×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

прегненолон


Наричат прегненолона „майка на всички хормони“, тъй като е прекурсор/метаболитен междинен продукт в биосинтезата на повечето стероидни хормони, включително прогестогени, андрогени, естрогени, глюкокортикоиди и минералкортикоиди. Сам по себе си той е също биологично активен и действа като невростероид.

Прегненолон се синтезира основно в надбъбречните жлези, мозъка и половите жлези (тестиси и яйчници). Стероидогенезата - процесът на синтезиране на стероидни хормони, разчита на наличието на холестерол и се регулира от друг тип хормони, наричани тропни хормони. За този процес холестеролът може да бъде получен от носещи холестерол липопротеинови частици в кръвта или произведен от различни процеси в клетката. В митохондриите на клетката холестеролът се превръща в прегненолон с помощта на ензим, наречен цитохром Р450 - ензим за разцепване на страничната верига.

 

Важен за хормоните

Ендокринната система на тялото е сложна мрежа от жлези, които произвеждат и отделят хормони, които имат широко въздействие върху здравето. Хормоните са известни като „химически пратеници“, тъй като те регулират или контролират дейността на клетките и органите в тялото. В тази връзка прегненолонът следва уникални метаболитни пътища на хормонален синтез в надбъбречните жлези, мозъка, половите жлези и дори в плацентата по време на бременност.

Има пет класа стероидни хормони, синтезирани от прегненолон, включително:

  • Андрогени (напр. тестостерон, дихидротестостерон (DHT)
  • Естрогени (напр. естрадиол)
  • Глюкокортикоиди (напр. кортизол, кортикостерон)
  • Минералокортикоиди (напр. алдостерон)
  • Прогестини (напр. прогестерон)

 

Функции на прегненолон

Освен че е прекурсор на стероиди, прегненолон упражнява различни действия в тялото. Прегненолонът има противовъзпалително действие и спомага за поддържане на имунния баланс. Може също така да предпазва от невровъзпалителни и психиатрични състояния, като болестта на Алцхаймер, аутизъм, депресия, множествена склероза и шизофрения. Лифопилните характеристики му помагат да преминава лесно кръвно-мозъчната бариера, което го прави особено ефективен.

Прегненолонът, който се синтезира в централната и периферната нервна система, се счита за невростероид (категория стероидни хормони, синтезирани в нервната система). Невростероидите оказват влияние върху клетъчните функции чрез свързване с рецептори и повлияване на генната транскрипция, както и взаимодействие с невротрансмитерните рецептори и модулиране на невротрансмисията. В резултат на това е установено, че невростероидите модулират различни мозъчни функции.

 

Прегненолон и DHEA

Един пример за метаболитните пътища на прегненолон е превръщането в дехидроепиандростерон (DHEA), което се случва в надбъбречната кора, мозъка, стомашно-чревния тракт и половите жлези. DHEA и неговият метаболит, дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS), се превръщат в естрадиол и тестостерон и участват във функции като женска плодовитост, метаболизъм и функция на нервната система. Интересното е, че допълнителният прегненолон е свързан с повишени нива на DHEAS, което някои изследователи предполагат, че може да бъде значително за терапевтичните ефекти на прегненолона.

 

Фактори, влияещи върху нивата на прегненолон

Изследванията показват, че фактори, включително определени лекарства и здравословни състояния, могат да увеличат или намалят нивата на прегненолон. Например, нивата на серумен прегненолон сулфат, метаболит на прегненолон, са повишени след лечение с косинтропин, използван за диагностика, и намалени след лечение с дексаметазон, използван при възпалителни състояния, както и антиконвулсанта карбамазепин.

 

Дефицит на прегненолон

Някои генетични нарушения са свързани с дефекти в синтеза на прегненолон и ниско ниво на прегненолон. По-конкретно, мутациите в гените, кодиращи ензима за разцепване на страничната верига на холестерола (P450scc) и стероидогенния остър регулаторен протеин (StAR), са свързани с рядко, но сериозно състояние, наречено вродена липоидна надбъбречна хиперплазия (CLAH). CLAH се характеризира с понижени нива на стероиди, включително нисък прегненолон, повишен адренокортикотропен хормон (ACTH) и увеличени надбъбречни жлези, претоварени с холестерол.

Началото на CLAH обикновено се проявява при новородени или кърмачета. Симптомите на нисък прегненолон, наблюдавани при индивиди с CLAH, включват: лошо общо физическо състояние, прекомерно отделяне на сол и Синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

 

Ползи от прегненолон

Ползите за здравето от прегненолон са наблюдавани при клинични изпитвания на добавки с прегненолон при индивиди с аутизъм, биполярно разстройство, хронична болка и шизофрения. Добавките с прегненолон могат да повишат нивата на други стероидни хормони, включително алопрегнанолон, прегненолон сулфат, прогестерон и DHEAS.

 

Помага при депресия

Изследвания, проведени през последното десетилетие, показват, че прегненолонът може да има благоприятен ефект върху настроението и когнитивните способности. Всъщност може да работи като естествено средство за лечение на депресия.

Рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано проучване от 2014 г., проведено в Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, установило, че прегненолонът може да подобри депресивните симптоми при пациенти с биполярно разстройство или маниакална депресия. Когато възрастни с биполярно разстройство и депресивно настроение били рандомизирани в две групи - едната получавала 500 милиграма на ден прегненолон, а другата плацебо в допълнителна терапия за 12 седмици, тези, които приемали прохормона, показаха по-високи нива на ремисия на депресия.

Друго проучване, включващо пациенти с биполярно разстройство или повтарящо се дълбоко депресивно разстройство и анамнеза за злоупотреба с вещества, се опитало да определи дали прегненолонът е полезен или не за подобряване на когнитивните способности и настроението. Седемдесет пациенти били разпределени на случаен принцип да получават прохормон или плацебо в продължение на осем седмици. Групата на прегненолон в крайна сметка показва тенденции към по-голямо подобрение в сравнение с групата на плацебо. Това предполага, че прохормонът може да бъде свързан с известно подобрение на манийни и депресивни симптоми.

 

Прегненолон за аутизъм

В 12-седмично отворено проучване, възрастни с разстройство от аутистичния спектър (ASD), приемащи добавка прегненолон, са имали подобрения в социалното отдръпване, раздразнителността и сензорната обработка.

 

Прегненолон за хронична болка

Четириседмично рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване изследва ефектите от добавянето на прегненолон при пациенти с хронична болка в кръста. Индивидите, които са получавали добавката прегненолон, съобщават за намаляване на болките в кръста и подобряване на работата и активността.

 

Прегненолон при шизофрения

Научните доказателства сочат, че прегненолон може да помогне за подобряване на симптомите на шизофрения. Например, едно рандомизирано контролирано проучване установило, че прегненолонът намалява негативните симптоми като емоционално притъпяване. Друго рандомизирано контролирано проучване при индивиди с шизофрения установило, че осемседмично лечение с добавка прегненолон е свързано с подобрени резултати за функционалния капацитет. Дозата е ескалирана от 100 mg до 500 mg за период от осем седмици.

 

Може да подобри паметта

Проучвания с участието на гризачи показват, че прегненолонът има положителен ефект върху ученето и паметта. Проучване от 2010 г., публикувано в European Journal of Pharmacology, предполага, че интраназалното приложение на този невростероид подобрява паметта и показва ефекти върху централната нервна система.

 

Потенциално намалява ефектите на THC

Тъй като прегненолонът е неактивен прекурсор на всички стероидни хормони, той може да модулира мозъчната активност и поведение. Тази физиологична активност може да бъде полезна за пациенти, които се справят със зависимост от наркотици, особено от канабис.

Последните изследвания показват, че THC, психоактивният агент в канабиса и маслото от канабис, значително увеличава синтеза на прегненолон в мозъка чрез активиране на специфичен рецептор, наречен канабиноид тип-1 (CB1). След това, тъй като прегненолонът действа като сигнален инхибитор за CB1, той намалява ефектите на THC. Това се нарича „отрицателна обратна връзка“ и това е начинът на мозъка да се предпази от свръхактивирането на рецепторите, които са засегнати от интоксикация с THC и канабис.

 

Други ефекти

Смята се също, че прегненолонът е полезен при артрит, умора, ендометриоза и свързани със стареенето разстройства, но са необходими повече изследвания за ефикасността на хормона при тези състояния, преди да може да бъде препоръчан.


Теорията за „кражбата на прегненолон“

Теорията за „кражбата на прегненолон“ се фокусира върху тезата, че  високите нива на стрес водят до повишена употреба на прегненолон за производството на кортизол (хормон на стреса), намалявайки общото количество прегненолон, наличен за производството на други стероидни хормони, като прогестерон. Тя обаче няма достатъчно доказателства и предстои да бъде потвърдена.

Когато разглеждаме тази теория трябва да имаме предвид, че клетките, които синтезират стероиди, могат да съхраняват само много малки количества от стероидния хормон. Бързият отговор на стероидните хормони, като надбъбречната секреция на кортизол по време на стрес, изисква бързо производство на нови стероидни хормони. Както бе споменато по-горе, пътищата на стероидните хормони и произведените хормони ще варират в зависимост от специфичното местоположение, стероидогенната клетка и няколко други фактора.

В случая на кортизола, той се произвежда от прегненолон в слой на надбъбречната кора, наречен zona fasciculata. Концепцията за „кражба“ на надбъбречен прегненолон може да бъде погрешна, тъй като различните надбъбречни стероидни хормони, като алдостерон и DHEA, се синтезират в други слоеве на надбъбречната кора.

Идеята, че един хормон, кортизолът, „открадва“ прегненолон от синтеза на други стероиди, противоречи на факта, че стероидите се синтезират от прегненолон на съответните им места, а не от общ набор от налични прегненолони.

 

Като обобщение

Прегненолонът е предшественик на всички стероидни хормони в тялото и проявява биологична активност, по-специално модулация на мозъчната функция и невропротекция. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.