×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Пълнозърнестите храни, подобно на пълнозърнестите пшеници, съдържат три части: трици (външен, влакнест слой), зародиш (ембрион, който е много богат на хранителни вещества) и ендосперм (хранителният запас на зародиша, най-голямата и нишестена част). Пшеничният зародиш е  част от зърното на пшеницата. По време на процеса на смилане на брашното, зародишът се отделя от ендосперма. Когато това се случи, зърното вече не е пълнозърнесто, а продуктите от бял хляб и други рафинирани нишестета се правят от тази негова форма. Пшеничният зародиш е невероятно богат на хранителни вещества. Повечето хора не са наясно с всичките му ползи, а те са наистина много. Освен всичко друго, ореховият му сладък вкус го прави идеален за много рецепти, които можете да се приготвите точно сега покрай празниците.


Състав

Пшеничният зародиш съдържа растителни протеини, фибри, фолат, тиамин и витамин Е. Той е концентриран източник на антиоксиданти като полифеноли, каротеноиди и токофероли (витамин Е). Протеините от пшеничен зародиш съдържат незаменими аминокиселини, особено метионин, треонин и лизин. В състава на пшеничния зародиш влизат и полиненаситени мазнини, витамини от група В (фолиева киселина и тиамин), минерали, калий, фосфор, селен и цинк.

Една порция, равна на около 2 супени лъжици пшеничен зародиш, в която има 57 калории, съдържа приблизително:

1,6 грама мазнини

4,3 гр протеин

8 гр въглехидрати

2,3 гр фибри

1 гр захар

0,6 гр натрий

0 милиграма холестерол

1,36 мг желязо (17% дневна стойност за мъже и 8% за жени)

48 мг магнезий (9% за мъже и 15% за жени)

72 мг фосфор (25%)

142 мг калий (4% за мъже и 6% за жени)

2,5 мг цинк (22% за мъже и 31% за жени)

0,3 мг тиамин (25% за мъже и 27% за жени)

53 микрограма (mcg) диетични фолиеви еквиваленти

9,8 микрограма селен (18%)

130 микрограма витамин А (14% за мъже и 19% за жени)

2,4 мг витамин Е (16%)

Относно ползите

Пшеничният зародиш съдържа много полезни хранителни вещества, включително витамин Е- мастноразтворим витамин, който може да предотврати образуването на реактивни кислородни видове, които могат да увредят клетките. Като цяло повечето изследвания върху пшеничния зародиш и ефекта му върху здравето са проведени върху животни или в епруветки, но има и такива, които доказват неоспоримо ефикасността му.

Добър източник на растителен протеин

Пшеничният зародиш може да служи като добър източник на растителен протеин- вид желязо, наречено нехемово желязо (намира се в растителните храни) и здравословни мазнини за хора, които следват вегетариански или вегански хранителен план. Когато животинските продукти (съдържащи хемово желязо) се премахнат от диетата, е необходимо по-голямо внимание към приема на желязо, тъй като нехемовото желязо не се усвоява толкова лесно. Добавянето на храни с витамин С към вашата храна, може да помогне за усвояването на желязото. Ако например добавите пшеничен зародиш към овесените си ядки, комбинирайте ги с горски плодове за по-добро усвояване.

Повишава имунитета

Пшеничният зародиш може положително да засили имунната система, за да се бори срещу редица заболявания и състояния. Доказано е, че протеинът от пшеничен зародиш повишава положително антиоксидантната активност в органичните системи.

Може да допринесе за подобряване на здравето на червата

Храненето е един от най-значимите фактори, допринасящи за здравето на червата. В едно проучване участниците, които са консумирали хляб, обогатен с пшеничен зародиш, са имали полезни промени в здравите бактерии в червата и са съобщили за по-добро качество на живот по отношение на газове и подуване на корема. Изследователите заключават, че краткосрочното поглъщане на 6 гр хляб с пшеничен зародиш, в сравнение с обикновения бял хляб, подобрява здравето на червата. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определят дългосрочните ефекти.

Повишава издръжливостта

Последните изследвания показват, че маслото от пшеничен зародиш има високи нива на естествено срещащ се октакозанол (вид алкохол, извличан от растителни масла), който има особено полезно действие. Когато се приема като част от редовна диета, може да повиши издръжливостта и производителността, чрез регулиране на биохимичните пътища, които произвеждат енергия, което на практика рационализира спестяването на енергийни резерви в тялото.

Укрепва здравето на мускулите

Пшеничният зародиш е един от най-добрите източници на протеин в диетата. Знаем, че протеинът е неразделна част от поддържането на здрави мускули, възстановяването на увредените тъкани, регулирането на енергийните нива в тялото и подпомагането на хомеостазата и цялостния системен баланс. Протеинът също е основна диетична потребност за хората, които искат да влязат във форма и да увеличат мускулната си маса.

Подобряване на клетъчния метаболизъм и сваляне на килограми

Няма вълшебна храна за отслабване, но добавянето на пшеничен зародиш към вашата диета може да помогне с чувството за ситост, поради високото съдържание на фибри и протеини. Да бъдеш сит за по-дълго, може да доведе до загуба на тегло. Пшеничният зародиш помага за подобряване на клетъчния метаболизъм. Ниацинът, тиаминът и фолатите, които влизат в състава на пшеничния зародиш са жизненоважни за клетъчния метаболизъм, като помагат за трансформирането на хранителните вещества от въглехидрати, липиди и глюкоза в консумирана енергия за клетките. По-добре функциониращият метаболизъм означава повече естествена енергия, както и по-успешна загуба на тегло, сила и бдителност.

Кръвна захар, холестерол и триглицериди

Тъй като пшеничният зародиш е богат на полезни за сърцето мазнини и фибри и е с ниско съдържание на калории, е правдоподобно да се мисли, че когато се консумира със здравословна диета, той може да помогне за подобряване на маркерите за сърдечно здраве.

Красива и млада кожа и коса

Пшеничният зародиш може да има значително въздействие върху различни ефекти против стареене, като качеството на кожата и загубата на коса. Като хранителна добавка той е естествен начин да получите тези ползи, но някои хора избират и по-козметичен подход, като използват масло от зародиш директно върху кожата или го смесват с други козметични продукти. Високото съдържание на витамин Е в това масло го прави много ефективно при борба с постоянно напукани устни (характерни за зимния сезон), суха кожа, стрии. Може да бъде ефективен метод за спиране на косопада и насърчаване на растежа на нова коса.

Препоръчителен при бременност

Пшеничният зародиш е пълен с фолиева киселина, която е важен фактор за осигуряване на здраво бебе за бременни жени. Жените, които имат здравословни нива на фолати в тялото си, имат значително намален шанс детето им да има дефекти на невралната тръба и други усложнения. Добавянето на пшеничен зародиш в диетата на бременни жени може да бъде полезно по много начини, като се има предвид, че е богат на хранителни вещества, но високите нива на фолиева киселина го правят особено привлекателен и популярен.

Полезен при диабет

Наличието на високо ниво на фолиева киселина в пшеничния зародиш има вторичен ефект за хората, изложени на риск от диабет. Ако човек добави нормални, здравословни дози пшеничен зародиш към диетата си, това може да помогне за намаляване на нивата на хомоцистеин в тялото и да намали шансовете за риск от диабет. Тук добавяме леко обяснение- хомоцистеинът е аминокиселина, която присъства в много малки количества във всички клетки на тялото. Това е така, защото тялото обикновено бързо го превръща в други продукти. Тъй като витамините В6, В12 и фолиевата киселина (B9) са необходими за намаляване нивата на хомоцистеина, повишените му стойности е възможно да бъдат признак за дефицит на тези витамини.

Източници на пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш може да бъде закупен в оригиналната му форма, на люспи (препечен) или като масло от пшеничен зародиш, което е извлечено от зародиша, или като ферментирал пшеничен зародиш.

Масло от пшеничен зародиш

Маслото от пшеничен зародиш се извлича от зародиша и е богат източник на полиненаситени мазнини. Маслото не съдържа фибри, но съдържа витамин Е и други потенциални противовъзпалителни съединения. Може да се приема под формата на капсули като добавка, в дресинги за салати, заляти върху зеленчуци или като локално средство за коса, кожа и нокти.

Ферментирал пшеничен зародиш

Ферментиралият пшеничен зародиш (чието търговско име е Avemar) е смес от естествени съединения, получени от екстракт, произведен чрез ферментация на пшеничен зародиш. Предлага се под формата на филмирани таблетки или гранулирани прахове. Създаден е от унгарски химик с цел да помогне за подобряване качеството на живот на хора с рак или автоимунни заболявания. Използва се за подпомагане на конвенционалните лечения на рак. Изследванията при хора са ограничени, но това не означава, че не може да го изпробвате, при условие обаче, че говорите със специалист преди това.

Кой трябва да избягва пшеничния зародиш?

Хората с целиакия (състояние при което имунната система напада собствените клетки на тялото) или със свръх чувствителност към глутен, не трябва да приемат пшеничен зародиш или други пшенични продукти. Ако имате непоносимост към хистамин, може да искате да избягвате пшеничния зародиш, тъй като той може да предизвика освобождаването на хистамин. Някои други странични ефекти от приемането му, включват симптоми като гадене, диария, лошо храносмилане или сърбеж.

Препоръчителна дневна доза

Размерът на порцията на повечето търговски продукти от пшеничен зародиш е една супена лъжици (10-15 грама), което е напълно нормална доза за здрав организъм. Възможно е тя да варира според индивидуалното ви състояние и да достигне до 80 грама.

Повечето капсули с масло от пшеничен зародиш съдържат над 1000 мг масло от пшеничен зародиш. Смята се, че имат противовъзпалителни ефекти, поради високото си съдържание на полиненаситени мастни киселини, витамин Е и други съединения на растителна основа.

Ако искате да добавите пшеничен зародиш към вашата диета, свържете се с лекар или регистриран диетолог за консултация, обучение и насоки.

Как да използвате пшеничен зародиш?

Сладкият вкус на пшеничния зародиш го прави чудесно допълнение към избора за закуска, като палачинки, френски тост, овесени ядки и печива. Можете също така да го използвате като топинг за месни ястия или смесен в бургери и кюфтета. За варианти без месо, помислете за добавяне на пшеничен зародиш към вегетариански бургери и поръсване върху зеленчуци, зърнени ястия или салати. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.