д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 

 

 

Съветите и мненията, публикувани в този сайт, се основават на писмената информация, предоставена от потребителите. Поради тази причина, е възможно отговорите понякога да са непълни или неточни и трябва да се приемат ориентировъчно, като не се пренебрегва мнението на клинициста, който Ви познава лично, преглеждал Ви е и Ви лекува.

Мненията, споделени от консултантите на Ревита, не заместват преглед, диагностициране и предписване на лечение от лекар.

P.S. Моля, ако имате диагностицирано заболяване, да го упоменете в запитването си, за да получите по-пълен и точен отговор!

Задайте въпрос

Използвайте формуляра по-долу, за да зададете въпрос

Попълнете имейл адреса си

Търсете в ЧЗВ

Използвайте формата по-долу, за да търсите често задавани въпроси

в

Теми на въпросите

Тази публикация има 37 коментари

  1. Здравейте д-р Петрова.Искам да попитам нещо във връзка с щитовидната ми жлеза.Преди три месеца правих изследвания на FT4-12.18 TSH-6.03 TAT -20.0 MAT-10.0
    На ехографския преглед беше установена жлеза с неравномерна повърхност.Диагнозата която ми поставиха е субклиничен хипотиреоидизъм
    Беше ми изписан селен за три месеца.
    Въпросът ми е мога ли да приемам с тази диагноза келп и колко време?

    1. Здравейте,

      Не е противопоказано, но да не се прекалява, напр. по 1 капс. дневно 1 опаковка, 1-2 пъти в годината според нуждата. Може да се изследва йод в кръвта и да се контролира ТСХ. Ако след 4-5 месеца стойностите на йод са ниски, а на ТСХ остават завишени, продуктът може да се приема и по-продължително.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Здравейте доктор Петрова. Моят проблем е, че от нова година прихванах от новият вирус, който наистина тази година казват, че е много тежък. Баща ми беше болен по Коледа, но за 5 дни се оправи. При мен нещата станаха други. Посетих личният си лекар и след първото посещение, тя каза, че не чува нищо притеснително в белите дробове и че сигурно имам грип. Изписа ми за 5 дни азакс , който се пие веднъж на ден, или на 24 часа. След курса с този антибиотик, хремата ми почти спря, но се появи сухата кашлица, за която бях си взела Синвкод от аптеката. Отидох на втори преглед след появата на болки в дробовете и гърба, тя отново ме изслуша и въпреки молбите ми за снимка или направление за специалист, тя отново започна да спори, че не може да бъда така, че грипът бил такъв и имала и други пациенти със същите симптоми. Също така каза, че нямало смисъл да ме облъчва и да ми дава направление, защото съм щяла до седмица, две да се оправя. Изписа ми миг 400 за болки и каза да продължа със синекод. Бях много притеснена от положението в цялата страна и многото болни, имах малко спестени пари и реших сама да посетя пулмология, за да разбера защо съм така. Той ме изслуша, гледа ме на апарата, през който се духа или мушчук, каза, че дробовете са ми чисти и че болките ще отшумят, ако приемам Аулин, а за кашлицата ми предписа мукоплант таблетки за суха кашлица. Приемах 5 дни тези таблетки, аулина не го взех, защото от аптеката ми казаха, че е в много краен случай. Но кашлицата си продължи суха, не можех да я откъртвам и болките си продължиха. Появи ми се и главоболие, треперене и много доза стрес, като бодежи на различни места на тялото – ръце, крака, гръден кош, болки в мускулите на ръцете. Отидох на преглед отново при личният лекар и с много молби от моя страна и с изказвания от нейна, че не чува нищо на слушалка, се реши да ми даде рентгенова снимка. На нея излезе, че имам остър бронхит и тя дори се зачуди, откъде имам при положение, че не чувала нищо. Изписа ми флексид 500 антибиотик за 7 дни веднъж дневно. Прочетох листовката и видях, че има много нежелани реакции и след първото хапче получих следните: треперене, отслабналост, подуване, болка в лявата част на гръдния кош и под него мускулно. Не можех да спя цяла вечер от тия симптоми и страхът, който изпитвах. Спрях приема на това лекарство, но болките в лявата част на гръдния кош, под реброто, в реброто, отзад на гърба, под мишницата и сърцебиенето, придружено със систули си остана. Не мога да спра, събуждам се имам сърцебиене и систули, сухата кашлица, която не мога изобщо да изкарвам, болките в гърдите , плешката в ляво, главата, напрежението в мускулите на краката много взеха да ме притесняват. По принцип съм човек с паник атаки, не съм се лекувала за тях, семейството ми изобщо не ме разбира и всичко това ми действа допълнително на нервната система. Ще посетя личния лекар, но вече не знам до колко ще ме разбере. Какво да правя, четох че след изкарване на бронхит , можело да се появи интеркостална невралгия или неврологични симптоми. Посветена ме, че и бронхита ми още не е излекуван и че е добре да отида на изследване за гърлен секрет или още казано на храчка. Наистина имам нужда от съвет, защото тази тревожност и целият този страх ме кара да си мисля най-лошото.

    3. Здравейте,

      Добре е да се направи Пълна кръвна картина и СУЕ. Ако в това изследване няма нищо притеснително и Вие не би трябвало да се притеснявате, постепенно оплакванията Ви ще отзвучат. Хроничният бронхит се лекува продължително, добре е да се консултирате с пулмолог, за предпочитане в университетска клиника. Имате право на такава консултация. Добре е също да се направи микробиологично изследване на храчка, ако може да се отдели. Болките, които описвате, вероятно се дължат на интеркостална невралгия. Използван при нужда, при силни болки, аулин не е опасен.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Ани Петрова
    С прекарана тромбоза през м.май ’17 на единия крак и варикозни вени на другия.Каква дозировка и продължителност от Готу Кола мога да ползвам? Предв.блгд.

    1. Здравейте,

      От 1 до 3 капс. дневно, в зависимост от индивидуалната поносимост /започнете с 1/, 1 до 3 месеца. Може да понижи кръвното налягане.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  3. Здравейте!
    Попаднах на вашите продукти и имам интерес към тях!
    Казвам се г-жа Димитрова и съм на 60г!
    Живея и работя в Гърция и там ,приемам продуктите на биологична основа,на тази фирма!
    Предлагате ли ги!
    Аз взимам ,магнезий,витамин Ц,витамин Б,витамин Д,3 с К,2.рибено масло
    Ако нямате продуктите на тази фирма,какви са вашите продукти и кои са производителите ви!
    С уважение-г-жз Димитрова!

    1. Здравейте,

      Предлагаме споменатите от Вас продукти на различни производители. Може да ги разгледате в секция Продукти, ето ТУК

      За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение.

      Поздрави,

      Соня Атанасова
      http://www.revita.bg

  4. Здравейте,

    Много често страдам от кандида на влагалището. Излекувам се за около 2 месеца и след това отново се повтаря. Дали мога да си взема този продукт: ПРОБИОТИК PEARLS – https://revita.bg/%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/perli-yb-fermentatsionen-balans-30-softgel-kapsuli/ .

    Дали би повлияло негативно при опити забременяване?

    1. Здравейте,

      Продуктът е подходящ при вагинална кандидоза. Може да се приема в очакване на бременност. Добре е да приемате и фолиева киселина, а и да спазвате диета с ограничен прием на захар и сладки храни.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  5. Здравейте, имам въпрос относно приема на Златен корен 150мг.
    Има ли странични действия? Може ли да се взема при високо кръвно и излекувано онкологично заболяване преди години.

    1. Здравейте,

      Родиола/златен корен/ е антиоксидант с противораково действие, но не е подходящ при хипертония. Странични ефекти /проявяват се сравнително рядко/ – главоболие, раздразнителност, напрежение, безсъние, може да повиши кръвното налягане.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  6. Подходящ ли е за деца?

    1. Здравейте,

      Моля да уточните за кой продукт се интересувате.

      Поздрави,

      Соня Атанасова
      http://www.revita.bg

  7. Здравейте, Д—р Петрова,
    Искам да попитам може ли да се пие златен корен родиола при наличие на висок хемоглобин. В упътването пише, че увеличаване броя на червените кръвни клетки.

    1. Здравейте,

      Не е подходящо.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  8. ЗДРАВЕЙТЕ,МОГА ЛИ ДА ПРИЕМАМ Natural Factors Estro Factors За жени при хормонален дисбаланс 305 мг х60 капсули ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМАМ НАПРАВЕНА ПЪЛНА ХЕСТЕРЕКТОМИЯ – ПРИЧИНА ЕНДОМЕТРИОЗА

    1. Здравейте,

      Не е подходящо.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  9. Здравейте!Имам дерматомиозит. Може ли да се сбърка автоимунно заболяване с алергия?

    1. Здравейте,

      Автоимунните и алергичните заболявания в основата си са заболявания на имунната система. Както знаете, медицината не е точна наука. Много от заболяванията са с подобни проявления /симптоми/ и е нужно време за наблюдение и изследвания, за да се определи точната диагноза.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  10. Здравейте,
    Приемам БиоСел Колаген 500 трети месец по 2 капсоли на ден.Колко време мога да го пия,трябва ли да се правят някакви почивки и добре ли е да го сменя с някакъв друг вид или е по-добре да продължавам с този колаген.Благодаря.

    1. Здравейте,

      При добра поносимост и ефект, може да се приема 2 пъти годишно по 3-4 месеца в продължение на 2-3 години, след което веднъж годишно. При склонност към алергии продължителен прием не е подходящ.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  11. Здравейте, Госпожо Петрова,

    искам да попитам какви витамини са най-подходящи за мен.На 42г съм, настивам често, имам тежък ПМС, хроничен запек и гъбички, чупливи и меки нокти.Може би тези симптоми са свързани по някакъв начин.По натура съм малко притеснителна и имам стрес в ежедневието си.Благодаря ви.

  12. Здравейте и Честита Нова година!Искам да ви попитам какво лечение да проведа при :усещам постоянно една сухота в носа (в ноздрите)Пръскам си физиологичен разтвор или Стеримар и често имам задна хрема и започвам да кашлям,първо една суха дразнеща и деряща кашлица от трахеята и после слиза на долу към дробовете не отхрачваща ,и трудно ми минава

    1. Здравейте и за много години!

      Както знаете, през студените сезони отоплителните уреди и застояването на въздуха без проветряване, могат да причинат изсушаване на лигавиците на дихателните пътища – нос, ларингс, трахея и т.н. Сухият застоял въздух благоприятства появата на възпаления на дихателните пътища и алергия /към прах и др./, които са причина за сухата дразнеща кашлица. Това е обичайната причина през есенно-зимния сезон. Друга причина е безконтролното приложение на някои медикаменти, напр. антихистаминови препарати /капки за нос/ за лечение на хрема /запушен нос/. Понякога причината може да е хроничен ринит или по-сериозно заболяване на носа, напр. склером. Необходима е УНГ консултация.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  13. Здравейте,
    Здрава, мирна и успешна Нова Година!
    На 38 години съм, с диагноза намален яйчников резерв. Пез последните три години, имам направени пет ин витро опита и през декември 2016 г., родих сина си. Първия цикъл се появи шест месеца след раждането. От тогава, през няколко месеца имам слабо зацапване с тъмна кръв, без нормален цикъл. На видеозон се виждат задържани фоликули, изписват ми Оргаметрил, цикъла се възстановява за месец два и всичко започва от начало. Пила съм твърде много хормонални препарати, през последните години и въпросът ми е, мога ли в този случай да опитам да регулирам нещата с Витекс? Гинеколога ми не е запознат с билковите препарати и отказва да ми даде съвет. Задържани фоликули имах и преди ин витро опитите и между тях, въпреки че пиех противозачатъчни.
    Благодаря предварително!
    Лек и успешен ден!

    1. Здравейте,

      За много години! Във вашия случай е добре да се направи консултация със специалист по фитотерапия. Хормоноподобни хранителни добавки са подходящи, но е добре да се изпишат от лекар, който да наблюдава лечението.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  14. Здравете и честита Нова година!
    Правим втори ПЕТ скенер и бих желал още едно мнение и някаква надежда. Резултатите от втория скенер са следните:
    Медиастинум: Паратрахеално се визуализира лимфен възел с размер 12/10мм и SUVmax – 2.6. Персистира парастерналния лимфен възел на нивото на 2-ро ребро вляво с размери 10/10мм и SUVmax – 5.7 (на предходното изследване е с SUVmax – 7.4), нов момент е появата на подобен възел вдясно с надфонова SUVmax – 1.2. Зад големия пекторален мускул персистира лимфен възел с размери 14/10мм и надфонова метаболитна активност – SUVmax – 1.0.
    Заключение: ПЕТ/КТ данни за прогресия на заболяването по отношение на ангажирането на дясната плевра, паратрахеаленлимфен възел (нов момент), нарастнал субпекторален лимфен възел вдясно. Персистира парастерналния лимфен възел вляво. Появил се е нов парастернален възел вдясно.

    1. Здравейте,

      Изследването показва, че състоянието на болния се влошава. Надеждата е в укрепване на имунната система и като цяло съпротивителните сили на болния. Жаждата за живот, оптимистично настроение, здравословно хранене и правилно лечение са фактори, които подпомагат тялото в борбата му с болестта.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  15. Здравейте, дъщеря ми е на 12г. и е със стойност на витамин Д -13. Какъв и по колко да и давам като добавка?

    1. Здравейте,

      Дефицитът на витамин Д при децата е сериозен проблем и самолечението е неподходящо, поради възможно предозиране и странични ефекти.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Здравейте,
      На 49 г съм ,може ли да се приема Родиола – Златен корен 150 мг, едновременно със Бизогама от 5мг – пия сутрин по 1/2 табл ?

    3. Здравейте,

      Златен корен не е подходящ за самолечение при сърдечни заболявания.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    4. Здравейте,

      Дефицитът на витамин Д при децата е сериозен проблем и самолечението е неподходящо, поради възможно предозиране и странични ефекти.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  16. zdraveite ! Imam osteoporoza i deformira6a spondiloartroza sas izrazena osteopeniq Moga li da priemam OSTEOMOVE

    1. Здравейте,

      Да, може да приемате Остеомуув.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

Коментарите са забранени.

Close Menu
×

Cart