Search
Филтрирай по...

Дииндолилметан – природният хормонален балансьор!

Естроген

Чували ли сте за т. нар. “лош” естроген? Натрупването му в организма изважда хормоните извън баланс и предизвиква различни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови болести, покачване на теглото, проблеми с кожата, косата и ноктите и много други нарушения. За щастие има как да контролирате лошия естроген и то по напълно естествен начин!

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни – броколи, карфиол, брюкселско зеле, обикновено зеле и кейл съдържат големи количества от фитохимикала индол-3-карбинол. В червата той се разгражда до 3,3-дииндолиметан (DIM) – биологично активно съединение с уникални ефекти върху ендокринната система и общото здраве. DIM понижава нивата на възпалението, намалява риска от сърдечно-съдови болести и от някои видове рак. DIM участва в хормоналния метаболизъм и детоксикацията, и подпомага хормоналния баланс у двата пола.

DIM при жените. В тялото съществуват различни метаболити на естрогена – някои от тях са потенциално опасни, а други имат защитни ефекти. Основното положително въздействие на DIM върху женското здраве е свързано с подпомагане  баланса на добрия естроген – 2-хидрокси-естроген. Освен това DIM има антиестрогенни свойства, съревновава се с естрогена за свързване с клетките и по този начин ограничава клетъчната пролиферация. Това намалява риска от развитие на някои хормоно-чувствителни видове рак.

Балансирането на различните видове естроген е важно за справяне със симптомите на доброкачествения рак на гърдата и предменструалния синдром. За справяне с тези състояния често се използва синергичното действие на DIM и витекс. Витексът влияе върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези и увеличава производството на лутеинизиращия хормон, който отключва овулацията. Витексът помага за промяна на съотношението между естроген и прогестерон в тялото, което е важно за плодовитостта. Витексът се свързва с допаминовите рецептори и понижава нивата на пролактин, при което болките в гърдите намаляват, менструалният цикъл се регулира, репродуктивното здраве се подобрява.

DIM при мъжете. DIM се справя с проблемите с простатата и свързаните с това заболявания на пикочните пътища. Мъжкото здраве обикновено се фокусира върху нивата на тестостерон, но естрогенът също има огромно значение. При високи нива на естрогена, тестостеронът се понижава и обратното. Освен това естрогенът влияе върху растежа и диференциацията на простатните клетки, и по този начин увеличава риска от доброкачествена хиперплазия на простатата.

DIM може да подпомогне добрия естроген и да намали лошия, което предпазва простатната тъкан от доброкачествена хиперплазия и възпаление на простатата, и предотвратява промените в клетките, които допринасят за рака.

Естрогенът не е единственият хормон, с който мъжете трябва да внимават. Дихидротестостеронът (ДХТ) е производно на тестостерона и се извлича от ензима 5-алфа-редуктаза. По време на ембрионалното развитие този хормон играе важна роля за развитието на простатата и пениса. По-късно в живота ДХТ подпомага развитието на вторичните полови белези като окосмяване, дрезгав глас и повишена мускулна маса. Прекалено високите нива на ДХТ водят до оплешивяване и увеличаване на простатата.

Ето защо се препоръчва DIM да се приема в комбинация със сао палмето. В това растение се съдържат активни субстанции, които инхибират 5-алфа-редуктазата – ензимът, който превръща тестостерона в ДХТ. Освен това сао палмето понижава нивата на естроген в простатата, което е полезно в случаите на доброкачествена хиперплазия на простатата. Основните терапевтични цели при превенцията и справянето със заболяванията на простатата са свързани с понижаване активността на естрогена и нивата на ДХТ, което може да бъде постигнато чрез приема на естествени продукти със съдържание на DIM и сао палмето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top