентите разчитат предимно на „доктора да ги излекува” и не искат или не умеят да положат самостоятелни усилия за лечението си, то и голяма част от лекарите гледат на пациентите по този начин – като на хора, които разчитат само на „хапчето”. Ако симптомите на хипофункция са незначителни и не ви притесняват, може да опитате с диета, физически упражнения, упражнения за релаксация и добавки като вит. С, селен, магнезий, рибено или ленено масло, мултивитамини. Най-добре е диетолог да изработи индивидуална диета и режим за физическо натоварване, съобразен с вашите нужди и възможности. Ако след няколко месеца контролното изследване отново показва изразена хипофункция, имайте предвид, че през есента и зимата състоянието се усложнява. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Мария
  • 2016-05-13 09:48:44
  Здравейте д-р Петрова, преди ден ме диагностицираха с Хашимото. По принцип и майка ми и сестра ми страдат от него. До сега съм правила 2-3 изследвания във времето, но всичко беше нормално. На това сега TSH - 6,32 / при норма до 5/ и след направен ехографски преглед при ендокринолог ми каза, че структурата на щитовидната жлеза е леко рехава, няма възли,за момента не е много засегната. Предписа ми Еутирокс 25 мг. и се уговорихме да пия около месец и половина и тогава пак да пуснем изследвания.На мен по принцип единствените ми оплаклаквания бяха, че от около седмица и половина чувствам болки в мускулите и ставите, а по принцип спортувам редовно и това започна да ме дразни и реших да пусна пълни кръвни изследвания и хормон. Въпросът ми е, според вас не беше ли необходимо да пусна по-пълни изследвания на хормона не само TSH, и след употребата на Еутирокс мога ли да очаквам тези леки, но дразнещи болки да отшумят?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-05-16 16:24:27
  Здравейте, Когато има съмнение за компенсиран хипотиреоидизъм, освен ТСХ се изследват Т3 и Т4, но в този случай ТСХ е достатъчно показателен. За да се облекчат болките в ставите и мускулите е добре да приемате магнезий, омега-3 и селен. Да продължите да спортувате /без преумора/ и да добавите упражнения за релаксация / автоимунните заболявания се повлияват от психо-емоционалното състояние на организма/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Мария Христова
  • 2016-05-22 17:09:57
  Здравейте, искам да Ви попитам каква е връзката между тиреоидит на Хашимото и трудното забременяване?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-05-27 15:56:11
  Здравейте, Както знаете, чрез тиреоидните хормони, щитовидната жлеза повлиява и координира действието на другите ендокринни жлези, вкл. яйчниците, като регулира кислородната консумация, метаболизма и топлопродукцията. Изследвания показват, че дори леко изразена хипофункция на щитовидната жлеза, вкл. при Хашимото, може да причини проблеми на яйчниците – нередовен или липсващ цикъл, трудно забременяване, стерилитет и др., особено ако пролактинът е повишен. Хипотиреоидизмът може да доведе до намаляване нивото на FSH/фоликулостимулиращият хормон/, което пречи на узряването на яйчниковите фоликули, съотв. безплодие. Може да подтисне продукцията на LH/лутеинизиращия хормон/, което води до проблеми с овулацията и повишен ниво на прогестерона през лутеалната фаза. Тези промени могат да предизвикат спонтанен аборт или други здравословни проблеми през втората половина на цикъла/депресия, мигрена и др./. Може да предизвика повишаване на пролактина, което води до проблеми с овулацията, нередовни менструални цикли и безплодие. Щитовидната жлеза и яйчниците са тясно свързани и хипофункцията на щитовидната жлеза води до намалена функция на яйчниците, което затруднява или пречи на забременяването. Тъй като всички ендокринни жлези - епифиза, хипофиза, хипоталамус, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, панкреас-Лангерхансови острови, полови жлези – яйчници /съотв. тестиси при мъжете/ и надбъбреци са свързани в единна система като скачени съдове, промяната във функцията на всяка от тях, се отразява на функцията на всички останали. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Марианна
  • 2016-06-01 11:39:47
  Здравейте, д-р Петрова. Бих искала да се посъветвам с вас относно моите здравословни проблеми и изследванията, които направих наскоро. Имам Хашимото от няколко години, минала седмица пуснах изследване и резултатът е в норма - 1.3, последно зимата беше, 6,9 и ми увеличиха дозата на елтироксина. От врем на време имам леко сърцебиене(в покой пулса ми е 55 - 60, но понякога достига до 80 - 85 удара и тогава ми става зле, може би защото дълги години преди лечението да е започнало беше около 45 - 50 удара за минута.). Също така направих и пълна кръвна картина и изследвания на черния дроб (ASAT - 22 U/L (<=40), ALAT - 43U/L (<=40), GGT - 26 (7-30), ще напиша само тези показатели, които не са в норма: Gran % - Low 42.2 (50 - 70), Lymph - High 50.8% (20 - 40), MCHC - Low 307g/L (320 - 360), преди 2 месеца този показател бе пак под норма - 315. Смятате ли, че тези отклонения са сериозни, защото когато питах лекаря, той каза, че може при броенето машината е дала грешка и са наред? От около 1,5 - 2 месеца имам болки в стомаха (малко над пъпа в средата на стомаха и леко вдясно към ребрата и към дяната гърда). Бях болна и 2 седмици пих антибиотици и антивирусни лекарства, предполагам, че болката е от тях, защото обикновено винаги ме боли стомах, когато ги пия, получих и диярия от тях и ми изписаха пробиотици за стомаха. Гастроентерологът ме прегледа и не откри проблем, каза, че всички органи са здрави, изследване със сонда не съм правила, назначи ми една опаковка Конралог 40 мг, Прокомбо и капки Иберогаст, изпих ги и като цяла има подобрение, но от време на време болката пак се появява като тъпа, дълбаеща отвътре и отива понякога отзад към средата на гърба, обиковено след храна1 -2 часа и вечер, не сутрин на гладно. Нямам киселини или подуване на стомаха и газове, понякога имам след храна тежест и леко сърцебиене, но нямам киселини. Вчера бях отново на лекар и той каза да изпия още една опаковка Контралок, но че няма нужда от друго изследване. Възможно ли е болката в гърба да е от стомаха (вече няколко години имам проблем с него) или може да е от Хашимотото, много често особено сутрин усещам схваната горната част на гъба и на пипане костите около плешките са твърди и болезнени? Според вас трябва ли да правя допълнителни изследания за Хеликобактер пилори (миналата година беше отрицателен теста) или други? Пия от няколко дни билки като лайка, невен и блатен аир (само по 1 глътка), защото са ми помагали преди при проблемите със стомаха. Спазвам също предписанията на лекаря да избягвам определени храни. Какво заболяване на стомаха може да е причина за тези болки според Вас? Бихте ли ми дали съвет. Ще Ви бъда много благодарна ако направите тема за храненето - кои храни не бива да се смесват в едно хранене и коя храна къде и как точно се преработва и колко време отнема разграждането и, хранене при стомашни и чревни проблеми... Смятам, че ще е много полезно за всички, които имат подобни проблеми като мен. Амо може да опишете и причините за различните болки в гърба и начините да се справим с тях без прием на лекарста, ас упражнения, билкови препарати, минерали или друго. Благодаря, предварително за отговора! Високо ценя Вашето мнение и съвети! С уважение, Маринна
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-06-13 14:43:09
  Здравейте, Благодаря Ви, ще помисля по темата, която предлагате. Относно вашите оплаквания – ПКК е в границите на нормата. Относно коремната болка – вероятно имате хроничен гастрит с периоди на обостряне, но без гастроскопско изследване язва не може да се изключи. Възможен е и проблем с жлъчния мехур-добре е да направите ехограхско изследване. Сърцебиенето вероятно се дължи на L – тироксина – през топлите слънчеви месеци необходимостта от елтироксин намалява. ТСХ 1,3 е в граници на нормата, но за вас може да означава леко превишена доза на хормона. Като цяло може да се каже, че имате разстроено храносмилане и ендокринна система /проблемът в една жлеза неминуемо се отразява на другите/. На този етап упражненията за релаксация и физическите упражнения, наред с диетата са подходящи, както за профилактика, така и за лечение на леките патологични отклонения. Преди това трябва да се изключи язва на стомаха и холелитиаза. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Марианна
  • 2016-06-20 14:08:36
  Здравейте д-р Пертова, Много благодаря за отговора. Имам направен преглед с ехограф, не се установи проблем с жлъчния мехур и другите органи., вероятно е свързано със стомаха. Съжалявам, че отново не пиша по темата, но бих искала да се обърна към Вас за съвет по друг мой проблем. На 30 г съм, не съм раждала още. Преди 2 седмици бях на гинеколог и ми взеха цитонамазка. Досега резултатът винаги беше Пап 2 ( преди 1г), колпит написано в скоби до него и предишният ми лекар казваше,че е ок и не се налага лечение, само редовно следене. Имам малка раничка на шийката на матката, която била ясно изразена. Новата лекарка, при която отидох сега смята, че трябва да бъде обгорена с ток, за да не се превърне в раково изменение. Наистина ли е необходимо това, не ми е създавала проблем досега (имам я от 8 години някъде), не съм раждала досега и е притеснявам дали изгарянето и няма да окаже ефект върху бъдеща бременност. Необходими ли са други изследвания: ЧПВ тест, колпоскоп, биопсия или друго преди да се предприеме изгаряне или цитонамзката е достатъчно показателна, доколкото знам не всички рани предизвикват ракови изменения? Имам и миомен възел в истмусна област на матката, който бе 25 мм преди около 1г, а сега е 20 мм без лечение, а яйчниците от двустранно поликистозни с около 4 см диаметър, сега само левия е леко увеличен, но не ми казаха точни размери. Постепенно цикълът ми се нормализира беше много нередовен, но имам болки отвътре във влагалището преди и по време на цикъл, усещат се повече при уриниране, нещо като присвиване, спазъм и леко кафеникаво зацапване няколко дни преди цикъла. Излезе резултаът от намазката, но не съм си я взела още и не мога да кажа какво точно още пише, казаха ми, че е ПАП 3А. Дали да не направя повторна, защото знам, че тази показва неясен резултат и не се знае дали измененията са добокачествени или не? Успях да сваля почти 20 кг тегло за последните около 2 г, благодарение промяна на режима, на мнения и съвети ,вкл. и от този сайт, за което съм благодарна! Има ли начин раничката да се повлияе без да се налага изгаряне с ток или др. подобна намеса? Предварително благодаря за отговора, ще се радвам да ми отговорите скоро! Извинявам се, че отново се получи доста дълго. Поздрави!
  • Марианна
  • 2016-07-21 22:47:52
  Здравейте, д-р Птрова! Бях Ви писала преди време за наличие на раничка на маточната шийка. Направих някои допълнителни изследвания и преглед с колпоскоп, както ме посъветвахте. Ето и резултатите от тях, които Ви моля да коментирате: Вагинален секрет с антибиограма: Левкоцити: умерено, Епителни клетки: единични/поле, Лактобацили: Намалено количество. Култура: Не дава развитие на бактерии и Кандида ТБ Цитология и тест за ЧПВ с генотиризиране за високорискови щамове (лекарят каза, че е излишно, но аз настоях, защото го отлагах години и исках да знам със сирурност дали го имам вируса или не); 1.Проба - достатъчно материал, Ендоцервикални клетки, метаплазия (отбелязано с тикче). 2. Категории: NILM, намазки, отрицателни за интраепителна лезия или злокачествени Клетъчни промени, свързани с възпаление (тикче). В графа аномалии на епитела няма отбелязано нищо и при плоскоклетъчен и при жлезист епител. 3. Препоръки и предложения: Повторение: след 1г (тикче) 4. Заключение: Реактивни клетъчни изменения, свързани с възпаление. Отрицателна назмазка за интраепителни или злокачествени лезии. Препочръчва се повторна намазка на Пап теста след 1 г. За ЧПВ: Генотипизиране висок риск: Цервикални клетки: ЧПВ 16 - не се доказва ЧПВ 18 - не се доказва Други зЧПВ завишен риск (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) - не се доказва. От колпоскопа резултатът беше: маточна шийка конична, ерозио коли утери, йод - негативна зона, циркулярно около каналис цервикалис, колпоскопски данни за левкоплакия по долната устна, матка леко уголемена. аднекси, двустранно - б.о. Какво е Вашето мнение - нямам ЧПВ, или поне не от тези щамове, които предизвикват раковите изменения, нали? А тази '' раничка '' откъде тогава се е появила и вече толкова време стои и не се третира с нищо? Лекарят искаше да правим и биопсия и после конизация, но за мен при тези резултати конизацията е безсмислена. Вие как смятате? Скоро ще отида пак на преглед и тогава ще уточним какво да предприемем занапред, но дотогава моля за Вашата препоръка, благодаря предварително!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-07-29 16:05:08
  Здравейте, Причина за „раничката” може да е травмиране на лигавицата при раждане, аборт, сексуален акт, тампони или друга причина, с хроничен възпалителен процес от неуточнен причинител, вкл. химично/ (спермицидни контрацептиви, интимен душ/ . Добре е да се доверите на решенията на вашия гинеколог, защото той има поглед върху „цялата картина”, възможни причини, усложнения и как да се предотвратят. Ако изпитвате съмнения, добре е да потърсите второ мнение при друг висококвалифициран в тази област гинеколог. Резултатите показват хроничен възпалителен процес, без ЧПВ, нито друг, потенциален за злокачествено израждане на клетките причинител. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Милена Иванова Пенчева
  • 2016-07-16 18:30:17
  Здравейте, През месец април ми поставиха диагноза автоимунен тиреоидит– хипо тиреоидна фаза и ми бе назначен еутирокс 50 мг. Резултатите от изследванията ми бяха: TSH-5.29 ;TAT-406.7 ;MAT-81.18. Пия редовно хормона, но не се чувствам добре.Имам порок на сърцето. В края на м. юни направих контролни изследвания и резултатите са: TSH-3.09 ; FT4-19.0. Мога ли да намаля хормона или да го спра и да премина на добавки, диета, физически упражнения и йога? Какво бихте ми препоръчали?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-07-20 16:04:55
  Здравейте, Намалете го на 25 мкг. Еутирокс и ако се наложи приемайте по 25 мкг през ден. Ако оплакванията продължат, спрете го и се консултирайте с аюрведичен лекар. Аюрведа има добри хранителни добавки при хипофункция на щитовидната жлеза. Подходяща е мудра ръковина 3 по 15 мин. или 1 по 45 мин. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Р.А.
  • 2016-08-15 06:53:24
  Здравейте,от2006г.съм с отстранена щитовидната жлеза и пия еутирокс.2010г.ми откриха и Хашимото.Вече 10г.пия 50мг.еутирокс.Въпроса ми е има ли в България лекар който изписва натурални хормони.които не вредят на организма както синтетичните.Казват да си следя tsh да е в норма,но дори и да е в норма имам всички симптоми като умора,косопад по някога и т.н.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-08-16 15:37:23
  Здравейте, За съжаление няма лекарство /добавка с „натурални хормони”, заместители на тироксина. За да снабдявате тялото си с необходимата енергия е необходимо да се храните здравословно, да правите подходящи упражнения, масажи. Рейки, йога и аюрведа като път за подпомагане на лечебния процес, са с доказан ефект. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Милена Иванова
  • 2016-10-15 16:13:57
  Как така да няма натурални хормони. Има , разбира с живот.хормони, които са комбинация от Т3 и Т4- интересно защо в България няма предлагане на нито една марка такива. Само доцент Петкова /болница Св Лука Сф/ го предписва
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-10-19 08:39:42
  Здравейте, „Стандартната заместителна хормонална терапия и средство на първи избор за лечение на хипотиреоидизъм е levothyroxine sodium (T4, L-thyroxinе, L-T4). Използва се натриевата сол на T4, тъй като самият Т4 не се абсорбира добре. Синтетичният Т4 се конвертира в организма, когато е необходимо, в биологично по-активната форма Т3.” „Монотерапията с levothyroxine (L-T4) остава златен стандарт за лечение на състоянията на хипотиреoидизъм и според новите указания на Американската тиреоидна асоциация (АТА), публикувани в списание Thyroid”. „Монотерапията с L-T4 се препоръчва като лечение на избор при пациенти с хипотиреоидизъм поради доказаната си ефикасност, дългогодишния опит, благоприятния профил на безопасност, лесния начин на приложение, добрата интестинална абсорбция, дългия полуживот и ниската цена”. „Препоръчва се и при всички болни с първичен хипотиреоидизъм стандарт в терапията да бъде приложението на L-T4 пред възможността за включване на тиреоидни екстракти. Налице са съображения, свързани с безопасността на подобни екстракти, тъй като могат да съдържат по-високи от физиологичните концентрации T3, освен това липсват данни за безопасността им в дългосрочен план”. Приложени извадки от списание МD България (Медицината днес в България). В заключение – Прилагането на екстракти от овча или свинска щитовидна жлеза не е безопасно. И като имам предвид нивото на здравната култура, здравеопазването и възможностите на лекуващите лекари да реагират адекватно и своевременно на всяка промяна в състоянието на болен с хипотиреоидизъм, отново казвам, че на практика няма „натурални хормони” на щитовидната жлеза, които да са приложими в нашата медицинска практика. Прилагането на такива медикаменти е въпрос на лична отговорност на пациента и лекаря, който ги прилага. Надявям се с това да съм внесла яснота в разбирането ви за лечението на хипотиреоидизма. Ако ли не, обърнете се към специалист по ендокринология, най добре в Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, УСБАЛЕ, София. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Калина
  • 2016-08-29 06:19:34
  Здравейте, имам диагностирана хипофункция на Хашимото от 8 год.,но поне още 4-5 преди това( TSH-95) и хистеректомия. До днешна дата ( TSH-4.48)натрупах допълнителни болести:диабет2,ревматоиден артрит,подагра,метаболитен синдром,стеатоза,високо кръвно,стенокардия,хиперлипидимия,проблеми с мускулите и вените и др.Веqе се чувствам развалина,най-много ме тормозят болките в краката,ставите и мускулите.. Спазвам диетичен режим,(без особен резултат)Изписаха ми лекарства за всяка болест,резонно,но се събраха много-цяла шепа и аз се бунтувам вътрешно. Отчайваща ситуация,какво ще ме посъветвате и кой специалист ще ми препоръчате? Благодаря ви и моите уважения пред професионализма ви!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-09-07 16:22:05
  Здравейте, Мисля, че за Вас най-подходяща е консултация с лекар, специалист по аюрведична или холистична медицина. Занимания с рейки и йога определено могат да ви помогнат да се научите да осъзнавате нуждите на тялото си и да активирате вродените му лечебни сили. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Димитрова
  • 2016-09-07 13:35:40
  Здравейте д-р Петрова, Имам нормални TSH (2.76 pri ref. 0.30-4.5), fT4 (13,2 pri ref.8.9-17.2), fT3 (1.82 pri ref. 1.21-4-18), anti TPO MAT(6.48 pri ref. <34), но висок анти Tg TAT (334.8 при ref. <115). Какво бихте ми препоръчали като първа крачка при вземане на някакви мерки за регулиране на ТАТ? Като предварително Ви благодаря, оставам с уважение.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-09-12 16:31:40
  Здравейте, Понякога увеличени ТАТ с нормални МАТ и хормони се установяват при клинично здрави хора. Необходима е консултация с ендокринолог с УЗ на жлезата и повтарно изследване на хормоните и антителата, за да се прецени има ли заболяване. Профилактиката включва укрепване на имунната система чрез здравословен начин на живот – хранене, хранителни добавки, физическа активност, почивка и релаксация – йога, рейки, хоби и др. Подходящи добавки – Селен, вит. Д, вит. С, Келп, Черен орех и др. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Надя Апостолова
  • 2016-09-14 14:11:33
  Здравейте д-р Петрова, Имам Хашимото от 9 години, първите години всичко беше наред, отключих го след раждане с ТСХ по-голямо от 100, в последните три години при пълна кръвна картина СУЕ-то ми винаги е над 20, около 23-25 останалите показатели са в норма а ТСХ ми е варирало от 5 до 8 и все не влизаше в норма, но ми беше предписано и Бизогама за сърцебиенето което имах / от момента в който го пия 4 часа след хормона всичко се нареди, ... Месец май т. г. се оперирах от херния, всички изследвания ми бяха в норма освен СУЕ -25! Месец април имам гинекологичен преглед, мамолог кардиолог, всичко в норма. И стоматолог- също нормално. На какво може да се дължи това завишено СУЕ. Какви изследвания да си направя за да намеря причината за възпалението? Благодаря предварително, Поздрави,
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-09-16 15:44:54
  Здравейте, Както знаете, нормално при жени СУЕ до 50 год. възраст е до 20 мм, а след 50 – до 30 мм. Лекото увеличение на СУЕ може да се дължи на хроничния възпалителен процес. Както знаете, Болестта на Хашимото е автоимунно възпаление на щитовидната жлеза. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Marinela
  • 2017-02-03 18:27:43
  Здравейте д-р Петрова ,казвам се М.Петрова и съм със хашимото от 5 години и половина,до сега съм лекувана само със еутирокс 25 мг. ,като през топлите месеци го вземах 12,5, от есента септември 25 мг.,като зимата както беше много студена 37,5 мг. Не съм приемала никакви добавки ,но от известно време започнах да повръщане,след хранене,болки в ставите,главоболие,нервност,като на моменти ме кара да плача .Много ви моля помогнете.
  • Ревита
  • 2017-02-06 09:49:37
  Здравейте, д-р Петрова е в двуседмичен отпуск, ще получите отговор на въпроса си след около 15 дни. Благодарим Ви за разбирането! Хубав ден, Соня Атанасова
  • Marinela
  • 2017-02-06 13:49:20
  Надявам се ще чакам ...!!!
  • В. Иванова
  • 2017-02-07 15:24:15
  Здравейте Marinela, Следя коментарите тук, аз също имам подобни проблеми, съветвам Ви да си проверите TSH и ако има отклонение да прецизирате дозата на еутирокса с Вашият ендокринолог.
  • Бояна
  • 2017-02-22 03:05:34
  Здравейте, отскоро съм с диагноза хашимото с тсх 35, тат-280; мат-272 , на ехограф жлезата ми е силно кръвоснабдена , без изменение , без възли. Преписан ми е лтироксин от доза 3 дена 25 и след това по 50 . Не знам защо , но ме е страх от този хормон , не искам да го пия , а искам да забременея ! Б12- 474 , желязо в норма ф3 , ф 4 норма . Моля ви за вашето мнение , за което предварително благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-03-01 16:45:45
  Здравейте, След като е установена хипофункция на жлезата, е необходимо да се приема хормонозаместващ медикамент. Ако не се възстанови функцията на щитовидната жлеза, е много вероятно да не забременеете. Няма хранителни добавки, които да изпълняват ролята на хормона на щитовидната жлеза.
  • Margarita nikolova
  • 2017-03-19 21:20:31
  За да забременееш трябва да се натрупа в организма дори хормона да ти клони към долна граница.Аз също съм го преживяла и все още си приемам л-тироксина , затова не отлагай.Всичко ще си дойде на мястото.Дори по време на бременност пак се приема, защото е важен и за плода.Успех.
  • Galq
  • 2017-03-20 23:52:49
  Мили дами,аз съм с хашимото от 10г.Искам да споделя мнението което получих от професор ендокринолог.Цитирам-Бременност не се препоръчва и допуска при TSH над 6,5.Не си правете експерименти с бъдещите си деца
  • Reneta
  • 2017-03-23 22:29:32
  Здравейте д- р Петрова ! Имам въпрос : трябва ли да пия нещо освен селен при нормални Tsh , ft3, ft 4 , но anti tg 450,.a anti tpo 550 .казаха ми самп да го следя , но аз буквално дебелея от въздуха , а тренирам , освен това се движа и внимавам какво ям .нищо не ми изписаха ! Казаха само да ги следа
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-03-28 15:11:25
  Здравейте, Добре е да се приемат и витамин Д, А, С.
  • Elena
  • 2017-04-22 21:51:09
  Zdraveite molq za pomosht otkrihami nachalen stadii na hashimoto schetovidnata mi jleza e dosta ugolemena tsh mi visoko piq lekarstva no ot 55 kg za 3 meseca stanah 70 postoqno sam na dieta pochti nishto neslagam v usta a sam naduta kato balon na 36 g sam rodila sam 2 deca .Taino placha ve4er decata mi postoqno me pitat da ne sam bremena a dashterq mi koqto me bogotvoreshe veche q e sram ot men sega cheta kakvo moga da qm i kakvo ne.Mislq za opetativna namesa no me e strah sled tova da ne se poduq otnovo.Molq za savet
  • Анита
  • 2017-09-02 13:12:55
  Елена разчувствахте ме и затова ви пиша. Дано видите този отговор-виждам че сте писали преди няколко месеца. Не съм лекар и тази болест е нова за мен и аз все още се уча. Затова бих ви посъветвала да се включите в фейсбук групата "Автоимунен тиреоидит на Хашимото". Там има доста хора които споделят през какво са минали и какво им е помогнало, тъй като болестта се развива различно при всеки. С доста четене бихте се ориентирали какво би ви помогнало при вашия случай или какво може да изследвате. Аз лично бих ви посъветвала да си направите и обременяване с глюкоза -трикратно измерваме на кръвна захар и инсулин за да се види дали намате и Инсулинова резистентност. Режим на хранене е почти задължителен при това заболяване -там ще прочетете за АИП или за алтернативни като Палео и др. Успех!
  • Елизабет
  • 2017-06-01 12:03:16
  Здравейте, моля за съвет : при ТАТ 3,27 и МАТ 55 става ли дума за Хашимото ? Какви продукти НЕ трябва да приемам и трябва ли да си направя и ехография ?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-02 15:15:00
  Здравейте, Да, необходима е ехография, за да се прецени състоянието на щитовидната жлеза. Освен това – изследване на ТСХ. След това ще се прецени какво да бъде храненето. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Цвети
  • 2017-06-08 08:39:33
  Здравейте д-р Петрова, във връзка с отстранена щитовидна жлеза на мой близък се нуждая от Вашия професионален съвет за правилно дозиране на заместващ хормон, нарушения и заболявания в други органи и ситеми-полова, нервна;храна и добавки според индивидуалните нужди. Ценя времето и работата Ви, въпросите ми са много и ще Ви бъда признателна ако своевременно откликнете на писмото ми. Ако Ви е удобно може да се свържете с мен на имейла, който съм оставила в запитването. Благодаря Ви предварително за отговора и отделеното време!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-12 15:38:47
  Здравейте, Моля задайте въпросите си на aelitapetrova@abv.bg д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Мария
  • 2017-06-08 13:43:18
  Здравейте, д-р Петрова! Преди година ме диагностицира доц. Начев от клиниката по ендокринология при МА. Диагнозата е Хашимото като резултатите бяха такива, че не се налагаше приема на хормона - тсх около 2, мат леко завишен. Ехографията показваше леки изменения. Скоро правих ехография и жлезата е спокойна, няма възли и увеличения. Вчера си направих кръвни изследвания и резултатите са: TSH - 4,65 /реф.стойности 0,27-4,20/ TAT <10 /реф.стойности - до 115/ MAT - 77.8 /реф.стойности - до 34/ Холестерол /общ/ -6,15 /реф.стойности <5.2/ Според Вас необходимо ли е да изследвам допълнително FT3, FT4 и профил на холестерола, за да е по-ясна картината? Необходимо ли е при тези стойности да се приемат медикаменти? Нямам никакви симптоми за понижена функция на жлезата, освен малко по-суха кожа на ръцете и краката. Предварително Вои благодаря за отговора. Поздрави, Мария
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-12 15:42:38
  Здравейте, Според мен не би трябвало да започвате хормонозаместителна терапия, а да се опитате да стимулирате функцията на жлезата с природни средства – диета, хранителни добавки, упражнения, масажи. Подходящи са рейки, йога, чи гун и др. Как да възстановите щитовидната жлеза и надбъбречните жлези? Д-р Иван Маринчев: Заболявания на щитовидната жлеза – как да си помогнем? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ива
  • 2017-06-16 15:15:54
  Здравейте, доктор Петрова! Забременях и и ми пуснаха изследвания.В трети месец тсх 16.Започнах л тироксин,за месец спадна на 7.Сега съм в петия месец и пак се завиши тсх 10.Много съм притеснена за бебето, кажете ми има ли риск да се е увредило? Ендокриноложката ми нищо не казва,а аз не намерих един човек с такива стойности... Благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-22 16:53:43
  Здравейте, За да сте сигурна, че всичко е наред, е необходимо да постъпите в болница, където има специалист ендокринолог за проследяване на бременността. Такава възможност има в Майчин дом, София. http://maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5/ Справки и допълнителна информация може да получите от 13 до 14 ч. на тел. 02/9172 226- патология на бременността (ет. 2 кабинет 210). д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Рая
  • 2017-07-14 12:53:57
  Здравейте, д-р Петрова! Преди месец бях с тсх 5,4 и МАТ 372, след консултация с ендокринолог, започнах прием на селен, омега 3, ентеросан Т, Лимфомиозот за отток и Тироидинум . Имам непоносимост към Еутирокс. Днес си пуснах нови изследвания и резултатът ми е Тсх 9,3 (никога не е бил толкова) и МАТ 122. Другите хормони са ми в норма, както и ТАТ. Като симптоми имам само душене във врата, леко подуване на жлезата и чувство за тежест в гърдите. Въдможно ли е симптомите да са от високото ТСХ? И има ли шанс да избегна синтетичния хормон или в крайна сметка ще се наложи да го пия при тези резултати? И последен въпрос: Л-тироксин и Еутирокс, един и същи препарат на различни производители ли са? Благодаря предварително за отговора :)
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-07-18 16:22:25
  Здравейте, ТСХ се увеличава, следователно хипофункцията на жлезата е по-силно изразена. Необходимо е да приемате Л-тироксин или Еутирокс. Активното вещество – левотироксин, е едно и също. Започнете с минималната доза 25 мкг Л-тироксин/1/2 табл./ или 12.5 Еутирокс/1/2 табл./ през ден няколко дни за привикване, след което всеки ден няколко дни по ½ табл. и после увеличете до 1 табл. от едното или другото, ако е необходимо. Установяването на точната доза изисква наблюдение и точна преценка. Ако от 1 табл. имате сърцебиене, напрежение, раздразнителност или друг симптом на непоносимост, намалете на ½ табл. изброените симптоми са симптоми на Автоимунния тиреоидит на Хашимото /увеличените МАТ показват автоимунен процес/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Мария Николова
  • 2017-07-28 23:26:51
  Здравейте, д-р Петрова, Преди месец бях с ТСХ 36,34 след консултация с ендокринолог, започнах прием на L-тироксин - 50 mgr. Към днешна дата показателите ми са - МАТ 318.1 IU/mlq TSH 8.66 mIU/l, ендокринологът ми намали L-тироксина на през ден 50 mg през ден 25. Въпросът ми е не трябва ли да се остави поне същата доза, TSH все пак е два пъти над нормата?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-03 15:58:57
  Здравейте, Лекарят е взел предвид факта, че за 1 месец ТСХ намалява около 4 пъти, което означава, че ако остави същата доза, има опасност от предозиране. Най-вероятно е взел предвид и други свои наблюдения, т.е. „знае си работата“ и е добре да му се доверите. Определянето на точната доза може да се окаже дълъг процес на промени /нагоре и надолу/ на дозата, докато се намери тази, с която се чувствате най-добре. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Вергиния Владимирова
  • 2017-08-03 14:03:01
  Докторе кажете ми , този завишен брой антитела води ли до диабет и епилепсия , и колко трябва да е завишен за да атакува панкреас , щитовидна жлеза и мозък ?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-04 15:28:04
  Здравейте, Не може да се отговори с точна цифра на този въпрос, тъй като всеки организъм реагира по различен начин на болестта. Освен това е от значение какво е било състоянието на тези органи преди повишаване на антителата. Голямо значение има и мисловната нагласа на болния. Доказано е, че имунната система се влияе от психо-емоционалното ни състояние. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Кристина
  • 2017-08-17 09:12:32
  Здравейте, Преди няколко дни си направих профилактични изледвания на щитовидната жлеза (ехограф и хормони), след които се оказа, че имам Хашимото. Хормоналните ми изследвания излязоха в норма като само МАТ е завишен - 131, при рефернтна стойност 34. Преглеждащият ме лекар не ми предписа никакви медикаменти (аз и не желая да приемам такива), но ме притесни факта, че не адресира завишените антитела, нито ми препоръча как да ги нормализирам. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря! Кристина
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-22 15:33:37
  Здравейте, Както знаете, Хашимото е автоимунен тиреоидит. След като функцията е запазена, не са необходими медикаменти. Лекува се с диета, физически и релаксиращи упражнения, хранителни добавки - вит. С, селен, Ашваганда, Тулси и др. Т.е. като цяло здравословен начин на живот. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ива
  • 2017-08-31 16:23:53
  Здравейте др Петрова. Днес получих своите изследвания Anti - tpo -128,35 (реф. Ст-ти 0-9) Ft4 - 15,45 (11,45-22,14) TSH - 7,76 (0,30-4,5) Бихте ли ми казали до какъв извод се стига от тези стойности? На 17 съм и съм с леко наднормено тегло
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-04 16:12:38
  Здравейте, За да се постави точна диагноза е необходима консултация с ендокринолог, за предпочитане в университетска клиника – УСБАЛЕ, където лекарят ще снеме анамнеза, ще палпира/преглед с пръсти, опипване/ жлезата, ще направи УЗ преглед, хормони и т.н. От горепосочените стойности може да се предположи хипофункция на щитовидната жлеза, евентуално Хашимото. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Анелия Емилова
  • 2017-09-01 15:03:04
  Добър ден, откриха ми автоимунен териотид Хашимото, днес си направих ехография на щитовидната жлеза. Десният лоб ми е с правилна форма и непроменена ехоструктура, но на левият имам малък хипоехогенен нодул с размер 4мм. Опасно ли е? Благодаря!
  • Ива
  • 2017-09-01 17:44:41
  Здравейте! На 51 години съм, без менструален цикъл от 2 години. При профилактичен преглед откриха 32/27 киста на яйчника. Направиха туморни маркери - б.о. При ендокринолог се установи хипотиреоидизъм на базата на Тиреоидит на Хашимото със стойности: TAT - 101 и TSH - 14.10. MAT не е излязъл все още, но по думите на докторката и той ще е завишен в пъти. Предписаха ми L -Thyroxin 50. Възможно ли е да има връзка кистата с това автоимунно заболяване? Подсилване на имунната система в противовес ли е със заболяването Хашимото? Мога ли да се боря само с други средства-- билки, хранителни добавки, рейки (аз самата съм рейкист 2 ниво), Боуен терапия, въобще всичко алтернативно и да не стигам до приемането на този синтетичен хормон? Благодаря ви!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-07 15:25:47
  Здравейте, При ТСХ 14, ХЗТ е необходима. С алтернативните методи на лечение, може би дозата на Л-тироксина ще трябва да се намали и може би с времето ще усетите, че нямате нужда от него, но има вероятност през есенно-зимните периоди, както и при повече стрес и умора отново да се наложи да го приемате. А по-добре е /според специалисти/ да приемате минималната доза /25 мкг през ден/, но непрекъснато. Може да опитате с Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа и други подходящи хранителни добавки, както и с рейки, и боуен терапия, мудри, йога и т.н., но при внимателно самонаблюдение и записване на резултатите, за да отреагирате своевременно. Добре е след месец-два да повторите изследването, за да се ориентирате как действа алтернативния подход. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Кристина
  • 2017-09-15 14:00:58
  Здравейте отново, д-р Петрова, и много благодаря за предния отговор! Изчетох доста материали за болестта на Хашимото и сега се опитвам да спазвам безглутенов режим на хранене, тъй като опрелено се препоръчва от всички статии по темата. Разбрах, както и от Вас, че Селенът е от изключителна важност за доброто функциониране на жлезата. Мога ли да започна да го приемам профилактично без да се налага допълнителен преглед? На ендокринолог ще ходя след Новогодишните празници, както ми препочъчаха при предишния преглед. Благодаря Ви отново!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-20 15:57:14
  Здравейте, Да, може. -р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ивелина
  • 2017-10-08 18:32:39
  Здравейте от 10 гОд съм с заболяването Тироидид на Хашимото, щитовидната жлеза вече ми изчезна просто я няма, ходя на ендокринолог през 3-4 месеца, пия Еутирокс 225 ми всеки ден. Въпросът ми е получавам припадъци от една седмица вече, TSH- то ми е 100 от два месеца не мога да го сваля да го вкарам в норми и искам да попитам възможно ли е тези припадъци да са от щитовидната жлеза и понеже моята професора ми каза че не трябва под никаква форма да приемам йод но в Интернет чета че видът и орехите били много полезни за Хашимото, но нали орехите съдържат йод
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-10-12 15:30:12
  Здравейте, Заболяването протича по различен начин при различните хора. Когато съдържанието на йод в кръвта е нормално, е опасно да се приемат йодсъдържащи добавки или лекарства. Препоръчват се при недостиг на йод, което явно не е вашия случай. Храните, съдържащи йод, се ограничават. Вашият лекар е запознот най-добре със сътоянието Ви, най-добре да потърсите отговор от нея. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Деница
  • 2017-10-10 16:44:45
  Здравейте, Преди години бях дигностицирана с хиперфункция на щитовидната жлеза. След приключване на лечението в продължение на 4 години всички хормонални иследвания ми бяха в норма. Но последните отново показват проблем: FT3 17.23 реф.стойности 3.20-6.8 FT4 48.06 реф.стойности 12.00 - 22.00 TSH <0.005 реф.стойности 0.300-4.200 ТАТ 67.19 реф.стойности < 115 МАТ 53.54 реф.стойности < 34 глюкоза 5.73 реф.стойности 3.30-6.10 Vit D 27.13 ng/ml - 10-30-латентен дефицит Моля за Вашето мнение! Предварително благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-10-16 16:12:55
  Здравейте, Има лабораторни данни за хиперфункция на щитовидната жлеза. Добре е да се направи и УЗ преглед. Ако има заболяване от диабет в рода Ви и/или Вие имате симптоми на нестабилна кръвна захар - жажда, сухота в устата, често уриниране, винаги сте гладна, сърбежи по кожата, прилошаване, световъртеж, сърцебиене, стомашни проблеми и др., е добре да се направи изследване на гликиран инсулин и, ако е необходимо, и други изследвания по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Яна
  • 2017-10-15 14:59:11
  Здравейте, д-р Петрова, При профилактичен ехографски преглед на щитовидната жлеза се установи: Двата лоба и истмуса са с хиперехогенна хомогенна структура. В горна трета на ляв лоб - хипоехогенна нодуларна лезия с размери 5/3 мм. Не се видяха уголемени лимфни възли в съседство. Размери: Истмус - 4 мм, десен лоб - 19/17/42 мм и ляв лоб - 18/19/44 мм. Хормоните са: FT3 - 4,57 (реф. 3,10-6,80), FT4 - 14,54 (реф. 12,00-22,00), TSH - 2,40 (реф. 0,27-4,20). При консултацията с ендрокринолог ми беше пояснено, че имам възел, който не е голям, а структурата на жлезата има изтънявания, които след време можело да станат дупки. Спомена Хашимото.За сега не било необходимо да се предприема каквото и да е лечение, а само диета, от която да се изключат йодсъдържащите храни - предимно морски храни. Сама реших да огранича и постепенно да изключа глутена от храната си. Притеснява ме, че във форума, се налага мнението, че е добре да се наблегне на йодсъдържащите храни, за разлика от това, което на мен ми беше препоръчано. Объркана съм. Бихте ли ме посъветвали!
  • Tsvetana Andreeva
  • 2017-10-17 09:01:58
  Zdraveite.Napravih si izsledvane na shtitovidnata jleza.Molia za vasheto mnenie. TSH 0.48 Birth-4days=1.0-38.9 2w-20w=1.7-9.1 T3 4.02 3.1-6.8 21w-24m=1.3-8.8 T4 14.15 Adults:12-22pmol/l 25m-6y=0.76.5 7y-12=0.28-4.3
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-10-18 16:06:58
  Здравейте, Посочените стойности са в граници на нормата. Но ако имате оплаквания, е добре да се направи и УЗ преглед на щитовидната жлеза. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-10-19 16:20:37
  Здравейте, От УЗ прегледа се вижда, че има участъци с хиперфункция и други с хипофункция. За момента жлезата компенсира и тази патология не се отразява на отделяните в кръвта хормони, но не се знае как ще се развие процеса в бъдеще. Рядко, но има случаи на Хашимото с хиперфункция, която е много по-опасна от хипофункцията, поради което Ви е препоръчан режим за профилактика на хиперфункцията. Отзивите във форумите са на болни с Хашимото с лабораторно и клинично изявена хипофункция. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Силвия
  • 2017-11-22 12:26:05
  Здравейте, скоро си направих изследвания и резултатите са следните: Ft 4 23.200 Tsh 0.005 Ft3 7.530 Anti tg - ab 30.21 Anti tpo- ab 51.690 Благодаря за вниманието
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-11-29 16:34:49
  Здравейте, Референтни стойности за МАТ са до 34 IU/ml / при вас е леко завишен/ и за ТАТ – до 115 IU/ml /при вас е в норма/. FT3 и FT4 са увеличени. ТСХ е по-нисък от нормата. Има лаборатолни данни за хиперфункция на щитовидната жлеза. Необходима е консултация с ендокринолог и УЗ преглед за уточняване на диагнозата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Калина Маринова
  • 2018-01-29 13:13:18
  Здравейте! От половин година съм със завишен прием на л-тироксин от 50 на 75 мг. след като изследвания, които показват следните стойности: ft4- 13,280 pmol/L /реф.ст-сти: 12- 22 TSH- 1,480 mlU/L /реф.ст-сти: 0,27- 4,20 Anti TG- Ab- 9,29 lU/ml /реф.ст-сти: до 30 Anti Tro- Ab- <5 lU/ml /реф.ст-сти: до 34 Понякога усещам болки ниско в гърлото, които не са свързани с възпаление на гърлото и си мисля, че е от щитовидната жлеза. Когато спра приема на л- тироксина- изчезват. Трябва ли да продължа със същата доза или да намаля дозата?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-02 16:08:54
  Здравейте, Възможно е болката да е от щитовидната жлеза, но може и да е психогенна. Предполагам това е една от причините да Ви изпишат антидепресант. Хипофункцията на щитовидната жлеза често е свързана с депресивни прояви и по мое мнение не би трябвало да се лекува с антидепресант, а да се приложат всички възможни мерки за лечение на жлезата – здравословен начин на живот и хранене с цел укрепване на имунната система, рейки, чи гун, йога, каланетика, фитнес, плуване, СПА и т.н. Може да се консултирате с лекар-натуропат. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Teodora
  • 2018-03-20 12:01:39
  Здравейте, вчера бях на преглед при ендокринолог. Отидох с оплакване за странно окосмяване по брадичката. Доктора ми даде направление за изследвания на пролактин и TSH, изчаках резултатите и съответно те са: пролактин: 296,0 mU/l и TSH 4.53 mU/l H. Каза ми, че изследванията са ми леко завишени, след което ме гледа ехограф и ми постави диагноза за автоимунно заболяване - тиреодит на Хашимото. Бях леко потресена, понеже не знаех за какво става въпрос, след като се прибрах и проучих нещата, проверих референтните стойности при тези изследвания и моите изглеждат в норма. Също така ми е написал,че имам истимус: 2мм. Изпраща ме за още изследвания: МАТ, ТАТ, тестостернон, свободен тестостерон и DHEAS, след което каза,че ще ми назначи лечение. Въпроса ми е дали да ходя за второ мнение след като излязат всички изследвания, понеже съм с карта за допълнително здравно осигуряване и имам съмнение, че просто искат да си вземат парите от пътеката или наистина имам това заболяване, понеже беше категоричен,че съм болна?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-03-23 15:52:12
  Здравейте, Тези резултати са в норма, но трябва да се установи причината за окосмяването – възраст, СПКЯ, хормонален дисбаланс. Назначените изследвания са подходящи. Но по-добре е да потърсите второ мнение /университетска болница/, където да назначат най-подходящите изследвания, ако е необходимо. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Светлана
  • 2018-04-01 18:26:29
  Здравейте, доктор Петрова ! Преди месец отидох на ендокринолог със симптомите - надуто лице, забавен говор, много суха кожа, отпадналост и апатия. Родих преди 5 месеца второто си дете. След прегледа, ехография също ми казаха, че имам Хашимото. Направих изследвания , Tsh беше 201 , друго не видях на листа с направенитеф изследвания. Изписаха ми Л тироксин по едно хапче сутрин. Аз започнах веднага да търся хранителен режим, който да действа благоприятно. Безглутеновият режим и полуфабрикатите ги премахнах, мисля, че веднага има ефект, бо косопадас е жесток. Моля за мнение и съвет. Благодаря
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2018-04-04 08:40:53
  Здравейте, Добре е косата да се подстриже колкото повече, толкова по-добре, да се измива само с домашно приготвен шампоан / напр. с коприва, хума, бадемово и маслиново масло/, да се прави ежедневен масаж на скалпа, 2-3 пъти в седмицата да се прави домашно приготвена маска за коса /напр. с вит. Е и масло от бадем, жожоба или зехтин/, като може да се остави и през нощта. Хранителни добавки – Брилиант лук коса и кожа. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Георги
  • 2018-04-19 11:25:32
  Здравейте, Мъж съм на 32г. , 176см./73кг. . От началото на 2018г. преминах на вегетарианство , но всеки ден приемам по 3 кокоши яйца дневно и няколко пъти в месеца риба. Забелязах от известно време ,че дланите и стъпалата ми са доста пожълтели , но без склерите на очите.Затова реших да си пусна профилактично изследвания на кръв и урина. Това повишено ТСХ ,което излезе ме изненада. Проблемните според мен пункта съм ги отбелязал с червено. Бях при личния лекар , но той каза ,че оставяме нещата така засега. Надявам се да ми помогнете в разчитането на изследванията ми . Само да вметна , че за вечера в деня преди изследването консумирах голямо зелено смути от 200гр спанак ,150гр броколи, 1 банан и 1 ябълка. Казвам го ,понеже знам ,че храната понякога влияе на резултатите . Поздрави! Прикачвам на този линк изследването ми https://pixxxels.cc/image/rgk7ardfb/
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-04-26 14:54:36
  Здравейте, Означените отклонения в лабораторното изследване не са от клинично значение, ако няма други оплаквания, освен пожълтяването на дланите и стъпалата. То вероятно се дължи на прекомерната употреба на яйца в храната. Не е необходимо друго лечение, освен здравословно хранене и начин на живот. След няколко месеца изследването може да се повтори. Добре е да спрете яйцата за няколко дни, а след това да ги ограничите до 1 на ден. Повече вода. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Георги
  • 2018-05-01 01:44:21
  Здравейте отново, д-р Петрова !Благодаря Ви сърдечно за отговора ,беше ми много полезен! Днес ,един месец по-късно ,си пуснах пак изследвания ,този път с ТАТ и МАТ . Ще се радвам да ми отделите малко време и да коментирате резултатите . Поздрави! На първотo изследване преди месец : FT3 3,91pmol/L реф. ( 3,10-6,80 ) FT4 15,72pmol/L реф.( 12,00 - 22,00 ) TSH 5,70mklU/ml реф.( 0,27- 4,20 ) От днес, на второто изследване : FT3 3,93pmol/L реф. ( 3,10-6,80 ) FT4 15,00pmol/L реф.( 12,00 - 22,00 ) TSH 4,69mklU/ml реф.( 0,27- 4,20 ) Anti-Tg 10,00 IU/mL реф. До 115,00 Anti-TPO 15,66 IU/mL реф. До 34.00
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-05-04 15:09:50
  Здравейте, Резултатите са по-добри, в сравнение с предишните и вероятно при следващ контрол хипофункцията ще е напълно овладяна. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Бенджина
  • 2018-06-23 13:13:52
  Моля за коментар за връзката между високи стойности на МАТ (545 единици), при съвсем в норма всички други изследвания на щитовидната, ревматоиден артрит и хранителни алергии... От скоро имам мънички уплътнения на щитовидната и се притеснявам, че високите МАТ ще я увредят...
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-06-28 16:25:55
  Здравейте, Високите МАТ и уплътненията в щитовидната жлеза показват наличие на автоимунен процес, който може да се стопира с напълно здравословен начин на живот или да доведе до нарушаване на функцията на жлезата. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Гергана
  • 2018-07-23 17:52:24
  Здравейте, Моля за съвет. Резултати от 23.04.2018 TSH 5,89 mlU/l 0,27-4,20 MAT(anti-TPO) 5,92 IU/ml <34.00 TAT (anti-TG) 181,1 IU/ml < 115 FT4 14,98 pmol/l 12,0-22,0 Гледаха ме на ехограф и жлезата беше хомогенна, леко дифузна с нормални размери. От тогава пия еутирокс 25 мг. Преди 3 седмици почнах да пия и Селен, Мака и Спирулина. Миналата седмица ходих да ми предпишат нови изследвания и пак ми видя жлезата и каза, че нямам видими признацина Хашимото, обаче днес като си пуснах изследванията бяха така 27.07.2018 TAT (anti-TG) 324,2 IU/ml < 115 TSH 3,96 mlU/l 0,27-4,20 MAT(anti-TPO) 21,01 IU/ml <34.00 Нещо запозва да ме притеснява, какво мислите?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-07-27 16:10:17
  Здравейте, Антителата се увеличават, което означава, че автоимунният процес в щитовидната жлеза е активен, но ТСХ е добре, сл. ХЗТ е адекватна. От УЗ не се откриват белези на възпалителен процес, тъй като е в начален стадий, АТ са леко повишени. Необходима е сериозна профилактика – изцяло здравословен начин на живот - подходящо здравословно хранене хранене без консерванти, чист въздух, почивка, спорт и т.н. за поддържане на здрава имунна система. Добре е специалист да Ви изготви индивидуален хранителен и двигателен режим. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Христина
  • 2018-10-02 12:04:43
  Здравейте Д-р Петрова! Искам да попитам може ли да взема селен профилактично преди преглед защото ще е чак другата седмица а усещам като че имам нещо от ляво на гърлото лош дъх ускорен пулс и повишаване на кръвното и болка в стомаха и гърба. Ходих при кардиоложката ми направиха кардиограма каза че съм учестена и да си увелича дозата на беталока иначе не съм пуснала още изследвания за щитовидната но преди година пусках антитела бяха в норма а преди четири години при пролежаване в кардиология за ускорен пулс и високо кръвно двата хормона бяха в норма и ендокриноложката ми каза да пия алора. И така до сега. Ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите!!!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-10-03 16:08:12
  Здравейте, Да, може да приемате селен, но той няма да реши проблема с гърлото и лошия дъх. Добре е да направите консултация и с гастроентеролог. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Mariya
  • 2018-10-16 09:44:57
  Здравейте д-р Петрова, Предстои ми да правя инвитро поцедура и си самоназначих изследвания за щитовидна жлеза, тъй като лекуващия ми доктор смята, че след като TSH е в норма, това е достатъчно за успешна процедура. Резултатите от изследването са TSH - 2.29; FT4 - 15.04; TAT 300.3 и MAT 97.9. Моля за Вашия коментар и следвали да започна да пия лекарствен продукт, който съдържа тиреоиден хормон?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-10-19 16:30:28
  Здравейте, Изследваните хормони на щитовидната жлеза са в норма и не е необходима ХЗТ. Тиреоглобулиновите(TAT) и микрозомални антитела (MAT) антитела са леко увеличени. Добре е да се направи консултация с ендокринолог и допълнителни изследвания за уточняване на състоянието на жлезата и необходимостта от лечение, като се има предвид намерението Ви за ин витро. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ф.Чакър
  • 2018-12-07 15:00:31
  Здравейте д-р Петрова. На 37 год съм. От 2 седмици съм със силни топло/студени вълни,задух, сърцебиене,стягане в гърлото,парене около сърцето,гърба и врата, някакво необяснимо напрежение и замяност.Спрях да пия кафе,както и цигарите.Ходих два пъти в спешното,където ми заявиха,че имам ПА / паник атаки. Принципно се старя да водя здравословен начин на живот,да готвя да не купувам храни с консерванти,освен себе си да презпазя и децата т.е цялото семейство. Ходих на невролог,следва кардиолог,а гинекологът и ендокринологът ми назначиха изследвания.Но преди да отида при тях ще съм благодарна предварително да чуя мнение : А ето и резултатите: TSH : 0.10 uIU/ml 0.35-4.94 fT3 : 3.73 pg/ml 2.30-4.20 fT4 : > 1.54 ng/dl 0.89-1.76 anti - TPO /MAT > 1000.00 IU/ml >5.61 FSH : 5.1 mIU/ml жени фол.ф. 2.5-10.2 : овул. ф.3,4-33,4: лут.ф. 1.5.-9.1 ; менопауза 23.0-116.3; мъже 1.4-18.1 аnti -Tg /TAT 44.17 IU/ml < 4.11 Prolactin 13 mIU/ml жени : 2.8- 29.2 бременни: 9.7-208.5 ; менопауза: 1,8- 20.3 мъже 2.1-17.7 LH 3.64 mIU/ml жени: фол.фаза 1.9-12.5 ; овул. фаза 8.7-76.3 ; лут.фаза 0.5-16.9; менопауза; 15.9-54 Естрадиол: 62 pg/ml жени - фол фаза 19.5-144.2; овул.фаза 63.9-365.7 ; лут.фаза 55.8-214.2 менопауза < 32.2 Като забележка имам,че TSH е под нормата( нисък), a anti-TPO/TAT е над нормата( висок) Цялото това притеснение придружено с гореописаните симптоми наистина ме кара да не се чувствам добре. Искрено ще се радвам да чуя мнението Ви. Предварително Благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-12-12 17:24:44
  Здравейте, Стойностите на хормоните и Ат, свързани с щитовидната жлеза, както и оплакванията ви, насочват към ендокринологичен проблем. При ендокринологичната консултация с УЗ преглед и вероятно повторение на някои от изследванията, а може би и назначаване на други, ще се установи какъв точно е проблемът, но е ясно че ако изобщо има ПА то те са вторична проява на вътрешно заболяване. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ф.Чакър
  • 2018-12-31 11:52:04
  Здравейте д-р Петрова. Благодаря Ви много за бързия отговор. Повторих изследванията,ето и резултати: anti-TG /TAT/ 412.20 IU/ml 0 ; 115 H MAT 1088.9 IU/ml 0 ; 12 H FT3 3.65 pmol/l 3.34 ; 5.14 FT4 11.37 pmol/l 7.5 '; 23 TSH 0.484 mU/l 0.35 ; 4.2 TSH-R-Ab (TSH рецептор антитела) (TRAK) резултат < 0,30 горна граница: 1,75 Cortisol (Кортизол ) резултат 328 nmol/l 7:00ч.-10:00ч.: 124.2 - 662 Витамин D total (25-OH Vitamin D) резултат: 19.14 nmol/l 50 - 120 Желязо (Fe) резултат 7.72 µmol/l 6.60 - 34.00 Симптомите продължават,( стягане в гърдите,топли вълни,парене около слънчевия сплит, топло/студено вълни ит.н.) Изписаха ми Селен,Реламакс,Вит Д Не знам,как ще издържа 3 месеца със симптомите,които имама понеже с тях ми е доста трудно и тежко да изпълнявам ежедневните си задължения,а децата ми са малки и искат грижи. Бихте ли ми дали насока или съвет,моля Ви...? Благодаря Ви предварително :) Весело посрещане на Новата Година :)
  • Stany
  • 2019-07-04 08:02:06
  Здравейте, бихте ли ми препоръчали специалист за установяване състоянието на щитовидната жлеза. Провеждам хормонално лечение от години, без да спазвам хранителен режим и въпреки, че резултатите са в норма, общото ми физическо и психическо състояние вместо да се подобрява, се влошава, но най-вече заради сериозни проблеми с паметта и концентрацията, постоянната сънливост, апатия, не съм в състояние да се справям дори с ежедневните си дейности. След направени изследвания през месец март: FT 4 ( свободен Т4 ) 21.86 pmol/l 12.00 - 22.00, TSH ( Тиреотропен Хормон ) ↓ 0.095 mIU/l 0.300 - 4.200. Последва месец прием на л-тироксин по схема, резултатите се нормализираха, но така и не се установи каква е причината за рязката промяна. В болницата не пазят изследванията ми за ТАТ и МАТ маркери, а такива ми назначиха за есента. Отдавна проучвам в интернет, тъй като от лекуващия ендокринолог, не чувам нищо за правилно хранене, прием на кафе и др. храни. От 3 години насам имам повишен холестерол: 8.00, който не могат да решат дали да лекуват или не.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-07-05 15:42:56
  Здравейте, При подобни гранични състояния най-доброто е да се придържате към здравословен начин на живот – подходяща храна, физически упражнения, почивки и релаксация през деня, добър сън през нощта, спорт, забавления, приятни занимания и т.н. за добро здраве и харвония с душата. Подходящи са рейки, йога, чи гун. Хранителни добавки - Advanced Cholesterol Formula (Холестерол формула), Ашваганда и др. Може да се консултирате в УСБАЛЕ "Академик Иван Пенчев". София 1431,ул. Здраве № 2, при д-р Ралица Иванова, напр., но там всички са добри. http://www.usbale.com/kontakti.htm д-р Аелита Петрова
  • Ева
  • 2019-08-30 20:45:23
  Здравейте! За първи път си правя следните изследвания и малко съм объркааюна от резултата. Много ще съм благодарна за коментар / мнение, как да регулирам ТАТ и TSH, а и да повиша Б12, по конкретно, когато правим опити за бебе FT3 4,72 реф.стойности 3.10-6.8 FT4 15.86 реф.стойности 12.00 – 22.00 TSH 2.39 реф.стойности 0.300-4.200 ТАТ 243 реф.стойности < 115 МАТ 20 реф.стойности < 34 Вит. Б12 189.6 реф.стойности 141-489
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-09-04 22:04:16
  Здравейте, Общо взето, резултатите са добри – хормоните на щитовидната жлеза са в норма, леко завишени Тиреоглобулинови антитела, В12 в долна граница на нормата. За улесняване на забременяването може да приемате комплексен продукт от витамини и минерали, наред със здравословен начин на живот - Опти Ова™ или друг. Витамин В12 5000 мкг сублингвално.
  • Ивелина
  • 2019-09-13 14:09:43
  Здравейте, Преди 2 седмици бях диагностицирана с Хашимото от д-р Начев. Стойностите на ТСХ тогава бяха 6.90 и ми беше преписан Л-тироксин 0.25 на ден. Днес пуснах отново ТСХ въпреки че д-р Начев ми каза да пусна повторно изследване след 45 дни, но резултата от него е завишено ТСХ (9.13) въпреки приема на Л-тироксин. Това дължи ли се на заболяването и естествена разлика ли е в началото на лечението или трябва да се свържа с д-р Начев за промяна на терапията? Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-09-16 15:49:17
  Здравейте, Обичайната практика е контролното изследване да се извършва след 45 дни, за да се отчете точно влиянието на медикамента /л-тироксин/ върху функцията на щитовидната жлеза. Но ако има влошаване в общото ви състояние и засилване на оплакванията, което ви тревожи, може да се консултирате с лекаря.
  • Мария
  • 2020-06-18 13:35:14
  Здравейте, на профилактичните изследвания ми препоръчаха да се консултирам с ендокринолог. Бях на преглед и той ме изпрати на изследвания на хормоните и сега получих резултатите и съм притеснена, защото някои от стойностите са много завишени. Какво ще ми препоръчате: ХОРМОНИ FT3 4.22 (2.8-7.10) FT4 13.02 (12.0-22.0) TSH 4.50 (0.27 - 4.2) TAT /A-TG/ 482 (0 - 115.0) MAT /A-TPO/ 356 (0 - 34.0 TRAb 0.6 (0 - 1.75) Много Ви благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-06-19 15:38:29
  Здравейте, Резултатите показват леко повишен тиреостимулиращ хормон / ТСХ/ - отделя се от хипофизата /ендокринна жлеза в мозъка/ и контролира производството на щитовидни хормони. Стойностите на ТСХ и /щитовидните хормони / ФТ3, ФТ4/ са в обратно пропорционална връзка – висок ТСХ/ниски ФТ3 и ФТ4. Както виждате в резултатите, стойностите на тези два хормона са в долна граница на нормата, докато ТСХ е леко над нормата. Това състояние се отбелязва като субклиничен хипотиреоидизъм. Възможно е да имате оплаквания, свързани с намалена функция на жлезата, но може и да нямате никакви оплаквания. Притеснително е не повишението на антителата /и тсх/ като стойности, защото всъщност не са много повишени, а това че показват наличие на автоимунен процес в жлезата и автоимунна нагласа на организма. Това е разстройство във функцията на имунната система, което се лекува трудно и може да има сериозни усложнения. Вашият проблем може да отзвучи без лечение или да се усложни, в зависимост от начина ви на живот, хранене, почивка и т.н. Имунната система изисква спокойствие, здрава храна и здрав сън. Необходима е консултация с ендокринолог за УЗ изследване и потвърждаване/отхвърляне на диагнозата Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Подходящи хранителни добавки – Ашваганда; Селен; Витамин С; л-тирозин и др. д-р Аелита Петрова
  • Силвия
  • 2020-07-01 01:23:11
  Здравейте д-р Петрова, Обръщам се към Вас за съвет, тъй като съм много объркана. На 37 год. съм и правя опити за забременяване. Миналатa седмица направих изследвания на щитовидната жлеза ( по моя инициатива) със следните показатели : TSH 4,5 uIU/ML 0.27- 4.2. FT4 16.36 pmol/l 12.0-22.0, и по указания на гинеколог Антимюлеров хормон AMH- 1.0 ng/ml 0.1 -10.4 . Ендокриноложката ми изписа Л-тироксин 50 мг или 25 мг Еутирокс по 1 на ден за 45 дена, след което да повторя изследванията.(междувременно каза, че ще ми направи ехограф). В рода нямаме хора със заболявания на щитовидната жлеза (поне доколкото ми е известно). Пълната ми кръвна картина показва и завишен холестерол, не съм имала проблеми със сърцето, нито имам наднормено тегло, но не спортувам активно. По препоръка на гинеколог приемам от април 2019 Иногинол. През 2017г. също имах леко завишение в изследването TSH 4.35 uIU/ML 0.27-4.2, което след прием на селен за 2 месеца (по предписание на личния лекар) се регулира и изследването показа ТSH 3.57, FT3 5.61. FT4 16.94. Тъй като страдам от кисти на яйчниците (фоликулярни кисти, които не се пукват сами) в продължение на 8 години съм пила противозачатъчни, с цел да преборя кистите...(от 2008 до 2016 пиех противозачатъчни) и евентуално инвитро (но поради ред причини не стигнах до инвитрото) В периода 2008-2016 съм си изследвала щитовидната, ако можете да видите някаква закономерност ще напиша резултатите тук: 2008г.(приемам противозачатъчни) ТSH - 2.03 (0,32-5.00) FT4 - 1.11 (0.71-1.85) 2010г. (приемам противозачатъчни) ТSH - 3.29 (0.4-5.00) FT4 - 1.00 (0.74-1.85) 2014г. (приемам противозачатъчни) TSH 1.24- (0,34-5.60) FT4 10.39 (7.5-21.0) FT3 4.25 (3.8-6.01) TAT 0.1 MAT 6 2016г. (от април НЕ приемам противозачатъчни) ТSH 4.16 (0.2-5.50) FT4 1.18 (0.89-1.76) TAT 20.0 MAT 13.3 2017 (НЕ приемам противозачатъчни) TSH 4.35 uIU/ML 0.27-4.2 СЛЕД ПРИЕМ НА СЕЛЕН ЗА 2 МЕСЕЦА СТАВА :TSH 3.57, FT3 5.61, FT4 16.94 Въпросът ми е, нужно ли е да пия Л-тироксин, при условие че преди 2 години съм го регулирала само с приема на селен? Изчетох много неща, и най-вече, че ако проблемът с щитовидната е сериозен, това не само пречи да забременея, но оказвало влияние и на плода...Ендокриноложкатата каза, че ми изписва лекарството защото планирам забременяване, в противен случай нямало да ми изпише нищо...Аз я попитах не може ли да опитаме с някакви добавки преди да премина на тези хапчета, тъй като се притеснявам да ги пия (освен това не ми е направена ехография все още и нямам МАТ и ТАТ изследвания). Тя държи да почна Л-тироксина веднага. Надявам се ме разбирате, че тъй като страдам от кисти от 19 годишна,а вече съм на 37, вече се страхувам да пия лекарства и се уморих от обикаляне по кабинети. Затова ми се иска да опитам първо,ако е възможно, с други методи. Моля да ми препоръчате какви добавки е добре да пия и какви изследвания са още нужни? Аз пия в момента единствено Иногинол, който съдържа Съдържание 1 таблетка D-хироинозитол 500 mg   Мио-инозитол 200 mg   Ревифаст (екстракт от японска пача трева в магнезиев хидроксид с минимално количество ресвератрол 30%) 80 mg   Манган 4 mg Фолиева киселина (птероилглутаминова киселина) 200 μg Витамин D3 (холекалциферол)  10 μg Необходимо ли е според Вас, да пия на този етап Л-тироксин? Мога ли да опитам с някакви добавки, които да са съвместими с Иногинола? Можете ли да ме насочите към специалисти ендокринолози, при които да се консултирам? Благодаря Ви предварително за отделенето внимание! С уважение, Силвия
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-02 09:50:49
  Здравейте, При ТСХ 4,5 /признак на хипофункция на щитовидната жлеза, макар и не напълно клинично изявена/, след като очаквате да забременеете, е необходимо да приемате л-тироксин/или еутирокс/. Според клиничния опит, за успешно забременяване е необходимо ТСХ да не надвишава 2 mIU/ml и в първите месеци на бременността стойността да е между 0,5 и 2,0, което във Вашето състояние и възраст не може да се гарантира с хранителни добавки. Обикновено при субклиничните форми на хипотиреоидизъм не се прилага хормонозаместителна терапия /л-тироксин/, но при планиране на бременност е нужно. Освен Иногинол и л-тироксин, може да приемате и Селен 200 mcg, който както знаете е необходим за синтеза на щитовидните хормони и поддържане на баланса между тях, но най-добре е първо да направите консултация при ендокринолог в университетска клиника, където опитът и възможностите са най-големи и там да се прецени точно от какво лечение имате нужда. Добри специалисти по ендокринология има в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, София, напр. д-р Мария Бояджиева, д.м. от Консултативно-диагностичният блок, която може да ви прегледа и насочи за хоспитализация, ако е необходимо. д-р Аелита Петрова
  • Веселина
  • 2020-07-28 17:05:41
  Здравейте, моля за съвет. Ходих при двама различни ендокринолози и ми казаха различни версии. Таз месечните ми изследвания : TAT-27.57IU/ml <4.11 MAT 0.43 IU/ml<0-5.61. FT4 1.090ng/dl< 0.700-1.480. FT3 2.380pg/ml<1.880-3.180. TSH 2.373uIU/ml<0.350-4.940
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-29 13:30:42
  Здравейте, Няма лабораторни данни за проблем във функцията на щитовидната жлеза. При липса на клинични данни /оплаквания/, състоянието ви подлежи на наблюдение, поради леко завишените ТАТ. Ако имате оплаквания, добре е да повторите изследването в друга лаборатория. Подходящо е да приемате Ашваганда – тази билка има добър антиоксидантен и антистресов ефект и се препоръчва като профилактика и в помощ на лечението при проблем с функцията на нервната и ендокринната системи. Д-р Аелита Петрова Д-р Аелита Петрова
  • Nadia Nikolaeva
  • 2020-08-12 16:18:52
  Здравейте, Моля за съвет и препоръка. След 1 кухо яйце, и спонтанен ранен аборт пуснах хормони, обръщам внимание, че ТСХ винаги е бил в норма. Имам и високи НК клетки. Общи Т-лимфоцити 58.12 % 18-70 г.67-76 Популация NK-клетки 24.97 % жени 18-70 г. 9-15 ТАТ 305.40 IU/ML MAT 485.50IU/ML TSH 1.670 mIU/l 0.300 - 4.200 Prolactin ↑ 832.00 mIU/l 125.00 - 635.00 LH¹ 10.90 IU/l До 59.00 FSH² 4.90 IU/l До 135.00 Estradiol³ 123.00 pmol/l Testosteron 1.65 nmol/l 0.22 - 2.90 HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс Профил * * Глюкоза 5.40 mmol/l 3.60 - 6.10 Insulin ( Серумен Инсулин ) 7.76 mU/l 2.60 - 25.00 HOMA (IR) индекс 1.86 индекс 5 висока IR
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-14 16:01:50
  Здравейте, Както знаете, има научни изследвания, които показват връзка между повишените НК клетки, неуспешната имплантация на ембриона и спонтанните аборти. Активността на тези клетки се повишава в стресови ситуации, при автоимунни и др. заболявания, а при вас има лабораторни данни за автоимунен процес. Повишеният пролактин също може да е в резултат на автоимунното заболяване/Хашимото?/. Необходима е консултация с ендокринолог и допълнителни изследвания – УЗ, хормонални. Добре е да се направи консултация и в Националната Генетична лаборатория, за изключване не генетичен проблем. Друг вариант е консултация в център по репродуктивна медицина, където може да направите всички необходими консултации на едно място, под ръководството на един лекуващ лекар, който да ръководи диагностичния процес. Добре е в очакване на бременността да приемате Фолиева киселина и да настроите съзнанието си за една скорошна успешна бременност и успешно раждане на здраво бебе. Този начин на мислене повлиява и нормализира дейността на имунната система, възстановява баланса във всички органи и функционални системи на тялото, вкл. половите органи и способността за забременяване /фертилността/. След установяване на същността на проблема, може да потърсите помощ при лекар, специалист по алтернативна медицина – диета, хранителни добавки, упражнения, рефлексотерапия, масажи и т.н., или да следвате съветите на конвенционалната медицина. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Петя
  • 2020-08-19 12:36:53
  Здравейте, д-р Петрова! В началото на месец май си изследвах TSH, като стойността тогава беше 5,60 и ендокринологът ми предписа Euthyrox 25mg/пих ги в рамките на 2 месеца/. Реших да потърся второ мнение и посетих друг ендокринолог. В деня на прегледа ми пусна отново TSH за изследване, тогава стойността беше 3,76 и ми спря лекарствата, като се разбрахме след 45 дни да си направя отново изследване. Та, след 45 дни TSH ми е 6.76 и отново ми върна лекарствата. Нормално ли е жлезата така да се "движи" нагоре-надолу? Дълго време ли ще се налага да пия хапчетата според Вас? Има ли възможност да напълнея при приема на лекарствата? Мога ли да приемам и хранителни добавки към тези хапчета, и ако да какви? Благодаря предварително!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-21 10:32:44
  Здравейте, Тъй като сте с леко изразена хипофункция на щитовидната жлеза, минималната доза еутирокс е достатъчна за допълване на необходимия за метаболизма хормон и тази промяна в серумната концентрация на ТСХ е обяснима. Ако причината за хипофункцията е Автоимунен ти