×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Специални билки и ензими подпомагат функцията на черния дроб

 

Детоксикация
Билки за детоксикация на черния дроб

 

В периода между пубертета и менопаузата много жени изпитват здравословни проблеми, които се дължат на промяна в хормоналния баланс. Той се обуславя от количеството на отделяните естроген и прогестерон, т. нар „женски“ полови хормони, и на тестостерон – считан за „мъжки“ хормон.

Механизмът им на взаимодействие се контролира от сложна система за обратна връзка между мозъка, яйчниците и надбъбречните жлези. Когато тази система функционира добре, хормоните работят в синхрон. Под въздействието на различни фактори, обаче, балансът може да бъде нарушен и да се повишат нивата на естроген.

Естрогенното доминиране води със себе си повишен риск от естроген зависими заболявания като ендометриоза, фиброидни тумори на матката, в това число и ER- позитивен рак на гърдата, на матката и яйчниците. Появяват се симптоми като подуване на корема, болка в гърдите, резки промени в настроението, намалено сексуално желание, липса на енергия, студени крайници, нарушения в съня, нередовен менструален цикъл, поява на фиброкистозни образувания, тежък предменструален синдром.

В опит да се систематизират причините за естрогенното доминиране, все повече учени обръщат внимание не само на генетичната предразположеност към подобно състояние, но и на някои други фактори. Оказва се, че начинът на хранене, свързан с повишен прием на преработени храни и недостатъчно фибри и микроелементи, стресът, нарушената чернодробна функция, липсата на движение и качествен сън могат да допринесат за естрогенното доминиране. В тази връзка е притеснителна и ролята на  токсините от околната среда, имитатори на хормони (ксенохормони), които могат да блокират естествените хормони на тялото, да им попречат да функционират нормално, да повлияят на начина, по който те се съхраняват и разграждат в тялото. За съжаление тези химикали са навсякъде около нас - те се намират в козметиката, храните, опаковките, битовата химия… Натрупването им може да попречи на естествената детоксикация на черния дроб от излишния естроген и да породи редица здравословни проблеми.

 

Детоксикация за оптимален хормонален баланс

Естрогенът е широкото название на група от три хормона – естрадиол, естриол и естрон, които играят различна роля за женската полова система. Когато естрадиолът се разгради за първи път в черния дроб, той се превръща в три различни форми на естрон. Една от формите се счита за безопасна, тъй като има само слаба естрогенна активност, за разлика от другите две, които имат по-голяма естрогенна активност и могат да бъдат канцерогенни.

Втората фаза на детоксикация на черния дроб допълнително разгражда всички естрони. Ако черният дроб функционира ефективно, разпадните продукти на естрадиола се превръщат в по-малко вредни версии и бързо се елиминират от тялото. Излишъкът от естроген обаче може да забави процеса, като натовари допълнително детоксикацията на черния дроб.

Когато този важен орган бъде допълнително натоварен с токсини от околната среда и последиците от неправилен режим на хранене, процесът на разграждане на естрадиола става още по-бавен и излагането на опасните метаболити е по-дълго. Това носи риск от здравословни проблеми, свързани с естрогена. Въздействието от лошата детоксикация на черния дроб се усеща и чрез рязко увеличаване на теглото и, съответно, трудно отслабване.

Детоксикация на черния дроб

За да помогнем на черния дроб да детоксикира излишния естроген, нужно е да направим някои промени в начина си на живот. Като за начало трябва да наблегнем на диета, богата на фибри и полезни микроелементи, която да повлияе положително на метаболизма на естрогена. Същото важи и за физическата активност, която съчетава повече движение и спорт. Третата стъпка е да се намали излагането на въздействието на вредни химикали, източник на имитиращи ксенохормони. И не на последно място – да помогнем на черния дроб да се детоксикира с помощта на съответните хранителни добавки.

Хранителни добавки за детоксикация на черния дроб от естрогена

На пазара се предлагат много хранителни добавки, които оказват положително въздействие върху метаболизма на естрогена и детоксикацията. Често те съчетават комбинираното действие на някои ключови съставки. 

Дииндолилметан (ДИМ) е индолно съединение, което се намира в кръстоцветни зеленчуци като броколи, зеле и брюкселско зеле. Това е естествен продукт за възстановяване и поддържане на хормоналния баланс, който облекчава симптомите на естрогенна доминантност и спомага за здравословната детоксикация на черния дроб от излишния естроген. С изследвания е доказано, че ДИМ води до преференциално образуване на естрогенни метаболити, важни за здравето на тъканите на гърдата, лигавицата и шийката на матката. Друга основна полза от това съединение се свързва с неутрализирането на естрогеноподобните химикали от околната среда и насърчаване естествените пътища за детоксикация на черния дроб чрез основния антиоксидантен ключ - Nrf2. Именно той регулира над 200 гена, участващи в детоксикацията.

Важно е да знаем, че приет под формата на таблети и капсули, ДИМ показва слаба ефективност. Препоръчителен е приемът на наноемулсифициран ДИМ, чиято абсорбция започва веднага в устната кухина, показва увеличена бионаличност и по-бързо транспортиране до клетките.

Силимарин. За детоксикация на черния дроб особено ценно е веществото силимарин, което се съдържа в екстракта от бял трън (млечен бодил). Често тази хранителна добавка се съчетава с конвенционалните методи за лечение на черен дроб, като дава отлични резултати. Особено ефективна е формулата Siliphos  Phytosome (Силифос фитозоми), която е патентована формула с екстракт от бял трън, стандартизиран до силибин – основната, активна съставка в силимарина. За разлика от стандартните с екстракти от бял трън, стандартизираният до силибин екстракт е около 10 пъти по-бионаличен и не се разрушава в процеса на храносмилане.

Основните заслуги на екстракта от бял трън за детоксикация на черния дроб се свързват със защита и възстановяване на чернодробните клетки, нормализиране нивата на антиоксиданта глутатион, който има съществена роля за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, подпомагане на черния дроб при нездравословен начин на хранене, злоупотреба с алкохол, живот в замърсена среда.

Ензимите имат ключова роля за човешкото здраве, като често пъти влизат в ролята на катализатори – инициират и ускоряват определени химични реакции. Тези жизненоважни протеини са важни не само за преработката и усвояването на ценни нутриенти по време на храносмилане, но и влияят на имунния отговор, клетъчната детоксикация и регулиране нивата на възпаление. Когато в тялото нямаме достъчно количество от правилните ензими, храната не се разгражда добре и храносмилането се забавя.

Мудният храносмилателен тракт натоварва допълнително черния дроб и работата му се нарушава. Това важи включително и за случаите на естрогенна доминантност, а добавките с ензими ефективно подпомагат функциите на този важен орган. В някои хранителни добавки се включват и пробиотични щамове с таргетирано действие в посока оптимален баланс на стомашно-чревния тракт.

В заключение. Поддържането на добър хормонален баланс е от ключово значение за женското здраве във всички възрасти. Когато той бъде нарушен, поради заболяване, нездравословен начин на живот или фактори на външната среда, може да се стигне до увеличаване на производството на естроген. За да помогнем на черния дроб да детоксикира излишния естроген и да се предпазим от последващи заболявания, нужно е да направим някои промени в режима си и да пристъпим към допълнителен прием на хранителни добавки. 

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.